Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

91 gasten online

FC Groningen boekt in zinderende slotfase belangrijke overwinnning op PEC Zwolle

In een vooral in de eerste helft zeer matige wedstrijd is het FC Groningen gelukt om zich na een achterstand met rust alsnog terug te vechten en een bijzonder belangrijke overwinning te boeken. PEC Zwolle was halverwege de eerste helft door een blunderende Luciano in het zadel geholpen. Lang zag het er naar uit dat FC Groningen deze klap niet te boven zou komen. De Trots van het Noorden kon aanvallend geen vuist maken en speelde erg slordig. In de rust wisselde trainer Maaskant Sparv en Burnet en schakelde hij na het inbrengen van Texeira en Kieftenbeld over op een aanzienlijk beter functionerend 4-4-2 systeem. Groningen kreeg naarmate de tijd verstreek steeds meer grip op de wedstrijd en speelde een prima laatste half uur en een uitstekend laatste kwartier. In een knotsgekke slotfase wist eerst Genéro Zeefuik zijn eerste Eredivisiedoelpunt voor FC Groningen te scoren en twee minuten voor het einde van de wedstrijd lukte Michael de Leeuw hetzelfde. De tweede overwinning in een uitwedstrijd op rij was hiermee een feit en niet alleen de spelers maar ook de meegereisde supporters in het uitvak konden hun geluk niet op. Dat Groningen een bij vlagen dramatisch slechte wedstrijd had gespeeld telde niet meer. Om uit de fase van missend zelfvertrouwen en slecht spel te komen is een overwinning de beste remedie!


Beeldmateriaal van Eredivisie Live:

Interview met Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd

Interview met Luciano na afloop van de wedstrijd

Interview met Género Zeefuik en Michael de Leeuw na afloop van de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

Interview met Art Langeler na afloop van de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

 

Interviews met Luciano, De Leeuw en Maaskant (OOG Radio en TV)

Persconferentie na de wedstrijd met beide trainers, Art Langeler en Robert Maaskant

 

Paul de Bie zond ons een viertal foto's. Hij zat gisteren aan de overkant, tegenover het uitvak. Bedankt voor de foto's! We hebben ze onderaan het artikel geplaatst.

Eerste helft

In een beginfase die vermoedelijk het beste omschreven kan worden als een fase van aftasten gebeurde in aanvallende zin helemaal niets. Het spel golfde op en neer maar dan eigenlijk alleen op het middenveld. Beide ploegen leken niet bij machte om tot uitgespeelde kansen te komen en vooral bij FC Groningen werden er in deze fase in de passing veel te veel fouten gemaakt. Zwolle had het betere van het spel maar kon zelf ook niet tot uitgespeelde aanvallen komen.

 

Halverwege de eerste helft was het Luciano die Zwolle met een blunder in het zadel hielp. Nadat Mokhtar de bal - ongetwijfeld bedoeld als voorzet - in het strafschopgebied had gepompt belandde de Groningse keeper met bal en al in het doel en hiermee scoorde Zwolle het eerste doelpunt in dit seizoen in het eigen stadion. Een zware teleurstelling voor de ploeg en de supporters die het elftal tot op dat moment alleen maar positief hadden ondersteund. De sfeer sloeg echter om. "Schaam je kapot" werd er vanuit het uitvak gescandeerd voor het spel dat de ploeg in het restant van de eerste helft liet zien. Bij de Groningers liep het - zoals zo vaak na een tegenslag - helemaal niet meer. De ploeg was nog hooguit enkele seconden achter elkaar in balbezit en als Zwollenaren iets beter met de hun geboden kansen waren omgegaan had Groningen al bij rust tegen een onoverbrugbare achterstand aangekeken. Door missers van Broerse en Avdic bleef de schade echter beperkt.

