Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

138 gasten online

FC Groningen maakt het zichzelf onnodig moeilijk tegen tiental van Roda JC

De ban is gebroken: FC Groningen is er voor het eerst sinds 19 februari 2012 weer eens in geslaagd een thuiswedstrijd te winnen. De manier waarop de overwinning vanmiddag tegen het povere Roda JC tot stand kwam verdiend de schoonheidsprijs echter niet. FC Groningen knokte wel, maar ontbeerde elke vorm van creativiteit en vernuft om de Limburgers met een grote nederlaag naar huis te sturen.

 

Roda speelde al sinds de 18e minuut met tien man omdat de Hongaar Támas Kádár vanwege het naar de grond werken van Género Zeefuik met een rode kaart werd weggestuurd. Overigens had het elftal van Roda JC al in de negende minuut gedecimeerd moeten worden tot een tiental, maar de aanslag van Mark-Jan Fledderus op de enkels van Maikel Kieftenbeld werd door de verder goed leidende Reinold Wiedemeijer mild met geel bestraft.

 

De Limburgers stonden toen Kádár werd heengezonden al met 1-0 achter: vlak daarvóór had Michael de Leeuw zijn hoofd tegen een voorzet van Virgil van Dijk (uit een corner, na een mooie aanval via Zeefuik en Kappelhof) geplaatst. Roda JC leek rijp voor de sloop, maar kwam uit het niets in de 45e minuut langszij door een van richting veranderde vrije trap van Mark-Jan Fledderus. Een paar minuten eerder had Michael de Leeuw een eigenlijk niet te missen kopkans op de 2-0 toch niet weten te benutten: hij kopte naast het doel van de matige doelman Filip Kurto.

 

Weer Michael de Leeuw scoorde in de 53e minuut de 2-1, en de wedstrijd leek beslist. FC Groningen werkte echter hard maar slaagde er niet in tot sprankelende aanvallen te komen. Roda bleef hierdoor in de wedstrijd en kwam in de 78e minuut langszij door een blunder van Luciano, die een schot van invaller Amin Affane (huurling van Chelsea) zó slap wegtikte dat de bal alsnog in het doel vloeg. Omdat schoten van Mitchell Schet en Leandro Bacuna het houtwerk teisterden leek de wedstrijd op een teleurstellend gelijkspel af te stevenen, maar wéér Michael de Leeuw bracht in de 93e minuut met een heerlijk schot het publiek op de banken en de thuisploeg verdiend langs Roda JC: 3-2! Het publiek scandeerde nog lang de naam van De Leeuw!

 

Beeldmateriaal van Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - Roda JC

Interview met Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd

Interview met Michael de Leeuw na afloop van de wedstrijd

Interview met Ruud Brood na afloop van de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

De 3-2 van Michael de Leeuw

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Ruud Brood vóór de wedstrijd

 

Vraaggesprekken met Robert Maaskant en Michael de Leeuw (OOG Radio en TV, onderaan)

Vraaggesprekken met Robert Maaskant en Leandro Bacuna (RTV Noord, rechtsboven)

Reportage RTV Noord

 

Onderaan het wedstrijdverslag staat een fotoreportage van Eric Smit!

FC Groningen had overigens al na welgeteld één minuut op achterstand kunnen komen omdat eerst Kees Kwakman er helemaal werd uitgelopen en Luciano vervolgens opzichtig in de fout ging. De Braziliaan zou wat ons betreft het stokje van Stefano Magnasco moeten overnemen. De Chileen wordt nu al een aantal wedstrijden uit de spotlights gehouden, maar Luciano lijkt daarvoor nu nog veel meer in aanmerking te komen. Hij speelt zonder zelfvertrouwen en maakt onbegrijpelijke fouten en dit is funest voor het vertrouwen van de defensie. Afgaande op uitlatingen van Robert Maaskant tegenover OOG Radio en TV staat Luciano echter ook volgende week in het doel: volgens Maaskant blijft Luciano onbetwist de eerste doelman, omdat Marco Bizot er naar zijn idee wel aankomt, maar nog niet klaar is voor het grote werk.

