Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

152 gasten online

FC Groningen laat onnodig punten liggen tegen Willem II: 1-1

Robert Maaskant zal zich de start van de competitie anders hebben voorgesteld, en wij met hem. Na twee competitierondes is de Trots van het Noorden samen met een handvol andere clubs op de gedeelde laatste plaats terug te vinden, en met PSV-thuis, ADO-uit en Vitesse-thuis mag het komende trio wedstrijden pittig worden genoemd. Vanmiddag speelde FC Groningen volkomen onnodig gelijk tegen Willem II.

 

Met name in de eerste helft was het krachtsverschil enorm, maar de FC verzuimde met een grotere voorsprong dan 1-0 (kopbal David Texeira uit een aanval via Kees Kwakman en Mitchell Schet) de rust in te gaan. Dit kwam FC Groningen duur te staan. Marc Höcher maakte drie minuten na rust gelijk, waarna de ploeg van Maaskant in de zinderende hitte opnieuw moest proberen op voorsprong te komen, terwijl Willem II rustig achterover kon leunen - een groot voordeel onder deze tropische omstandigheden. Het lukte niet. Het laatste wapenfeit was een ziedend schot van Texeira, diep in blessuretijd, dat maar net naast vloog. Tussendoor wapperde de irritant en pietluttig fluitende scheidsrechter Janssen met gele kaarten, maar verzuimde de bal minstens één keer op de stip te leggen. De verdiende 2-1 bleef uit, waardoor FC Groningen geen loon naar werken kreeg. Emil Johansson revancheerde zich vandaag overigens voor zijn zwakke optreden van vorige week en speelde een prima partij.

 

De ploeg speelde niet groots, maar wist met name in de eerste helft wel te overtuigen met snel aanvalsspel en verrassende positiewisselingen voorin. Het afdwingen van kansen blijft echter een groot probleem. Michael de Leeuw werd vanmiddag node gemist; we hopen dat hij volgende week in de thuiswedstrijd tegen PSV wel weer inzetbaar is.

 

Laten we positief afsluiten. Voorafgaande aan de wedstrijd was er op de Noord Curve een fantastisch eerbetoon voor de op 8 mei jl. overleden oud-voorzitter van FC Groningen, Renze de Vries. Held van het volk - alles voor de club!

 

Edison Flores, vanmiddag aandachtig toeschouwer in de Euroborg

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - Willem II

Interview met Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

Doelpunt David Texeira

Discussie Maaskant/Streppel/scheidsrechter

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Eerste helft

Bij de spelersopkomst werd duidelijk dat de al verwachte basisopstelling inderdaad juist was ingeschat, en dat de bankbezetting vanmiddag bestond uit het volgende zevental:

 

Bizot, Bos, Hiariej, Ivens, Kappelhof, Keurntjes en Suk.

 

Aangezien de A-selectie uit 24 spelers bestaat moesten zes spelers tandenknarsend toekijken vanaf de tribune. Het ging om Burnet, Femi, Jones, Kostic, Van Moorsel en De Leeuw.

 

Robert Maaskant zal in zijn voorbeschouwing ongetwijfeld zinnige zaken hebben verkondigd, maar zolang de geluidsinstallatie van een inferieure kwaliteit blijft en geen gratis cursussen liplezen worden aangeboden kan uitzending van het interview op de video walls beter achterwege blijven.

 

De fans in de minder goed dan anders gevulde Euroborg gingen er om half één eens goed voor zitten, en het publiek kwam in de eerste helft goed aan z’n trekken. Willem II had niets in te brengen tegen de thuisploeg die vanaf het eerste fluitsignaal van Ed Janssen druk zette en er vol voor ging. Al na vier minuten kreeg Género Zeefuik een goede mogelijkheid, maar hij kon net geen krachtig schot afvuren op David Meul, de met name in de eerste helft onzekere keeper van Willem Ii die geen enkele bal klemvast kon pakken.

 

Virgil van Dijk wist in de eerste helft te overtuigen met lange passes, een mooie rush en een goede coaching. Sowieso stond de gehele verdediging prima in de eerste helft. Als Willem II al kwam opzetten, hetgeen maar hoogst zelden gebeurde, dan stonden de vier verdedigers goed opgesteld om het gevaar in te dammen. Johansson vocht een paar verbeten duels uit met Virgil Misidjan, de snelle rechtsbuiten van de Brabanders, maar laatstgenoemde zal terugkijken op een beroerde middag.

