Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

220 gasten online

FC Groningen in pover duel niet langs NEC: 2-2

FC Groningen is er vanmiddag niet in geslaagd om de drie punten in eigen huis te houden. In een bijzonder matige wedstrijd leek het er zelfs lange tijd op dat de Nijmegaren, gekomen voor één punt, er met de volle buit vandoor zouden glippen maar vlak voor tijd scoorde Nicklas Pedersen de 2-2. Er volgde een krankzinnige slotfase waarin de 3-2 zomaar had kunnen vallen, maar het bleef gelijk. Een hoofdrol was weggelegd voor scheidsrechter Van Boekel, de slechtste man van het veld.

 

UPDATE: Tom Egbers van Studio Sport verklaarde na afloop van de samenvatting van de wedstrijd dat FC Groningen vreest dat Sepp de Roover een zware knieblessure aan het duel van vanmiddag heeft overgehouden. Na Andersson, Svejdik en Rijsdijk zou De Roover daarmee de vierde FC-speler zijn die dit seizoen wordt getroffen door zwaar knieletsel, en het is pas november... Later deze week meer over de blessure van Sepp de Roover.

 

(foto: O.P.J. Bothe-Sijbolts, 10 jaar)

 

De wedstrijd van vanmiddag werd voorafgegaan door een protestactie op Noord. Massaal werd met diverse spandoeken blijk gegeven hoe spuugzat de supporters zijn van het groeiende aantal maatregelen om vrij vervoer naar uitwedstrijden te beperken.

 

In de voorbeschouwing, te zien op de video walls, wenste Ron Jans de zieke assistent-trainer van NEC nog beterschap toe, deze sportieve actie kwam hem op een applaus van het uitvak te staan.

 

Door menigeen op de tribune spookte het vanmiddag door het hoofd: als we maar geen verdediger hoeven te vervangen vanmiddag. De verdediging met Jansen, Hiariej, Sankoh en De Roover zag er toch al compleet anders uit dan normaal, vanwege de absentie van Stenman (liesblessure) en Granqvist (schorsing) moest er geïmproviseerd worden. Wie keek naar de bank zag daarop vanmiddag zelfs twee keepers zitten (Ter Wielen en Nienhuis) omdat de inzetbaarheid van Van Loo een vraagteken was, en verder waren Mike Zonneveld en Mart Dijkstra de enige verdedigend ingestelde spelers. Het noodlot sloeg na 5 minuten echter al toe toen Sepp de Roover geblesseerd naar de kant moest, hij leek door een zweepslag geveld te zijn. Zonneveld kwam in de ploeg, die op linksback ging spelen waarna Jansen doorschoof naar het centrum en Hiariej als rechtsback ging spelen. De positiewisselingen kwamen het spel van Jansen en Hiariej ten goede, Jansen lijkt beter in het centrum dan als linksback uit de voeten te kunnen en Hiariej is nou eenmaal geen centrale verdediger.

 

Het beroerde gevoel over de blessure van Sepp maakte snel plaats voor grote vreugde toen Tim Matavz de 1-0 binnenschoot, na keurig door Goran Lovre bediend te zijn met een mooi steekpassje. De techniek spat er bij Matavz vanaf, net als vorige week in Waalwijk schoot hij meteen bekeken binnen zonder de bal eerst aan te hoeven nemen.

 

De voorsprong zorgde helaas niet voor een stormloop op het doel van de vanaf minuut één tijdrekkende Babos. Sterker, het veldspel werd slechter, de onrust nam toe. De wil om te winnen was er wel, getuige het vrij grote aantal slidings, maar de vorm ontbrak.