 

Magnasco daarentegen werd vanmiddag node gemist, want er zal een hele voorbereiding op een nieuw seizoen nodig zijn om van Leandro Bacuna een rechtsback te maken, zoals de recente voorbereiding is benut om Magnasco en Schet op elkaar ingespeeld te krijgen. Het samenspel tussen Bacuna en Mitchell Schet vlotte vanmiddag niet, en dat mag van beiden ook niet verwacht worden omdat ze nog maar zo kort samenspelen als rechtsback resp. -buiten. Omdat Bacuna niet durfde op te stomen en Schet met name in de eerste helft te veel naar binnen trok kwam er van rechts weinig gevaar.

 

Uitblinker Michael de Leeuw was voor ons de onbetwiste man of the match, maar ook Género Zeefuik speelde een zeer goede partij. Tenslotte willen we ook Tim Sparv graag noemen. De Fin speelde goed, vertraagde het spel niet en was vanmiddag een zeer nuttige defensieve middenvelder.

 

De overwinning van FC Groningen was zondermeer verdiend en brengt de Trots van het Noorden terug in het linker rijtje, maar er zal meer nodig zijn om deze positie ook na de volgende thuiswedstrijd te bekleden. Volgende week is Feyenoord nl. de volgende tegenstander in de Euroborg, en FC Groningen zal dan echt een snellere opbouw aan de dag moeten leggen en bovendien efficiënter met de kansen moeten omgaan. Ook zal de vanmiddag in de Euroborg aanwezige Ronald Koeman zijn ploeg ongetwijfeld instrueren vanuit alle hoeken en standen op het doel van Luciano te schieten - de kans dat er altijd wel wat invliegt is verre van denkbeeldig.

 

Het doel wat met betrekking tot de wedstrijd van vanmiddag was gesteld - drie punten - is echter gehaald, zij het zonder franje en spektakel, en FC Groningen kan verder omhoog kijken - de verschillen met de ploegen boven FC Groningen zijn klein!

 

Vlagvertoon op de Noord Curve bij aanvang van de wedstrijd

 

Line-up van beide ploegen

 

Michael de Leeuw heeft diep in blessuretijd de 3-2 gescoord - Roda is geklopt

 

Er wordt voor het eerst in ruim zeven maanden thuis weer eens gewonnen!

 

 

Eerste helft

Robert Maaskant verklaarde in de op de videowalls uitgezonden vooruitblik dat zijn ploeg heel veel arbeid in de wedstrijd wilde stoppen en er op deze prachtige dag een feest van wilde maken. Op de inzet van FC Groningen was inderdaad niets aan te merken, maar er moeten toch manieren zijn om wedstrijden tegen povere tegenstanders als Roda JC vanmiddag was wat eerder, gemakkelijker en overtuigender in het slot te gooien dan vandaag.

 

Na het morele tikje in de eerste minuut (Kwakman werd er uitgelopen en Luciano werkte vervolgens een doelpoging maar halfbakken weg - gelukkig trof de actie geen doel) had de FC even tijd nodig om tot zichzelf te komen, maar daarna herstelde de ploeg zich en overtuigde met een prima inzet, vroeg storen en diverse slidings.

 

Género Zeefuik ontpote zich vanaf het begin als een zeer waardevol aanspeelpunt, en ook was al snel duidelijk dat de keeper van Roda, Filip Kurto, even slecht op dreef was als zijn roze keepershirt lelijk was.

 

Door een krankzinnige aanslag van Fledderus, die aan rood ontsnapte, moest Maikel Kieftenbeld in de 9e minuut verzorgd worden. Femi en Paco van Moorsel werden uit voorzorg uit de dug-out gestuur, maar verzorger Henk Hagenauw lapte Kieftenbeld weer op.

