Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

287 gasten online

FC Groningen en AZ delen de punten in boeiend voetbalgevecht

Zowel het thuispubliek als het uitvak beloonden hun favorieten na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Wegereef met een daverend applaus. De toeschouwers waren getuige geweest van een heerlijke pot voetbal die uiteindelijk in 1-1 eindigde, maar die evengoed in een totoformuliertechnisch gezien eentje of tweetje had kunnen resulteren. FC Groningen begon goed aan de wedstrijd, maar AZ nam al gauw het initiatief en creërde zich diverse kansen. Luciano behoedde de thuisploeg in die fase echter diverse malen voor een achterstand. FC Groningen herpakte zich en Andraz Kirm had de score moeten openbreken toen hij vrij op AZ-keeper Esteban afsnelde. Laatstgenoemde voorkwam echter de 1-0.

 

Beide ploegen gingen met een 0-0 stand rusten. FC Groningen leed in de eerste helft nog te vaak balverlies, maar in de tweede helft zagen we dit gelukkig een stuk minder terug. Toen Tim Sparv de score in de 57e minuut uit een vrije trap van Andraz Kirm openbrak ontvlamde het duel volledig. AZ moest komen en dit bood FC Groningen de nodige ruimte. Van met name Jozy Altidore was voorin bij AZ niets te zien: hij was bij Kees Kwakman en Virgil van Dijk goed opgeborgen. In de 72e minuut ging het echter mis. Virgil van Dijk stapte in naar voren om te proberen met een interceptie de bal te veroveren. Dit lukte niet, waarna Adam Maher vrij op Luciano kon afstromen en de uitblinkende Braziliaan bekeken passeerde.

 

In het scoreverloop veranderde vervolgens niets meer, maar het publiek genoot wel van het spel dat op en neer golfde. We kunnen vaststellen dat de koppen na een tegendoelpunt niet meer zo naar beneden gaan als in het verleden, en dat mag als pure winst worden bestempeld.

 

Robert Maaskant wisselde vandaag drie maal. Eerst kwam Leandro Bacuna voor Género Zeefuik in de ploeg, Paco van Moorsel kwam voor Andraz Kirm in de ploeg en David Texeira loste vlak voor tijd Mitchell Schet af. Met name de variant die gespeeld werd nadat Van Moorsel in de ploeg kwam lijkt voor herhaling vatbaar. FC Groningen speelde toen met Michael de Leeuw als diepe spits, en Paco van Moorsel, die vandaag goed inviel, daarachter. We gaan deze speelwijze, of een variant daarop (Zeefuik én De Leeuw als diepe spitsen, daarnaast één vleugelaanvaller (Schet of Kirm) en achter de beide spitsen Van Moorsel - de zgn. Wim Masker-variant) dit seizoen ongetwijfeld nog vaker zien.

 

FC Groningen streed vandaag zoals vooraf beloofd voor wat het waard was en voor elke bal. Het kan moed putten uit de manier waarop het tegen AZ, dat gewoon een hele goede ploeg is, een puntendeling heeft behaald, en met een beetje geluk waren de drie punten zelfs in Groningen gebleven. RKC Waalwijk, komende zaterdag onze volgende tegenstander, kan z'n borstmaken voor de vechtmachine die dan op bezoek komt!

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - AZ (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Gertjan Verbeek na de wedstrijd

Lachwekkende beelden van Verbeek tijdens de persconferentie

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Gertjan Verbeek vóór de wedstrijd

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

 

Eerste helft

Wie de moeite had genomen vanavond ruim op tijd in de Euroborg, die ‘s avonds nog sfeervoller is dan overdag, aanwezig te zijn, die kon genieten van het spontane applaus dat om een uur of 8 vanaf de tribunes opsteeg toen het legendarische doelpunt dat Erik Nevland in 2007 uit bij Fiorentina scoorde op de videowalls werd getoond. Een prachtig moment!

