Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

123 gasten online

FC Groningen lijkt weg omhoog te hebben ingeslagen; Sparv matchwinnaar in Den Haag

FC Groningen heeft vanavond bij ADO Den Haag de eerste overwinning van het seizoen geboekt en lijkt daarmee de weg omhoog te hebben ingeslagen. Tim Sparv kopte na ruim een half uur raak uit een mooie vrije trap van Mitchell Schet en werd hiermee de matchwinnaar. De Trots van het Noorden speelde een prima eerste helft en een wat mindere tweede helft. Verdedigend stond de ploeg prima, er werd in dat opzicht niets weggegeven en hierover toonde trainer Maaskant zich na afloop van de wedstrijd bijzonder tevreden. Dat het spel van beide ploegen met name in de tweede helft van een twijfelachtig niveau was zal iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt een zorg zijn. In Den Haag ging het maar om één ding: winnen en vertrouwen tanken voor de komende wedstrijden.


Inmiddels hebben we onderaan het wedstrijdverslag ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!


Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting ADO Den Haag - FC Groningen

Interview met Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd

Interview met Virgil van Dijk na afloop van de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant voor de wedstrijd

 

Doelpunt Tim Sparv

Samenvatting FC Groningen TV

FC Groningen begint in dezelfde basisopstelling als tegen PSV aan deze belangrijke wedstrijd. Vooraf is duidelijk: eigenlijk moet er gewonnen worden om niet nu al achter de feiten aan te lopen. Aan de andere kant is het winnen van uitwedstrijden al jaren een probleem voor de Groningers en zo had trainer Maaskant voor vanavond een voorzichtig doel gesteld: met een gelijkspel zou de trainer tevreden zijn, zo liet hij gisteren aan de pers weten. We nemen aan dat deze opmerking vooral tot doel had de druk bij de jonge spelers wat weg te nemen, en dat lijkt gelukt.

Eerste helft
Aanvoerder Kees Kwakman wint de toss van oud-Groninger Danny Holla. Na het wisselen van de helften mag ADO de aftrap verrichten. De Hagenezen komen wat scherper uit de startblokken. Al na 16 seconden mag Holla voor de eerste vrije trap voor Ado aanleggen na een overtreding van Sparv. Hier vloeit gelukkig geen bloed uit. De Trots van het Noorden begint begrijpelijkerwijs wat nerveus aan de wedstrijd, de angst voor wéér een nederlaag is logisch maar zorgt er ook voor dat de spelers te nerveus voetballen. Uiteraard weten de spelers van ADO maar al te goed hoe zij gebruik kunnen maken van de onzekerheid van de Groningers. Zij zitten er bij balbezit van de Groningers steeds heel kort op waardoor de spelers van de Trots van het Noorden steeds snel weer balverlies lijden. Toch levert dit ADO geen uitgespeelde kansen op want bij de ploeg van trainer Steijn gaat ook het nodige mis.

Na een wat rommelige beginfase had ADO na elf minuten zomaar met tien man kunnen komen te staan. Meijers maakt een overtreding op de doorgebroken Zeefuik maar scheidsrechter Braamhaar spaart de speler en geeft hem slechts een gele kaart. Mogelijk heeft Braamhaar hierin mee laten wegen dat Zeefuik de bal ook wel erg ver voor zich uit had gespeeld en de bal vermoedelijk toch niet meer had kunnen spelen.

Na een kwartier spelen schudt Groningen de schroom van zich af. Het is de beginfase zonder kleerscheuren doorgekomen en lijkt te ruiken dat ADO vanavond ook niet in beste doen is. De FC toont wat meer lef en is in het vervolg van de eerste helft de bovenliggende partij - en dat hebben we in een uitwedstrijd lang niet gezien! Verdedigend staat het prima met Van Dijk en Kappelhof in het centrum van de verdediging en rechtsback Magnasco speelt een erg goede wedstrijd. Wat ons betreft is hij de man of the match.

De beste kansen zijn nu voor de Groningers. Eerst probeert Bacuna het met een mooi afstandsschot en na een klein half uur kopt Zeefuik een prima voorzet van Schet net over het doel van ADO. Even later is het alsnog raak. Wederom is het Schet die de voorzet geeft, deze keer uit een vrije trap. Sparv staat op de juiste plek en kopt de bal onberispelijk en onhoudbaar binnen: 0-1!

Groningen blijft ook in het restant van de eerste helft scherp en geeft geen kans weg. ADO lijkt maar moeilijk met de tegenslag om te kunnen gaan - iets wat we anders vooral van onze eigen FC kennen. FC Groningen bepaalt de wedstrijd en kan op slag van rust zelfs bijna op een 0-2 komen, maar Kwakman kopt uit een corner van Schet net naast. De Groningers gaan met een dik verdiende voorsprong de rust in, in een uitwedstrijd nog wel. Een ongekende weelde!

