Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

151 gasten online

FC Groningen verslaat SC Veendam op overtuigende wijze: 4-1

In een toen nog zonovergoten Roden (kort na afloop van de wedstrijd werd het aardedonker en regende het hagelstenen - de herfst valt vroeg dit jaar) heeft FC Groningen vanmiddag op overtuigende wijze met streekgenoot SC Veendam afgerekend en won met 4-1 na een ruststand van 2-1. De Trots van het Noorden speelde in beide helften in geheel andere samenstellingen.

 

Met name het optreden van FC Groningen in de tweede helft, waarin de ploeg in het veld stond die komende zondag tegen FC Twente ongetwijfeld ook aan de start zal staan, smaakt naar meer en doet ons uitzien naar de kraker tegen de aartsvijand uit Enschede!

 

Onderaan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage van Eric toegevoegd!

In de eerste helft speelde het deel van de eerste selectie dat volgende week zondag in de eerste competitiewedstrijd tegen FC Twente vermoedelijk niet in de basis zal staan, aangevuld met Yoëll van Nieff van Jong FC Groningen. Door doelpunten van Henk Bos (formidabele uithaal) en Michael de Leeuw nam de FC een 2-0 voorsprong, maar de Veendammers kwamen door een goal van Lars Hutten terug tot 2-1, waarna FC Groningen in de laatste 10 minuten van de eerste helft te afwachtend speelde en de tegenstander nog bijna langszij zag komen. Hyun Jun Suk speelde in de eerste helft erg goed en strooide voor zijn doen met opvallende technische hoogstandjes.

 

De vermoedelijke basis van Twente-uit speelde vanmiddag in de tweede helft en liet een sterke indruk achter. De ploeg had de kritische woorden van Robert Maaskant (hij miste afgelopen donderdagavond in de oefenpot tegen Osasuna de nodige agressie en bezieling) ter harte genomen en speelde van minuut 46 tot 90 gedreven en fel. Door twee doelpunten van David Texeira, waarvan zijn tweede een juweeltje was, stond er na afloop een eindstand van 4-1 op de borden van het met 2.300 toeschouwers zeer goed bezochte sportpark van de V.V. Roden.

 

Bij de ploeg uit de tweede helft viel niemand uit de toon. Virgil van Dijk en Tim Sparv speelden centraal achterin een prima pot (Van Dijk een stuk dominater dan de Fin, maar Sparv had geen enkele overtreding nodig en deed prima zijn werk), Emil Johansson is helemaal klaar voor het grote werk, op het middenveld kunnen we inmiddels helemaal leven met de aanwezigheid van Femi en voorin overtuigde Mitchell Schet met weergaloze rushes. Het in onze ogen experiment met David Texeira aan de linkerkant begint steeds beter te bevallen. Zoals we al verwacht hadden beweegt de Uruguayaan zich niet stijf over de krijtlijn, maar zwerft voorin overal rond. De samenwerking met Género Zeefuik verloopt ook steeds beter. Stefano Magnasco speelde minder opvallend dan tegen Osasuna, maar hij hield met een prima optreden de in de eerste helft nog excellerende Sidney Schmeltz behoorlijk uit de wedstrijd. Als hij komende zondag op soortgelijke defensief prima wijze dhr. Tadic weet uit te schakelen hoort u ons niet klagen over eventueel schaarser in aantal zijnde opbouwende acties aan de kant van de Chileen!

 

Opstelling in linies eerste helft:

 

Suk

Bos - De Leeuw - Van Moorsel

Hiariej - Kieftenbeld

Keurntjes - Van Nieff - Ivens - Kappelhof

Bizot

 

Opstelling in linies tweede helft:

 

Zeefuik

Texeira - Bacuna - Schet (84' De Leeuw)

Kwakman - Femi

Johansson - Sparv - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

De eerste foto's plaatsen we nu alvast:

 

050820121243_1
050820121250_1
050820121253_1
050820121255_1
050820121259_1
1/5 
start stop bwd fwd


Eerste helft 

De speaker kondigde vooraf vol trots aan dat er op een biljartlaken gespeeld kon worden, maar onze inspectie van de graszoden wees onomstotelijk aan dat een laatste grasmaaibeurtje geen overbodige luxe zou zijn geweest.

 

We hadden ons amper op de staantribune, met om ons heen locale grootheden als Henk de Haan, Jan Mennega, Jeroen Veldmate en Martijn van der Laan, genesteld toen Henk Bos met een vernietigende uithaal de score al al na twee minuten opende: het stond al erg snel 1-0.

 

FC Groningen ging vol door tegen de Veendammers die op een dergelijke dadendrang niet gerekend zullen hebben. Maikel Kieftenbeld kon een aanval net niet doeltreffend afronden. De aanval was door Tom Hiariej prima opgezet en ook Johan Kappelhof - vanmiddag rechtsback en wat ons betreft met zijn goede opkomen en dito assists een prima back-up voor Stefano Magnasco, de onbetwiste nummer één rechtsachter - was erbij betrokken. Als we Kappelhof al met Magnasco willen vergelijken: Kappelhof werd nog wel eens door de snelle Sidney Schmeltz voorbij gelopen, Magnasco niet (één keer niet door op z’n Chileens de schoffel te hanteren).