 

FC Groningen begon in de verwachte opstelling en met de eveneens verwachte bankbezetting (Bizot, Magnasco, Bakker, Femi, Van Moorsel, Texeira en Bacuna). Op de tribune moesten derhalve Suk, Ivens, Bos, Jones, Johansson, Kostic en Hiariej plaatsnemen.

 

Het was bij aanvang van de wedstrijd wat mistig en vochtig. Het veld zou dus wat glad zijn en dit maakt het spel vaak wat spectaculairder. Kortom, we hadden er zin in.

 

Kees Kwakman verloor de toss, waarna AZ-captain Nick Viergever er tot onze ergernis voor koos om van helft te wisselen.

 

De wedstrijd was snel vanaf het allereerste fluitsignaal. De eerste sliding van Michael de Leeuw liet niet lang op zich wachten, en ook was al rap duidelijk dat FC Groningen zuinig met balbezit moest zijn: balverlies van Van Dijk, Sparv en Kieftenbeld leidden steevast gevaarlijke kansen voor AZ in.

 

In de vierde minuut ging Zeefuik neer in het strafschopgebied van AZ, en met een beetje fantasie had daarvoor een strafschop gegeven kunnen worden. Zeefuiks misbaar resulteerde echter niet in de de vurig gewenste strafschop.

 

FC Groningen probeerde vroeg druk te zetten, maar AZ liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en kwam er vaak goed uit. Maher kwam in kansrijke positie maar miste de bal, en een schot van Beerens was een prooi voor Luciano. Dit herhaalde hij toen een mislukte pass van Luciano in vijandelijke voeten belandde met een schot tot gevolg.

 

Opnieuw moest Luciano redding brengen toen AZ er na een schot van Kees Kwakman snel uitkwam en Tim Sparv besloot dat het tijd werd Luciano eens goed op de proef te stellen. Het betekende bijna het eerste eigen doelpunt van de Fin, maar Luciano voorkwam dit.

 

Luciano reageerde met een katachtige reflex op een kopbal van Gudmundsson - het was in deze fase (we waren een kwartier onderweg) echt AZ wat de klok sloeg. De gasten waren wat vaster in balbezit en drongen FC Groningen terug. AZ bleef nog een poosje de betere ploeg en de FC had moeite om zich hierop in te stellen.

 

Zeefuik was voorin ook nog niet de balvaste spits van eerder dit seizoen, maar na 25 minuten was hij wél bijna verantwoordelijk voor de assist op de 1-0. Hij speelde prachtig op Andraz Kirm, die vrij op Esteban afliep. De Sloveen had echt moeten scoren, maar Esteban voorkwam de openingsgoal. Het resultaat was slechts een corner voor FC Groningen.

 

Tim Sparv had daarvóór net een laatste waarschuwing van scheidsrechter Wegereef gekregen, en het moet gezegd - de Fin staat nog altijd op nul gele kaarten - een unicum sinds hij in dienst van FC Groningen voetbalt. Michael de Leeuw kwam er niet met een ongeschonden strafbad vanaf. Hij kreeg in de 31e minuut geel na een meer onbeholpen dan gemene charge op Maher. We konden leven met geel, maar in soortgelijke gevallen hield Wegereef de kaarten op zak als een speler van AZ de overtreding beging - consequent was hij vandaag niet.

 

Na 34 minuten scoorde de in deze fase weer wat opgebloeide Zeefuik bijna toen hij vanuit de draai fraai op doel schoot, maar zijn schot ging net naast. Een minuut later was Virgil van Dijk Johann Berg Gudmundsson de baas. Virgil liet de bal uitlopen, en de IJslander verstapte zich vervolgens. Hij werd verzorgd, maar moest even later worden vervangen. Erik Falkenburg kwam in de ploeg en de eerdere Schwung van AZ verdween ook uit de ploeg.

