Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

384 gasten online

FC Groningen geeft voorsprong in slotfase weg; Michael de Leeuw krijgt onterecht rood

Het duel tussen RKC Waalwijk en FC Groningen kwam vanavond aarzelend op gang, maar ontbrandde gaandeweg het tweede bedrijf. FC Groningen stond goed, controleerde de eerste helft en kwam vlak vóór rust op een 0-1 voorsprong door een bekeken schot van Kees Kwakman, die een door Virgil van Dijk verlengde vrije schop van Andraz Kirm doeltreffend afwerkte.

 

Erwin Koeman bracht gaandeweg de tweede helft met Mart Lieder echter een extra aanvaller in de ploeg en FC Groningen kwam er vervolgens niet goed meer uit en liet na de hechte en goede organisatie van de eerste helft intact te laten. De thuisploeg speelde één op één, maar FC Groningen miste voorin de stootkracht en het vernuft om dit uit te buiten. RKC Waalwijk ging meer en meer drukken en de terechte gelijkmaker viel in de 79e minuut door een doelpunt van aanvoerder Ard van Peppen.

 

De spelers van FC Groningen bedanken na afloop de meegereisde aanhang

(de volgende keer mogen ze overigens best wat dichterbij het uitvak komen!)

 

Het is nog bepaald geen gelopen koers dat de rode kaart van Michael de Leeuw gesponeerd zal worden. Stef de Bont van Voetbal International berichtte na afloop van de wedstrijd op Twitter: "Arbiter Ketting blijft bij een slaande beweging van De Leeuw. Rodney Sneijder zegt dat er niks gebeurd is"


VI.nl schrijft: "De Leeuw en Sneijder begrijpen niets van rode kaart"

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Interview met scheidsrechter Ketting na de wedstrijd (een koppige Fries is er niks bij)

Samenvatting RKC Waalwijk - FC Groningen (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Erwin Koeman na de wedstrijd

Interview met Robert Braber na de wedstrijd (over zijn afgekeurde doelpunt)

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Erwin Koeman vóór de wedstrijd

 

Interview RTV Noord met Robert Maaskant na de wedstrijd (rechterkant artikel)


Wim Masker (Groninger Gezinsbode): "Mitchell Schet heeft spierverrekking opgelopen"

Maaskant merkte na afloop terecht op dat hij bij deze Waalwijkse aanval de 'over mijn lijk'-mentaliteit bij zijn verdedigers miste, en daarin had de trainer gelijk - de Trots van het Noorden had niet mogen toestaan dat Van Peppen en Teddy Chevalier naar hartelust tot in het strafschopgebied konden combineren. 

 

Scheidsrechter Maarten Ketting, tot dat moment goed leidend (zo zag hij knap dat Robert Braber de bal in de 32e minuut hoogst onsportief met de hand in het doel sloeg), haalde zich in de 87e minuut de woede van iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt op de hals door Michael de Leeuw ten onrechte een rode kaart te geven voor een onopzettelijke actie waarmee de spits van de FC in aanraking kwam met het hoofd van Rodney Sneijder.

 

Wij gaan ervan uit dat de rode kaart geseponeerd wordt en dat Michael de Leeuw komende zondag gewoon kan meespelen in het thuisduel tegen Heracles Almelo. Zo niet, dan zal David Texeira of Hyun Jun Suk in de spits worden geposteerd en niet Género Zeefuik, zo verklaarde Robert Maaskant na afloop. De trainer van de FC noemde de vierde official, die vond dat De Leeuw Sneijder geslagen zou hebben waarna Ketting een rode kaart tevoorschijn haalde, een 'wijsneus langs de zijlijn die zelf nog nooit gevoetbald heeft', en ook hiermee slaat Maaskant de spijker ongetwijfeld op z'n kop. De sanctie om De Leeuw van het veld te sturen was ronduit belachelijk. Beïnvloed heeft de rode kaart de wedstrijd niet, 'we stonden toch al met tien man op de zestienmeter', aldus de trainer van de bezoekers na afloop van het duel.


