Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

210 gasten online

FC Groningen zakt na tegendoelpunt terug naar bedenkelijk spelpeil

Na vier nederlagen op rij is FC Groningen er eindelijk weer eens in geslaagd een puntje in de wacht te slepen, maar het gelijke spel dat vanavond tegen De Graafschap werd behaald kwam aan als een mokerslag en voelt aan als een nieuwe nederlaag. De ploeg van Pieter Huistra speelde in de eerste helft prima en ging met een dik verdiende 1-0 voorsprong de rust in. Het was Matías Jones geweest die de FC met zijn eerste doelpunt in de Eredivisie aan de leiding had geschoten. Na de thee kantelde de pot echter, zoals zo vaak dit seizoen. Als David Texeira de score in de 48e minuut zou hebben verdubbeld, dan zou FC Groningen de punten zeker in eigen huis hebben gehouden, maar de Uruguayaan miste - vrijstaand voor keeper De Winter - jammerlijk.

 

Vanaf dat moment sloop de stroefheid in het spel die we dit seizoen al zo vaak hebben moeten aanschouwen, en na de 1-1 van Anco Jansen - een geweldig doelpunt dat werd ingeleid door onnozel balverlies van Nicklas Pedersen - gingen de koppen van de Groningers helemaal naar beneden. Het was aan de armetierigheid van de ploeg uit Doetinchem, die het van hard werken moet hebben maar over weinig voetballend vermogen beschikt, te danken dat FC Groningen nog een punt overhield aan de wedstrijd. De nog overgebleven theoretische kansen op plaatsing voor de play offs voor Europees voetbal zijn na vanavond echter definitief verkeken.

 

Het publiek in Groningen begint zich steeds meer te roeren. Niet alleen het aantal witte zakdoekjes neemt toe, ook de spreekkoren tegen spelers en trainer Huistra worden van week tot week massaler. Het is het gevolg van een gevoel van intense teleurstelling en woede. Niet alleen het grote aantal wedstrijden waarin één of drie punten worden verspeeld zorgt voor een gevoel van diepe frustratie, ook de wijze waarop de punten worden weggegeven stemt tot bitterheid. Het gevoel dat de (vandaag relatief lege) Euroborg een vesting is waar elke tegenstander met angst en beven naartoe reist is verdwenen; slechts sporadisch kunnen we van het zo geliefde spel - Groningen Thuis Pressie Voetbal - genieten. Het na de winterstop werkelijk dramatische presteren kan niet alleen op de volle ziekenboeg en de vele schorsingen worden afgewenteld. Ons inziens wordt er ook onnodig veel in het elftal geschoven. Op die manier kunnen er geen automatismen ontwikkeld worden en wordt er een aanslag op het zelfvertrouwen van de spelers gepleegd.

 

De club maakt een zwart seizoen door, en de commercialisering mag dan door het hedendaagse voetbal razen - FC Groningen is nog volksclub genoeg. Dat laat het publiek in goede, maar ook in slechte tijden weten.

 

Supporters van FC Groningen, na afloop in gesprek met algemeen directeur Hans Nijland

(foto: Eric Bats, RTV Noord) 

 

Voor ons de beste speler van FC Groningen: Maikel Kieftenbeld

Onbegrijpelijk: middenvelder Tim Keurntjes warm laten lopen bij een blessure van

rechtsback Leandro Bacuna (wat heeft Luis Pedro misdaan?)

Ontluisterend: de fysieke gesteldheid van Nicklas Pedersen

 

Vraaggesprekken Eredivisie Live:

Interview met Pieter Huistra na de wedstrijd

Interview met Petter Andersson na de wedstrijd

Interview 1 met Leandro Bacuna na de wedstrijd

Interview 2 met Leandro Bacuna na de wedstrijd

Interview met Richard Roelofsen na de wedstrijd

 

Onderaan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

Muurschildering in het trappenhuis van de Piet Fransen Tribune

Wie zal de speler links van Arjen Robben worden?

 

 

De op 14 april jl. veel te jong overleden Patrick van Bloppoel wordt prachtig herdacht

 

Voorafgaande aan de wedstrijd werd er van 18:00 uur tot 18:20 uur een ontruimingsoefening gehouden aan de Noordzijde bij ingang 1 en 2. Vervolgens ging het stadion om 18:20 uur open en werd er een voorwedstrijd gespeeld tussen een jeugdselectie D-pupillen uit Eemsmond en een D-selectie van FC Groningen. Deze wedstrijd eindigde in een 12-0 overwinning voor de FC (na 11 minuten stond het al 5-0, en na ruim een half uur stond er een stand van 10-0 op de borden). Eric Smit was toen al aanwezig en heeft zowel de ontruimingsoefening als de voorwedstrijd vastgelegd!

