Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

154 gasten online

Tiental Arnhemmers countert onmachtig FC Groningen ijskoud weg: 0-3 nederlaag tegen Vitesse

Spelers en supporters van FC Groningen zullen de tweede helft vanmiddag als een ijskoude douche hebben ervaren. Slechts weinigen gaven nog een cent voor de ploeg van Fred Rutten, toen Jan-Arie van der Heijden door scheidsrechter Bas Nijhuis al in de 30e minuut met een directe rode kaart was weggestuurd omdat hij de doorgebroken Género Zeefuik had gevloerd. FC Groningen speelde tot dat moment een prima eerste helft en leek zeker niet op een nederlaag af te stevenen.

 

De Trots van het Noorden begon ook nog wel vrij redelijk aan de tweede helft, al oogde de ploeg van Robert Maaskant toen al wat besluiteloos en leek ze op twee gedachten te hinken. De wedstrijd kende vervolgens echter twee duidelijke breekpunten.

 

Allereerst de onverdiende voorsprong van Vitesse in de 62e minuut. De snelle Patrick van Aanholt  kreeg van Stefano Magnasco veel te veel ruimte. De linksback kon ongehinderd opstomen en voorgeven, waarna de bepaald niet optimaal gedekte Mike Havenaar de 0-1 kon binnenschieten. Net als vorig seizoen bleek FC Groningen niet goed om te kunnen gaan met een tegendoelpunt - de koppen gingen naar beneden en er sloop onrust en nog meer besluiteloosheid in de ploeg.

 

Voor ons een tweede breekpunt was de wissel in de 64e  minuut. Michael de Leeuw, één van de betere spelers van de FC, werd tot onze verbijstering naar de kant gehaald. Hij oogde niet geblesseerd en leek behoorlijk teleurgesteld te zijn toen hij in de dug-out moest plaatsnemen. Een wissel van de minder op dreef zijnde Mitchell Schet hadden we meer voor hand liggend gevonden. Met het verlies van De Leeuw boette FC Groningen aan creativiteit en dreiging in.

 

Beeldmateriaal van Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - Vitesse

Interview met Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

 

Reportage RTV Noord

 

Inmiddels hebben we een fotoreportage van Eric toegevoegd!

In het restant van de tweede helft creëerde FC Groningen veel en veel te weinig, speelde ook te langzaam en het ontbeerde de ploeg aan vernuft om Vitesse met verrassend en snel aanvalsspel kapot te spelen. Sterker nog, het was de FC dat in de slotfase aan gort werd gecounterd. Tomáš Kalas en Wilfried Bony (die ook door Magnasco's opvolger, Tom Hiariej, niet bijgebeend kon worden) een zorgden voor een desastreuze 0-3 nederlaag die FC Groningen terugwerpt naar een gedeelde twaalfde plaats. Toegegeven, FC Groningen heeft met wedstrijden tegen drie aspiranten voor de titel dan wel Europees voetbal (FC Twente, PSV en Vitesse) een loodzwaar begin van de competitie achter de rug, maar als je na 30 minuten al met elf tegen tien speelt dan mag je van Vitesse niet met 0-3 verliezen.

 

Punt van kritiek op het arbitrale trio: op aangeven van de grensrechter trok Nijhuis in de 36e minuut geel voor Van Aanholt die een overtreding op Michael de Leeuw begaan zou hebben. De echte dader was echter Theo Janssen. Diezelfde Janssen had in het tumult rond de rode kaart voor Van der Heijden echter ook al een een gele kaart ontvangen en had dus net als zijn ploeggenoot met rood weggestuurd moeten worden. En Wilfried Bony kreeg in de slotfase slechts geel voor een onvervalste kopstoot tegen Kees Kwakman; ook dit had een rode kaart moeten zijn.

