Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

372 gasten online

FC Groningen boekt zeer belangrijke zege bij NAC Breda; Michael de Leeuw opnieuw matchwinner

We zijn pas vijf uitwedstrijden onderweg, maar FC Groningen heeft vanavond al weer de derde zege buitenshuis geboekt. Het duel bij NAC Breda, dat weinig hoogtepunten kende, ging lange tijd gelijk op, maar het was Michael de Leeuw - wie anders! - die in de 81e minuut een prachtige voorzet van Mitchell Schet op fraaie wijze achter Jelle ten Rouwelaar schoot. Pas toen ontketende NAC een offensief, maar met name Luciano behoedde zijn ploeg in de door redenen die alleen Pieter Vink kent tot 97 minuten opgerekte pot voetbal voor puntverlies. Als de wedstrijd in 0-0 was geëindigd had niemand zich daarover mogen beklagen, maar de punten zijn er voor de Trots van het Noorden niet minder belangrijk om. FC Groningen neemt afstand van de onderste regionen en is voorlopig op een tiende plaats terug te vinden. Het kan nog wel door AZ en Heerenveen achterhaald worden. AZ is komende zaterdagavond in de Euroborg onze volgende tegenstander. Hét moment om de balans tussen uit en thuis weer een beetje gelijker te trekken ;-)

 

De spelers van FC Groningen bedanken na afloop de meegereisde aanhang

 

De grote Nevland (Erik) twitterde na de wedstrijd over Michael de Leeuw, oftewel Kleine Nevland, het volgende: "Goed gedaan FCG!! De Leeuw is een topper:) #trotsvanhetnoorden"


Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Enkele wedstrijdbeelden (o.a. doelpunt Michael de Leeuw)

Samenvatting NAC Breda - FC Groningen (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Michael de Leeuw na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi in de rust

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd


Interviews met De Leeuw, Maaskant en Schet na de wedstrijd (OOG, onderaan artikel)

Eerste helft

Het thuispubliek wekte aanvankelijk nog wel de schijn dat het met enige sportieve bedoelingen naar het stadion was getogen (Kees Kwakman werd immers hartstochtelijk toegezongen), maar de wedstrijd was amper begonnen of de sneue Brabo’s hadden het massaal op Género Zeefuik en Luciano gemunt. Luciano liet zich hierdoor niet van de wijs brengen - sterker nog, hij verrichtte vanavond diverse formidabele reddingen en had een groot aandeel in de 0-1 overwinning van de Groningers.

 

Kees Kwakman won vanavond de toss en koos ervoor om beide elftallen te laten draaien van speelhelft, met een hels fluitconcert van de aanhang van NAC tot gevolg.

 

Kees Luijckx beging al in de 2e minuut een overtreding op Género Zeefuik, en het zou niet bij dit ene vergrijp van de blonde verdediger blijven. Dat Pieter Vink aan de andere kant ruimhartig met gele kaarten wilde strooien zou al snel blijken.

 

Het veld in Breda was vanavond erg glad en we zagen al snel in de eerste helft diverse glijpartijen. In de 4e minuut kopte Zeefuik, die door Mitchell Schet bediend was, naast het doel van Jelle ten Rouwelaar, die in 2003 overigens vijf maal het shirt van FC Groningen heeft gedragen. Hij verving in deze serie wedstrijden eerste doelman Roy Beukenkamp.

 

Tim Sparv neutraliseerde na een minuut of 10 het gevaar dat via Botteghin en Lurling was ontstaan, maar verder was er in deze fase van de thuisploeg, dat wel wat mocht combineren op het middenveld, maar weinig liet zien.

 

Virgil van Dijk werd in de 11e minuut meteen op de bon geslingerd toen hij Anthony Lurling een niet echt indrukwekkend tikje gaf. De vrije trap leidde tot de nodige hectische taferelen in het strafschopgebied van grunn, maar het duurde niet lang of de score was bijna aan de andere kant geopend. Michael de Leeuw kopte in de 14e minuut op de paal nadat Ten Rouwelaar de bal slecht had verwerkt bij een prima voorzet van Andraz Kirm.

 

Tim Sparv schoot vervolgens van grote afstand naast het doel van NAC, en Mats Seuntjes kreeg twee minuten later een beste kans. Luciano was al gepasseerd, maar Lorenzo Burnet redde knap op de doellijn. We waren toen 20 minuten onderweg.

 

Nemanja Gudelj zal aan het duel wel de nodige blauwe plekken hebben overgehouden, want hij kwam eerst in aanvaring met Género Zeefuik en vervolgens met Michael de Leeuw.

 

Halverwege de eerste helft was de conclusie dat beide ploegen één grote kans hadden gehad, maar nog niet op een overwicht konden bogen.