 

 

Eerste helft

Er zaten vanavond maar liefst vijf spelers van Jong FC Groningen bij de selectie, maar uiteindelijk zou alleen de enige veldspeler van de A-selectie die op de bank zat, Hyun Jun Suk, het genoegen van een invalbeurt smaken.

 

Vanaf deze plek wensen we Koen van de Laak heel veel sterkte toe. Hij kon er vanavond vanwege het overlijden van zijn vader niet bij zijn.

 

De op 14 april jl. bij een tragisch om het leven gekomen Patrick van Bloppoel - hij was pas 20 jaar jong - werd met zes fakkels indrukwekkend herdacht, en vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Björn Kuipers was duidelijk dat FC Groningen met aanvallende bedoelingen aan de wedstrijd was begonnen. In de eerste twee minuten noteerden we al drie aanvallen en een corner voor de FC; De Graafschap kon er niets tegenover stellen.

 

De voorbespreking werd verzorgd door Barend Beltman (38 wedstrijden eerste elftal FC Groningen), Henk de Haan (25) en Claus Boekweg (345!).

 

In de zesde minuut ging Dusan Tadic, aangespeeld door Lorenzo Burnet, naar de grond door een duw, maar Kuipers weigerde er een strafschop voor te geven. Het koppeltje op links (Burnet - Tadic) functioneerde in de eerste helft goed, maar Dusan Tadic en Matías Jones wisselden in het tweede bedrijf van kant, wat ten koste ging van het gevaar over links.

 

Na een mislukt schot van Matías Jones (voorzet: Burnet) werd er een overtreding op David Texeira begaan. Nicklas Pedersen nam de vrije schop, op een gevaarlijke plek (recht voor het doel, iets buiten het strafschopgebied). Via de muur was het resultaat slechts een corner.

 

Helaas werd ook vanavond weer duidelijk hoe weinig FC Groningen met standaardsituaties doet. Uit corners en vrije schoppen wordt werkelijk nooit gescoord. Echt zeer zorgelijk.

 

De irritante ras-schopper Yuri Rose kreeg al in de 10e minuut de laatste waarschuwing van arbiter Kuipers, toen hij met een felle charge zowel de bal als Maikel Kieftenbeld raakte, maar het moet gezegd - Rose hield zich vanaf dat moment aardig in.

 

Pas na een kwartier liet De Graafschap voor het eerst van zich horen. Michael de Leeuw zag zijn schot echter door Luciano gekeerd.

 

Pedersen, die de bal uit een mooie aanval over de schijven Andersson - Jones had gekregen, mikte de bal naast, en na een minuut of 20 werd duidelijk dat Kuipers wel erg selectief met kaarten wilde zijn vandaag. Ted van de Pavert raakte Leandro Bacuna hard, maar Kuipers zag er geen geelwaardig vergrijp in. Het zag er niet best uit met Bacuna. Dit zag ook de trainersstaf. Tot onze verbijstering werd niet Luis Pedro, maar Tim Keurntjes uit de dug-out gestuurd. Kennelijk zou het halve elftal omgegooid moeten worden als Leandro niet verder zou kunnen spelen: Kieftenbeld zou zich vermoedelijk laten terugzakken en Keurntjes zou naar het middenveld zijn gegaan. Wat is er mis met de optie om Bacuna, als hij gewisseld had moeten worden, gewoon te vervangen door Luis Pedro?

 

Bacuna kon gelukkig doorspelen. Hij liep nog enige tijd moeilijk maar zette door. Meteen na het oplappen van hem werd er in onze ogen hands gemaakt in het strafschopgebied, maar Kuipers legde de bal laf net buiten het strafschopgebied. Jochem Jansen kreeg nog wel geel, zo hebben we naderhand vernomen. Dusan Tadic schoot de vrije schop hard naast het doel van Yves de Winter.

 

Na een beste kans voor Nicklas Pedersen, die bediend was door Dusan Tadic, wist De Graafschap weer een speldenprikje uit te delen. De kans was aan de vanavond bedroevend spelende Rydell Poepon echter niet besteed.

