Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

122 gasten online

FC Groningen kan Virgil van Dijk niet missen en verliest teleurstellend van N.E.C.

FC Groningen had zich veel voorgenomen voor de ontmoeting met N.E.C. die in het teken stond van aanhaken met de subtop, maar na de vierde opeenvolgende competitiewedstrijd zonder overwinning en de derde nederlaag op rij (wedstrijden waarin overigens wél een stijgende lijn zichtbaar was) blijft de Trots van het Noorden in het rechter rijtje staan. De teleurstellende 1-2 thuisnederlaag tegen N.E.C. heeft het verschil met de overige ploegen die zicht hebben op de play-offs vergroot en het vanmiddag vertoonde spel zal behoorlijk moeten worden verbeterd om de gewenste sprong naar boven te kunnen maken. FC Groningen werd vanmiddag op agressiviteit afgetroefd en dat mag niet voor een ploeg die het van vechtlust moet hebben om het gebrek aan creativiteit te kunnen compenseren.

 

De enkelblessure van Virgil van Dijk hing vandaag als een schaduw over de wedstrijd. Al in de vijfde minuut kwam de wekelijks uitblinkende verdediger bij een corner van N.E.C. in botsing met de na een bezoek aan de kapper onherkenbare Kees Kwakman en ging door zijn enkel. Hij speelde nog wel door tot de 17e minuut, en in die periode kwam FC Groningen op voorsprong door een doelpunt van wie anders dan Michael de Leeuw, die bij een hoekschop voor FC Groningen in de rebound raak schoot, nadat een kopbal van ... Virgil van Dijk op de doellijn nog onschadelijk kon worden gemaakt. Het was het 200e Eredivisiedoelpunt van FC Groningen in de Euroborg.

 

Voor Remco Togtema (11) uit Niekerk is vandaag door zijn klasgenootjes,

die met de FC-spelersbus werden opgehaald, in de Euroborg gecollecteerd


Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - N.E.C. (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Alex Pastoor na de wedstrijd

Interview met Michael de Leeuw na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Alex Pastoor vóór de wedstrijd


Reportage RTV Noord met interviews met Maaskant en Kieftenbeld (rechterkant artikel)

Interviews OOG Radio en TV met Robert Maaskant en Kees Kwakman (onderaan artikel)

 

Robert Maaskant tegenover Eredivisie Live over blessure Virgil van Dijk: "Virgil van Dijk heeft een verrekte enkelband; zijn tape heeft hem gered. Het zag er na afloop niet heel slecht uit"

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Van Dijk moest zich toch laten vervangen door Jonas Ivens, en het duurde tot het einde van de eerste helft voordat de FC deze mentale dreun, zoals het uitvallen van de leider achterin gevoeld werd, te boven kwam. Jonas Ivens speelde in de eerste helft heel behoorlijk, maar Van Dijk is maar moeilijk te vervangen en eigenlijk onmisbaar voor FC Groningen. 

 

Overigens zaten er met Suk, Texeira en Schet drie aanvallers op de bank, terwijl Ivens aldaar de enige verdediger was. Wij weten niet waarom Maaskant voor deze wedstrijd is afgeweken van zijn stelregel op de bank naast de keeper twee verdedigers, twee middenvelders en twee aanvallers (één buitenspeler en één centrumspits), te posteren. Op het laatste moment werd aan Suk de voorkeur gegeven boven Magnasco. Het wisselen van Van Dijk voor Magnasco, waarbij Kappelhof naar het centrum geschoven kon worden, was nu niet meer mogelijk. Opmerkelijk.

 

Net als in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord werd Género Zeefuik in de tweede helft vervangen door David Texeira, en opnieuw pakte dit niet goed uit. Zeefuik zat vandaag niet in de wedstrijd, maar begon er gaandeweg de tweede helft steeds beter in te komen en kopte o.a. een keer op de paal. Zijn vervanger, Texeira, was vandaag weer erg onrustig en leek meer op zijn tegenstander gericht dan op het positiespel van FC Groningen. N.E.C., een irritante, harde ploeg om tegen te spelen die zich bovendien gesteund werd door het arbitrale trio dat allerbelabberdst en ronduit partijdig acteerde, kwam in de 65e minuut langszij door Gudlaugur Pálsson, maar als Michael de Leeuw een 100% kans in de 76e minuut benut zou hebben zouden de punten wellicht toch in Groningen zijn gebleven. Nu was het N.E.C. dat de volle buit greep door - net als vorig seizoen - een last minute-goal, dit keer van invaller Geert Arend Roorda.

