Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

176 gasten online

Strijdend Groningen geeft zege op valreep uit handen tegen 10 Feyenoorders

Het gelijke spel voelde als een nederlaag. In een meeslepend voetbalduel kwam FC Groningen al na negen minuten op achterstand door een mislukte voorzet van Sekou Cissé, die met een grote boog in het doel vloog (nog heel licht aangeraakt door Leandro Bacuna), maar FC Groningen kwam nog in het eerste kwartier langszij door een hard genomen vrije trap van Leandro Bacuna. Er was een overtreding van Terence Kongolo op Género Zeefuik aan voorafgegaan. Diezelfde Kongolo beging in de 26e minuut opnieuw een overtreding op Zeefuik, en scheidsrechter Gözübüyük kon niets anders doen dan de domme verdediger naar de catacomben sturen. Het was al de derde thuiswedstrijd op rij dat FC Groningen reeds in de eerste helft met een man meer kwam te staan; steeds gingen er overtredingen op Género Zeefuik aan vooraf.

 

Met elf tegen tien is het niet altijd gemakkelijk voetballen, maar FC Groningen, dat vanmiddag vocht voor wat het waard was en er met een fanatieke strijdwijze voor zorgde dat het publiek als één man achter de ploeg stond, kwam nog vóór de rust op voorsprong. Virgil van Dijk veranderde een schot van Maikel Kieftenbeld (uit een vrije trap van Andraz Kirm) van richting, zodat de onrustige keeper Kostas Lamprou het nakijken had. FC Groningen had in de soms harde tweede helft voldoende kansen om de wedstrijd op slot te gooien. Zo misten Andraz Kirm en Michael de Leeuw grote mogelijkheden.

 

De tol hiervoor was fors: Feyenoord kwam in de slotminuut langszij door een schot van Bruno Martins Indi, die allang niet meer op het veld had mogen staan. Slechts één van zijn talloze vergrijpen werd met geel bestraft. FC Groningen leek na het laatste fluitsignaal van de arbiter gebroken, maar Robert Maaskant pep(e)te zijn ploeg op en bedankte het publiek samen met zijn team uitbundig. Beste spelers aan de kant van FC Groningen: Leandro Bacuna, Virgil van Dijk, Michael de Leeuw, Maikel Kieftenbeld en Género Zeefuik. Punt van zorg: FC Groningen geeft dit seizoen thuis weinig weg, maar bijna elke kans voor de tegenstander is raak.

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - Feyenoord (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Ronald Koeman na de wedstrijd

Interview met Leandro Bacuna na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Ronald Koeman vóór de wedstrijd

 

Reportage RTV Noord

Verslag OOG Radio en TV (onderaan met reacties van Van Dijk, Kwakman en Maaskant)

Samenvatting FC Groningen - Feyenoord (Studio Sport)


Inmiddels weten we dat Género Zeefuik een niet-bewuste elleboog op z'n oog had gekregen en met een opgezwollen, (bijna) dicht oog gewisseld moest worden. Onderaan het wedstrijdverslag is inmiddels ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Er had vanmiddag duidelijk meer ingezeten dan één punt, maar een blik op de ranglijst leert ons dat we op een achtste plaats zijn terug te vinden en dat het allemaal erg dicht bij elkaar staat. Een zege op Heerenveen (Marco van Basten was vandaag één van de aanwezigen in de volle Euroborg) zal FC Groningen verder omhoog stuwen.

 

Género Zeefuik moest in de 61e minuut overigens met onbekend letsel naar de kant; zijn gemis was in het restant van de wedstrijd duidelijk zichtbaar. Zijn vervanger, David Texeira, leek nl. dermate gebrand op een goede invalbeurt dat hij erg onrustig speelde, in schril contrast met de balvaste en voor FC Groningen zeer belangrijke Zeefuik. Paco van Moorsel werd in de 88e minuut nog in de ploeg gebracht; het was het debuut van de Brabander in de Eredivisie. Eerder debuteerde hij al voor FC Groningen in de gewonnen bekerwedstrijd tegen GVVV.

 

 

 

Eerste helft

 

FC Groningen begon met de al verwachte opstelling (ongewijzigd ten opzichte van de thuiswedstrijd Roda JC). Op de bank mochten de volgende zeven spelers plaatsnemen:

 

Bizot, Bos, Burnet, Femi, Magnasco, Van Moorsel, Texeira

 

Op de tribune zaten derhalve Hiariej, Ivens, Johansson, Jones, Kostic en de vandaag voor het laatst geschorste Suk.