 

De vraag hoe de wedstrijd zou zijn afgelopen als FC Groningen vanaf de 36e minuut tegen negen spelers van Vitesse had mogen spelen zal nooit beantwoord kunnen worden, maar we vinden het te goedkoop om de nederlaag hierop af te schuiven. Dat een wedstrijd van 11 tegen 9 niet altijd door de ploeg in overtal wordt gewonnen is vandaag immers in Utrecht bewezen. En verder moet de FC de oorzaak van het onnodige puntverlies vooral bij zichzelf zoeken. Je moet meer snelheid aan de dag leggen om zodoende meer kansen te kunnen creëren - iets wat in de eerste helft beter lukte dan na de thee. Kees Kwakman trof toen nog een keer snoeihard de lat. In de tweede helft werd FC Groningen alleen nog bij een schot van Leandro Bacuna en twee kopballen van Virgil van Dijk gevaarlijk.

 

Volgende week wacht de nu al extreem belangrijke uitwedstrijd bij PEC Zwolle - een duel waarop veel druk zal liggen. Wat ons betreft had dat niet gehoeven. De spelers van FC Groningen hadden zich vanmiddag een grote dienst kunnen bewijzen en een extra portie zelfvertrouwen kunnen tanken, maar het gebeurde niet. Werk aan de winkel voor Robert Maaskant en zijn trainersstaf, zeker op mentaal vlak!

 

Eerste helft

Johan Kappelhof was in de aanloop naar het duel met Vitesse door de medische staf niet fit genoeg bevonden om te spelen, en zodoende greep Robert Maaskant terug op de eerste variant van de vrijdagtraining. Kappelhof had de vrijdagtraining uit voorzorg laten schieten (en raakte op zaterdag opnieuw geblesseerd), en Maaskant heeft toen met drie verschillende opstellingen gespeeld. Twee aanvallende (met Michael de Leeuw; in de eerste met Kwakman als laatste man en in de tweede met Tim Sparv) en één behoudender. De eerste variant kwam toen het beste uit de verf en het was dan ook geen verrassing dat de trainersstaf daarvoor vandaag had gekozen.

 

Op de bank zaten Bizot, Johansson, Femi, Texeira, Hiariej, Kieftenbeld en Suk, en daardoor was er geen plaats in de wedstrijdselectie voor drie vleugelaanvallers (Bos, Kostic en Jones), en evenmin voor Van Moorsel en de geblesseerde Kappelhof.

 

FC Groningen verloor de toss maar mocht aan de favoriete kant aftrappen. De ploeg probeerde van achteruit op te bouwen en zocht de vleugels op, en af en toe bleek dat de verre pass van Virgil van Dijk, vandaag goed spelend, een machtig wapen kan zijn.

 

Vanaf het begin wist Andraz Kirm te overtuigen. Hij was, overigens net als diverse ploeggenoten, niet te beroerd om een tackel in te zetten en is een slimme speler - een echte aanwinst voor het team.

 

Van Aanholt van Vitesse imponeerde vanaf het begin met zijn snelheid; hij kwam diverse malen aalvlug op op over links en Stefano Magnasco had zijn handen meer dan vol aan deze linksback.

 

FC Groningen was lekker fanatiek aan de wedstrijd begonnen. Al na zes minuten had de thuisploeg aan de leiding kunnen komen, maar een kopbal van Virgil van Dijk, uit een prachtig aangesneden vrije schop van Andraz Kirm, vloog net langs het doel van Piet Velthuizen. De verdediging van Vitesse zag er hier niet goed uit, want tegenover één verdediger stonden drie snel opgekomen spelers van FC Groningen. Dit zal Robert Maaskant vooraf bedoeld hebben met een achterin toch wat kwetsbare tegenstander, die echter maar weinig tegendoelpunten krijgt.

 

In de omschakeling bleek Vitesse toen al levensgevaarlijk, want de ploeg kan er enorm snel uitkomen.

 

Michael de Leeuw schoot de bal na 11 minuten over het doel nadat Zeefuik de bal op de hem kenmerkende wijze had afgeschermd en had meegegeven op De Leeuw, maar in de tegenstoot was Vitesse er in de persoon van Marco van Ginkel pijlsnel uit.

