Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

179 gasten online

Goed georganiseerd FC Groningen op inzet langs ADO Den Haag

Robert Maaskant gaf vóór de wedstrijd aan te tekenen voor een 1-0 overwinning, en precies deze uitslag stond er na afloop van de zeer spannende en onderhoudende bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag op de borden. FC Groningen opende de score in de 33e minuut. Het was - wie anders - Michael de Leeuw die een prachtige aanval over links al even fraai koppend afrondde. Andraz Kirm, vandaag bij vlagen goed spelend, was verantwoordelijk voor de assist.

 

De voorsprong was terecht, want FC Groningen controleerde de wedstrijd, en dit zou eigenlijk tot het einde van de wedstrijd voortduren. Pas toen ADO Den Haag in de slotfase één op één en dus alles of niets ging spelen kwamen de Hagenezen wat dichterbij het doel van Luciano, maar de Trots van het Noorden slaagde erin de nul te houden en de voorsprong over de streep te trekken. Gezien de strijd en energie die FC Groningen in de wedstrijd heeft gestopt was dit terecht.

 

FC Groningen had in Virgil van Dijk, Michael de Leeuw, Maikel Kieftenbeld en Tim Sparv zijn beste spelers. Ook Leandro Bacuna in zijn rol als aanvaller beviel ons beter dan als rechter verdediger. Ook de beide backs, Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet, wisten te overtuigen.

 

Verbeterpunten waren in onze ogen het spel van Kees Kwakman in de beginfase en het optreden van Género Zeefuik gedurende de gehele wedstrijd. Het anders zo balvaste aanspeelpunt voorin was vandaag een stuk minder op dreef, en dit had een negatieve invloed op het scorend vermogen van FC Groningen. ADO Den Haag stelde hier aanvallend echter nog veel minder tegenover, zodat de overwinning van FC Groningen in de met 14.208 toeschouwers gevulde Euroborg verdiend genoemd mag worden.

 

FC Groningen bekert verder en heeft zich geplaatst voor de 1/8-e finales. De loting hiervoor vindt a.s. donderdagavond plaats; de volgende bekerronde wordt gespeeld op 18-20 december 2012.

 

Inmiddels hebben we onderaan het verslag een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Eerste helft

FC Groningen verloor de toss, maar omdat ADO Den Haag ervoor koos te blijven staan was het resultaat optimaal: de thuisploeg zou in de tweede helft in de richting van de fanatieke aanhang spelen.

 

Al in de tweede minuut ging Género Zeefuik neer, en er leek wel degelijk sprake van een overtreding. Scheidsrechter Björn Kuipers weigerde FC Groningen echter een vrije trap te geven. De ophef over de recente aan tegenstanders van Zeefuik (overigens volkomen terecht) toegekende rode kaarten lijkt zich nu toch wat tegen hem te keren.

 

Al in de beginfase zagen we een verschil tussen Bacuna als rechtsbuiten en Mitchell Schet: Bacuna verdedigt mee, zodat er minder druk op de achterhoede komt.

 

Op de tribune wisten we ons overigens omringd door een hele horde Duitsers. Zij waren gelukkig wel op de hand van FC Groningen, en hun kreten (‘der da [gedoeld werd op Zeefuik] hat genauso ‘n Arsch wie Du’, 'das ist ein Frikandel, eine Art Wurst’ en (wijzend op het schandalig lege uitvak) ‘die 25 Leute’) deden bepaald geen afbreuk aan de sfeer in het stadion.

 

FC Groningen controleerde de wedstrijd vanaf het begin, waarbij ADO met hun snelle vleugelaanvallers Poepon en Chery op de counter leken te loeren. Het was echter eerder zo dat FC Groningen dit afdwong dan dat ADO zich bewust terugtrok.

 

Het middenveld van FC Groningen stond wederom goed. Tim Sparv lijkt al weken meer naar voren te spelen dan in het hele vorige seizoen, en de longinhoud van Maikel Kieftenbeld, die heeft gezegd in de volgende ronde graag thuis tegen Go Ahead Eagles te spelen, grenst aan hondsdolheid.

 

Na 15 minuten spelen het eerste wapenfeit: een schot van Bacuna. Een paar minuten later kreeg ADO een corner. Uiteindelijk werd een schot van de vanavond onopvallend spelende Danny Holla geblokt.