 

Robert Maaskant vertelde voorafgaande aan de wedstrijd op de video walls dat hij de supporters wilde overtuigen en alle strijd wilde leveren, en wat ons betreft is dit vandaag zeker gelukt.

 

Op de tribunes werd met met spandoeken de waardering voor bier met een 5% alcoholpromillage uitgesproken, en nadat Feyenoord weliswaar de toss won maar ervoor zorgde dat FC Groningen in de tweede helft in de richting van de Z-Side kon spelen kon de pot beginnen.

 

In de beginfase zagen we een typische Kieftenbeld-overtreding op aanvoerder Jordy Clasie en een snelle Ruben Schaken, die langs Johan Kappelhof vloog en er een corner uitsleepte. Er volgenden wat hachelijke scènes waarbij Luciano toch wat misgreep, en het was uiteindelijk Graziano Pellè die naast schoot.

 

In de tegenstoot kreeg FC Groningen een hoekschop, na een mooie pass van Virgil van Dijk in de diepte, Van Dijk speelde vandaag zeer offensief en heerste in het hart van de verdediging.

 

De score werd in de 9e minuut geopend door Sekou Cissé. Hij kreeg aan de linkerkant wel erg veel ruimte, kon behoorlijk opstomen na een pass van Pellè en leverde een voorzet af. De voorzet vloog echter achter Luciano, hoog in het doel, werd nog aangeraakt door Leandro Bacuna en het stond zomaar 0-1.

 

Cissé had zich hierbij geblesseerd aan zijn hamstring, verdween naar binnen en we hebben hem niet meer teruggezien. Op het moment dat FC Groningen een vrije trap had gekregen (Andraz Kirm had een pass op Género Zeefuik gespeeld die vervolgens door Terence Kongolo werd neergelegd - geel) kwam de vervanger van Cissé in de ploeg - Wesley Verhoek. De vrije trap moest nog genomen worden, en het was Leandro Bacuna die de bal hard door de muur en in het doel schoot - 1-1 na 14 minuten!

 

FC Groningen ging door en legde veel strijd en energie in de wedstrijd. Uit een verre ingooi van Leandro Bacuna (een toonbeeld van inzet) was het Género Zeefuik die verlengde op Michael de Leeuw, maar De Leeuw werkte de bal net naast het doel van Lamprou. We waren toen nog geen 20 minuten onderweg.

 

Iemand van Feyenoord (Nelom?) blesseerde zich bij een sliding op Schet. De brancard en clubarts stonden al klaar, maar hij kon uiteindelijk doorspelen.

 

Er werd pittig gespeeld, en de stemming op de tribunes zat er goed in. Het was weer zo’n typische FC Groningen - Feyenoord, heerlijk.

 

Leandro Bacuna werd wat in het nauw gedreven en schoot vanuit grote afstand hard terug op Luciano, maar de Braziliaan kon er niet bij. Het resultaat was een corner voor Feyenoord. In de jeugd wordt geleerd zo’n bal gewoon over de zijlijn te schieten (zoals Feyenoord-keeper Lamprou erg vaak deed, maar dan per ongeluk), dit was ook nu een betere variant geweest. Gelukkig vloeide er verder geen bloed uit.

 

De 27e minuut was een gedenkwaardige. Kongolo werkte Zeefuik tegen de grond, en kon met een tweede gele kaart inrukken. Voor de derde achtereenvolgende maal kwam FC Groningen in een thuiswedstrijd met 11 tegen 10 te staan - ongetwijfeld een unicum. Leandro Bacuna veegde de hieruit resulterende vrije trap net naast.

 

Toen Mitchell Schet vervolgens werd neergelegd wond Ronald Koeman zich langs de zijlijn op, maar waarom?

 

Na een half uur een mooie actie van Zeefuik die door de defensie van Feyenoord slalomde. Het resultaat was een corner; uiteindelijk schoot Virgil van Dijk over en naast.