Roda wekte in de eerste helft een slechte indruk en de ploeg van Ruud Brood leek duidelijk voor een punt naar Groningen afgereisd te zijn. Desondanks wekte ook FC Groningen geen verpletterend goede indruk, en ons bekroop al snel het gevoel dat we tegen de Limburgers maar beter niet op achterstand zouden moeten komen - het zou een hele toer worden om de pot dan alsnog te winnen. Het gefluit, dan al in de 14e minuut van de tribunes opsteeg omdat Bacuna een bal naar achteren speelde in plaats van naar voren, zou dan helemaal niet van de lucht zijn.

 

FC Groningen miste de overtuiging om de pot snel te beslissen, maar kwam na een dik kwartier wel op voorsprong. Eerst werd een poging van Mitchell Schet (met dank aan aan Género Zeefuik) tot corner verwerkt, en uit deze corner was het Michael de Leeuw die de bal als laatste raakte: 1-0! Overigens zou de bal ook gezeten hebben, zo denken wij, als Michael de bal niet geraakt zou hebben. Het doelpunt zou dan op naam van Virgil van Dijk gekomen zijn.

 

Toen Kadar meteen na de openingsgoal Zeefuik, die was doorgebroken, neerlegde en met direct rood werd weggestuurd gaf niemand nog een cent voor de kansen van de Limburgers. De vrije schop werd door Zeefuik rakelings naast het doel van Kurto geschoten.

 

FC Groningen ging echter niet goed met vrije trappen en corners om (er wordt veel op standaardsituaties getraind, maar het effect kan nog fors worden verbeterd), speelde aan de rechterkant niet goed en had ook teveel balverlies. Zeefuik onttrok zich aan de malaise en was een formidabel aanspeelpunt.

 

Wiedemeijer liet veel toe, floot wel als een gegeven voordeelsituatie toch niet tot voordeel leidde en stak voor zijn doen in een prima vorm. Al had hij na een half uurtje niet voor een vrije trap voor Roda hoeven te fluiten toen Martijn Monteyne van de Limburgers naar de grond was gegaan (waarom?) en Maikel Kieftenbeld vrij op de goalie van Roda kon aflopen maar werd teruggefloten.

 

Een ploeg in vorm zou Roda hebben opgerold, maar het bleef nu onnodig spannend. Sparv schoot een bal naast, een vrije trap van Andraz Kirm zorgde voor weinig gevaar en al met al leidde het harde maar niet verrassend genoeg ogende werken van FC Groningen niet tot de verlossende 2-0. De 2-0 had De Leeuw in de 42e minuut wel moeten maken, maar hij kopte uit een voorzet van Kirm jammerlijk naast.

 

Mitchell Schet, niet goed op dreef in de eerste helft, vond het vervolgens nodig een ziekenhuisbal naar achteren te spelen. Kees Kwakman moest ingrijpen en haalde Krisztián Németh van Roda onderuit. Terecht geel en een vrije trap op de rand van het strafschopgebied voor Roda JC. De vrije schop was een prooi voor Mark-Jan Fledderus, die al lang niet meer op het veld had mogen staan. Hij schoot de bal dwars door de muur, en het projectiel werd bovendien van richting veranderd en vloog onhoudbaar voor Luciano in het doel. In plaats van een dikke voorsprong voor FC Groningen stond het 1-1 met rust. Schet en Bacuna liepen elkaar nog wat in de weg en toen Wiedemeijer voor rust floot verdwenen beide ploegen, begeleid door een striemend fluitconcert van het thuispubliek, in de catacomben.

 

 

Tweede helft

We hadden gehoopt op een wissel aan de kant van FC Groningen (Magnasco voor Schet, zodat Bacuna weer meer naar voren kon spelen), maar er had zich in de rust niemand warmgelopen dus gerekend hadden we niet op een mutatie.