 

Andraz Kirm had er vanavond weer veel zin in. Opvallend was een paar maal dat hij op inzet schitterend een bal veroverde, waarna hij in het vervolg toch wat snelheid tekort kwam om de actie een passend vervolg te geven. Het samenspel met Burnet verliep echter vrij goed en uit alles blijkt dat Kirm een slimme, geroutineerde speler is.

 

ADO kreeg nog een paar corners; bij de laatste moest Kees Kwakman koppend, iets vóór de doellijn staand, redding brengen. In deze fase, halverwege de eerste helft, was het veldoverwicht van FC Groningen even verdwenen, maar dit duurde niet lang. De FC herpakte zich, speelde alleen te gehaast waardoor het net even teveel fouten maakte.

 

Virgil van Dijk werkte de bal naast uit een corner, en even later kreeg de thuisploeg een vrije schop. Kirm, die af en toe met Bacuna van positie wisselde, plaatste de bal echter in de muur.

 

Scheidsrechter Kuipers en zijn assistenten wisten af en toe te verbazen met foutieve beslissingen. Zo kreeg FC Groningen na 30 minuten ten onrechte een vrije schop tegen en de heren aan de zijlijn zagen ook geregeld ‘vasthouden’ over het hoofd. Om over een paar ridicule vermeende buitenspel-beslissingen maar niet te spreken. Nait best.

 

Opzienbarend was de gefrustreerd ogende actie van Género Zeefuik die de bal, die hij op fraaie wijze van Michael de Leeuw had meegekregen, noodgedwongen over de zijlijn liet lopen en vervolgens snoeihard in het (eigen) publiek schoot. Nee, Zeefuik oogde wat geïrriteerd en mat vandaag. Hij was bovendien erg onnauwkeurig in de passing.

 

(Edit: Na afloop gaf Zeefuik zijn shirt aan de persoon van wie hij dacht dat die door zijn schot getroffen zou zijn. Degene die achter de betreffende dame zat kreeg het shirt te pakken, maar het gebaar van Género was prima.)

 

Even later kregen Burnet, Kirm en De Leeuw het publiek op de banken: over deze drie schijven liep een prachtige aanval. Het was Michael de Leeuw die de fraaie assist van Andraz Kirm in het doel kopte: 1-0 na 33 minuten!

 

De voorsprong gaf FC Groningen vertrouwen. Ook qua strijdlust wist de ploeg van Maaskant er nog een schepje bovenop te doen, en in het verloop van de eerste helft was de FC de bovenliggende partij.

 

Vijf minuten vóór de rust scoorde FC Groningen bijna de 2-0. Zwinkels had vrij dom balverlies geleden, waarna uiteindelijk Andraz Kirm op de lat schoot. In de rebound redde Zwinkels echter twee maal, o.a. op een inzet van De Leeuw, en maakte zijn fout daarmee weer goed.

 

Het doelpunt had de wedstrijd goed gedaan, en toen Kuipers voor de rust floot werd FC Groningen met een verdiend applaus naar de kleedkamers begeleid. 

 

Tweede helft

FC Groningen kwam ongewijzigd uit de catacomben, maar ADO wisselde wel: Wormgoor bleef achter in de kleedkamers en werd vervangen door Omeruo.

 

ADO begon met een corner aan het tweede bedrijf, maar het was Luciano - prima keepend vanavond (weinig te doen, maar wat hij moest doen deed hij goed) - die de bal klemvast te pakken kreeg.

 

FC Groningen verkreeg een hoekschop via Kirm nadat Kappelhof op het doel van Zwinkels had geschoten, en uit de corner kon de mee opgekomen Virgil van Dijk bijna zijn hoofd tegen de bal zetten. Gevaarlijk!

 

FC Groningen bleef goed staan en gaf achterin niets weg. Maar omdat het zelf ook weinig kon creëren, mede doordat Género Zeefuik onder zijn kunnen speelde, bleef de stand van 1-0 wel gevaarlijk, in de wetenschap dat één counter de voorsprong kon egaliseren.

 

Na een uur spelen wisselde ADO nogmaals: Chery ging naar de kant, en Vicento kwam in de ploeg. FC Groningen kende een licht verval, maar ADO was niet bij machte er een schepje bovenop te doen.

 

Als de ploeg het even nodig heeft is daar echter altijd weer Michael de Leeuw die er heerlijk inkletst en de schwung terugbrengt in de ploeg. Wat een heerlijke speler is dat toch!