 

Lex Immers toonde zich van zijn onsportieve kant in een duel met Tim Sparv (vreemd genoeg geen kaart), maar FC Groningen liet zich niet kennen en bleef doorvechten. De Leeuw kopte in de handen van de keeper uit een voorzet van Schet, en velen hadden vervolgens een kaart voor Clasie verwacht die De Leeuw neerlegde - de kaart bleef echter in de borstzak van Gözübüyük zitten.

 

In de 44e minuut schoot Virgil van Dijk, maar de bal belandde bij Pellè die er vandoor ging. Luciano kon op zijn inzet prima redding brengen. In de tegenstoot trof een schot van Kees Kwakman geen doel, maar toen Lex Immers een hele domme overtreding op Maikel Kieftenbeld beging (geel voor Immers), in een actie waaraan een lachwekkend misverstand tussen Lamprou en Martins Indi vooraf was gegaan, was het Andraz Kirm die de vrije trap nam. De bal kwam bij Maikel Kieftenbeld die een schot lanceerde en uiteindelijk wist Virgil van Dijk het schot zó van richting te veranderen dat de bal onhoudbaar voor keeper Lamprou in het doel vloog - de terechte voorsprong voor FC Groningen was een feit: 2-1! Met deze stand gingen we tevreden de rust in. Het dillema waarmee FC Groningen eerder nog wat leek te kampen (hoe omgaan met de man meer situatie?) speelde nu niet, de FC stond immers voor.

 

Goed bevallen hadden ons Van Dijk, het middenveld van FC Groningen (Sparv - De Leeuw - Kieftenbeld) en spits Zeefuik; Kirm was toch wat minder op dreef. 

 

Tweede helft

Feyenoord kwam wat beter uit de kleedkamers dan FC Groningen. Na een handsbal van Sparv kreeg Feyenoord een vrije trap; in de muur ruzieden Sparv en de irritante Martins Indi wat. De arbiter vermaande beiden, maar hield de kaarten op zak.

 

Kieftenbeld speelde net als in de eerste helft prima, en hij past goed in een wedstrijd als deze die steeds harder begon te worden, mede door wat geschop met name aan de kant van de gasten. Het publiek scandeerde de naam van Michael de Leeuw, ook een zeer belangrijke pion in dit elftal.

 

Beide ploegen leverden veel strijd. FC Groningen kreeg na een minuut of 10 spelen in de tweede helft twee corners, die beide erg gevaarlijk door Kirm werden ingebracht.

 

Praktisch tegelijkertijd begingen Verhoek en Martins Indi overtredingen op Bacuna en Kirm, maar noch de scheidsrechter, noch de grensrechter, die er met zijn neus bovenop stond, hadden iets waargenomen. Bespottelijk.

 

Even later waren het Zeefuik en, een stuk verderop, Immers die op het veld lagen. Virgil van Dijk roste de bal uit zodat beiden behandeld konden worden. Zeefuik moest echter gewisseld worden, terwijl hij al binnen was kreeg hij een staande ovatie en in zijn plaats kwam David Texeira in de ploeg.

 

Texeira had zich meteen onsterfelijk kunnen maken, want na balverlies van Feyenoord kwam Kirm er snel uit en speelde af op de Uruguayaan. Hij schampte de bal echter slechts en het resultaat was alleen maar een corner.

 

Het gemis van Zeefuik voelde als een aderlating, want het balzekere aanspeelpunt voorin werd nu node gemist.

 

Andraz Kirm bewees dat tweebenigheid een machtig wapen is, want met zijn linker been leverde de rechtsbenige Sloveen een prachtig schot af. Helaas redde Lamprou.

 

De wedstrijd werd wat rommelig. FC Groningen had de wedstrijd in de 68e minuut kunnen beslissen, maar Michael de Leeuw schoot snoeihard over uit een voorzet van Andraz Kirm. Wat een kans op de 3-1 zeg...

 

Feyenoord wisselde: Vilhena kwam voor Clasie. De thuisploeg was de grip een beetje kwijt. Janmaat werd voor een domme overtreding op Schet op de bon geslingerd, en vervolgens werd Michael de Leeuw belaagt door Martins Indi. Er volgde een opstootje, en de straf was geel voor zowel De Leeuw als Martins Indi. Hier kwam de Feyenoorder, de hele wedstrijd al een bron van onsportiviteit, wel erg goed mee weg. Robert Maaskant stoof terecht boos naar de vierde official, maar uiteraard vond de trainer van FC Groningen geen gehoor bij deze slappe heer, Tom Koekoek genaamd.

