Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

164 gasten online

FC Groningen sluit seizoen af met nederlaag en eindigt zeer teleurstellend als 14e

FC Groningen heeft het seizoen afgesloten met een 1-0 nederlaag bij AZ; de zevende wedstrijd op rij zonder winst. Doordat NAC Breda haar laatste wedstrijd wél heeft gewonnen zag de verbleekte Trots van het Noorden zich op de ranglijst door de Brabanders gepasseerd worden, waardoor FC Groningen het seizoen 2011-2012 met een onthutsende 14e stek beëindigt - een dramatisch verval na de vijfde plaats van vorig seizoen.

 

Het behaalde in 34 wedstrijden slechts 37 punten, en de teller bleef na de winterstop op slechts 11 punten uit 17 wedstrijden staan. Vóór de wedstrijd scoorde de FC 29 keer, na de winterstop slechts 12 maal. Het geeft pijnlijk weer hoe de ineenstorting van de FC vanaf januari gestalte heeft gekregen.

 

Vanmiddag in Alkmaar had FC Groningen met een beetje geluk een punt aan de wedstrijd kunnen overhouden. Met name in de tweede helft kreeg het een aantal kansen op de gelijkmaker, maar verder dan een kopbal op de paal van David Texeira en een schot van Dusan Tadic dat door Simon Poulsen van de doellijn werd gehaald kwam de ploeg van Pieter Huistra niet.

 

Net als afgelopen woensdag tegen NAC Breda speelde FC Groningen de beste fase nadat Hyun Jun Suk in de ploeg werd gebracht en FC Groningen met twee spitsen in een 4-4-2 concept ging spelen: eerst met Texeira en Suk, later met Pedersen en Suk. Het wist zich toen meer kansen te creëren en oogde een stuk dreigender dan daarvoor. Zullen we ooit weten hoe dit seizoen zou zijn afgelopen als Pieter Huistra eerder van zijn systeem met twee controleurs en slechts één diepe spits zou zijn afgestapt?

 

Dusan Tadic speelde zijn laatste wedstrijd voor FC Groningen. Wie de statistieken eens goed bekijkt weet wat voor een unieke speler in Groningen onder contract heeft gestaan. Hij speelde de afgelopen twee seizoenen ALLE 68 competitiewedstrijden en is dit seizoen in de Eredivisie de enige speler die geen enkele wedstrijdminuut miste. Wij hebben nog nooit een speler met een dergelijke staat van dienst meegemaakt. Hij kiest vanwege een aantrekkelijk Champions League-perspectief voor FC Twente, maar de Tukkers grijpen dit seizoen naast een felbegeerd CL-ticket. De Europa League halen ze wel, net als (op grond van het Fair Play Klassement, waarin FC Groningen tot vandaag 20e stond van alle 36 ploegen uit Ere- en Eerste divisie) het vandaag gedegradeerde Excelsior, mocht FC Twente de play-offs, waaraan het nog wel deelneemt, winnen. Een lachwekkend scenario.

 

De spelers van FC Groningen bedanken de meegereisde trouwe aanhang

 

(De fotoreportage van de supporters vanaf vertrek Euroborg tot aankomst in Alkmaar is hier te zien!)

 

Spelersbus FC Groningen na aankomst in Alkmaar

 

Vlagvertoon van AZ-supporters


Eerste helft

Traditioneel werden de spelers van AZ bij de opkomst begroet door een met klappers om zich heen klappende meute Alkmaarders; wat een afschuwelijk tafereel! Mocht de clubleiding van FC Groningen ooit besluiten voor een paar extra centen ook klappers te gaan verdelen onder het gewaardeerde publiek, dan kan de tweede ring gevoeglijk van de Euroborg worden gesloopt - duizenden supporters zullen dan afhaken.

 

Line-up

 

AZ begon nerveus aan de wedstrijd. Het wilde graag Europees voetbal behalen, maar had realisatie hiervan niet in eigen hand: het was met name afhankelijk van de gebeurtenissen in Heerenveen.

