Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

152 gasten online

FC Groningen verliest Derby van het Noorden na teleurstellende tweede helft: 3-0

FC Groningen is er vandaag niet in geslaagd de goede lijn van de laatste wedstrijden door te trekken. De Derby van het Noorden ging ondanks een prima eerste helft alsnog verloren doordat de ploeg er in de tweede helft niet in slaagde dezelfde wedstrijdinstelling aan de dag te leggen als in de eerste 45 minuten. Heerenveen kwam na ruim een uur spelen aan de leiding en in een tijdsbestek van nog geen vijf minuten was de wedstrijd helemaal gespeeld.

 

Na onachtzaamheid bij nota bene een vrije trap voor FC Groningen zag keeper Luciano zich genoodzaakt om De Ridder in het strafschopgebied aan te tikken. De hierna toegekende strafschop werd verzilverd en de wedstrijd was gespeeld.

 

Trainer Maaskant probeerde de wedstrijd nog met een dubbele wissel te doen kantelen (hij bracht Kostic en Suk voor Schet en Sparv) maar helaas zonder succes. Voor Kostic betekende dit zijn debuut in de hoofdmacht van FC Groningen. In de slotfase wisten de Friezen de uitslag nog ondraaglijker te maken door ook nog de 3-0 te scoren en dus gingen de supporters in het bomvolle uitvak met een vervelende kater terug richting Groningen.


Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting sc Heerenveen - FC Groningen

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Marco van Basten na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Marco van Basten vóór de wedstrijd

 

Reportage RTV Noord

FC Groningen begon vanmiddag met dezelfde basiself als tegen Feyenoord en dat was gezien de goede wedstrijd die het elftal tegen de Rotterdammers hadden laten zien logisch. Verrassend was voor veel supporters de keuze van de trainersstaf voor wat betreft de bankbezetting. Filip Kostic mocht eindelijk plaats nemen op de bank in plaats van op de tribune en ook Jonas Ivens zat weer eens bij de wedstrijdselectie. David Texeira en Stefano Magnasco moesten juist de omgekeerde weg bewandelen en dit stuitte bij veel supporters op onbegrip. Hierbij zal wellicht meespelen dat de twee Zuid-Amerikanen vanwege hun hartstochtelijke spel erg geliefd zijn bij het publiek. Toch moet de trainersstaf een keuze maken op basis van wat de spelers doordeweeks op de trainingen laten zien. FC Groningen heeft op dit moment een erg brede selectie en geen geblesseerde spelers en dan moeten er soms vervelende keuzes worden gemaakt. Gezien de trainingen die afgelopen week afgewerkt werden en de in deze trainingen vertoonde instelling kunnen wij ons vinden in de bankbezetting van vanmiddag - ondanks dat ook wij wel een zwak hebben voor Magnasco en Texeira.

 

 

Eerste helft
FC Groningen begon goed aan de wedstrijd. Er werd vanuit een goede organisatie gevoetbald en in verdedigend opzicht gaf de ploeg niets weg. Er werd ook nog eens met een hartstochtelijke inzet gespeeld en dus keken de supporters vanuit het uitvak tevreden naar het vertoonde spel. FC Groningen kwam herhaaldelijk vanaf de zijkanten goed door maar was vaak ongelukkig in de laatste pass. Vooral via een aantal standaardsituaties kon de ploeg van trainer Maaskant toch een aantal keren gevaarlijk worden maar Kees Kwakman en de vandaag opnieuw uitstekend spelende Virgil van Dijk vonden telkens de goed keepende Nordfeldt op hun weg. Heerenveen kon hier maar één kans in de eerste helft tegenoverstellen waarbij Luciano prima redding bracht op een schot van Finnbogason. Groningen controleerde verder de wedstrijd en had met Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld een ijzersterk duo op het middenveld dat veel ballen wist te veroveren. Toen scheidsrechter Van Boekel, die met name in de eerste helft veel toeliet en daarmee in de geest van de wedstrijd floot, het rustsignaal gaf, leek niets een overwinning van de Trots van het Noorden in de weg te staan. Al ontbrak het Groningen in de eerste helft aanvallend gezien nog aan de nodige stootkracht - uiteindelijk zou de bal toch een keer goed moeten vallen zo was de vaste overtuiging in het tot aan de nok toe gevulde uitvak.

 

 

Tweede helft
Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers. Al snel werd duidelijk dat de spelers van Heerenveen de betere thee hadden gedronken in de rust. Ineens waren zij het die de duels wonnen en scherp reageerden op onnauwkeurige passes van de Groningers. Toch leek er in het eerste kwartier na rust nog niet veel aan de hand. In de beginfase van de tweede helft zagen we een gelijkopgaande wedstrijd zonder kansen aan beide kanten.