 

Tweede helft

Maaskant paste in de rust een dubbele wissel toe die niet alleen wijzigingen op diverse posities betekende maar ook nog eens een verandering van het systeem. Tim Sparv en Lorenzo Burnet bleven in de kleedkamer achter, voor hen kwamen Michael Kieftenbeld en David Texeira in het veld. Het 4-3-3 systeem van de eerste helft veranderde in een 4-4-2 systeem dat er als volgt uitzag

 

Zeefuik - Texeira

Kirm - Kieftenbeld -De Leeuw - Schet

Kappelhof - Kwakman -Van Dijk - Bacuna

Luciano

 

Hoewel de eerste mogelijkheid van de tweede helft nog wel voor Zwolle was, werd al snel duidelijk dat dit systeem Groningen toch wel een stuk beter ligt. De ploeg naam steeds meer het initiatief en kwam ook steeds beter in de wedstrijd. Langdurig balbezit voor de Groningers was het gevolg maar vooralsnog bleven de echte kansen uit. Toch leek het elftal er steeds meer vertrouwen in te krijgen dat er toch nog een resultaat te behalen viel. Na een uur spelen, toen Zwolle eigenlijk al met 10 man had moeten staan na een pittige overtreding van Darryl Lachman op Michael de Leeuw, leek Genéro Zeefuik de ban te breken - maar zijn mooie afstandsschot zeilde rakelings over de lat. Groningen zocht meer en meer de aanval en werd zes minuten voor het einde eindelijk beloond voor de niet aflatende inzet. Een schot van Virgil van Dijk, bediend door de verder zeer matig spelende Andraz Kirm, werd door Genéro Zeefuik dusdanig van richting veranderd dat de Zwolse keeper Ter Wielen, een aantal jaren geleden nog voor de jeugd van FC Groningen uitkomend, kansloos was.

 

(Edit: na het zien van de beelden blijkt dat de pass op Van Dijk niet door Kirm, maar door Schet was gegeven.)

 

Nu leek PEC Zwolle op haar beurt aangeslagen. De ploeg had natuurlijk gehoopt de voorsprong over de streep te kunnen trekken maar zag de driepunter in rook opgaan. FC Groningen leek ontketend. Ineens vonden de spelers elkaar ook voorin en iedereen die Groningen een warm hart toedraagt meende een minuut na de gelijkmaker zeker te weten dat David Texeira de 1-2 had gescoord, maar de grensrechter meende al even zeker te weten dat de bal toch echt niet helemaal over de lijn was geweest. Gelukkig was dit moment niet beslissend. Twee minuten voor het einde van de officiële wedstrijd wist Michael de Leeuw een pass van de goed ingevallen Maikel Kieftenbeld op waarde te schatten. De Leeuw ging het luchtduel met Ter Wielen aan en was de keeper van PEC Zwolle hierbij met zijn goede timing te slim af: 1-2!

 

Maaskant haalde de doelpuntenmaker gelijk naar de kant en bracht met Femi een verse kracht in het veld. Hij moest de o zo belangrijke overwinning veilig zien te stellen en dat lukte. Na het laatste fluitsignaal waren spelers, trainers en vooral de meegereisde supporters uitzinnig van vreugde en de ontlading was groot. Wat de ploeg met name in het laatste kwartier van de wedstrijd had laten zien was waar veel supporters graag naar kijken. Bloed, zweet en tranen!

 

Wat deze overwinning waard is zal komend weekend blijken. Woensdag moet FC Groningen in het kader van de KNVB bekercompetitie een wedstrijd tegen GVVV spelen en volgende week zondag komt Roda JC in de Euroborg op bezoek. Als de Trots van het Noorden beide wedstrijden winnend weet af te sluiten kan de blik naar boven worden gericht.

 

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Bacuna, Van Dijk, Kappelhof, Burnet (46’ Kieftenbeld); De Leeuw (89’ Ajilore), Sparv (46’ Texeira), Kwakman; Schet, Zeefuik, Kirm.
Rest bank: Bizot, Van Moorsel, Bos, Magnasco.

 

Opstelling PEC Zwolle
Ter Wielen, Van Polen, Lachman, Van den Berg (46’ Aafjes), Van Hintum, Gravenbeek (79’ Drost), Broerse, Pluim (61’ Narsingh), Achenteh, Mokhtar, Avdic.
Rest bank: Wintjens, Benson, Reniers, Saymak.

 

Toeschouwers: 9.835
Scores: 22’ Mokhtar (Lachman) 1-0, 84’ Zeefuik (Van Dijk) 1-1, 88’ De Leeuw 1-2

Scheidsrechter: Vink
Officials: Van Roekel, Zeinstra, Mulder
Gele kaarten: 43’ Bacuna (overtreding op Mokhtar), 56’ Lachman (op De Leeuw)

 

Foto's van o.a. het uitvak (de eerste vier zijn gemaakt door Paul de Bie):

 

1
2
3
4
4-2
5
6
1/7 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.