 

Zou de opbouw in de tweede helft sneller zijn? In elk geval zal Mitchell Schet in de rust te verstaan gegeven zijn dat hij meer acties moest maken en het veld breed moest houden, want hij speelde nu meer aan de buitenkant dan in het eerste bedrijf.

 

FC Groningen speelde nog altijd niet flitsend. De terechte voorsprong was in de 53e minuut wel een feit. Mitchell Schet bediende Maikel Kieftenbeld, die fraai voorgaf op Michael de Leeuw die zijn tweede doelpunt liet aantekenen: het stond 2-1! Het doelpunt leek sterk op zijn goal tegen PEC Zwolle. Net als vorige week verschalkte hij in de lucht de uitkomende keeper die er helemaal naast zat. En weer kwam de assist van Maikel Kieftenbeld.

 

Roda JC wisselde: Németh ging, en de ons volslagen onbekende Mikolaj Lebedynski kwam in de ploeg. Het veranderde maar weinig aan het spelbeeld. Roda kwam de middenlijn amper over. Sparv speelde opnieuw prima, de opbouw van de FC bleef echter te traag. De lange bal werd zorgvuldig gemeden. Op zich prima, maar het zorgvuldige opbouwen ging ten koste van de snelheid. Ook slechte wedstrijden moeten gewonnen kunnen worden.

 

Kieftenbeld schoot op het doel van Kurto, die met een aparte redding een derde doelpunt van Grunn voorkwam. Er was meer tempo nodig om Roda echt kapot te spelen. De wil was er wel bij de equipe van Robert Maaskant, maar er ging nog teveel mis. Roda speelde zonder overtuiging, maar de thuisploeg had wel moeite met de compacte speelwijze van de gasten.

 

Roda wisselde na 70 minuten nogmaals, nu Amin Affane voor Guus Hupperts, die eerder in de tweede helft met geel was bestraft voor een overtreding op Johan Kappelhof.

 

Het publiek van de FC riep om David Texeira, die echter nog niet warmliep: alleen Bos, Burnet en Magnasco liepen warm. Het publiek wilde Texeira er graag als extra aanvaller bij - Zeefuik en Texeira spelen nou eenmaal goed samen in de ogen van de fans van FC Groningen, en daarmee hebben ze zeker een punt. Even later werd de populaire Uruguayaan wel uit de dug-out gestuurd.

 

Als FC Groningen zou winnen, dan zouden we het op z’n Duits een ‘Arbeitssieg’ willen noemen - een overwinning die zonder creativiteit en spektakel tot stand was gekomen. Zover was het echter nog niet.

 

Ook Maaskant wisselde. Andraz Kirm ging naar de kant, en Henk Bos kwam in de ploeg. Hiermee stonden er negen Nederlanders in de ploeg van FC Groningen! Alleen Luciano en Tim Sparv waren wat dat betreft ‘vreemde eenden in de bijt’ (niet negatief bedoeld ;-) )

 

In de 80e minuut werd David Texeira in de ploeg gebracht voor Tim Sparv. Even daarna ging Mitchell Donald neer in het strafschopgebied. Gelukkig ... geen penalty!

 

FC Groningen bleef het balletje te vaak breed leggen tegen een onthutsend zwak Roda JC, dat tot onze ontluistering in de 78e minuut op gelijke hoogte kwam. Invaller Amin Affane schoot, en Luciano ... tsja, wat moet je ervan zeggen. Hij raakte de bal wel, maar veel te ‘halfbakken’. Wat een ellende. 2-2 tegen een tiental zwalkende Limburgers.

 

FC Groningen leek bestraft te worden voor het niet benutten van diverse goede kansen. Fledderus ging in de 84e minuut onder luid gefluit naar de kant; Jimmy Hempte kwam in de ploeg.