 

Niet veel later zat de wedstrijd erop en het publiek ging teleurgesteld naar huis. We hadden er veel meer van verwacht, maar het elftal van Robert Maaskant stond vandaag niet goed; het liet met name bij balbezit steken vallen en was slecht in de omschakeling, waardoor er steeds teveel spelers van N.E.C. aanspeelbaar waren. Ook de echte passie en strijd was minder aanwezig dan afgelopen dinsdag in de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag. Geen enkele van de drie wissels (ook Leandro Bacuna werd nog vervangen, en wel door Mitchell Schet; Schet viel niet goed in en we zouden Filip Kostic nu wel eens een keer willen zien) pakte goed uit en het feit dat Michael de Leeuw eigenlijk de enige speler met scorend vermogen is, is zorgelijk. Al met al een nederlaag zonder veel aanknopingspunten. Al doen we hiermee Tim Sparv tekort - de Fin speelde weer een zeer degelijke wedstrijd. Dit geldt ook voor Andraz Kirm die de stijgende lijn aan het doortrekken is.

 

Lang kan er niet nagetreurd worden - vrijdagavond al wacht de volgende pot: NAC-uit. Een wedstrijd waarop veel druk zal staan - een overwinning tegen de in de onderste regionen bungelende Brabanders is een must, maar het zal geen gemakkelijke opgave worden.

 

 

 

 

Eerste helft

Tot onze verrassing had Robert Maaskant de Chileen Stefano Magnasco, die de vorige wedstrijd zijn rentree bij de wedstrijdselectie had gemaakt, buiten ‘de 18’ gehouden. In plaats van hem zaten er twee centrumspitsen bij de groep, te weten Hyun Jun Suk en David Texeira.

 

We dachten in de basis zelfs een soort Levchenko-look-a-like te zien, maar zijn rugnummer 14 verried dat het wel deglijk om Kees Kwakman ging. Zelden zal een bezoek aan de kapper, ongetwijfeld ingegeven door een verloren weddenschap, iemand zó hebben veranderd. Daar waar Tim Sparv zijn (snor)haren nog wat aarzelend laat groeien (Movember-goede-doel-actie), daar leverde Kwakman dus een veelvoud van deze Finse haaraanwas weer in.

 

Maaskant gaf in zijn op de video-walls uitgezonden voorbeschouwing aan dat de maand november gezien de tegenstanders met wie de FC dan de degens gaat kruisen een hele belangrijke maand is om een flinke stap te zetten, maar de eerste stap in die maand is helaas op een misstap uitgelopen.

 

FC Groningen won de toss en koos ‘de goede helft’, en N.E.C. trapte af. Al in de tweede minuut werd duidelijk met welke intenties de ploeg van Alex Pastoor naar Groningen was afgereisd - het record ‘overtredingen-maken’ moest scherper worden gesteld. Michael de Leeuw moest het meteen ontgelden, en na de betreffende actie vroeg in de wedstrijd gaandeweg de strijd nog ontelbare malen vaker. Maikel Kieftenbeld schoot de vrije trap vanaf een meter of 25 over het doel van N.E.C.-captain Gabor Babos.

 

Even later schoot Zeefuik, die zich na een pass van Kirm had vrijgespeeld, hoog over.

 

In de vijfde minuut leed Maikel Kieftenbeld balverlies. Pálsson snelde er vandoor en uiteindelijk was het Johan Kappelhof die de aanval ten kosten van een corner teniet kon doen.

 

Bij de corner kwamen Virgil van Dijk en Kees Kwakman in botsing met elkaar. Bij het neerkomen ging Virgil door zijn enkel en bleef liggen; het zag er afgaande op de lichaamstaal van de lange Van Dijk niet goed uit. Jonas Ivens werd onmiddellijk uit de dug-out gestuurd om warm te lopen.

 

Verzorger Henk Hagenauw kreeg Van Dijk redelijk fit, maar na 10 minuten gaf de verdediger aan dat het niet meer ging. Een hoekschop voor de FC pikte hij echter nog mee, en dit bleek een goede keuze: uit de corner kopte Van Dijk, de bal werd van de doellijn gehaald maar kwam bij Michael de Leeuw terecht en de topscorer van Grunn werkte de bal in het doel: 1-0 na 11 minuten!

 

Vanaf de aftrap scoorde NEC bijna de gelijkmaker, maar Søren Rieks, ooit begeerd door FC Groningen, schoot net naast het doel van Luciano.

 

Virgil gaf aan dat hij nog even wilde doorgaan, zodat Ivens, die al aan de zijlijn stond om in te vallen, zijn groene trainingsjack weer aantrok en opnieuw ging warmlopen. Van Dijk ging ook nog mee naar voren bij een vrije trap, toegekend omdat Leandro Bacuna was neergewerkt, maar uiteindelijk stond Virgil van Dijk buitenspel.

