Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

212 gasten online

Blessuregolf eist ook tol in beker: nederlaag tegen afbraakvoetballers van NEC

Een belangrijke strohalm om nog iets van het huidige seizoen te maken is vanavond in de Euroborg in ijs opgegaan. Ondanks een hartverwarmende inzet en met name in de eerste helft een enorm veldoverwicht dolf FC Groningen het onderspit tegen NEC. De Nijmegenaren, die allen aan de Vallende Ziekte leden, gingen met een zwaar onverdiende 0-2 overwinning aan de haal na een 0-0 ruststand. De FC had het in de 1e helft moeten afmaken, maar creëerde te weinig uitgespeelde kansen. De druiven zijn zuur, het bekeravontuur zit erop. Het uit de speakers klinkende Happy New Year waarmee we ontgoocheld het stadion uitliepen had gerust achterwege kunnen blijven.

 Er waren vanavond ruim 15.000 toeschouwers op het duel in 1/8-finales van de KNVB-beker afgekomen, geen gekke score gezien de weersomstandigheden. (Dit is althans de opgave van de FC, het leken er een paar duizend minder te zijn.)

 

FC Groningen begon de wedstrijd zoals verwacht met de volgende elf spelers:

luciano; lachman, sankoh, granqvist, stenman; holla, bacuna, enevoldsen, lovre; pedersen, matavz

 

Verrassend was dat Thomas Enevoldsen aan de linker kant speelde en hij vormde met Fredrik Stenman een uitstekend duo op links. Beide Scandinaviërs werd door het onthutsend zwakke NEC dan ook geen strobreed in de weg gelegd en vooral Stenman kwam veelvuldig mee op. Vanaf het eerste fluitsignaal bezat FC Groningen een zwaar veldoverwicht, maar tot veel uitgespeelde kansen leidde dit niet. De voorzetten waren net niet zuiver of de beide spitsen Pedersen en Matavz konden te weinig power in de strijd werpen om tot een doelkans te komen.

 

Al na een minuut of zes moest Danny Holla verzorgd worden met nekklachten na een fel duel, Femi leek zijn logische vervanger en mocht zich ook warmlopen (bij de ijzige temperaturen van vanavond bepaald geen straf), maar Danny kon de wedstrijd gelukkig vervolgen. Zijn blessurebehandeling was wel het sein voor de zwalkende equipe van Wiljan Vloet om bij elk zuchtje Groninger wind als door malaria getroffen zwanen ter aarde te storten. Dit zette zich in de tweede helft overigens in verhevigde vorm voort, de Geldenaren hadden goed ingeschat dat scheidsrechter Van Sighem slechts een schijntje van het tenenkrommend irritante tijdrekken zou bijtrekken. Zo duurde alleen al de blessurebehandeling van Goossens in de 2e helft ruim 3 minuten (we hebben het bijgehouden!) maar in totaal werd er in de tweede helft slechts vier minuten blessure tijd bijgetrokken.

 

Terug naar de eerste helft. De FC kwam meer en meer opzetten, ondersteund door de fanatieke Noord Curve, en de 1-0 leek slechts een kwestie van tijd. De rust werd met 0-0 ingegaan, het publiek had toen nog een warm applaus over voor de met een prima inzet strijdende Grunnegers.

 

Vloet had er een hele helft voor nodig gehad om vast te stellen dat de dreiging van de thuisploeg met name vanaf links kwam. Met een omzetting in de rust (hij bracht Sibum voor Burgzorg, die al eens een poos voor lijk op het veld had gelegen maar als door een wonder tot leven kon worden gewekt) schakelde hij dit gevaar goeddeels uit. Het spel van FC Groningen verliep stroever en stroever op het redelijke veld, de strijdwijze van de eerste helft moet echter op de zware bodem zeer veel energie hebben gekost. Het manco van een noodgedwongen dunne selectie kwam toen duidelijk aan het licht. De wisselmogelijkheden waren er wel, maar vooral in kwantitatief opzicht. De in de eerste helft nog redelijk maar na de thee tamelijk slecht spelende Darryl Lachman moest in de 2e helft geblesseerd naar de kant, trainer Ron Jans bracht toen een extra aanvaller binnen de lijnen in de vorm van Serhat Koç, de enige andere optie zou Dennis Krohne zijn geweest, maar deze spits van de beloften komt op het hoogste niveau tekort. Leandro Bacuna moest toen wat meer verdedigende taken gaan verrichten.

 

We liepen steeds meer tegen het anti-voetbal van NEC te vechten. Met name Björn Vleminckx had het hele stadion tegen zich. De ellendeling was vandaag pas door de KNVB vrijgegeven voor de wedstrijd van vanavond, de slangenkuil uit Zeist vond het nodig de schorsing van één van de grootste stukken ellende die er op deez' aardkloot rondloopt te moeten decimeren. (Of ben ik nu net even te kritisch over deze fijne speler? U zegt het maar als ik het helemaal verkeerd zie.)