 

Na 28e minuut ging Andraz Kirm op de bon toen hij Anouar Hadouir neerlegde.

 

In het spel van FC Groningen zaten in de eerste helft te veel foutieve passes, waardoor het de opponent niet massief genoeg kon overvleugelen. NAC Breda presteert dit seizoen erg pover, maar FC Groningen kon niet het echte pressievoetbal ontwikkelen waarmee het NAC ongetwijfeld van het veld geblazen zou hebben.

 

Na een dik half uur kreeg FC Groningen een vrije trap op een gevaarlijke plek (rand zestienmeter gebied) nadat Botteghin Kirm licht had vastgepakt. Maar de door Kees Kwakman geschoten vrije bal kwam via de muur in de handen van Jelle ten Rouwelaar terecht.

 

Het leek erop of beide ploegen een beetje met de handrem erop spelen - of ze konden niet beter.

 

Het duurde tot de 41e minuut voordat de thuisploeg weer eens van zich liet horen. Mats Seuntjens kreeg de bal van de aan de rechterkant opgekomen Lurling, maar Luciano redde.

 

Johan Kappelhof moest in de eerste helft nog even door Henk Hagenauw verzorgd worden: hij kopte tegen Luijckx aan, met een bloedende lip tot gevolg. Stefano Magnasco werd uit voorzorg uit de dug-out gestuurd, maar de rechtsback van de FC kon het duel vervolgen.

 

Virgil van Dijk leek niet volledig fit en speelde in det eerste bedrijf wat onder zijn normale niveau, maar in de tweede helft zou hij meer van zich doen laten spreken door achterin werkelijk alles weg te koppen.

 

Jens Janse vloerde in de 44e minuut Andraz Kirm, met een gestrekt been nog wel. Maar hier hield arbiter Vink de gele kaart op zak - onbegrijpelijk.

 

De rust werd met een 0-0 stand bereikt. Erwin van de Looi gaf in de rust aan dat hij de wedstrijd redelijk vlak vond. FC Groningen had naar zijn idee twee kansen weggegeven, maar had zelf wel iets meer gecreëerd. In de laatste 30 meter vond hij zijn ploeg onnodig wat te gehaast spelen, en het doel van de tweede helft was om dit haastige eruit te halen en voorin wat rustiger te blijven, zodat er dan wél eens kansen afgemaakt zouden kunnen worden. Wisselen wilde de trainersstaf van de FC nog niet.

 

In de eerste helft was fraai, gepolijst aanval volstrekt afwezig geweest, en Michael de Leeuw was één van de weinigen geweest die overtuigend aan het afjagen was - te weinig voor een ploeg als FC Groningen dat het dit seizoen vooral van strijdlust moet hebben.

 

 

Tweede helft

De tweede helft was amper begonnen of Gudelj beging een gemene overtreding op Maikel Kieftenbeld, die even verzorgd moest worden. Pieter Vink floot tot onze verbijstering niet eens voor een overtreding, laat staan dat hij een gele kaart tevoorschijn toverde. Gudelj verdiende deze straf zeker, maar nee, Vink had weer eens een blinde vlek in z’n bovenkamer.

 

Robert Maaskant stuurde Femi, Van Moorsel en Bacuna uit de dug-out, maar FC Groningen bleef in de aanval en was veel beter dan NAC uit de kleedkamer gekomen. Het was wel Seuntjens van de thuisploeg die in de 48e minuut een poging waagde, maar zijn schot ging naast het doel van Luciano. NAC verloor overigens vijf van z’n laatste zes thuisduels na een 0-0 ruststand, dit bood dus perspectief.

 

FC Groningen creëerde over rechts overigens niets; alle gevaar ontwikkelde zich aan de linkerkant. Symptomatisch was de 52e minuut, toen Johan Kappelhof over rechts wel opkwam ... maar weggleed.

 

NAC kwam er totaal niet meer uit. FC Groningen slaagde er echter niet in hiervan te profiteren; het bleef 0-0 en dus bleef NAC in de wedstrijd.

 

‘Enfant terrible’ Anthony Lurling kreeg in de 56e minuut een hamstringblessure en moest gewisseld worden. Alex Schalk was zijn vervanger.

 

Kees Luijckx vervolgde zijn spelletje van tegenstandertje vasthouden, en hij ontsnapte keer op keer aan een gele kaart. Robert Maaskant moet er toch gek van zijn geworden. En als hij er eens iets van zei werd hij door Pieter Vink hoogst arrogant terechtgewezen. Wat een verschrikking die Vink.

 

Sepp de Roover verspeelde na een dik uur spelen de bal, en uiteindelijk kwam de bal bij Género Zeefuik terecht. De spits ging neer, en het leek toch echt op een overtreding van Luijckx, maar nee - het fluitsignaal bleef uit...