 

Scheidsrechter Siemen Mulder floot extreem pietluttig en wist zich ‘gesteund’ door onbekwame grenslieden die geen snars snappen van de buitenspelregel. Ook zag dhr. Mulder een overtreding van Suk bij een actie waarbij Veendam-goalie Theo Timmersmans de Zuid-Koreaan volledig tegen de grond werkte.

 

Lars Hutten schoot na acht minuten over het doel van Marco Bizot, het was de eerste keer dat Veendam van zich liet spreken.

 

Mitch Apau van Veendam moest na ruim een kwartier verzorgd worden toen Michael de Leeuw liet zien ook het betere schaafwerk te beheersen. Apau kon doorspelen, maar liep de eerste minuten nog wat mank, tot woede van Veendam-assistent Wiekens die zijn ongenoegen richting de bank van FC Groningen ventileerde. Robert Maaskant zal hiervan niet onder de indruk zijn geweest.

 

Ook Jonas Ivens maakte een nuttige overtreding, maar werd een poosje later door Hutten gepasseerd waarna Tom Hiariej ten koste van een corner redding moest brengen.

 

De hoogtepunten waren in het verloop van de eerste helft schaars. Suk viel op met fraaie passeeracties en had ook goede assists in de aanbieding. Bij een aanval over de schijven Bos, Suk en Van Moorsel kon Timmermans met een fraaie redding de 2-0 nog voorkomen, maar na 23 minuten werd de voorsprong van de FC alsnog verdubbeld. Het was Michael de Leeuw die, volledig vrijstaand, de bal in het doel kon schieten: 2-0. Even daarvoor was Lars Lambooij nog ver opgerukt richting het doel van FC Groningen, maar zijn voorzet kon door Marco Bizot worden gepakt.

 

In het vervolg van de eerste helft zagen we nog wat mooie dribbelacties van Henk Bos (vaak was Hyun Jun Suk hierbij ook weer betrokken), terwijl Tim Keurntjes, vanmiddag in de eerste helft linksback, diverse standaardsituaties (hoekschoppen en vrije schoppen) zomaar inleverde met te laag ingeschoten ballen.

 

Het was tot dat moment éénrichtingsverkeer geweest, maar dat sloeg om toen Lars Hutten in de 38e minuut voor de 2-1 zorgde. Hij stond wel erg vrij. Vlak daarvoor had Jonas Ivens uit een corner, dit keer ingeschoten door Henk Bos, hard over geschoten en had Lars Hutten met een mooie stift ook al bijna gescoord.

 

De ploeg van FC Groningen die in de tweede helft zou spelen had zich inmiddels op een bijveld verzameld om zich collectief warm te lopen. Deze spelers zagen niet dat hun collega’s in het verloop van de eerste helft veel te afwachtend speelden, en niet de goede concentratie kon opbrengen, die echter wel vereist was omdat Veendam juist feller was gaan spelen en steeds meer opkwam. Roy Deul, de aanwinst die van het tweede elftal van Bayern München is overgekomen, schoot nog hard naast in een aanval waarbij de verdediging van FC Groningen zoek was gespeeld. Johan Kappelhof had hierbij de allergrootste moeite met Sidney Schmeltz gehad.

 

Tweede helft 

De elf spelers die Maaskant bij het begin van de tweede helft liet spelen hadden er vanaf het begin zin in, net als hun collega’s een helft eerder. Género Zeefuik schoot in de 47e minuut een vrije schop net naast het vijandelijke doel.

 

Nog geen twee minuten later werd Timmermans bijna verrast door een schot van Texeira. Hij werkte de bal op een rare manier weg waarna een verdediger de bal kon wegroeien. De bal was vervolgens een prooi voor Femi die uithaalde en de bal werkelijk snoeihard tegen de lat poeierde. Luid applaus was zijn deel.

 

Magnasco liep vervolgens Sidney Schmeltz tegen de vlakte, maar uit de vrije trap voor Veendam vloeide verder geen gevaar.

 

Emil Johansson viel op met mooie rushes langs de zijlijn die vaak met prima assist werden afgesloten. Uit een paar daarvan, en uit een vrije trap van Mitchell Schet, kon Kees Kwakman inkoppen, maar zijn pogingen misten steevast de vereiste kracht.

 

Na een uur kon David Texeira voor de 3-1 zorgen. Hij rondde een aanval prima af. Na wat onterecht voor buitenspel afgevlagde en -gefloten aanvallen (zo stond Zeefuik een keer echt net achter zijn man) wisselde Veendam. Theo Martens werd in de ploeg gebracht voor oud-FC Groningen speler Sander Rozema.

