Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

105 gasten online

FC Groningen wint spannend duel bij GVVV en bekert door: 1-2

FC Groningen is er vanavond in geslaagd de volgende ronde van het KNVB-bekertoernooi te bereiken door met 1-2 bij Topklasser GVVV uit Veenendaal te winnen. Deze stand was reeds bij rust bereikt. FC Groningen kwam verdiend op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Género Zeefuik en Mitchell Schet, maar de tegentreffer van GVVV van Roy Terschegget in de 45e minuut gaf de enthousiaste gastheren het nodige vertrouwen.

 

De thuisploeg stormde er in de tweede helft behoorlijk op los en FC Groningen wankelde af en toe, maar mede dankzij een voortreffelijk spelende Luciano (de beste speler van FC Groningen) hield de Trots van het Noorden stand in deze typische, van spanning en emotie bol staande bekerontmoeting.

 

We zijn een stapje dichterbij de bekerfinale en weten morgenavond tegen wie we in de 1/16e finale mogen aantreden. De volgende bekerronde wordt op 30-31 oktober en op 1 november a.s. gespeeld. 

 

De speciale sjaal van deze bekerwedstrijd wordt door Peter geshowed ;-)

 

Reactie Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd, met dank aan Stef de Bont, de nieuwe FC Groningen-watcher van Voetbal International:

 

'Uitstekende eerste helft en na de rust vergeten te voetballen. Niet goed gedaan, maar terecht door. Nagelaten het professioneel uit te spelen. Dit was het beste wat ons kon overkomen; tegen Roda de ban doorbreken.'

 

Een greep uit de onsportieve GVVV-hoek, passend bij de gestoorde opvattingen in het preutse dorp hoe je een lekkere voetbalwedstrijd moet organiseren, getuige de overdaad aan politie die in Veenendaal aanwezig was (meer ME dan supporters van onze mooie club!):

 

Supportersvereniging De Blauwen: "Maaskant schaam je en ga snel met die bus terug #degradatiekandidaatnr1 #verliezenwasbetergeweest #niksmeertezoekeninknvbbeker"

 

GVVV-speler Moslin Adnane wilde de spelers van FC Groningen na afloop van de wedstrijd niet eens de hand schudden: "Ik gaf Groningen niet eens hand. Het was anti-voetbal. We speelden ze weg", aldus Jeroen van der Veer van de Veenendaalse Krant.

 

Eindstand: 1-2; wedstrijdverloop verderop

Scoreverloop:


EERSTE HELFT:

22' 0-2 Género Zeefuik (rebound na schot Van Dijk of Kwakman)

37' 0-2 Mitchell Schet (rebound na schot Zeefuik, daarvoor Kirm op de paal)

45' 1-2 Roy Terschegget (vrije trap in de kruising)

 

TWEEDE HELFT:

'Fehlanzeige'
 

Opstelling FC Groningen: 


Kirm - Zeefuik - Schet

Hiariej - De Leeuw - Kieftenbeld

Kappelhof - Kwakman - Van Dijk - Bacuna

Luciano

 

Bank: Bizot, Burnet, Femi, Kostic, Magnasco, Van Moorsel, Texeira

Tribune: Bos, Ivens, Johansson, Jones, Sparv (geschorst), Suk (geschorst)


Opstelling GVVV:

Jansen, Hulsbos, Adnane, Terschegget, Den Hartog, Van Meegdenburg, Brouwer, Bonke, Van Hoof, Bottenheft, Oostinjen

 

Bank: Van der Valk, Elkaddouri, Oost, Cusell, Van der Wilt, Van der Klift


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, De Leeuw, Hiariej (83’ Ajilore); Schet (88’ Van Moorsel), Zeefuik (75’ Texeira), Kirm.
Rest bank: Bizot, Magnasco, Burnet, Kostic.