 

Johan Kappelhof liet zich meteen zien van de kant zoals we hem kennen: fysiek stevig de duels ingaan. Jozy Altidore kreeg dit al na een paar minuten te merken. Kappelhof ontsnapte aan geel - toen nog wel.

 

Over de inzetbaarheid van Leandro Bacuna, vrijdag nog met liesklachten op de training afgehaakt, heersten tot kort vóór aanvang van de wedstrijd nog twijfels waardoor Koen van de Laak de warming-up met de overige basisspelers meedeed, om in geval van nood alsnog aan de aftrap te kunnen staan. Bacuna kon echter wel meedoen vandaag en heeft uiteindelijk de volle 93 minuten gespeeld. Al na vijf minuten zag dit er niet naar uit, want hij kreeg een vrije schop van Rasmus Elm hard op z’n schouder. Gelukkig kon Leandro doorspelen.

 

Nicklas Pedersen bediende in de 7e minuut David Texeira, die vervolgens hard op het doel van Esteban schoot. Via de keeper van AZ leverde het FC Groningen een corner op.

 

In de beginfase werd al duidelijk dat de verdedigers van FC Groningen het niet nodig vonden om spelers als Brett Holman en Jozy Altidore een beetje fatsoenlijk te dekken. Holman stond al na 9 minuten volkomen vrij en kon simpel aangespeeld worden door Adam Maher, maar gelukkig leverde het AZ via Tim Sparv slechts een hoekschop op.

 

Dezelfde Holman schoot na een kwartiertje naast het doel van Luciano; het zat er vandaag niet in dat er een straffe dekking doorgevoerd zou worden. Jammer.

 

In het stadion weerklonk bij ieder doelpunt dat in de andere acht wedstrijden gescoord werd een irritant piepsignaal; we bleven op die manier wel op de hoogte van de overige tussenstanden maar klappers en piepers - is er niets anders te bedenken?

 

AZ liet in de eerste helft van het eerste bedrijf niet zien dat het wel degelijk tot sprankelend aanvalsvoetbal in staat is. Het kreeg door toevaligheden kansjes, bv. toen Luciano de bal met een beroerde uittrap bij Holman bezorgde, of toen Altidore een keer ver kon opstomen en tot zijn eigen verbazing kon vaststellen dat hem geen strobreed in de weg werd gelegd.

 

De Alkmaarders, die al 21 thuiswedstrijden ongeslagen waren, hadden wel een veldoverwicht, maar deden daar te weinig mee. In de eerste 25 minuten kwam FC Groningen daardoor niet in al te grote problemen. Helaas dwong de FC zelf ook niet heel veel af.

 

Aanvoerder Niklas Moisander, die zijn roodwitte shirt volgend seizoen wellicht ingeruild voor een ander, nog veel lelijker stuk rood-wit textiel, scoorde na 24 minuten bijna met een bekeken schot (aanval via Altidore en Erik Falkenburg), maar het schot van Moisander raakte slechts de lat.

 

Twee minuten later was het wel raak voor de thuisploeg. Simon Poulsen, die een duel van Leandro Bacuna won (Bacuna bleef enige tijd licht geblesseerd op de grond liggen) bezorgde de bal bij Jozy Altidore, die de veel te vrij staande Erik Falkenburg kon bereiken. Tim Sparv deed nog wel pogingen om hem te dekken, maar hij deed dit veel te laat en ook te onhandig. Hij stond op het verkeerde been en daardoor had Falkenburg geen moeite de bal binnen te schieten. 1-0 na 26 minuten.

 

In het restant van de eerste helft kreeg de thuisploeg meer en meer een overwicht en had de voorsprong nog kunnen uitbouwen. FC Groningen kwam er niet goed meer uit. De slag op het middenveld was voor AZ; Tim Keurntjes had het als controleur naast Tom Hiariej erg moeilijk. Diezelfde Keurntjes scoorde eerder dit seizoen overigens nog in de bekerwedstrijd tegen AZ.