 

Maikel Kieftenbeld ging in de 29e minuut na een aardige tackle op Michael de Leeuw voor de achtste maal dit seizoen op de bon, en staat hierdoor alweer op scherp. Maikel had er zelf het meeste last van, maar ook hij kon de wedstrijd gelukkig vervolgen. Hij speelde vanavond een prima wedstrijd. Hij liet zien over een prima overzicht te beschikken en leverde diverse goede passes af.

 

Petter Andersson, zijn collega-controleur op het middenveld, schoot even later ook op het doel. Andersson zien we graag op deze positie op het middenveld. De keerzijde is wel dat het ten koste gaat van zijn aanvallende impulsen. Kan de Zweed niet gekloond worden?

 

Na 33 minuten kwam FC Groningen zeer verdiend op voorsprong. Lorenzo Burnet speelde af op Dusan Tadic, waarna de Serviër opstoomde langs de zijlijn. Hij gaf een voorzet op Matías Jones, en de Uruguayaan bedacht zich niet en schoot in één keer op doel. Het stond 1-0!

 

Vijf minuten later was het alweer Jones met een doelpoging na een corner van Tadic, hij had de smaak nu echt te pakken.

 

Een minuut of acht vóór rust schoot Pedersen (aangespeeld door Bacuna) de bal al dan niet bewust met een stijlvolle trap hoog richting het doel van De Winter, maar deze kon een doelpunt van de Groningers voorkomen.

 

Even was het weer De Graafschap dat iets liet zien. Na balverlies van Leandro Bacuna - die verder goed speelde als rechtsback en lekker kon opkomen aan de rechterkant - had Michael de Leeuw de bal op een presenteerblaadje gekregen, maar laatstgenoemde schoot de bal naast het doel van Luciano.

 

We zagen nog een mooie aanval van FC Groningen. Burnet bediende Tadic die zijn schor door de keeper gestuit zag worden.

 

Een aantal minuten vóór de rust werd Lorenzo Burnet hard geraakt door de knie van de woest inslidende Vita Wormgoor. Ook dit had geel moeten zijn, maar nee, Kuipers vond het slechts een overtreding en niet meer dan dat. De grensrechter aan de Piet Fransen Tribune had dit moeten zien, maar de beste man komt overduidelijk snelheid en conditie tekort, want hij was steevast te laat en heeft zeker twee handenvol buitenspelsitiaties niet waargenomen omdat hij domweg niet op één lijn stond: hij was nog onderweg, in een slakkentempo.

 

In het laatste deel van de eerste helft speelde de thuisploeg wel weer teveel achteruit. Het was duidelijk merkbaar dat de ploeg het gevoel had dat de 1-0 voorsprong niet ruim genoeg was en dat de ploeg ook niet goed wist hoe het die kon uitbouwen. Het gebrek aan zelfvertrouwen is helaas zeer dominant geworden en behoorlijk in de ploeg geslopen.

 

De eerste helft werd besloten met een schot van Bacuna dat naast vloog en het naar de grond gaan van Petter Andersson, binnen de zestien nog wel - was dat geen penaltyrijpe situatie?

 

Hoe dan ook, met een (te) kleine voorsprong van 1-0 gingen we rusten. Het was overigens de eerste voorsprong bij rust sinds 23 maart 2012, toen we uit bij Excelsior met 0-1 de rust ingingen. 

 

Tweede helft

Wederom kwam FC Groningen goed uit de startblokken. Snel was de eerste corner (via Jones) een feit, en al na 48 minuten had de FC de wedstrijd in het slot kunnen en moeten gooien. Pedersen had Texeira fraai aangespeeld, en David liep alleen op keeper De Winter af. Hij wilde de goalie omspelen, maar dit mislukte - De Winter kon de bal simpel afpakken. Hier had veel en veel meer ingezeten.

 

Pedersen kwam een teenlengte tekort na een mooie pass van Bacuna, en in het vervolg van de tweede helft liet FC Groningen zich steeds vaker terugzakken. De ploeg zat duidelijk in de maag met de te krappe voorsprong; er sloop angst in het elftal. De Graafschap kwam wat meer op en kreeg na 52 minuten een corner, de eerste voor de Superboeren in de hele wedstrijd! En eentje die nog ongelukkig was weggeven ook, door aanvoerder Andersson.