Na een kwartier spelen in de tweede helft sloeg het noodlot echter toe. Johan Kappelhof - en met hem ook de rest van de verdediging - dacht dat een bal van Heerenveen over de achterlijn zou gaan. De Ridder geloofde echter nog in de bal en kon uiteindelijk zelfs een knappe voorzet geven. Omdat Leandro Bacuna Van la Parra niet goed dekte had laatstgenoemde vrij spel en kon de bal makkelijk achter Luciano tikken. Wat een wake-up call voor de Groningers had moeten zijn was ook deze keer een klap die de ploeg niet meer te boven kwam. Nog geen vijf minuten na de 1-0 lag de bal voor de tweede keer achter Luciano. Kees Kwakman had een vrije trap kort genomen op Maikel Kieftenbeld die kennelijk niet op de bal had gerekend en zich het leder zomaar liet ontfutselen. Luciano zag zich vervolgens genoodzaakt om zich in het strafschopgebied voor de voeten van De Ridder te gooien waarvan laatstgenoemde graag gebruik maakte door zich te laten vallen. Van Boekel besloot hiervoor een penalty te geven en met dit buitenkansje wist de IJslander Finnbogason wel raad. Zo stond het na 65 minuten 2-0 in het voordeel van de thuisploeg.

Met een dubbele wissel probeerde de trainersstaf de wedstrijd alsnog te doen kantelen. Hoewel wij eerder een wissel van Andraz Kirm hadden verwacht aangezien de Sloveen in de tweede helft geen enkele goede bal richting het strafschopgebied wist te produceren, was het Mitchell Schet die samen met de ook vandaag weer sterk spelende Tim Sparv naar de kant werd gehaald. Hyun Jun Suk en Filip Kostic kwamen in het veld om de aanval te versterken, maar helaas resulteerde deze dubbele wissel niet in het gewenste resultaat. Beide spelers brachten niet wat van hun werd verwacht en het lukte de Groningers dan ook niet om het veldoverwicht weer naar zich toe te trekken.

 In de slotfase van de wedstrijd lukte het Van la Parra de stand zelfs nog ondraaglijker te maken door uit een rebound de 3-0 te scoren. Op dat moment stond Paco van Moorsel al klaar om in te vallen. Hij kwam voor de vandaag toch wat teleurstellend spelende Género Zeefuik (die in de eerste helft alle vrije ballen meekreeg en in de tweede helft allemaal tegen) in het veld en kon het aanvalsspel toch nog een impuls geven waardoor Groningen in de laatste minuten nog tot een aantal mogelijkheden kwam via Kostic, Suk en Van Moorsel.

 

Nadat FC Groningen de laatste vier wedstrijden niet had verloren kwam deze nederlaag - nota bene in de Derby van het Noorden - bij de Groningse supporters hard aan. FC Groningen is hierdoor niet alleen gezakt naar de tiende plaats in de ranglijst maar heeft ook nog eens in negatieve zin aan het doelsaldo gewerkt. In 9 wedstrijden heeft de ploeg maar liefst 19 tegendoelpunten moeten incasseren. Hier staan slechts 11 zelf gescoorde doelpunten tegenover.

 

Vrijdag moet FC Groningen alweer de volgende uitwedstrijd spelen. De ploeg gaat dan op bezoek bij FC Utrecht dat met vier punten meer dan de Trots van het Noorden op een knappe zesde plek is terug te vinden. Het feit dat de Domstedelingen tot nu toe slechts 8 tegendoelpunten hebben moeten incasseren doet vermoeden dat het niet makkelijk zal worden om vrijdag de drie punten mee te nemen richting Groningen. Als de ploeg van trainer Maaskant in Utrecht echter 90 minuten kan brengen wat zij vandaag in de eerste helft heeft laten zien dan hebben wij er alle vertrouwen in dat Groningen vrijdag alsnog een goed resultaat kan boeken.

 

 

 

Fotoreportage met beelden van vóór de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_1069
DSC_1074
DSC_1077
DSC_1079
DSC_1081
DSC_1083
DSC_1084
DSC_1087
DSC_1088
DSC_1089
DSC_1090
DSC_1091
DSC_1097
DSC_1098
DSC_1099
01/15 
start stop bwd fwd

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, Sparv (70' Kostic); Schet (70' Suk), De Leeuw, Kirm; Zeefuik (84' Van Moorsel).
Rest bank: Bizot, Ivens, Burnet, Ajilore.

 

Opstelling sc Heerenveen
Nordfeldt; Van Anholt, Gouweleeuw, Zomer, Raitala; Kums, Djuricic (84' Kum), Marecek; De Ridder (79' Pappa); Finnbogason, Van la Parra.
Rest bank: Vandenbussche, El Akchaoui, Amoah, De Roon, Tannane.

 

Toeschouwers: 26.000
Scores: 61' Van la Parra (De Ridder) 1-0, 65' Finnbogason (strafschop) 2-0, 83' Van la Parra (rebound) 3-0.

Scheidsrechter: Van Boekel

Gele kaarten: 18' Kirm (overtreding op Van la Parra), 24' Bacuna (overtreding op Van la Parra), 35' Zomer (op Kieftenbeld); 64' Van la Parra (overtreding op Schet), 64' Luciano (overtreding op De Ridder), 70' Kostic (vasthouden) 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.