 

De wedstrijd was in de eerste helft dan ook snel en levendig - een boeiende pot voetbal.

 

Na ruim een kwartier kreeg Kees Kwakman de gele kaart voor het neerhalen van de snel uitgebroken Ibarra, die veel te ver had mogen opkomen na balverlies van Kirm bij een ingooi van Burnet.

 

Aan de andere kant had Luciano een schotje van Bony klemvast. Vitesse kwam in het vervolg van de eerste helft wat meer op, maar de beste kansen waren voor FC Groningen. Zo bediende Zeefuik Schet in de 20e minuut. Mitchell kon weliswaar vrij op Velthuizen aflopen, maar werd toch gehinderd door Van Aanholt zodat Schet slechts op de keeper kon schieten. Dit was echt een grote kans.

 

De vlam sloeg in de 30e minuut in de pan. Zeefuik was weggestuurd en liep op Velthuizen af. Jan-Arie van der Heijden duwde Zeefuik fors naar de grond en Nijhuis toonde de speler van Vitesse hiervoor de rode kaart. Theo Janssen kreeg nog geel voor dom protesteren, en toen Janssen een paar minuten later De Leeuw tegen de grond werkte had Janssen net als Van der Heijden weggestuurd moeten worden. Nijhuis zag niks maar de de grensrechter was het incident niet ontgaan. Jammer was echter dat Nijhuis de gele kaart niet aan Janssen, maar de ook in de buurt staande Van Aanholt gaf. Vitesse had met negen man verder gemoeten, maar mocht met een tiental doorspelen.

 

Zeefuik zelf was geblesseerd geraakt toen hij door Van der Heijden tegen de grond werd gewerkt en moest eerst door Henk Hagenauw en vervolgens door plaatsvervangend clubarts Stijn de Bruijn behandeld worden. Het uitvak toonde zich van z’n onsportieve zijde door Zeefuik, voormalig speler van aartsvijand N.E.C., onheus te bejegenen, maar Zeefuik kon gelukkig doorspelen.

 

Vitesse kwam achterin een mannetje tekort en wisselde Pröpper voor nieuwe aanwinst Mori. Reis schoof door naar de linkerkant en Bony werd de enige spits aan de kant van Vitesse.

 

Velthuizen raakte een beetje geblesseerd toen hij in een fair luchtduel in aanraking kwam met Schet, maar ook de keeper van Vitesse kon doorspelen. Dat er uiteindelijk vier minuten blessuretijd werden toegekend mag geen wonder heten.

 

Maaskant had David Texeira inmiddels laten warmlopen. FC Groningen was in de eerste helft nog bijna op voorsprong gekomen, maar Kees Kwakman had in de 44e minuut de pech dat zijn schot slechts keihard de lat schroeide.

 

Het slotakkoord was eveneens voor de FC. Na een goede actie van Michael de Leeuw kon Mitchell Schet voorgeven, maar zijn voorzet werd maar net door Andraz Kirm gemist.

 

Beide ploegen gingen met 0-0 de rust in; het thuispubliek begeleidde de eigen ploeg met een terecht applaus - FC Groningen had goed gespeeld. De organisatie stond prima en de ploeg had een aantal goede kansen afgedwongen. Het had alleen nagelaten te scoren - en dat zou de Trots van het Noorden duur komen te staan tegen een akelig efficiënte tegenstander. 


 

Tweede helft

Fred Rutten wisselde aan het begin van de tweede helft. Jonathan Reis, in de eerste helft volkomen onzichtbaar, bleef achter in de kleedkamer; Mike Havenaar, net terug uit Irak waar hij één minuut voor Japan had gespeeld, maakte zijn opwachting aan de linkerkant.

 

FC Groningen had het lastig tegen het tiental uit Arnhem. Het was gebaat bij snelheid, maar Vitesse rekte tijd waar het kon. Keeper Velthuizen had hier best voor op de bon geslingerd mogen worden.