 

Kieftenbeld maakte een overtreding, waardoor De Graafschap een vrije trap kreeg op een gevaarlijke plek. De met FC Groningen in verband gebrachte Soufian El Hassnaoui schoot het leder echter over het doel.

 

Meer en meer moest Purrel Fränkel het bij het publiek van FC Groningen ontgelden. Wij zijn zijn aanslag op Koen van de Laak nog niet vergeten, en het feit dat de onverlaat zich hiervoor nimmer voor heeft willen verexcuseren al evenmin.

 

Matías Jones wurmde zich na 58 minuten langs allerlei spelers en kwam uiteindelijk vrij voor keeper De Winter te staan, maar helaas strandde hij hier jammerlijk. Opnieuw had de wedstrijd in Gronings voordeel beslecht kunnen zijn, maar weer was een beste kans niet aan de FC besteed.

 

Het thuispubliek, dat in grote delen van de eerste helft nog voor een redelijk goede sfeer had gezorgd, begon ontevreden te worden en te fluiten. Dusan Tadic voedde de toenemende onvrede door de bal achter z’n standbeen te schieten, hetgeen onmiddellijk balverlies betekende. Dit soort acties doe je niet bij een 1-0 voorsprong! Ja, misschien bij FC Twente, maar niet hier.

 

De Graafschap wisselde na een dik uur spelen voor de eerste keer. Poepon werd uit zijn lijden verlost; in zijn plaats kwam een oude bekende, Anco Jansen, binnen de lijnen.

 

Het publiek wilde dat de FC ging jagen, maar in plaats daarvan zagen we een Gil Vermouth die gevaarlijk op het doel van Luciano schoot.

 

Het was goed beschouwd van een frustrerende treurigheid dat we tegen dit toch echt zwakke De Graafschap slechts op een 1-0 voorsprong stonden. En het werd nog erger. Nadat eerst Fränkel en vervolgens Bacuna op hoogst knullige wijze corners weggaven leidde Nicklas Pedersen de gelijkmaker in. De Deen liet zich simpel van de bal zetten, keek nog wat verongelijkt naar de scheids (volkomen ten onrechte, van een overtreding was geen sprake), en in de tegenstoot was het Anco Jansen die zich vrijkapte naar binnen (Kieftenbeld had het nakijken) en met links fraai uithaalde en de bal over Luciano schoot. Het stond na 69 minuten 1-1 en we hadden dit een beetje zien aankomen, omdat de FC er maar niet in slaagde een overtuigend offensief in te zetten om de 2-0 te forceren tegen deze hardwerkende, maar povere ploeg.

 

FC Groningen was het nu kwijt. De Graafschap wisselde nogmaals (Saeijs voor Jochem Jansen), en even later gaf ook Nicklas Pedersen aan gewisseld te willen worden. De beste man had het gehad. Het publiek wilde bloed, zweet en tranen zien, maar dit zijn kreten die in het woordenboek van de Deen niet voorkomen. Een kwartier voor het einde kreeg hij al kramp, ging naar de grond en zat moederziel alleen op het veld. Het was een gênante vertoning en als we ooit een investering hadden willen terugdraaien, dan toch zeker de ruim € 2 miljoen die we voor de glazen Deen hebben neergeteld. Even later ging Nicklas, vergezeld van een immens, striemend fluitconcert naar de kant. Pedersen kennende is het einde seizoen, want elk pijntje vergt in de regel ettelijke weken hersteltijd en zolang duurt dit seizoen gelukkig niet meer.

 

Hyun Jun Suk kwam in het veld en Joost mag weten waar hij zijn fluorescerende roze schoenwerk vandaan heeft, maar wij adviseren de beste man om de handel te ruilen. Of zal Suk kleurenblind zijn? Onvoorstelbaar wat een lelijke trappers.

 

In de 79e minuut snelde Dusan Tadic alleen op De Winter af, en weer redde de keeper van De Graafschap. Even later ontstond er uit een ingooi van de Superboeren een hachelijke situatie voor het doel van Luciano, maar het liep gelukkig goed af.

 

FC Groningen was vanavond voorin erg krachteloos, er lukte in het restant van de wedstrijd niets meer. Tadic kapte en draaide, maar veel te veel: diverse malen had hij de bal eerder naar een medespeler moeten passen.