 

Virgil van Dijk moest toen toch vervangen worden, en Jonas Ivens kwam in de ploeg. Een grote aderlating voor de Trots van het Noorden. Ivens speelt de laatste tijd prima bij Jong FC Groningen en vormt met Nick Bakker een goed koppel, maar het vervangen van Virgil van Dijk is een zeer ondankbare opgave.

 

FC Groningen slaagde er gaandeweg de eerste helft niet in om de druk van de laatste wedstrijden aan de tegenstander op te leggen. NEC mocht teveel combineren, en teveel spelers van FC Groningen zaten niet in de wedstrijd. Sparv en Kieftenbeld speelden goed, maar voorin zagen we te weinig creativiteit en ook te weinig overtuiging. Género Zeefuik zat in de eerste helft ook bepaald niet lekker in de wedstrijd. De verdedigers van NEC kennen hem natuurlijk nog van vorig seizoen, maar Zeefuik miste ook de vastheid voorin. De man van Leandro Bacuna kwam vaak vóór hem te staan; in deze situaties was Bacuna steeds niet scherp en attent genoeg.

 

Het was duidelijk dat het uitvallen van één van de beste spelers van de thuisploeg als een mokerslag was aangekomen.

 

Na een mooi schot van De Leeuw op keeper Babos was het aan de andere kant Nick van der Velden die Luciano op de proef stelde.

 

Jonas Ivens kreeg in de 27e minuut geel toen hij wat uitgleed en daardoor met twee benen naar de bal kwam - een overdreven harde straf, zo vonden wij. Consequent fluiten was scheidsrechter Nijhuis vanmiddag vreemd. Op slag van rust werd voor een kamikazeactie van Pavel Cmovs, waarmee hij niet alleen Bacuna maar ook zichzelf blesseerde (hij moest er in de 45e minuut zelfs vanaf) niet eens gefloten.

 

(Edit: Cmovs bleek bij de krankzinnige actie zelfs zijn arm gebroken te hebben, zo berichtte N.E.C. op de clubsite.)

 

Melvin Platje kwam in de 28e minuut in de ploeg voor Van der Velden. Even later kreeg de geïrriteerde Breuer, die Zeefuik had neergelegd, de gele kaart. NEC speelde erg hard, dat was wel duidelijk. Een harde tackle van Van Eijden bleef onbestraft. Maaskant wond zich terecht op over de arbitrage, maar werd door Nijhuis tot de orde geroepen. Treurig. De arbitarge had de hand beter in eigen boezem kunnen steken. Zo werd een aanval van NEC, waarbij iemand van de Nijmegenaren werkelijk meters buitenspel stond, niet afgevlagd.

 

FC Groningen bleef moeite houden met NEC; bij balverlies stond de ploeg van Robert Maaskant niet goed.

 

Rieks, ver teruggekomen, kreeg nog geel voor een overtreding op Kirm, maar we vragen ons af wat Nijhuis gedaan zou hebben als de grensrechter hiervoor niet gevlagd zou hebben.

 

Rick ten Voorde kreeg vóór de rust nog twee goede kansen, maar FC Groningen haalde met een 1-0 voorsprong wel de rust, en dat was belangrijk.

 

Tweede helft

Meteen vanaf de aftrap ging Género Zeefuik, die de bal had veroverd op een opponent, alleen af op Babos. Bij een poging van een toegesnelde speler van NEC om de aanval onschadelijk te maken ging Zeefuik neer, maar ook wij zagen er geen strafschop in.

 

NEC nam eerst het initiatief, maar na een mooie aanval via De Leeuw en Bacuna kopte Zeefuik op de paal.

 

Het spel golfde op en neer. Ten Voorde werd gevaarlijk, maar Luciano had de bal klemvast. Platje vond het nodig om nog even hard tegen Luciano aan te trappen, maar uiteraard vond Nijhuis het niet nodig om hiervoor te fluiten. De openingsfase van de tweede helft was aantrekkelijk met kansen aan beide kanten.

 

Bacuna liet zich weer eens aftroeven door Amieux, en Nijhuis zelf blokkeerde nog onhandig een aanval van de FC waarna De LEeuw zelfs even licht geblesseerd raakte.

 

In de 53e en 54e minuut schoot Zeefuik een paar maal goed op doel, hij kwam steeds beter in de wedstrijd. Misschien had hij gezien dat David Texeira zich warmliep?

 

FC Groningen bleef knokken. Breuer kwam net vóór De Leeuw en maakte er uit een voorzet van Kirm een corner van. Spannend!

 

Even later maakte een speler van NEC hands terwijl op de grond lag - het ontging het arbitrale trio weer volledig. Wat een aanfluiting zeg.