 

Donny Gorter, een oude bekende van Robert Maaskant, zoals uit hun vriendschappelijke gesprek na de wedstrijd bleek, reageerde nogal irritant-grijnzend toen hij Maikel Kieftenbeld had gevloerd en er zelfs zonder vrije schop-tegen vanaf dacht te komen - dhr. Gorter maakte vanavond geen vrienden voor het leven.

 

Niet veel later zat de eerste helft erop. FC Groningen had het begin en einde van het eerste bedrijf in handen gehad en AZ het middenstuk, en ons gevoel was: wie de eerste goal maakt wint de wedstrijd. Het net even te vele balverlies van de FC baarde toch wat zorgen, maar Luciano keept weer als de Luciano van vroeger - de man steekt in een puike vorm.


 

Tweede helft

De tweede helft begon zoals we het graag zien: een storende speler van de FC, in dit geval Mitchell Schet, veroverde de bal en creëerde zichzelf daarmee een kans. Esteban verwerkte het schot van Schet echter tot hoekschop. Uiteindelijk kwam AZ er met een snelle uitbraak uit. Met een formidabele redding voorkwam Luciano een doelpunt van Falkenburg.

 

Maikel Kieftenbeld nam met een voor hem kenmerkende robuuste sliding bal en tegenstander (Gorter mee). Gorter bleef liggen, Wegereef praatte nog even met Kieftenbeld maar er vloeide verder geen bloed uit.

 

Een paar minuten later snelde Wegereef op wel zeer pedante wijze ook even langs Zeefuik en zal ongetwijfeld iets van ‘volgende keer geel’ hebben gemompeld.

 

AZ kreeg vervolgens een vrije trap omdat Beerens werd gevloerd, dan wel acteerde dat hij gevloerd was. Dat hij en passant Lorenzo Burnet een elleboogstoot toediende die Burnet een poosje groggy gevoelens bezorgde werd noch door de scheidsrechter, noch door zijn lamlendige assistent, gezien, maar Beerens had een kaart moeten hebben en de vrije trap had voor de FC moeten zijn. De vrije schop van Steven Berghuis leidde wel tot gevaar, maar gelukkig niet tot een doelpunt.

 

In een mooie aanval van FC Groningen via Zeefuik, De Leeuw en Kirm werd de Sloveen gevloerd. Kirm nam de vrije trap zelf, en het was Tim Sparv die de bal lekker in het doel kon schieten. De Euroborg ontplofte - FC Groningen stond na 57 minuten op voorsprong!

 

Toen Esteban een minuut later maar ternauwernood ten koste van een corner de 2-0 kon voorkomen toen Michael de Leeuw inschoot ging de wedstrijd een prachtige fase in die door het publiek hartstochtelijk werd beleefd. Het begon te kolken in het stadion zoals het lang niet gekolkt heeft.

 

Twee man gingen op Tim Sparv in, maar de terechte vrije trap kwam er niet. Toen Kees Kwakman vervolgens een nuttige overtreding beging en een tegenstander onderuit schoffelde floot de arbiter wel, erg irritant. Maher schoot op het doel, maar de bal was een klemvaste prooi voor Luciano, voor ons de uitblinker vanavond.

 

Na 66 minuten wisselde Maaskant voor het eerst: Género Zeefuik ging naar de kant, en Leandro Bacuna nam zijn plaats in de spits in. Een diepe spits is Bacuna echter niet, dat bleek wel.

 

Altidore bewoog zich steeds gefrusteerder over het veld - hij speelde dan ook niets klaar omdat Kwakman en Van Dijk een maatje te groot voor hem waren.

 

Het was een heerlijke pot voetbal om naar te kijken, het spel golfde op en neer. AZ moest komen, maar de FC vocht om elke bal.

 

Helaas ging het na 73 minuten mis. Van Dijk ging naar voren om een bal te onderscheppen, maar dit mislukte. Maher kreeg het leder te pakken, snelde op Luciano af en tegen het schot van Adam Maher had Luciano dit keer geen verweer: 1-1.