 

NEC werd in het zadel geholpen door scheidsrechter Van Boekel en zijn er voor spek en bonen bijlopende assistenten, want uit een corner, die op het eerste gezicht ten onrechte werd gegeven -  Enevoldsen leek de bal via een voet van een Nijmegenaar over de achterlijn te spelen, wat een doelschop i.p.v. hoekschop zou hebben betekend - kon de extreem irritante Vleminckx zomaar binnenkoppen: 1-1 na ruim een half uur spelen. Van Loo zag er niet best uit bij dit tegendoelpunt: de bal was lang onderweg en kwam hoog door de lucht aanvliegen, de corner had een prooi voor Van Loo moeten zijn. Hij kwam "halfbakken" uit maar raakte de bal niet zodat de Belg binnen kon koppen. De manier waarop Vleminckx zijn doelpunt vervolgens vierde was stuitend, walgend en wat al niet meer, het past bij een Ajacied maar als deze gênante vertoning nu ook al in Nijmegen de gewoonte gaat worden dan zijn ze daar wel diep gezonken.

 

Het duel kabbelde voort naar de rust en met een striemend fluitconcert verdwenen beide ploegen in de catacomben. Groot was de verbazing toen Matavz bij het begin van de 2e helft in de kleedkamer achter bleek te zijn gebleven, wederom konden we een fluitconcert noteren, nu gericht aan het adres van Ron Jans. Het publiek begreep de wissel niet, maar vermoedelijk lag er een blessure ten grondslag aan het feit dat Nicklas Pedersen in de ploeg werd gebracht, daar waar het opofferen van één van de twee controleurs, Holla en Bacuna, meer voor de hand had gelegen, beiden waren nl. bepaald niet goed op dreef. Eigenlijk gold dit voor de hele ploeg op Hiariej en Zonneveld na.

 

Na 66 minuten leek het ultieme drama (thuis verliezen van het werkelijk bijzonder matige NEC) zich te gaan voltrekken. Goossens mocht zomaar vrij op Van Loo afstormen. Onze keeper leek hem niet echt te raken, maar Goossens ging bijzonder graag tegen de vlakte en Van Boekel wees wel erg makkelijk naar de stip. Kennelijk had hij meteen spijt van zijn beslissing want als Van Loo de speler van NEC echt zou hebben geraakt dan staat hierop maar één straf: rood. Van Loo kreeg echter slechts geel. Gevalletje marchanderen.

 

De strafschop ging er jammerlijk in, El-Akchaoui was trefzeker. Overigens kan ik me niet herinneren wanneer een keeper van Groningen voor het laatst een strafschop heeft gehouden. Verlossende antwoorden zijn welkom.

 

Jans reageerde snel op de achterstand en bracht García in het veld. Michael Jansen moest eraf, na afloop van de wedstrijd zagen we hem met een groot verband met ijs terugkomen op het veld, kennelijk heeft hij, net als De Roover, een blessure. De spoeling wordt dunner en dunner...

 

Het veldspel van de FC, toch al pover, verslechterde nog meer. De lange bal werd constant gehanteerd, erg makkelijk te verdedigen. Toen niemand meer geloofde in een punt viel de gelijkmaker toch nog. García, hopeloos ingevallen maar zich op het eind toch iets nadrukkelijker manifesterend, kwam op, verspeelde de bal maar Pedersen kreeg het leder te pakken en joeg de bal hard in het doel: 2-2! Gerechtigheid, het duel verdiende weliswaar geen winnaar maar de FC verdiende het ook zeker niet om vanmiddag te verliezen. Daarvoor bracht NEC gewoonweg te weinig.
(Slechts de Maag Darm Lever-stichting, waarvoor vandaag gecollecteerd werd, zal de late gelijkmaker hebben betreurd, bij een nederlaag van onze FC zou de stichting immers duizenden nieuwe klanten hebben mogen begroeten omdat deze zeperd ongetwijfeld op onze ingewanden zou zijn geslagen. Dit fysieke onheil is ons vanmiddag gelukkig bespaard gebleven.)