 

Nicklas Pedersen, aangespeeld door de ver mee opgekomen Bacuna, schoot na ruim een half uur naast het doel van Esteban. Ook in het vervolg van de eerste helft kwam de FC er nog een paar keer heel aardig uit, maar het ontbeerde de creativiteit om echt tot uitgespeelde kansen te komen. Aan de andere kant zagen we dat AZ, dat niet in topvorm verkeerde, vrij gemakkelijk door de linies van FC Groningen kon snijden als het even aanzette. Het was vervolgens echter net even te onnauwkeurig in de passing.

 

Vlak vóór het einde van de eerste helft floot Van Boekel opvallend genoeg nog voor een vrije schop voor AZ, omdat de arm van Bacuna richting de bal ging. Dat was ook zo, maar zeker niet bewust, en Bacuna raakte de bal alleen met zijn hoofd. De armbeweging was zeker niet bewust. Hoe dan ook, Elm mocht een vrije trap nemen. Gelukkig leidde dit verder niet tot een gevaarlijke situatie.

 

De eerste helft werd afgesloten met een ziedend schot van Holman, dat net over het doel van Luciano vloog. Holman had de bal uit een corner (Sparv had een voorzet van Marcellis over de achterlijn gekopt) bemachtigd toen Luciano het leder had weggebokst, en hij had de bal vol op de pantoffel genomen. Een potentieel doelpunt van de maand zat er gelukkig net niet in.

 

Assistent-trainer Erwin van de Looi gaf in de rust aan dat de FC nog niet zou gaan wisselen, maar hij miste het volle bak in de duels gaan. Inderdaad waren de Groningers net even te lief voor de spelers van AZ. Verder werd er niet scherp genoeg verdedigd en Leandro Bacuna is wel een erg aanvallende rechtsback, ook dat viel ons op.

 

Tweede helft

Inderdaad begon FC Groningen ongewijzigd aan de tweede helft, net als AZ. De thuisploeg kreeg al snel een corner via Petter Andersson, onze aanvoerder die vandaag vrij traag was en een uitgebluste indruk wekte.

 

Na vijf minuten in de tweede helft werden de eerste spelers van de FC uit de dug-out gestuurd om zich warm te lopen. Het waren Matías Jones en Koen van de Laak, die voor de allerlaatste keer bij de wedstrijdselectie van FC Groningen zat. Zijn routine, ervaring en inzet gaan we komend seizoen erg missen.

 

AZ begon steeds nerveuzer te worden. In Heerenveen stond het gelijk, zodat AZ bij deze 1-0 stand vierde zou worden.

 

Scheidsrechter Van Boekel legde de wedstrijd in de 55e minuut even stil vanwege een blessure voor Dusan Tadic (hij was in botsing gekomen met Nick Viergever), maar de Serviër kon na verzorgd te zijn door Henk Hagenauw gelukkig doorspelen.

 

Petter Andersson liep zich voorin vast toen hij de bal goed door Pedersen had aangespeeld gekregen. De FC miste de efficiëntie of iets te doen met de kansen die het kreeg.

 

Na weer een goede pass van Pedersen op Tadic kwam de bal bij Petter Andersson, die overschoot.

 

Inmiddels werd ook Hyun Jun Suk uit de dug-out gestuurd: het was duidelijk dat hier vanmiddag wellicht wat te halen was.

 

In het stadion werd duidelijk dat Heerenveen op 1-0 kwam, waardoor de Friezen AZ voorbij gingen. Niet snel daarna scoorde Feyenoord de gelijkmaker en dit kwam de sfeer in het AFAS stadion weer ten goede.

 

Luciano raakte geblesseerd toen hij zich met ware doodsverachting voor de instormende Altidore (die de bal van Falkenburg had gekregen, die in balbezit was gekomen door balverlies van Johan Kappelhof) wierp, maar opnieuw deed het wonderwater van Henk Hagenauw, ex-keeper van FC Groningen, zijn werk.

 

Even later wisselden beide ploegen. Jozy Altidore en Tim Keurntjes moesten naar de kant; in het veld kwamen Charlison Benschop en Hyun Jun Suk. Even daarvoor had Koen van de Laak zich al klaargemaakt om in te vallen, maar kennelijk had de trainersstaf zich bedacht, want niet Koen maar Suk kwam in de ploeg.