 

Tweede helft
De tweede helft begint rommelig. De eerste kans is voor Danny Holla, zijn afstandsschot gaat net naast het doel van Luciano. Groningen herpakt zich vervolgens enigszins maar de wedstrijd is eigenlijk niet meer om aan te zien. Het thuispubliek wordt steeds ontevredener en eist van de thuisploeg om te gaan jagen.

FC Groningen speelt duidelijk met meer zelfvertrouwen nu het een keer voor staat en deze voorsprong ook vast kan houden. Maaskant, ontevreden over spel op het middenveld, en dan met name over het spel van de vandaag inderdaad iets minder spelende De Leeuw, brengt vers bloed in de ploeg. De nieuwste aanwinst van FC Groningen, Andraz Kirm, komt voor de geblesseerde Mitchell Schet in de ploeg. Hoewel hij met de eerste balcontacten geen geluk heeft, valt wel meteen op dat Kirm een snelle speler is. Maaskant liet voor de wedstrijd tegenover Eredivisie Live weten dat Kirm met zijn ervaring en persoonlijkheid erg belangrijk voor de ploeg zal zijn.

Even later mag ook Maikel Kieftenbeld in het veld, hij vervangt Michael de Leeuw. Een defensieve wissel om het middenveld te versterken. Logisch gezien het wedstrijdbeeld in de tweede helft waar het beide ploegen niet meer lukt om tot goed voetbal te komen. Het resultaat, zeker in een uitwedstrijd, is dan belangrijker dan het spel en dus werd het doel in de laatste fase van de wedstrijd duidelijk: de voorsprong ten koste van alles behouden!

Luciano houdt de voorsprong vast door een inzet van Vicento via de lat over het doel te tikken en gelukkig heeft de arbitrage vanavond een goed inzicht waardoor een doelpunt van Wormgoor werd afgekeurd omdat hier een handsbal van Omeruo aan vooraf was gegaan. 10 minuten voor het einde krijgt Kwakman, uit een mooie aanval via Krim en Bacuna, de kans om zijn ploeg op een veilige 0-2 te brengen, maar zijn schot gaat naast. De voor Zeefuik in het veld gekomen Suk moet na een botsing met Omeruo nog behandeld worden en even lijkt het erop dat Groningen de slotfase met 10 man moet ingaan, maar de Koreaan kan gelukkig verder.

Echt in de problemen komt Groningen niet meer en zo is de eerste overwinning na ruim vijf maanden een feit. De overwinning moet deze jonge ploeg zelfvertrouwen geven en ervoor zorgen dat de komende tijd meer overwinningen zullen volgen. De weg omhoog lijkt met deze ongelooflijk belangrijke overwinning dus ingeslagen, al zal bij iedereen het besef aanwezig zijn dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Toch zal met het toegenomen vertrouwen ook het spel beter worden en trainer Maaskant heeft, met een interlandweek voor de boeg, tijd om verder aan zijn elftal te bouwen.

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_6666
DSC_6674
DSC_6688
DSC_6689
DSC_6694
DSC_6702
DSC_6708
DSC_6714
DSC_6723
DSC_6734
DSC_6765
DSC_6771
DSC_6790
DSC_6823
DSC_6842
DSC_6891
DSC_6910
DSC_6912
DSC_6913
DSC_6918
DSC_6920
DSC_6952
DSC_6963
DSC_7009
DSC_7012
DSC_7015
DSC_7062
DSC_7102
DSC_7120
DSC_7129
DSC_7165
DSC_7202
DSC_7232
DSC_7233
DSC_7241
DSC_7251
DSC_7255
DSC_7285
DSC_7286
DSC_7292
DSC_7304
DSC_7312
DSC_7350
DSC_7360
DSC_7375
DSC_7381
DSC_7383
DSC_7386
01/48 
start stop bwd fwd

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Magnasco, Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Bacuna, De Leeuw (71’ Kieftenbeld), Sparv, Kwakman; Schet (67’ Kirm), Zeefuik (76’ Suk).
Rest bank: Bizot, Ivens, Texeira, Ajilore.

 

Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Omeruo, Wormgoor, Supusepa (80’ Elbers), Meijers, Jansen (60’ Vicento), Holla, Toornstra, Chery (87’ Beugelsdijk), Poepon, Van Duinen.
Rest bank: Zwinkels, Visser, Malone, Tano.

 

Toeschouwers: 10.056
Scores: 34’ Sparv (Schet) 0-1

Scheidsrechter: Braamhaar
Gele kaarten: 11’ Meijers (op Zeefuik), 12’ Bacuna (op Van Duinen), 49’ De Leeuw (op Toornstra), 58’ Wormgoor (op De Leeuw)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.