 

De slotfase was krankzinnig. Opeens leek het elftal wel goed te kunnen voetballen en bleken de spelers elkaar te kunnen vinden, met Thomas Enevoldsen als grote aanjager. Het regende in de laatste minuten kansen maar de bal wilde er helaas niet meer in. Van Boekel haalde zich nogmaals de woede van de 22.000 Groningers op de hals toen Lovre overduidelijk in het strafschopgebied werd neergetrokken, maar de belabberde scheids onthield ons een zuivere strafschop.

 

(Mocht later bij het terugzien van de beelden op TV blijken dat ik het allemaal verkeerd heb gezien en Van Boekel juist heeft besloten bij beide goals van NEC en de actie tegen Lovre dan zal ik niet te beroerd zijn om mijn ongelijk te bekennen.)

 

(Na de samenvatting voor Studio Sport bekeken te hebben is het gevoel dat we vanmiddag zijn bestolen alleen maar vergroot, op slag van rust hadden we nl. ook al een strafschop moeten hebben toen Pothuizen veel te onbesuisd inkwam op Goran Lovre, in het strafschopgebied nota bene. Van Boekel hoef ik hier in Groningen nooit meer te zien. Zelfs de site van de FC spreekt - volkomen terecht - over onrecht.)

 

Na ruim 90 minuten zat de wedstrijd erop. We staan nu op een 12e plaats, maar we hadden een iets groter sprongetje op de ranglijst kunnen maken. Het gat naar de nr. 17 is nl. maar één punt, en met zware uitwedstrijden voor de boeg (Feyenoord en Sparta) blijft de situatie erg zorgelijk. Echter: we zijn wel twee plaatsen gestegen, en het gaatje met de nr. 9 is met één punt afgenomen tot drie. Er is dus nog niks verloren!

 

Het is te hopen dat Granqvist volgende week niet de enige speler is die terugkeert, met name hem missen we, maar ook met hem erbij staat er nog steeds te weinig kwaliteit op het veld. Ook Femi hadden we vandaag goed kunnen gebruiken maar hem zien we op 20 december pas weer als we hier Heerenveen op bezoek krijgen. Holla brengt controlerend maar ook opbouwend momenteel echt te weinig. Overigens weten we ook weer hoe snel de spelhervattingen van Luciano zijn, het contrast met zijn vervanger van vanmiddag was groot.

 

Bij het verlaten van het stadion bleek maar weer eens het relatieve van opwinding over een potje voetbal. Een supporter was de trap van het stadion afgevallen en lag roerloos op de grond, met een aantal jassen van FC Groningen-beveiligers over hem heen. Sterkte ermee hoor!

 

Ron Jans moet de boel de komende week weer op scherp zien te krijgen, de wil is er wel maar tegen Feyenoord is meer nodig dan alleen hard werken om minimaal een punt mee te kunnen nemen uit Rotterdam.


Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Van Loo; De Roover (6’ Zonneveld), Hiariej, Sankoh, Jansen (70’ Garcia); Holla, Lovre, Bacuna; Van de Laak, Matavz (46’ Pedersen), Enevoldsen.
Rest bank: Ter Wielen, Nienhuis, Koç, Dijkstra.

Opstelling NEC
Babos; Wellenberg (64’ Burgzorg), Pothuizen, Zomer, El-Akchaoui, Radomski, Goossens, Davids, Fejzullahu (86’ Kivuvu), Vleminckx, Ntibazonkiza.
Rest bank: Baart, Worm, Ten Voorde, Nuytinck.

Toeschouwers: 21.721
Scores: 7’ Matavz (Lovre) 1-0, Vleminckx (El-Akchaoui) 1-1; 66’ El-Akchaoui (strafschop) 1-2, 88’ Pedersen (Garcia) 2-2.

Scheidsrechter: Van Boekel
Grensrechters: Siebert en Steegstra
Vierde official: Sanders
Gele kaarten: 45’ Hiariej, 65’ Van Loo, 67’ Fejzullahu, 74’ Zonneveld, 85’ Pothuizen

 

Forza Grunn!

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.