Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

397 gasten online

PSV straft individuele fouten FC Groningen keihard af: 1-3 verlies, maar nederlaag met perspectief

FC Groningen is vanmiddag tegen een leep PSV tegen een 1-3 nederlaag aangelopen. Vóór rust was Atiba Hutchinson, de opponent van Kees Kwakman die pijnlijk geconfronteerd werd met het feit dat hij het in dit soort wedstrijden tegen snelle tegenstanders absoluut niet meer kan belopen, trefzeker. Er was balverlies van Leandro Bacuna aan voorafgegaan. Diezelfde Bacuna maakte zijn foutje in de slotminuut van de eerste helft bijna goed, maar zijn vrije trap teisterde de lat.

 

De eerste helft van de FC was al vrij goed, maar in de eerste bijna 25 minuten na rust speelde FC Groningen, bij wie Michael de Leeuw debuteerde en met zijn gedreven en gepassioneerde spel uitgroeide tot beste Groninger, werkelijk uitstekend. PSV werd op eigen helft teruggedrongen, de 12e man liet zich vocaal sterk kennen en de 1-1 hing in de lucht. Het doelpunt viel echter aan de andere kant, en weer werd een individuele fout, in dit geval van Virgil van Dijk die de bal verspeelde, genadeloos afgestraft. Het was uiteindelijk Dries Mertens die de wedstrijd besliste. Michael de Leeuw was vlak daarvoor met een lichte blessure naar de kant gegaan; het betekende een gevoelige aderlating voor de ploeg van trainer Robert Maaskant. De 0-3 (Memphis Depay bekroonde een lange solo, waarbij hem geen strobreed in de weg werd gelegd, met een doelpunt) en de 1-3 (mooi schot van Mitchell Schet) waren uitsluitend nog van statistische waarde.

 

Na drie wedstrijden mag de seizoensstart als mislukt worden beschouwd, en met één schamel puntje bungelt de Trots van het Noorden in de onderste regionen. Met name het puntverlies tegen Willem II is hier debet aan, want verliezen van FC Twente en PSV is geen schande. De ploeg van Maaskant stond vanmiddag positioneel ook nog eens goed en speelde met name na rust prima. De wedstrijd biedt, om er eens een gehate Huistraïaanse uitspraak in te gooien, voldoende aanknopingspunten en perspectief.

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

 

Samenvatting FC Groningen - PSV (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd

Interview met Dick Advocaat na afloop van de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Dick Advocaat vóór de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

 

Inmiddels hebben we onderaan het wedstrijdverslag een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Kritisch moeten we kijken naar aanvoerder Kees Kwakman. Van zijn taak, het voor de voeten lopen van Hutchinson, kwam te weinig terecht, en de wisselwerking met Lorenzo Burnet was niet goed. Des te opvallender was het dat Maaskant alle linker buitenspelers buiten de selectie had gehouden: Henk Bos, Filip Kostic en Matías Jones zaten allen op de tribune. Een goed alternatief zou Emil Johansson zijn geweest, die we na rust graag vóór Burnet hadden gezien. Het gebeurde allemaal niet. 

 

FC Groningen speelde voor de rest gedisciplineerd en met een zeer goede inzet en kon de Euroborg (met op de tribunes Hans Nijland die dus niet naar Peru was gevlogen) met een opgeheven hoofd verlaten. Het werd echter wel met de neus op de feiten gedrukt: maak je net even te veel individuele fouten en benut je de kansen, die vanmiddag schaars in aantal waren (Género Zeefuik had in de eerste helft nog moeten scoren) niet, dan loop je tegen dit PSV, misschien wel de a.s. landskampioen, tegen een nederlaag aan. Mark van Bommel mocht van geluk spreken dat hij niet van het veld werd gestuurd. De overtreding waarvoor hij van scheidsrechter Gözübüyük de gele kaart kreeg voorgehouden waas roodwaardig, en ook daarna bleef Van Bommel doorschoffelen.

 

Komende vrijdag wacht de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Een nieuwe nederlaag kan FC Groningen zich niet veroorloven!

  

Eerste helft

FC Groningen begon met de al verwachte basiself, met Mitchel Schet in een soort van spitsenrol; het concept leek dan ook op een 4-4-2 systeem.

 

Op de bank waren Bizot, Hiariej, Ivens, Johansson, Kieftenbeld, Suk en Texeira geposteerd, en daarom moesten Bos, Femi, Jones, Keurntjes, Kostic en Van Moorsel het doen met een plekje op de tribune.

 

Speaker Wildeman was gelukkig weer terug, dus met een vertrouwde stem werden we over alles bijgepraat. Onderweg naar de Eurobrg vonden we het rustiger dan anders, en dit vond zijn weerslag in de vele lege plekken op de tribune. En dat tegen een tegenstander als PSV...