 

Het doelpunt kwam hard aan, voor spelers en supporters van FC Groningen. De thuisploeg herpakte zich even later wel, al was er meteen na de 1-1 nog een schot van Maher op Luciano afgevuurd. Dat schot vloog gelukkig over het doel.

 

Burnet werd nog een keer afgefloten omdat hij, niet voor het eerst, veel te lang wachtte met het nemen van een ingooi, en de grensrechter op Oost blameerde zich toen hij even later gedecideerd voor een ingooi voor FC Groningen floot, maar snel voor AZ vlagde toen hij zag dat Wegereef, die het vlagsignaal van de grens niet gezien had, voor een ingooi voor AZ had gefloten. Stel dan geen grensrechters op!

 

De koppen van de spelers van Grunn gingen in tegenstelling tot ‘vrouger’ na een tegenslag niet neer. Paco van Moorsel kwam in de 79e minuut voor Andraz Kirm in de ploeg, waarna Bacuna naar de linkerkant verhuisde. In het restant van de partij kon Leandro zich ook hier echter niet onderscheiden.

 

Het spel bleef wel op en neer golven. Henriksen kreeg nog geel voor een overtreding op Van Moorsel, die goed inviel, en Tim Sparv bleef in het tweede bedrijf erg nuttig spelen. Marcellis kreeg in de 87e minuut geel voor neerwerken van De Leeuw, en Leandro Bacuna nam de vrije schop. Het ziedende schot, waarin nog een mooeie ‘dwarrel’ zat, was prachtig, maar een prooi voor Esteban.

 

David Texeira werd in de 88e minuut voor Mitchell Schet in de ploeg gebracht, en de Uruguayaan maakte meteen oorlog op het veld.

 

Vlak vóór tijd veroverde Paco van Moorsel de bal en schoot op het doel. Helaas ... geen 2-1. Er kwam nog drie minuten blessuretijd bij, en in deze extra tijd vielen met name de uitschuifbare benen van Tim Sparv en een vrije schop van Altidore vanaf een gevaarlijke plek op. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1, op grond van het spelverloop voor beide ploegen geen onverdiende uitslag. Wij hebben een mooie pot voetbal gezien waaruit moed voor het verdere verloop van de competitie geput kan worden! De ploeg van Robert Maaskant knokt, geeft weinig weg en krijgt het publiek meer en meer achter zich - FC, ga zo maar door! 

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_4440
DSC_4443
DSC_4496
DSC_4503
DSC_4507
DSC_4543
DSC_4611
DSC_4628
DSC_4631
DSC_4644
DSC_4673
DSC_4674
DSC_4679
DSC_4690
DSC_4719
DSC_4720
DSC_4722
DSC_4723
DSC_4725
DSC_4726
DSC_4727
DSC_4742
DSC_4787
DSC_4788
DSC_4789
DSC_4808
DSC_4822
DSC_4836
DSC_4885
DSC_4908
DSC_4912
DSC_4919
DSC_4920
DSC_4922
DSC_4932
DSC_4935
DSC_4937
DSC_4939
DSC_4942
DSC_4943
DSC_4946
01/41 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Schet (88’ Texeira), De Leeuw, Kirm (79’ Van Moorsel), Zeefuik (66’ Bacuna).
Rest bank: Bizot, Magnasco, Bakker, Ajilore.


Opstelling AZ
Esteban; Marcellis, Reijnen, Viergever, Gorter, Henriksen, Maher, Berghuis, Beerens, Altidore, Gudmundsson (39’ Falkenburg).
Rest bank: De Winter, Johansson, Rosheuvel, Ortíz, Lam, Wijnaldum.


Toeschouwers: 21.045
Scores: 57’ Sparv (Zeefuik) 1-0, 72’ Maher (-) 1-1.


Scheidsrechter: Wegereef
Overige officials: Diks, Buijk, Bekebrede
Gele kaarten: 31’ De Leeuw (overtreding op Maher), 82’ Henriksen, 86’ Marcellis.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.