Opstelling GVVV
1 Jansen, 19 Oostinjen, 12 Bonke, 3 Hulsbos (75’ 21 Van der Wilt), 5 Adnane, 6 Terschegget, 10 Brouwer, 8 Den Hartog, 16 Van Hoof, 9 Van Meegdenburg, 17 Bottenheft (77’ 11 Elkaddouri).
Rest bank: 23 Van der Klift, 4 Van der Valk, 15 Oost, 18 Cusell.


Toeschouwers: 2.500
Scores: 22’ Zeefuik (Kwakman) 0-1, 38’ Schet (Zeefuik) 0-2, 45’ Van Meegdenburg (vrije trap) 1-2.


Scheidsrechter: Liesveld
Officials: Steegstra en Langkamp
Gele kaarten: 31’ Brouwer, 33’ Van Meegdenburg, 43’ Schet, 74’ Kieftenbeld, 79’ Bonke, 90’ Texeira.

 

Om ca. 19:15 bevonden zich 12 supporters van FC Groningen in het uitvak die door ca. 20 ME-ers bewaakt worden. Treurig.

 

Met de Fan Tour-bus zijn overigens welgeteld acht supporters van de FC naar Veenendaal gereden. De rest is met de autocombi gegaan, of zit in de thuisvakken.

 

Om 19:55 uur zaten er 16 supporters in het uitvak. Er zijn acht supporters van de Groningen Fanatics aanwezig.

 

Eerste helft

Om 20:00 is de wedstrijd op het verder lekker drukke Sportpark Panhuis (naar schatting 2.500 toeschouwers) begonnen!

 

In de eerste tien minuten zien we een stormachtig beginnend GVVV met twee mogelijkheden. Zo wordt een vrije trap van Adnane (door scheidsrechter Liesveld toegekend omdat Van Hoof werd gestuit) gekeerd door Luciano die de bal wegbokste. De Braziliaan pakt vervolgens een voorzet. Aan de andere kant worstelde Zeefuik zich door de defensie van GVVV, waarna hij onreglementair werd gestuit. De vrije trap van Kees Kwakman wordt over het doel van Jansen geschoten.

 

Van een groot krachtsverschil is in het eerste kwartier nog geen sprake. Na een kleine 20 minuten wordt een met het linkerbeen geschoten bal van Tom Hiariej door keeper Jansen gepakt.

 

GVVV bedient zich veelal van de lange bal en leidt ook het 'nodige onnodige' balverlies. Wat ons betreft: straks erop en erover!

 

De digitale inkt van de vorige zin is nog niet opgedroogd of Género Zeefuik breekt de score in de 22e minuut open: 0-1! Hij was mooi vrijgespeeld, draait weg bij Hulsbos en passeert Jansen met een mooie schuiver. In de directe tegenstoot scoort Dennis van Meegdenburg bijna de gelijkmaker. Luciano keert de inzet van de aanvaller van GVVV. Luciano lijkt zich echt te willen en ook te kunnen revancheren!

 

Dennis van Meegdenburg wordt op de tribune van GVVV overigens liefkozend 'Opa' genoemd, maar dit terzijde.

 

Conclusie na een half uur: FC Groningen heeft controle over de wedstrijd, maar GVVV komt er soms via de zijkanten goed door.

 

Na ruim een half uur de eerste gele kaart van de wedstrijd. Simon Brouwer van GVVV is de 'gelukkige'. Opmerkelijk: Kees Kwakman haalt een minuut later 'opa' neer - geel voor 'opa' ;-) Scheidsrechter Liesveld zag er een schwalbe in.

 

FC Groningen speelt 'tik en weg' (alles op Zeefuik); hierop is getraind. Zeefuik is maar moeilijk te verdedigen door de defensie van GVVV. Sowieso legt FC Groningen veel kracht en snelheid aan de dag. De 0-2 kan eigenlijk niet uitblijven, en die volgt in de 37e minuut. Andraz Kirm schiet eerst tegen de paal, vervolgens wordt een schot van Zeefuik door keeper Jansen gestopt waarna Mitchell Schet de rebound binnenschiet: nog vóór de thee staat het 0-2, zeer belangrijk!