 

Vóór de wedstrijd werden op de Noord Curve vijf fakkels aangestoken ter nagedachtenis aan de op 24-jarige leeftijd overleden FC Groningen-supporter Jaap Splinter. De spelers van PSV herdachten overigens hun onlangs overleden topman Wisse Dekker en speelden met rouwbanden.

 

Tim Matavz en Ola Toivonen trapten af, maar het was FC Groningen dat al snel druk zette en na wat duw- en trekwerk al in de 2e minuut een corner kreeg. Op dat moment was er een bescheiden wolkbreuk boven de Euroborg losgebarsten, maar deze duurde gelukkig niet lang.

 

Michael de Leeuw viel vanaf het eerste fluitsignaal op met slidings en een gedreven wedstrijdinstelling; zijn aanwezigheid is echt van grote meerwaarde voor het team. Ook spelers als Bacuna en Sparv waren in de openingsfase niet te beroerd om met wat overtredingen het spel van de gasten te ontregelen.

 

Jetro Willems mocht ver opkomen; hij had wat ons betreft wel wat eerder aangepakt mogen worden. Hij schoot ook een keer, en hij had gelijk, want door de regen was het veld toen nog wat glad - schoten van afstand zijn dan een geducht wapen.

 

Een aantal malen leken Matavz en Toivonen buitenspel te staan, maar er werd noch gevlagd, noch gefloten.

 

Hutchinson ontpopte zich vanaf het begin als een snelle speler, en Kees Kwakman had geen vat op hem. Dit had toch ook de trainersstaf moeten zien, maar aan de ongelijke strijd werd geen vervroegd einde gemaakt met een wissel - beiden bleven tot het einde aan elkaar verbonden, helaas. Ook het samenspel tussen Kees Kwakman en Lorenzo Burnet was verre van optimaal. Kwakman kan de boel overigens wel goed neerzetten en is van belangrijke coachende waarde. Maar in wedstrijden als deze legt hij het op snelheid af.

 

In de 11e minuut redde Luciano goed op een schot van Hutchinson, ten koste van een hoekschop, en er volgden nog drie corners voor PSV.

 

PSV had in deze fase wat teveel het initiatief en de ploeg mocht teveel voetballen. Stefano Magnasco voelde dit goed aan en sabelde Van Bommel neer; het kwam hem op een reprimande van de scheidsrechter te staan.

 

In de 19e minuut had FC Groningen bijna de leiding genomen. Een schot van Michael de Leeuw, die de bal bij een vrije schop van Leandro Bacuna in één keer op de pantoffel nam, vloog maar net voorlangs. Het zou een geweldig doelpunt zijn geweest!

 

Aan de andere kant kon een gevaarlijk schot van Van Bommel vanaf een metertje of 30 ook maar net door Luciano onschadelijk worden gemaakt.

 

Vijf minuten later kreeg Género Zeefuik DE kans op de 1-0. Via Kees Kwakman, die had voorgegeven, en Mitchell Schet kwam de bal bij Zeefuik, maar zijn harde schot kon door PSV-goalie Tyton worden gepareerd. In de tegenstoot schoot Bouma voorlangs - het golfde in deze fase wat op en neer.

 

In de 39e minuut ging het mis aan Groningse kant. Leandro Bacuna leverde de bal in, en uiteindelijk was het Atiba Hutchinson, weggelopen bij Kwakman, die de uitbraak kon afronden. Het stond 0-1.

 

In de laatste minuut van de eerste helft had Bacuna de stand nog bijna gelijkgetrokken, maar zijn vrije schop belandde via de vingertoppen van Tyton op de lat. Erg jammer, met een 1-1 op slag van rust ga je toch met een veel beter gevoel de kleedkamers in. FC Groningen hoefde zich echter over de eerste helft niet veel te verwijten - de ploeg had gedisciplineerd gespeeld, stond organisatorisch goed.

  

Tweede helft

Het tweede bedrijf begon met twee ongewijzigde ploegen. Al na drie minuten na rust zorgde Mark van Bommel voor opschudding. Met een smerige overtreding schopte hij Kees Kwakman onderuit. De aanvoerder van PSV kreeg slechts geel, daar waar rood op z’n plaats was geweest.

 

FC Groningen kreeg vanzelfsprekend een vrije schop; in de directe tegenstoot legde Magnasco een speler van PSV neer. Bij de vrije trap kreeg De Leeuw de bal ongelukkig op z'n hand. Gözübüyük floot voor hands, maar er was zeker geen arm naar de bal gegaan. Een foutieve beslissing dus, hetgeen Maaskant in woede deed ontsteken, en terecht. Gelukkig bleef één en ander zonder gevolgen.

 

Strootman kreeg ook al een diepgele kaart na een gemene charge op Lorenzo Burnet, die hem even daarvóór in een duel had afgetroefd

 

Er was nog geen uur gespeeld of Van Bommel had er echt af moeten vliegen, na weer een overtreding. Dit keer had hij Zeefuik neergelegd. Van Bommel kwam er zoals zo vaak mee weg, maar was daarna bij het thuispubliek wel de gebeten hond.