 

Stefano Magnasco speelde zijn favoriete, felle spel en kreeg al in de 10e minuut zijn laatste vermaning van arbiter Jansssen. De Chileen kwam er vervolgens zonder kleerscheuren vanaf. Dit gold eveneens voor Tim Sparv, maar niet voor Maikel Kieftenbeld,die in zijn 66e officiële wedstrijd voor FC Groningen zijn 21e gele kaart incasseerde - een absurde score.

 

FC Groningen bleef heer en meester en liet af en toe leuke combinaties zien. Bacuna speelde in het eerste bedrijf gedreven en was van waarde voor de ploeg.

 

Pas in de 19e minuut liet Willem II iets van zich horen. Een schot van Misidjan vloog hoog over. In de tegenaanval werd een schot van David Texeira gepareerd door de keeper van Willem II.

 

Na de eerste drinkpauze, halverwege de eerste helft, werd FC Groningen meteen weer gevaarlijk. Het was Zeefuik die een lastige rebound na een schot van Schet bijna kon binnenwerken.

 

Na 27 minuten was de ban eindelijk gebroken. Na een aanval over de schijven Kees Kwakman en Mitchell Schet die een prima voorzet gaf was het David Texeira die, koppend nog wel, de 1-0 kon maken. Het publiek ging uit z’n dak en Robert Maaskant feliciteerde z’n collega-trainers en ook de wisselspelers, leuk om te zien.

 

Dit was een belangrijk doelpunt. Willem II zou nu meer moeten komen. Het was echter de FC dat opnieuw een kans kreeg, dit keer uit een vrije schop , toegekend nadat Pique Mitchell Schet had neergelegd (en daarvoor geel had gekregen). Met een rare redding voorkwam keeper Meul de 2-0.

 

Vossebelt ging in de eerste helft nog op de bon nadat hij Zeefuik had neergelegd, en het wachten was echt op de 2-0.

 

Emil Johansson oogstte nog applaus van zijn trainer na weer een gewonnen duel tegen Misidjan, en in de blessuretijd kreeg Willem II zowaar nog een kans uit een vrije schop. Luciano tikte de bal over zijn doel waarna de corner geen gevaar opleverde voor de Brabanders.

 

Even later was het rust. De voorsprong van 1-0 was dik en dik verdiend, maar te mager. FC Groningen had meer gebruik moeten maken van de onzekerheid van de keeper van Willem II. 

 

Tweede helft

FC Groningen wisselde in de rust niet, maar Willem II-trainer Jurgen Streppel deed dat wel. Snijders bleef in de kleedkamer achter en Brands kwam in de ploeg.

 

Willem II begon veel beter aan de tweede helft dan FC Groningen. Emil Johansson moest al in de eerste minuut na rust aan de noodrem trekken en kreeg terecht de gele kaart voorgehouden voor het onderuit schoffelen van Misidjan. De hieruit resulterende vrije trap van Marc Höcher van Willem II ging nog wel over het doel, maar diezelfde Höcher scoorde in de 49e minuut wel de gelijkmaker, uiteindelijk de bekroning van een aanval die was begonnen via Piqué die aan de linkerkant veel te vrij was gelaten door Schet en Magnasco. Maikel Kieftenbeld mag zich aanrekenen dat hij niet ingreep, zodat Höcher zomaar kon uithalen. Niet best.

 

FC Groningen werd bestraft voor het in de eerste helft nalaten van het uitbouwen van de voorsprong, en moest opnieuw aan de bak. Dit ging in het verloop van de tweede helft echter met minder overtuiging dan vóór de (ijs)thee.

 

Meteen na de gelijkmaker zorgde een schot van Zeefuik nog wel bijna voor de hernieuwde voorsprong van FC Groningen, maar zijn schot werd tot corner verwerkt.

 

Willem II wisselde linksback Piqué voor Jallo, en FC Groningen raakte het initiatief een beetje kwijt. Het speelde wat te afwachtend; Willem II mocht teveel opkomen.

 

Magnasco liet een mooie rush zien, en even later ging Van de Rijt op de bon voor het onder de zoden stoppen van Zeefuik, die anders wellicht vrij op de keeper van Willem II had kunnen afstormen. Diezelfde Zeefuik ging in de 62e minuut in het strafschopgebied neer, maar Ed Janssen weigerde er een strafschop voor te geven. Hyun Jun Suk, die de dug-out was uitgestuurd, was inmiddels weer gaan zitten.