 

FC Groningen begon nog vrij aardig aan de tweede helft, maar de ploeg ging steeds meer fouten maken. Niet alleen werden verkeerde keuzes gemaakt (de bal werd te vaak achterin rondgetikt; te weinig werd de diepte voorin gezocht; Magnasco en Schet oogden niet ingespeeld genoeg), maar de ploeg leed ook te vaak balverlies. Het was of de ploeg op twee gedachten hinkte. Volop de aanval zoeken of juist niet omdat Vitesse er zo snel uit kon komen?

 

Leandro Bacuna trok zich in de 53e minuut van de besluiteloosheid niets aan en vuurde een afstandsschot op Velthuizen af. Deze kon met een katachtig reflex ten koste van een corner uit de rechter hoek worden getikt.

 

Schet en Kirm wisselden af en toe van positie, maar de uitstekende backs van Vitesse, Kalas en Van Aanholt, lieten zich hierdoor niet van de wijs brengen.

 

Vitesse kreeg in de 56e minuut een vrije schop toen Ibarra, die er weer eens snel was uitgekomen, uit balans was gebracht, maar Van Aanholt schoot gelukkig naast.

 

Na een lange rush van Kirm langs de zijlijn kreeg FC Groningen een corner, maar het was Vitesse dat in de 62e minuut op voorsprong kwam. Magnasco werd door Van Aanholt met een één-twee met een ploeggenoot in de luren gelegd en had vrije doortocht. Hij gaf voor en het was de te vrij gelaten Havenaar die de 0-1 voor zijn rekening nam. Wat een sof!

 

Vitesse kon nu nog meer achterover leunen en FC Groningen zat met de gebakken peren. Maaskant paste een dubbele wissel toe, en deze zorgde voor veel beroering. Dat Magnasco voor Hiariej werd gewisseld was nog te begrijpen, de Chileen had immers een fors aandeel in de 0-1, maar dat Michael de Leeuw naar de kant ging (David Texeira kwam in de ploeg) begreep niemand. De wissel werd met luid gefluit ‘begroet’ en toen De Leeuw in de dug-out zat, zichtbaar teleurgesteld, werd hij nog luid toegezongen door het thuispubliek. Als hij nou zichtbaar geblesseerd was geweest, ok, maar hij leek nog fit en was één van de betere Groningers.

 

Bacuna knalde een vrije schop, op 25m recht voor het doel van Velthuizen, in de muur. De vrije trap was toegekend omdat Zeefuik was neergehaald.

 

Bony stond inmiddels moederziel alleen in de spits van Vitesse, maar de ploeg stond voor en verdedigde de voorsprong met verve.

 

Het spel van Schet ging meer en meer achteruit en op een voorzet van hem die over de achterlijn vloog werd met gefluit gereageerd.

 

Vitesse wisselde in de 72e minuut. Simon Cziommer kwam voor Ibarra. Maaskant wisselde ook, en wel Hyun Jun Suk voor Lorenzo Burnet - een aanvallende wissel. Tim Sparv liet zich nu echter wat meer naar achteren zakken. De Fin speelde in de eerste helft overigens een goede wedstrijd.

 

Texeira werd in de 77e minuut in het strafschopgebied neergehaald; dit leek toch op een penaltyrijpe situatie. Er kwam echter geen strafschop.

 

FC Groningen kwam meer en meer in tijdnood en speelde bovendien inmiddels zonder overtuiging. Het had wel een veldoverwicht, maar speelde zonder slimheid en niet snel genoeg. Kansen werden er daardoor veel te weinig gecreëerd. Het gaf weliswaar weinig weg, maar tegen tien Arnhemmers had je tot meer uitgespeelde kansen moeten komen. De aanvallen kwamen met te weinig overleg tot stand; we zagen te veel hoge ballen naar voren die voor een groot deel tot balverlies leidden.