 

FC Groningen ging steeds beter spelen en vocht voor elke meter. Het kreeg het publiek ook mee met deze gepassioneerde strijdwijze en PSV werd achteruit gedrukt. De 1-1 hing in de lucht, maar we kennen PSV - bij snelle uitbraken kan het ook dodelijk zijn en zomaar scoren. Zeefuik was in deze fase niet van de bal te krijgen, Sparv speelde erg geconcentreerd en centraal achterin stond het met Van Dijk en Kappelhof goed.

 

De kentering kwam eigenlijk in de 68e minuut. Michael de Leeuw, die even daarvóór behandeld moest worden na weer een enthousiaste sliding, ging naar de kant, en David Texeira kwam in zijn plaats. Eerst ontsnapte Toivonen bij een actie tegen Bacuna nog aan geel, maar een paar minuten later stond de 0-2 op het scorebord. De vrij ver opgestoomde Virgil van Dijk had de bal aan Lens verspeeld. Via Strootman kwam de bal bij Dries Mertens die bekeken scoorde. Er waren toen 72 minuten gespeeld en je voelde dat de wedstrijd gespeeld was. Tegen PSV moet je geen fouten maken en de kansen die je krijgt benutten, en kansen waren er in de eerste helft geweest. Als De Leeuw, Zeefuik of Bacuna hadden gescoord was een resultaat reëel geweest.

 

PSV wisselde de irritante Mertens voor Memphis Depay, die meteen een omhaal richting Luciano plaatste. Onze keeper redde echter opnieuw. Robert Maaskant wisselde aanvallend: Stefano Magnasco ging in de 80e minuut naar de kant en Hyun Jun Suk, eerder dit jaar nog een plaaggeest voor PSV, werd in de ploeg gebracht. Johan Kappelhof schoof door naar de positie rechtsback en Groningen ging dus met drie verdedigers spelen.

 

De arbiter trapte nog in een Schwalbe van Toivonen (gelukkig niet binnen de zestien), en de ultieme beslissing viel vier minuten vóór tijd. Memphis Depay begon aan een solo, er werd halfbakken (of zelfs minder dan dat) door Groningers ingegrepen en zijn schot vloog uiteindelijk in de verre hoek: 0-3. Wat een deceptie. Mitchell Schet kreeg nog een gele kaart maar zorgde wel voor de 1-3 eretreffer. Met een bekeken, mooi schot passeerde hij Tyton.

 

De wedstrijd was echter gelopen en na afloop van de wedstrijd was de teleurstelling groot aan Groningse kant. Er hoeft echter niet gewanhoopt te worden. Met de wedstrijdopvatting, organisatie en discipline van vandaag gaan de punten snel komen, dat kan niet anders.

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_5528
DSC_5535
DSC_5554
DSC_5556
DSC_5561
DSC_5565
DSC_5576
DSC_5577
DSC_5596
DSC_5603
DSC_5608
DSC_5664
DSC_5701
DSC_5745
DSC_5844
DSC_5870
DSC_5875
DSC_5886
DSC_5904
DSC_5915
DSC_5932
DSC_5946
DSC_5959
DSC_6013
DSC_6021
DSC_6031
DSC_6037
DSC_6043
DSC_6057
DSC_6074
DSC_6085
DSC_6110
DSC_6124
DSC_6131
DSC_6142
DSC_6172
DSC_6175
DSC_6181
DSC_6191
DSC_6195
DSC_6211
DSC_6213
DSC_6216
DSC_6219
DSC_6222
DSC_6223
DSC_6231
DSC_6240
01/48 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Magnasco (80’ Suk), Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Bacuna, Sparv, De Leeuw (68’ Texeira), Kwakman; Schet, Zeefuik.
Rest bank: Bizot, Ivens, Johansson, Kieftenbeld, Hiariej.


Opstelling PSV
Tyton; Hutchinson, Marcelo, Bouma, Willems; Van Bommel, Toivonen, Strootman; Lens (86’ Wijnaldum), Matavz (65’ Narsingh), Mertens (77’ Depay).
Rest bank: Waterman, Derijck, Van Ooijen, Ritzmaier.


Toeschouwers: 20.728
Scores: 38’ Hutchinson (Mertens) 0-1; 72’ Mertens (Strootman) 0-2, 84’ Depay (-) 0-3, 89’ Schet (Texeira) 1-3.


Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Lobbert, Langkamp en Sanders
Gele kaarten: 49’ Van Bommel (overtreding op Kwakman), 54’ Strootman (overtreding op Burnet), 87’ Schet (overtreding op Van Bommel)

 

260820121390_1
260820121391_1
260820121396_1
260820121398_1
1/4 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.