 

De schrik sloeg ons in de 69e minuut om het hart toen Petter Andersson zonder toedoen van een tegenstander zijn knie verdraaide, maar de Zweed kon gelukkig doorspelen.

 

FC Groningen speelde nu in een 442 formatie, met Texeira en Suk als diepe spitsen, en dit zag er prima uit. De ploeg werd sterker, terwijl AZ zich meer op de gebeurtenissen in Heerenveen leek te concentreren. Daar was Feyenoord op voorsprong gekomen, een gunstig scenario voor AZ.

 

In de 72e minuut raakte een kopbal van David Texeira de paal. Texeira was nét voldoende door een duwtje van Elm uit balans gebracht, maar scoorde desondanks bijna. De Uruguayaan scoorde na de winterstop welgeteld één keer, op 22 januari jl. in de thuiswedstrijd tegen Heracles - een troosteloze score voor een centrumspits. Maar ja, in een zwalkend elftal dat in een systeem speelt wat de spelers niet ligt is het lastig presteren.

 

Johan Kappelhof vergreep zich een minuutje later weer eens aan een tegenstander en werd op de bon geslingerd. Het betekende Johans negende gele kaart - hij is er dus in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen niet bij: schorsingen vervallen helaas niet.

 

Even later werd er opnieuw door AZ gewisseld. Brett Holman ging naar de kant, en de jonge Fernando Lewis kwam binnen de lijnen. Vijf minuten later moest Lewis er echter alweer vanaf. Hij hield aan een duel met Lorenzo Burnet een zwaar lijkende knieblessure over. Erg sneu. Ragnar Klavan kwam in de plaats van Lewis in de ploeg, en Koen van de Laak kwam toen ook in de ploeg, ten koste van, opvallend genoeg, David Texeira.

 

Luciano maakte in de 77e minuut nog hands, ver buiten zijn strafschopgebied staand. Gelukkig keek de grensrechter een hele andere kant op.

 

De veel en veel te vrijstaande Johann Berg Gudmonsson schoot de bal nog naast, en Tom Hiariej mocht niet klagen dat een harde charge op Maher onbestraft bleef. Met de bereidheid duels aan te gaan zat het bij FC Groningen in de tweede helft wel goed.

 

Het was in de slotfase een hele open pot, met kansen over en weer. Jones liep nog altijd warm, en ook Ivens was uit de dug-out gekropen, maar gewisseld werd er niet meer. Met name voor Jones erg sneu (hij heeft bijna de hele tweede helft warmgelopen !?!), en ook voor Luis Pedro - ook hem hadden we een invalbeurt gegund. Hij had nog wat lengte en power kunnen brengen.

 

In de slotfase werd nog wat geschoffeld bij de cornervlag waar de spelers van AZ zich nogal irritant hadden teruggetrokken, en na nog een handvol overtredingen floot Van Boekel voor het laatst, althans vandaag. AZ kon gaan feesten: de Europa League was - terecht - bereikt.

 

Spelers AZ bedanken na afloop het publiek

 

FC Groningen kan terugkijken op een zeer frustrerend seizoen met veel blessures, schorsingen, raadselachtige roulaties in de ploeg maar helaas geen roulatie van een 4-2-3-1 naar een 4-4-2 concept. Een verloren seizoen. Echte fans haken niet af en verlengen hun seizoenskaart gewoon, maar hoe zit het met sponsoren die minder vaak op clubliefde zijn te betrappen? En slaagt de technische staf erin de vacature voor een routinier in te vullen? Hopelijk tekent Petter Andersson snel bij en wordt Kees Kwakman snel weer fit. Dan hebben we drie ervaren krachten - geen overbodige luxe met al die jonkies in de selectie! En laten we hopen dat er eens beter naar de selectie gekeken wordt en daarop de strategie, het speelconcept afgestemd wordt, en niet omgekeerd...

 

Mooi spandoek voor Steward Leo die met pensioen gaat

 

Leo kreeg later ook nog cadeautjes van de supporters

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.