 

Mitchell Schet ging even later wél op de bon toen hij een tegenstander vloerde, een terechte kaart, maar Vink sanctioneerde gewoon niet consequent.

 

Weer Seuntjens kreeg een goede kans. Hij passeerde Burnet en Kwakman, maar Luciano kwam prima uit en voorkwam de 1-0.

 

Na 66 minuten werd Zeefuik wederom vastgehouden, maar nu werd er zowaar voor gefloten, en Botteghin kreeg zelfs geel. Even later een mooie aanval van de FC. Via De Leeuw kwam de bal bij Zeefuik, die het leder echter tegen Luijckx aan schoot.

 

FC Groningen wisselde vervolgens. Andraz Kirm ging naar de kant, en Leandro Bacuna kwam in de ploeg. Ook NAC wisselde weer. Elson Hooi kwam voor Hadouir binnen de lijnen.

 

Het spelpeil werd er niet beter op. Schet schoot tegen de arm van Luijckx op, maar we konden goed begrijpen dat hiervoor geen strafschop werd toegekend.

 

NAC was echt helemaal niks vanavond. Het zou eigenlijk een ‘makkie’ moeten zijn om van deze opponent ruim afstand te nemen, maar het stond nog altijd 0-0.

 

In de 76e minuut werd Seuntjens, de beste man van NAC, gewisseld voor Gilissen. Een minuut na deze wissel stond Gudelj opeens vrij voor Luciano, maar Tim Sparv kon hem nog net voldoende hinderen, anders zou de achterstand een feit zijn geweest..

 

Mitchell Schet schoffelde vervolgens Kees Luijckx onderuit. Pieter Vink hield het bij een laatste waarschuwing, en een strenge blik. Gelukkig maar, want Schet had al een gele kaart op zak.

 

In de 81e minuut bleek dat we van geluk mochten spreken dat Mitchell Schet nog op het veld stond. Hij leverde een loepzuivere voorzet af op Michael de Leeuw, die de bal in één keer op de pantoffel nam en Ten Rouwelaar prachtig over de grond passeerde. Het stond 0-1 voor FC Groningen!!!

 

Schalk beging meteen daarna een beste overtreding op goudhaantje De Leeuw. Beiden bleven liggen maar konden doorspelen. Schalk had een donkergele kaart moeten krijgen ... maar ontsnapte.

 

NAC trok nu eindelijk ten aanval. De wedstrijd zat er bijna op, maar ze persten er eindelijk een slotoffensief uit.

 

Gudlj schoot in de 87e minuut over het doel van Luciano, en Maaskant ging wisselen: Femi loste Michael de Leeuw af in de 88e minuut. Het ging nu op en neer en het was bloedstollend spannend. Luciano redde schitterend bij een voorzet van invaller Hooi, maar de Braziliaan blesseerde Virgil van Dijk hierbij, en ook Luciano had last van de botsing. Gelukkig konden beiden na verzorgd te zijn doorspelen.

 

Er kwamen maar liefst vijf minuten blessuretijd bij, echt onbegrijpelijk. Maaskant wond zich hierover op, en hij was niet de enige.

 

Zeefuik kreeg nog een gele kaart, en Virgil van Dijk moest met een paar kopballen nog alle zeilen bijzetten om achterin puin te ruimen. Maar ook Luciano liet zich niet onbetuigd en redde op een inzet van Luijckx.

 

Na een laatste wissel (David Texeira voor Mitchell Schet) en nog een ruzie tussen Pieter Vink en Robert Maaskant en een wellicht daardoor geniepig nog wat opgerekte blessuretijd floot Vink na 97 (!) minuten voor het einde en was de missie geslaagd: drie punten in dit extreem belangrijke uitduel!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Schet (94’ Texeira), De Leeuw (88’ Ajilore), Kirm (69’ Bacuna); Zeefuik.
Rest bank: Bizot, Magnasco, Bakker, Van Moorsel.


Opstelling NAC
Ten Rouwelaar, De Roover, Luijcks, Botteghin, Janse; Buijs, Gudelj, Seuntjens (76’ Gilissen); Hadouir (69’ Hooi), Lurling (58’ Schalk), Verbeek.
Rest bank: Lasnik, Coremans, Edwards, Van der Weg.


Toeschouwers: 17.150
Scores: 81’ De Leeuw (Schet) 0-1


Scheidsrechter: Vink
Overige officials: Droste, Lapar, Gerritsen
Gele kaarten: 11’ Van Dijk (vasthouden), 28’ Kirm (overtreding op Hadouir), 64’ Schet (overtreding op Buijs), 66’ Botteghin (overtredingen op Zeefuik), 91’ Zeefuik (overtreding op Botteghin)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.