 

Maar ook onze eigen onmacht om goede doelkansen te scheppen was schrijnend vanavond. Middenin een stormachtige fase gebeurde dat wat absoluut NIET moest gebeuren: NEC kwam na 63 minuten op voorsprong na een volgens mij niet eens in de muur van richting veranderd schot van Goossens. Hoe we ook tuurden op de videowalls, we zagen geen lichaamsdeel van wie dan ook de bal van richting veranderen. Luciano sprong heel apart maar de bal vloog in de het doel. Wij houden het voorlopig op een keepersfout. De voorsprong speelde de bezoekers volledig in de kaart. Het kon zich nog meer terugtrekken in de opgetrokken loopgraven. Het met een mannetje of 400 vrij goed gevulde uitvak had er schijt aan en vermaakte zich opperbest (en wie niet springt is voor Vites). Logisch, net als de FC draait NEC in de competitie een beroerd seizoen, als je dan op voorsprong komt dan is het feest, de beschamende manier waarop de voorsprong tot stond was gekomen doet er dan niet toe. En eerlijk is eerlijk, omgekeerd zouden wij ook springen en hossen als meereizende supporter zijnde.

 

Wat te doen bij deze achterstand? Jansen of Zonneveld had je kunnen brengen om achterin neer te zetten waardoor je onomstreden stormram Granqvist naar voren had kunnen doorschuiven, of het opofferen van een verdediger, bv. Lachman, om een aanvaller in te brengen. Door Darryls blessure, een handvol minuten na de openingsgoal, ging Jans over op het laatste alternatief. Koç had een aardige invalbeurt maar het massaal teruggetrokken NEC liet zich er niet door van de wijs brengen. De echte vorm ontbrak vanavond simpelweg bij de thuisploeg. Het wilde dolgraag, maar kon te weinig echt doelgerichts bewerkstelligen om het nietige NEC van de mat te kunnen spelen. Terwijl ik dit schrijf hoor ik net dat ook Tim Sparv, nog niet eens in dienst van de FC, inmiddels door het blessurespook is getroffen. Hij heeft een liesblessure en het is maar de vraag of hij mee kan op trainingskamp naar Portugal. Waar moet dit heen, dit seizoen, beste lezers.

 

De FC wierp alles naar voren maar het slotoffensief miste de nodige overtuiging. Gezegd moet ook worden dat NEC-goalie Babos prima stond te keepen: wat hij moest doen, dat deed hij goed. De 0-2 in blessuretijd van Fejzullahu had slechts statistische waarde. Na slechts vier minuten blessuretijd, daar waar een minuutje of 6 à 7 veel meer op zijn plaats zouden zijn geweest, blies Van Sighem voor het laatst. Met een striemend fluitconcert liet het publiek dit jaar voor het laatst in de Euroborg van zich horen. We zijn een bekerillusie armer.

 

Luciano gaf na afloop (zie de site van de FC) verdrietig zijn fout toe, eerlijk als hij is: "De bal zwabberde, maar dat is zeker geen excuus. Ik heb een fout gemaakt en dat is erg pijnlijk. Als een keeper in de fout gaat, is dat vaak fataal. Iedereen is ontzettend teleurgesteld, maar ik denk dat ik het meest teleurgesteld ben van allemaal. Ik vind het vooral erg spijtig voor de trainer. Hij heeft lang bij deze club gezeten en het zo goed gedaan. Dan wil je hem zo iets geven in zijn laatste seizoen. Deze wedstrijd zal nog wel een tijdje in mijn hoofd blijven zitten en ik ga dan ook met een slecht gevoel op vakantie."

 

En ook Danny Holla had de pé in: "Er was in de eerste helft maar één ploeg die wilde voetballen. Het leek wel of NEC kwam voor de penalty’s. We speelden heel goed en hadden moeten scoren. Daarvoor hadden we de zijkanten nog beter moeten benutten."

 

Wat rest is de reguliere competitie. Halverwege de rit staan we op een tegenvallende 12e plek. Het seizoen is nog niet verloren, zo is het gat naar een play-off plek (8e of wellicht 9e) nog klein, maar dit geldt ook voor het gaatje naar een nacompetitieplek.

 

We zullen er na de winterstop vol voor moeten gaan. We zijn nu eerst een kleine maand vrij. Er moeten wonden gelikt worden, te beginnen met de bekerwonde van vanavond. En er moeten vooral blessures genezen. En als dat niet lukt dan zal er toch echt meer vers bloed binnen de selectie moeten worden gehaald. Maar die nieuwe spelers moeten er wel direct staan en ze moeten niet al te veel geld kosten...

 

Zijn dit wat ze noemen de donkere dagen vóór Kerst?

 

Desondanks echter:

 

Forza Grunn!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Lachman (69’ Koç), Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Bacuna, Enevoldsen, Lovre (86’ Ajilore); Pedersen, Matavz.
Rest bank: Van Loo, Jansen, Zonneveld, Krohne, Olijve.

 

Opstelling NEC
Babos, Van Eijden, El-Akchaoui, Pothuizen (54’ Nuytinck), Davids, Fejzullahu, Ntibazonkiza, Vleminckx, Burgzorg (46’ Sibum), Goossens (77’ Worm), Radomski.
Rest bank: Baart, Kivuvu, Ten Voorde, Brock.

 

Toeschouwers: 15.344

Scores: 63’ Goossens (El Akchaoui) 0-1, 90’+1’ Fejzullahu (Vleminckx) 0-2.

 

Scheidsrechter: Van Sichem
Grensrechters: Schiphorst en Meints
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 47’ Sibum, 81’ Ntibazonkiza, 90’+2’ Enevoldsen