 

GVVV kan steeds moeilijker in balbezit blijven; de ploeg uit Veenendaal raakt de bal snel kwijt aan het alerte FC Groningen.

 

Vlak vóór rust: geel voor Mitchell Schet. Een helaas terechte straf voor het onreglementair blokkeren van een speler van GVVV. En de overtreding blijkt een dure te zijn...

 

Helaas ... in de slotminuut van de eerste helft komt GVVV terug tot 1-2. Een vrije trap van oud-Heerenveen-speler Roy Terschegget (toegekend vanwege de hierboven genoemde overtreding van Schet) belandt in de kruising. Of dit komt doordat er even daarvóór door het thuispubliek 'Luciano is homo' is geroepen weten we niet. Na de tegentreffer wordt genoemde passage luider gescandeerd.

 

Even later fluit scheidsrechter Liesveld voor de rust. Toch erg jammer, die tegentreffer, die Sportpark Panhuis deed exploderen..

 

In de eerste helft heeft FC Groningen weinig weggegeven tegen GVVV, minder dan in de drie voorgaande bekerontmoetingen tegen amateurclubs. En we staan bij de rust op voorsprong, iets wat FC Twente, dat vandaag pas in de blessuretijd de 0-1 scoorde, niet kan zeggen.

 

Tweede helft

FC Groningen begint in een ongewijzigde opstelling aan het tweede bedrijf. In de 50e minuut puntert Mitchell Schet na een solo, waarbij hij door de defensie van GVVV slalomt, over het doel van Johan Jansen. Hij had beter af kunnen spelen.

 

GVVV zakt wat in en loert op de counter. Het is zaak dat FC Groningen snel de 1-3 maakt en de pot op slot gooit.

 

Dit gebeurt echter niet. GVVV begint te drukken en komt er af en toe goed en gedurfd uit; FC Groningen is de controle kwijt. Luciano moet tot twee keer toe redding brengen op schoten van Van Meegdenburg en Brouwer.

 

Robert Maaskant is kennelijk niet tevreden, want alle zes veldspelers die op de bank zaten lopen warm. We zijn nu ruim een kwartier onderweg in de tweede helft, en een half uurtje verwijderd van de tweede bekerronde, zo hopen wij vurig. Wat we nu natuurlijk niet kunnen gebruiken is de 2-2. De FC moet alert blijven.

 

De gelijkmaker hangt toch wel enigszins in de lucht. Uit een corner schiet een speler van GVVV over. Nog altijd 1-2 in deze steeds onvriendelijker wordende pot.

 

GVVV steekt behoorlijk wat energie in de wedstrijd. De vraag hoe lang de ploeg dit kan volhouden. Na ruim 70 minuten een gele kaart voor Maikel Kieftenbeld (nuttige overtreding waarmee hij een speler van GVVV afstopte).

 

Maaskant wisselt in de 73e minuut: David Texeira komt, Género Zeefuik gaat. GVVV wisselt: er komt een spits (Van der Wilt) voor een verdediger (Hulsbos). De ploeg speelt nu één op één achterin.

 

Luciano moet weer alles uit de kast halen met een goede safe (schot van Van der Wilt), na een foutieve pass van Leandro Bacuna. Nog een minuut of tien. Spannend!

 

David Texeira wordt afgestopt toen hij net voorbij de middenlijn is doorgebroken. De dader krijgt geel. Volgens de regels correct (de afstand tot het doel was nog groot), maar met de snelheid van de Uruguayaan had hier zeker wat ingezeten.

 

GVVV wisselt nogmaals. Bottenheft gaat naar de kant, en Elkaddouri wordt binnen de lijnen gebracht. het thuispubliek roept inmiddels 'Alles of niets'.

 

FC Groningen wisselt verdedigend: Femi komt, Tom Hiariej gaat naar de kant. Geen overbodige luxe wat rust op het middenveld te brengen: GVVV is inmiddels de betere ploeg...