 

Vlak voor tijd een treurig dieptepunt. Sparv speelde onnauwkeurig naar Luciano die maar net een corner kon voorkomen, de Braziliaan speelde vervolgens weer af op Sparv, maar de Fin stond op het verkeerde been en de bal rolde uit. Het was te belachelijk voor woorden.

 

De fans van FC Groningen hadden het nu helemaal gehad. Gefluit, witte zakdoekjes - wat een ellendig seizoen maken we door zeg.

 

Tadic werd nog aan zijn shirt vastgehouden (eindelijk geel voor een speler van De Graafschap), maar Kuipers kon het administratief allemaal niet aan. Tadic had de vrije schop al lang en breed snel genomen en Burnet stond vrij voor de keeper, maar het mocht allemaal niet van Kuipers, die zijn papierwinkel nog niet op orde had. De vrije schop moest worden overgenomen, en nu leidde het tot niets.

 

In de blessuretijd schoot Dusan Tadic nog naast het doel van De Graafschap en veroverde Texeira nog een corner, maar het mocht niet baten. De wedstrijd eindigde in 1-1 en de spreekkoren tegen de ploeg en tegen Huistra namen steeds luidere en massalere vormen aan vanavond. Wat zal er nu omgaan in de clubleiding? ZO kan het niet langer. En wie Pieter Huistra na afloop hoorde voor de camera’s van Studio Sport - die hoorde de uitleg van een kat die in het nauw zit en rare sprongen maakt. Volgens Huistra moet er nu goed gescout worden. Maar daarmee geeft hij toch weer af op zijn eigen ploeg. Het zou hem sieren als hij de schuld van de ongekende misère ook deels bij zichzelf zou zoeken.

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Bacuna, Kappelhof, Sparv, Burnet; Kieftenbeld, Andersson; Jones, Pedersen (77’ Suk), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Suk, Keurntjes, Batbay, Bos, Luis Pedro, Ben Moussa.

 

Opstelling De Graafschap
De Winter; Jochem Jansen (73’ Saeijs), Van de Pavert, Wormgoor, Fränkel; Rose, Meijer, El Hassnaoui,  Vermouth, De Leeuw, Poepon (62’ Anco Jansen).
Rest bank: Terol, Sreckovic, Evers, Calvete, Breinburg.

 

Toeschouwers: 22.303
Scores: 33’ Jones (Tadic) 1-0; 69’ Anco Jansen (Fränkel) 1-1.

 

Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra, Bekebrede
Gele kaarten: 22’ Jochem Jansen (hands),  29’ Kieftenbeld (overtreding op De Leeuw), 90’ Saeijs (overtreding op Tadic).

 

Fotoreportage van FC Groningen - De Graafschap van Eric Smit:

 

grogra 27-04-2012010
grogra 27-04-2012017
grogra 27-04-2012028
grogra 27-04-2012041
grogra 27-04-2012046
grogra 27-04-2012056
grogra 27-04-2012058
grogra 27-04-2012061
grogra 27-04-2012063
grogra 27-04-2012064
grogra 27-04-2012065
grogra 27-04-2012067
grogra 27-04-2012069
grogra 27-04-2012075
grogra 27-04-2012076
grogra 27-04-2012077
grogra 27-04-2012079
grogra 27-04-2012081
grogra 27-04-2012092
grogra 27-04-2012093
grogra 27-04-2012098
grogra 27-04-2012108
grogra 27-04-2012121
grogra 27-04-2012129
grogra 27-04-2012133
grogra 27-04-2012174
grogra 27-04-2012245
grogra 27-04-2012265
grogra 27-04-2012306
grogra 27-04-2012322
grogra 27-04-2012324
grogra 27-04-2012364
grogra 27-04-2012379
grogra 27-04-2012390
grogra 27-04-2012427
grogra 27-04-2012454
grogra 27-04-2012464
grogra 27-04-2012466
grogra 27-04-2012473
grogra 27-04-2012492
grogra 27-04-2012568
grogra 27-04-2012573
grogra 27-04-2012577
grogra 27-04-2012588
grogra 27-04-2012624
grogra 27-04-2012637
grogra 27-04-2012639
grogra 27-04-2012644
grogra 27-04-2012645
grogra 27-04-2012647
grogra 27-04-2012648
grogra 27-04-2012651
grogra 27-04-2012662
grogra 27-04-2012664
grogra 27-04-2012666
grogra 27-04-2012667
01/56 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.