 

In de 85e minuut ging een bal van Virgil van Dijk via de paal en een verdediger van Vitesse naast (uit een corner van Kirm); de FC kreeg nog een corner, en nog eentje, en bij deze laatste probeerde Leandro Bacuna dermate ongelukkig op doel te schieten dat hij ongelukkig neerkwam, licht aangeslagen bleef liggen en Vitesse bood dit de mogelijkheid tot een snelle counter. Deze liep fataal af - het was Havenaar die Kalas bediende en de rechtsback passeerde Luciano beheerst. het stond na 87 minuten 0-2 - een grote deceptie voor iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt.

 

Het publiek had het gehad en scandeerde ‘amateurs’; en in de blessuretijd viel zelfs nog de 0-3. Van Aanholt was ook voor Tom Hiariej veel te snel en bediende Bony. De met een ingetapete knie spelende Afrikaan raakte de bal helemaal verkeerd, maar het leder vloog toch onhoudbaar voor Luciano hoog in het doel.

  

Het bleef uiteindelijk bij 0-3. FC Groningen had niet verrassend en snel genoeg gespeeld om het Vitesse moeilijk te kunnen maken. David Texeira bleek vandaag ook een makkelijk te verdedigen aanvaller (sterker nog, hij speelde op tien - een positie waarop hij in Uruguay ongetwijfeld nooit heeft gespeeld) - wat dat betreft pakte de wissel van de Uruguayaan voor De Leeuw helemaal verkeerd uit.

 

Er zal over de pot van vanmiddag nog lang worden nagepraat. Maar zaterdag wacht PEC Zwolle-uit, een wedstrijd die alleen maar met een optimale wedstrijdinstelling gewonnen kan worden! En dan doelen we niet op een betere inzet, want aan inzet schortte het vandaag niet, maar wel op een slimmere manier van spelen.

 

 

 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Magnasco (65’ Hiariej), Van Dijk, Kwakman, Burnet (73’ Suk); Bacuna, De Leeuw (65’ Texeira), Sparv; Schet, Zeefuik, Kirm.
Rest bank: Bizot, Johansson, Kieftenbeld, Ajilore.

 

Opstelling Vitesse
Velthuizen, Kalas, Kashia, Van der Heijden (30’ rood), Van Aanholt; Van Ginkel, Janssen, Pröpper (35’ Mori); Ibarra (72’ Cziommer), Bony, Reis (46’ Havenaar).
Rest bank: Room, Hofs, Chanturia, Yasuda.

 

Toeschouwers: 20.197
Scores: 62’ Havenaar (Van Aanholt) 0-1, 87’ Kalas (Havenaar) 0-2, 91’ Bony (Van Aanholt) 0-3.

 

Scheidsrechter: Nijhuis
Officials: Boonman, Van de Ven, Abbink
Rode kaarten: 30’ Van der Heijden (overtreding op Zeefuik)
Gele kaarten: 17’ Kwakman (overtreding op Ibarra), 30’ Janssen (aanmerkingen op de leiding), 36’ Van Aanholt (overtreding op Schet), 77’ Bony (overtreding op Kwakman)


Overige statistieken
Balbezit: 54%-46%
Schoten op doel: 9-7
Overtredingen: 10-15
Hoekschoppen: 8-1
Buitenspel: 4-1
Vrije trappen: 16-14

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit:

 

DSC_8274
DSC_8277
DSC_8297
DSC_8310
DSC_8321
DSC_8323
DSC_8343
DSC_8355
DSC_8357
DSC_8401
DSC_8443
DSC_8463
DSC_8481
DSC_8483
DSC_8490
DSC_8498
DSC_8506
DSC_8524
DSC_8545
DSC_8552
DSC_8565
DSC_8601
DSC_8602
DSC_8619
DSC_8620
DSC_8623
DSC_8631
DSC_8636
DSC_8655
DSC_8665
DSC_8671
DSC_8684
DSC_8709
DSC_8711
DSC_8720
DSC_8728
DSC_8739
DSC_8741
DSC_8745
DSC_8748
DSC_8755
01/41 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.