 

Mitchel Schet zoefde nog een aantal malen langs de zijlijn en liet zien een goede, smaakmakende ‘aankoop’ (hij is gratis van RKC overgekomen) te zijn. In de 71e minuut liep hij echter tegen een lichte blessure op. Henk Hagenauw verzorgde hem even en stuurde hem weer het veld in, maar Schet liet zich vlak vóór tijd toch wisselen, uit voorzorg nemen wij aan.

 

Luciano moest nog een keer gestrekt bij een schot van Roy Deul, maar hij deed dit bekwaam en voorkwam ten koste van een hoekschop een tweede doelpunt van Veendam.

 

Texeira werd weer eens ten onrechte voor buitenspel afgevlagd, maar FC Groningen liet zich niet uit het veld slaan door de dwalende arbitrage en hield het tempo goed in de wedstrijd. Het hield het veld breed en bouwde de aanvallen goed op, hetzij via een zorgvuldige opbouw over de grond (Femi had hierin een goede rol), hetzij via de lange bal van Virgil van Dijk, wat een machtig wapen is.

 

Kees Kwakman kwam vrij vaak op, maar was hierna niet al te gelukkig.

 

In de 83e minuut wisseld Veendam nog een keer. De Schot Ross McKinnon ging naar de kant en Arjan Wiegers werd in de ploeg gebracht. Even later ging Schet naar de kant en nog een minuutje later schoot David Texeira met een geweldig schot de eindstand van 4-1 op de borden. Er was goed voorbereidend en storend werk van Género Zeefuik aan zijn doelpunt vooraf gegaan.

 

In de slotminuut kwam Virgil van Dijk met een rush nog erg ver, waarna Michael de Leeuw de bal net naast schoot. FC Groningen ging dus door tot het einde en bleef scherp tot het allerlaatste fluitsignaal. Wij hopen dat de wedstrijdinstelling van de tweede helft wordt meegenomen naar Enschede!

 

De oefencampagne zit er nu op! Wat rest is een laatste trainingsweek op TCN, waarna wij ons met de autocombi naar Enschede spoeden om te kijken wat de voorbereiding waard is geweest!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Bizot (46’ Luciano); Kappelhof (46’ Magnasco), Ivens (46’ Van Dijk), Van Nieff (46’ Sparv), Keurntjes (46’ Johansson); Kieftenbeld (46’ Ajilore), Hiariej (46’ Kwakman); Van Moorsel (46’ Schet; 84’ De Leeuw), De Leeuw (46’ Bacuna), Bos (46’ Texeira); Suk (46’ Zeefuik).


Toeschouwers: 2.300
Scheidsrechter: Mulder
Scores: 2’ Bos 1-0, 23’ De Leeuw 2-0, 38’ Hutten 2-1; 60’ Texeira 3-1, 85’ Texeira 4-1.

 

Statistieken van www.sc-veendam.nl:


Opstelling SC Veendam

Theo Timmermans; Jelle Wagenaar, Mitch Apau, Michael Vakalopoulos, Ross McKinnon (83/Arjan Wiegers); Lars Lambooij, Sander Rozema (65/Theo Martens), Tom Overtoom; Boy Deul, Lars Hutten en Sidney Schmeltz.

 

Fotoreportage rond de wedstrijd van Eric Smit:

 

20120805174542-0085d8ae
20120805174609-c1a039a4
20120805174623-69a2f54b
20120805174645-e956ed7e
20120805174706-fbc64845
20120805174756-aedc6a9e
20120805175157-de332042
20120805175345-e78358c8
20120805175415-e54f2254
20120805175520-61dbdd0d
20120805175533-3442e0f6
20120805175618-0b8b2121
20120805175641-c9089010
20120805175647-afbd1c30
20120805175838-961d7ceb
20120805175959-78ee7e9a
20120805180030-5a5b4b74
20120805180104-fa1fd6dd
20120805180129-241b4211
20120805180201-38a31c7b
20120805180305-cbc4e2cb
20120805180334-7238e551
20120805180434-780cbf70
20120805180551-ca1ffddf
20120805180650-e0743d8a
20120805180731-baf6f816
20120805180802-2038057b
20120805180837-132c6a96
20120805180927-293f4daa
20120805181136-c5339bca
20120805181233-c8ba13c6
20120805181337-833225e0
20120805181435-2d7a5cc8
20120805181603-fb2c59aa
20120805181628-ded71863
20120805182003-141822af
20120805182118-f3a357df
20120805182131-b5398190
20120805182143-0cbaf8ff
20120805182155-4e58f92e
20120805182259-c3fe4a88
20120805182523-200f9f1b
20120805182634-861f3358
20120805182836-d07dbdc4
20120805182938-ee47d7e4
20120805182946-c9587279
20120805183008-a476a9c0
20120805183029-a4099304
20120805183231-8574e5e1
20120805183300-9906e02f
20120805183459-330b9c1a
20120805183504-24fb8a22
20120805183530-6230184d
20120805183549-2d05e8d0
20120805183603-24b0c9da
20120805183622-9e3d98f3
20120805183713-d376ad9b
01/57 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.