 

Johan Kappelhof groeide als rechtsback in de wedstrijd. Hij stond aan de basis van een mooie aanval in de 65e minuut via De Leeuw en Bacuna. Laatstgenoemde zorgde echter voor balverlies, waarbij Virgil van Dijk zich uiteindelijk als een echte baas achterin manifesteerde en een aanvaller van ADO eerst wegduwde om de bal vervolgens af te schermen en over de achterlijn te laten lopen. Heerlijk.

 

Bacuna speelde even later Zeefuik aan, maar deze liet de bal weer van zijn voet afspringen.

 

FC Groningen bleef veel energie en strijdlust in de wedstrijd stoppen en hierdoor kon ADO werkelijk niets creëren.

 

Het publiek zag ook dat de ploeg van Robert Maaskant er keihard voor werkte en de sfeer zat er in het stadion dan ook goed in. Mitchell Schet werd in de 73e minuut in de ploeg gebracht voor Andraz Kirm, die hard had gewerkt en vrij goed had gespeeld. Hij kreeg dan ook een terecht applaus toen hij naar de kant ging.

 

Het laatste kwartier ging in, en ADO ging eindelijk wat meer riskeren. Het speelde één op één, maar de wedstrijd kantelde niet. Sterker nog, FC Groningen kwam er nog een paar maal gevaarlijk uit. Eerst was het Bacuna, aangespeeld door Kappelhof, die een schot afvuurde (Schet stond aan de linkerkant erg vrij, maar dit had Bacuna niet gezien) en vervolgens schoot Mitchell Schet na een één-twee met Michael de Leeuw op het doel, maar Zwinkels redde. In dat soort situaties kwam ADO met vier à vijf man terug.

 

ADO wisselde voor de derde maal: Elbers voor Poepon (83e minuut). Drie minuten later hielden we dan toch - eigenlijk voor het eerst deze wedstrijd - ons hard vast. Virgil van Dijk had een vrije trap voor ADO Den Haag veroorzaakt, en Danny Holla legde vanaf een gevaarlijke plek (rand strafschopgebied) aan. Holla’s poging miste echter de kracht en precisie van eerder dit seizoen, waardoor de bal een makkelijke prooi was voor Luciano.

 

Met een staande ovatie ging matchwinner Michael de Leeuw in de 86e minuut naar de kant, en voor hem kwam Paco van Moorsel in de ploeg. Het werd in de 89e minuut nog even hachelijk, maar weer had Luciano de bal klemvast. Na nog een wissel aan Groningse kant (Suk voor Zeefuik in de 91e minuut) en nog wat Sturm und Drang aan de kant van ADO zat de wedstrijd er na 93 minuten op.

 

FC Groningen bekert verdiend door! De zege is een verdienste van een prima organisatie. De verdediging stond als een huis (wederom uitblinker: Virgil van Dijk) en gaf niks weg. Op het verdedigende middenveld overtuigen Sparv en Kieftenbeld en daarvóór hebben we in de persoon van De Leeuw een publiekslieveling die er een ongelofelijke portie passie en energie in gooit. Kortom - FC Groningen werkt als een paard en begint er als ploeg steeds beter te staan, ook al wordt er voorin nog wel te weinig gecreëerd en domweg te weinig gescoord. Op naar De Kuip!

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_2748
DSC_2752
DSC_2756
DSC_2776
DSC_2786
DSC_2788
DSC_2792
DSC_2839
DSC_2882
DSC_2883
DSC_2890
DSC_2892
DSC_2895
DSC_2922
DSC_2988
DSC_3001
DSC_3032
DSC_3046
DSC_3061
DSC_3080
DSC_3093
DSC_3095
DSC_3100
DSC_3104
DSC_3110
DSC_3113
DSC_3115
DSC_3119
DSC_3122
DSC_3124
01/30 
start stop bwd fwd


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna, De Leeuw (87’ Van Moorsel), Kirm (73’ Schet); Zeefuik (90’ Suk).
Bank: Bizot, Ivens, Suk, Ajilore, Schet, Van Moorsel, Magnasco.


Opstelling ADO Den Haag
Zwinkels; Malone, Wormgoor (46’ Omeruo), Beugelsdijk, Meijers; Jansen, Holla, Toornstra; Van Duinen, Poepon (84’ Elbers), Chery (59’ Vicento).
Bank: De Zwart, Omeruo, Supusepa, Visser, Elbers, Horvath, Vicento.


Toeschouwers: 14.208
Scores: 32’ De Leeuw (Kirm) 1-0


Scheidsrechter: Kuipers
Officials: Olde Olthof, Steegstra en Abbink
Gele kaarten: geen

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.