 

Feyenoord kwam er soms wel gevaarlijk uit, maar de verdediging van FC Groningen stond goed. We snakten naar de 3-1, de wedstrijd zou dan echt beslist zijn.

 

Met een geweldig mooi schot wist Maikel Kieftenbeld de gewenste vergroting van de score in de 82e minuut bijna te bewerkstelligen, maar zijn ziedende schot vloog maar net naast.

 

Er leek geen vuiltje aan de lucht. FC Groningen ging gewoon door, en toen Schet het strafschopgebied binnenslalomde en afspeelde op Kirm leek deze te kunnen scoren. Kirm miste echter.

 

Vijf minuten vóór tijd - de wedstrijdspanning was inmiddels richting het kookpunt gestegen - beging Maikel Kieftenbeld een overtreding die hem op een gele kaart kwam te staan. FC Groningen bleef doorknokken.

 

Maaskant wisselde in de 88e minuut Paco van Moorsel, die voor Mitchell Schet in de ploeg kwam. Het was de eerste maal dat Van Moorsel het genoegen van een Eredivisieduel smaakt, na 142 wedstrijden voor FC Den Bosch in de Eerste Divisie. Ook Feyenoord wisselde nog een keer: Anass Achakbar kwam voor Ruben Schaken in het veld.

 

En toen .. de slotminuut. Feyenoord kreeg een vrije schop (onnodige overtreding Tim Sparv), en het was Bruno Martins Indi die de bal in het doel wist te krijgen - 2-2. Wat een teleurstelling! Even later zat de wedstrijd erop. Robert Maaskant kwam het veld op om zijn ploeg te steunen, om de hoofden omhoog te krijgen - en terecht, FC Groningen had geknokt voor wat het waard was en het had absoluut recht gehad op de drie punten. De ploeg heeft de supporters wat ons betreft overtuigd van de goede intenties - als het op dezelfde voet doorgaat, dan kunnen overwinningen niet uitblijven, te beginnen tegen Heerenveen!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano, Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, De Leeuw, Sparv; Schet (88’ Van Moorsel), Zeefuik (60’ Texeira), Kirm.

Rest bank: Bizot, Ajilore, Burnet, Bos, Magnasco


Opstelling Feyenoord
Lamprou, Janmaat, Kongolo (26’ rood), Martins Indi, Nelom; Leerdam, Immers, Clasie (70’ Vilhena); Schaken (89’ Achahbar), Pellè, Cissé (13’ Verhoek).

Rest bank: Franken, Vormer, Ramsteijn, Elabdellaoui


Toeschouwers: 22.174
Scores: 9’ Cissé (Pellè) 0-1,  14’ Bacuna (vrije trap) 1-1, 45’ Van Dijk (Kieftenbeld) 2-1, 90’ Martins Indi (afgeslagen bal) 2-2.

Scheidsrechter: Gözübüyük
Officials: Goossens, Meenhuis, Koekoek
Gele kaarten: 13’ 26’ Kongolo (overtreding op Zeefuik) 45’ Immers (overtreding op Kieftenbeld), 73’ Janmaat (overtreding op Schet) 79’ Martins Indi (opstootje) 79’ Michael de Leeuw (opstootje) 85’ Kieftenbeld (overtreding op Verhoek)
Rode kaarten: 26’ Kongolo (2 x geel)

 

Fotoreportage van Eric Smit

 

DSC_0002
DSC_0012
DSC_0018
DSC_0032
DSC_0045
DSC_0056
DSC_0061
DSC_0067
DSC_0070
DSC_0075
DSC_0126
DSC_0129
DSC_0132
DSC_0134
DSC_0135
DSC_0161
DSC_0191
DSC_0197
DSC_0211
DSC_0216
DSC_0219
DSC_0239
DSC_0261
DSC_0263
DSC_0265
DSC_0283
DSC_0320
DSC_0326
DSC_0329
DSC_0344
DSC_0360
DSC_0363
DSC_0388
DSC_0390
DSC_0397
DSC_0404
DSC_0405
DSC_0431
DSC_0439
DSC_0442
DSC_0454
DSC_0473
DSC_0476
DSC_0477
DSC_0485
DSC_0486
01/46 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.