 

Toen Mitchell Schet in de 87e minuut de lat raakte, en Leandro Bacuna twee minuten later uit een vrije schop idem dito - toen leek de wedstrijd teleurstellend in 2-2 te gaan eindigen. In de derde van vier toegekende minuten blessuretijd was het echter opnieuw de via Bacuna en Kwakman aangespeelde Michael de Leeuw die het doel wist te treffen. Hij nam de bal op de borst aan en schoot hard in de verre hoek. Een geweldige goal en het publiek ging alsnog uit z’n dak! 3-2!!! Eindelijk weer een overwinning tegen de Roda Juliana Combinatie na twee opeenvolgende thuisnederlagen tegen deze club.

 

De Leeuw had zich bij zijn doelpunt geblesseerd en werd na behandeld te zijn alsnog door Femi vervangen, en even later zat deze memorabele wedstrijd erop. Het publiek scandeerde na afloop de namen van Michael de Leeuw en die van Luciano - maar eerlijk is eerlijk, Michael de Leeuw krijgt vandaag alle credits, maar met Luciano kan het toch echt even niet langer. Tegen PEC liep gestuntel van hem nog goed en zonder puntverlies af, vandaag ook - maar dit gaat nog een keer punten kosten.

 

Kortom, werk aan de winkel voor Ruud Hesp en de geestelijk begaafden van de club, van Luciano moet snel weer een man met vertrouwen gemaakt worden.

 

Wij gaan een weekje nagenieten van de veroverde plek in het linker rijtje, waaruit AZ verdreven is, en we zijn benieuwd wat de strijdwijze tegen Feyenoord zal zijn! Ook dan zullen de mouwen opgestroopt moeten worden - maar dat is dit seizoen zeker niet het probleem! 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC GRONINGEN
Luciano, Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, De Leeuw (90’Ajilore), Sparv (79’ Texeira); Schet, Zeefuik, Kirm (74’ Bos).
Rest bank: Bizot, Burnet, Van Moorsel, Magnasco   

        

Opstelling RODA JC
Kurto, Monteyne, Wielaert, Kádár, Tamata, De Beule, Donald, Danilo, Fledderus (85’ Hempte), Hupperts (70’ Affane), Németh (55’ Lebedynski)
Rest bank: Prus, Zwartjes, Novotny, Paulissen   


Toeschouwers: 20.495
Scores: 22’ De Leeuw (Van Dijk) 1-0, 45’ Fledderus (vrije trap) 1-1, 53’ De Leeuw (Kieftenbeld) 2-1, 78’Affane (eigen actie) 2-2. 90' De Leeuw (Kwakman) 3-2. 


Scheidsrechter: Weidemeijer
Officials: De Vries, Polman, Dieperink

Gele kaarten: 09’ Fledderus (overtreding op Kieftenbeld), 44’ Kwakman (op Németh), 57’ Hupperts (op Kappelhof)
Rode kaart: 17’ Kádár (overtreding op Zeefuik)

 

Fotoreportage van FC Groningen - Roda JC van Eric Smit:

 

DSC_9327
DSC_9330
DSC_9333
DSC_9346
DSC_9356
DSC_9362
DSC_9377
DSC_9383
DSC_9396
DSC_9401
DSC_9409
DSC_9411
DSC_9439
DSC_9473
DSC_9474
DSC_9475
DSC_9481
DSC_9484
DSC_9487
DSC_9494
DSC_9568
DSC_9579
DSC_9582
DSC_9585
DSC_9587
DSC_9588
DSC_9613
DSC_9624
DSC_9640
DSC_9650
DSC_9665
DSC_9678
DSC_9680
DSC_9683
DSC_9708
DSC_9719
DSC_9742
DSC_9745
DSC_9750
DSC_9752
DSC_9759
DSC_9763
DSC_9765
DSC_9767
DSC_9770
DSC_9773
DSC_9783
DSC_9787
DSC_9792
DSC_9795
DSC_9799
01/51 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.