 

Opnieuw kreeg een speler van Willem II de gele kaart, nu voor het neerhalen van de zeer fanatiek spelende David Texeira. Kortom, Willem II schuwde het hanteren van de botte bijl niet. De wedstrijd werd opnieuw onderbroken voor een drinkpauze. Maaskant kon zijn mannen toespreken, maar het zette weinig zoden aan de dijk - FC Groningen slaagde er niet in met uitgekookte aanvallen de linies van de tegenstander te ontrafelen.

 

In de 73e minuut een dubbele wissel. Bij FC Groningen kwam Suk alsnog in de ploeg, hij kwam voor Zeefuik, die zich meer als aanspeelpunt ontpopt dan als kille afmaker; bij Willem II moest de geblesseerd geraakte Mulder op een brancard worden afgevoerd, voor hem kwam Peters.

 

Het feit dat FC Groningen krachtenverslindend moest blijven zwoegen om op voorsprong te komen begon z’n tol te eisen, maar de spelers hebben wel een compliment verdiend dat ze er ondanks de moordende hitte voor bleven gaan. Suk was de ijverige speler die hij altijd was, liet wat leuke dingen zien, maar het mocht allemaal niet meer baten. Ook de twee laatste wissels aan de kant van FC Groningen (Tom Hiariej voor Kees Kwakman, na 83 minuten, en Henk Bos voor Mitchell Schet in de slotminuut) sorteerden niet het gewenste effect. Henk Bos liet in de vijf minuten blessuretijd die hij mocht meedoen wel zien een snelle buitenspeler te zijn met een heerlijke voorzet - van hem gaan we dit seizoen nog meer zien.

 

Willem II kwam er nog een paar maal gevaarlijk uit; een schot van uitblinker Höcher kon gelukkig nog tot corner worden verwerkt.

 

Een vrije schop van Virgil van Dijk, mee naar voren gegaan in de slotfase, leverde ook niet meer dan een corner op, en in de blessuretijd werden er nog diverse ballen in het vijandelijke strafschopgebied gepompt. Een pegel van David Texeira vloog net naast het doel, en dat was het dan. De wedstrijd eindigde teleurstellend in 1-1 en de competitiestart van FC Groningen mag dan ook gerust moeizaam worden genoemd.

 

Gelukkig hebben we vanmiddag wel meer strijd gezien dan in de laatste vijf thuiswedstrijden van het laatste seizoen, maar er zal meer nodig zijn om de weg omhoog echt in te kunnen slaan.

  

De eerste foto's (waaruit blijkt: Mien Plek - er is nog plek - verlos Jurri Wilthof van de laatste plaats!):

 

190820121353_1
190820121355_1
190820121358_1
190820121360_1
190820121361_1
190820121362_1
190820121364_1
190820121365_1
190820121366_1
1/9 
start stop bwd fwd


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Magnasco, Van Dijk, Sparv, Johansson; Kieftenbeld, Texeira, Kwakman (83’ Hiariej); Schet (90’ Bos), Zeefuik (73’ Suk), Bacuna.
Rest bank: Bizot, Kappelhof, Ivens, Keurntjes.


Opstelling Willem II
Meul; Van Buuren, Haastrup, Van der Rijt, Piqué (55’ Jallo); Misidjan, Mulder (73’ Peters), Haemhouts, Vossebelt, Höcher; Snijders (46’ Brands).
Rest bank: Christianen, Ippel, Guyt, Podevijn.


Toeschouwers: 20.448
Scores: 26’ Texeira (Schet) 1-0; 46’ Höcher (H. Mulder) 1-1.


Scheidsrechter: Janssen
Officials: Simons, Hoksbergen en Mulder
Gele kaarten: 35’ Piqué, 40’ Vossebelt, 46’ Johansson, 60’ Van der Rijt, 63’ Haastrup, 88’ Kieftenbeld, 90’ Misidjan.


Overige statistieken
Balbezit: 61%-39%
Schotel op doel: 11-3
Overtredingen: 20-17
Hoekschoppen: 8-2
Buitenspel: 3-3
Vrije trappen: 20-23

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.