 

In de 58e minuut ging Zeefuik naar de kant en kwam Texeira in de ploeg. Het publiek begroette de populaire Uruguayaan hartstochtelijk, maar Texeira viel niet zo goed in.

 

Het spel bleef nog een poosje op en neer gaan. Ten Voorde werd opnieuw gevaarlijk toen hij langs een paar man van FC Groningen zoefde en net naast schoot - op hem had de verdediging van FC Groningen, waarin Ivens in de tweede helft toch wel wegzakte, geen vat.

 

In het vervolg van de tweede helft kreeg Ten Voorde nogmaals een kans (hij kwam opnieuw vóór z’n man), en in de 65e minuut was het raak: Pálsson schoot de 1-1 binnen na een snelle uitbraak.

 

Twee minuten later kopte Texeira, bediend door Kirm, naast het doel. Bacuna schoot even later een vrije trap, toegekend omdat Kirm werd vastgehouden, hoog over het doel van Babos.

 

NEC speelde in deze fase net even wat fanatieker, en dat verbaasde ons.

 

Leandro Bacuna werd in de 71e minuut vervangen door Mitchell Schet. maar ook Schet, die weigert mee te verdedigen waardoor de FC na balverlies nóg slechter kwam te staan en de ruimtes veel te groot werden, viel niet goed in. Schet schoot wel een keer hard over in een fase dat het publiek er weer goed achter stond.

 

Het liep niet meer bij FC Groningen; NEC kwam te vaak in ons strafschopgebied. Toch had FC Groningen in de 80e minuut op voorsprong moeten komen. Uit een aanval via Kirm en kappelhof kwam Michael de Leeuw vrij voor Babos te staan, maar zijn kopbal mislukte jammerlijk. Je zag De Leeuw daarna balen - een dure misser. Amieux, die zich nogal irritant vlakbij de achterlijn had laten behandelen, werd nog vervangen door Geert Arend Roorda, en deze Roorda besliste uiteindelijk de wedstrijd in de 90e minuut. Daarvóór hadden we nog een Maaskant gezien die zijn mannen naar voren schreeuwde, een kopbal van Platje die naast ging na weinig overtuigend ingrijpen van de FC een een gele kaart voor Pálsson. Hij wilde een speler van ons een kart aansmeren, vroeg dus om geel en kreeg hem zelf.

 

Roorda’s goal werd voorbereid door Breuer. Zijn voorzet bereikte Roorda die niet goed werd verdedigd: 1-2. Robert Maaskant was boos en trapte wat shirts weg; zijn woede kunnen we ons goed voorstellen. FC Groningen heeft zich vanmiddag op agressiviteit laten aftroeven en daardoor verloren - onacceptabel voor een ploeg die het van strijdlust moet hebben om zodoende het gebrek aan creativiteit te compenseren.

 

FC Groningen ontplooide nog een weinig overtuigend slotoffensief en op het laatste fluitsignaal werd met een striemend fluitconcert gereageerd. Niemand had vóór vanmiddag op een nederlaag gerekend in een fase waarin FC Groningen goed had gestaan en een stijgende lijn doormaakte. Werk aan de winkel!

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_3339
DSC_3341
DSC_3371
DSC_3392
DSC_3393
DSC_3394
DSC_3398
DSC_3401
DSC_3402
DSC_3419
DSC_3444
DSC_3460
DSC_3462
DSC_3463
DSC_3464
DSC_3465
DSC_3466
DSC_3467
DSC_3490
DSC_3502
DSC_3533
DSC_3535
DSC_3542
DSC_3571
DSC_3575
DSC_3585
DSC_3627
DSC_3646
DSC_3650
DSC_3668
DSC_3690
DSC_3698
DSC_3718
DSC_3720
DSC_3739
DSC_3764
DSC_3765
DSC_3774
01/38 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk (17’ Ivens), Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (71’ Schet), De Leeuw, Kirm; Zeefuik (59’ Texeira).
Rest bank: Bizot, Ajilore, Van Moorsel, Suk.


Opstelling NEC
Babos, Breuer, Van Eijden, Cmovs (45’ Will), Amieux (80’ Roorda), Palsson, Rieks, Koolwijk, Van der Velden (28’ Platje), Ten Voorde, George.
Rest bank: Sinouh, Stutter, Tutuarima, Disveld.


Toeschouwers: 20.561
Scores: 11’ De Leeuw (-) 1-0; 65’ Palsson (Koolwijk) 1-1, 90’ Roorda (Breuer) 1-2.


Scheidsrechter: Nijhuis
Officials: Van de Ven, De Vries en Mulder
Gele kaarten: 27’ Ivens, 31’ Breuer, 44’ Rieks, 89’ Pálsson

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.