 

David Texeira laat zien een enorm snelle spits te zijn. Hij is goed ingevallen en is op de momenten dat FC Groningen noodgedwongen op de counter moet spelen zeer nuttig.

 

Nog een laatste wissel aan de kant van de FC: Paco van Moorsel komt voor Mitchell Schet in de ploeg. Vandaag dus geen speelminuten voor Filip Kostic. Nog twee minuten!!!

 

David Texeira krijgt nog een gele kaart voor wild inkomen.

 

De officiële speeltijd zit erop; er komen drie minuten blessuretijd bij. Inmiddels wordt geheel GVVV uitgeroepen tot man of the match.

 

We zijn dus wéér getuige van zo'n bekerpot met bijna alles erop en eraan...

 

FC Groningen rekt tijd in de persoon van Andraz Kirm, die zowaar een vrije trap mee krijgt. Nog eventjes!

 

En dan zit het erop! We zitten in de volgende ronde!!! Voor ons de man of the match: Luciano! Niet uit emotionele betrokkenheid, maar puur omdat hij de beste Groninger was. Mede door zijn optreden zitten we in de volgende ronde, na een typische, zinderend spannende bekerwedstrijd, zoals bekerwedstrijden eigenlijk horen te zijn.

 

Bas, bedankt!

 

Jeroen van der Veer van de Veenendaalse Krant:

"Veenendaal staat vol me politie. Groningen komt op bezoek. Burgemeester inmiddels ook op sportpark."

 

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd

 

= = = = = = = = = = = = =

 

Eerder vandaag schreven we al het volgende, voorafgaande aan het duel:

 

Dat het bij bekerwedstrijden tussen (al dan niet goedbetaalde) amateurs en (nog beter betaalde) profs bepaald geen appeltje-eitje is heeft FC Groningen in het verleden meerdere malen aan den lijve ondervonden. Vaak wordt er moeizaam gewonnen, heel soms zelfs smadelijk schipbreuk geleden, men denke aan de sneue potjes tegen IJsselmeervogels en Heerjansdam (1974 resp. 1984).

 

Gisteren dolven FC Oss, Excelsior, Fortuna Sittard en Almere City het onderspit tegen amateurs en VVV-Venlo tegen de GA Eagles uit de Jupiler League. Kortom, we gaan een ongetwijfeld lastig potje tegen GVVV tegemoet. De Topklasser uit Veenendaal won vorig seizoen van Excelsior en Sparta en verloor vervolgens uit bij AZ met slechts 2-1.

 

Maar horen spanning, dramatiek en nagelbijten niet bij bekervoetbal? Absoluut wel. Amateurs leven in de regel al weken toe naar de confrontatie met de profs en de adrenaline giert de mannen door het lijf. Kortom, op naar een spannende pot voetbal, met voor FC Groningen maar één doel: zien dat je in de pot voor de volgende bekerronde komt! Met dan graag voor het eerst sinds 11 november 2010 weer een thuiswedstrijd!

 

Keeper Johan Jansen van GVVV geeft op de clubsite van GVVV prachtig weer met welke instelling hij het veld zal betreden: "We moe­ten weer stunten. Voor de dood of de gladiolen gaan. Dat zijn we on­ze aanhang verschuldigd. Zo zie ik het tenminste. Ik wil graag Robert Maaskant de trainer van FC Gro­ningen, die vroeger mijn trainer bij NAC was, met een nederlaag naar huis sturen."

 

FC Groningen speelde overigens nooit eerder een officiële wedstrijd tegen GVVV. De voorgangers van beide clubs, GVAV en GVV, kennen elkaar echter maar al te goed! Met dank aan GVAV Stats: tussen 1927 en 1929 werden zes onderlinge ontmoetingen gespeeld. De laatste uitwedstrijd werd op 30 december 1928 met 2-5 gewonnen door de Groningers, door doelpunten van niemand minder dan Tonnis Prins, Wobbe Wolring (2x), Arend Luppes en Lammert de Jonge.

 

Sportpark Panhuis - gaat het er vanavond heet aan toe?

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.