De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1, waardoor FC Groningen nog altijd één puntje minder heeft dan de Waalwijkers en in het rechter rijtje blijft steken.

 

Aan de variant met Michael de Leeuw als diepe spits en Paco van Moorsel moeten we nog wel wennen. Je mist voorin nu het aanspeelpunt dat een fitte Género Zeefuik meer is dan De Leeuw en hebt er op het middenveld in de persoon van Van Moorsel een beter aanspeelpunt bij, maar het voetballende vermogen - hét motief achter de wijziging - is er nog niet schokkend door verbeterd. Hieraan zal de komende weken verder gewerkt moeten worden.

 

Het is nog bepaald geen gelopen koers dat de rode kaart van Michael de Leeuw gesponeerd zal worden. Stef de Bont van Voetbal International berichtte na afloop van de wedstrijd op Twitter: "Arbiter Ketting blijft bij een slaande beweging van De Leeuw. Verslaggever Rodney Sneijder zegt dat er niks gebeurd is"  

 

Eerste helft

Robert Maaskant gaf voorafgaande aan de wedstrijd voor de camera’s van Eredivisie Live aan dat hij voor Paco van Moorsel op het middenveld gekozen had omdat je met Sparv, De Leeuw en Kieftenbeld geen enkele echte voetballer had. Hij wilde de rasvoetballer Van Moorsel daarom op het middenveld hebben, en dan zijn er twee mogelijkheden: òf je wijzigt je systeem, òf je zet Michael de Leeuw in de spits. De trainersstaf had voor de laatste optie gekozen.

 

Bij RKC was Sander Duits terug van een schorsing en hij kwam voor Jeff Stans in de ploeg. Stans had het vorige week in de gewonnen wedstrijd bij sc Heerenveen goed gedaan, maar Erwin Koeman: „Daarvóór ging het ook goed mét Duits“, en Koeman verklaarde daarom geen twijfel te hebben en Duits terug te zetten in de basis.

 

Kees Kwakman verloor de toss van RKC-aanvoerder Van Peppen, waardoor De Leeuw en Van Moorsel mochten aftrappen.

 

De eerste helft begon met twee gecontroleerd spelende ploegen, en eigenlijk bleef dat het hele eerste bedrijf zo. RKC Waalwijk leunde achterover en loerde op de counter en FC Groningen vond het wel best. We zagen het spelbeeld van de training van deze week terug: FC Groningen wilde de pot controleren en zuinig zijn op balbezit.

 

Mitchell Schet, net als op de training aan de linkerkant begonnen (Andraz Kirm speelde rechts), blesseerde zich al in de achtste minuut. Assistent-trainer Erwin van de Looi verklaarde in de rust dat het er bij de aanvaller in was geschoten en dit duidt dus op een spierblessure. Schet werd behandeld door Henk Hagenauw, maar al snel was duidelijk dat Schet niet verder kon. Hij werd in de tiende minuut vervangen door Leandro Bacuna.

 

Chevalier klopte Van Dijk en schoot niet al te hard voorlangs, maar er was vandaag weinig op het spel van Virgil aan te merken. Hij en Kees Kwakman hadden geen enkele moeite met de eenzame spits Chevalier.

 

Virgil van Dijk had de score kunnen openbreken toen hij uit twee corners van Andraz Kirm evenzovele malen gevaarlijk in de richting van Jeroen Zoet kopte, en de voorsprong zou ook verdiend zijn geweest, want de FC had het initiatief in het eerste kwartier.

 

Tim Sparv ontsnapte in de 20e minuut aan geel toen hij boven op de voet van Florian Jozefzoon ging staan. Even daarvóór was een extreem fel oplichtend reclamebord overigens gerepareerd, waarna geen enkel reclamebord het meer deed.

 

Luciano redde op een afstandsschot van Chevalier, en even later scoorde Jozefzoon wel, maar hij werd afgevlagd en afgefloten voor buitenspel. Het moet kantje-boord zijn geweest.

 

We zagen een schotje van Kirm en een kansje voor De Leeuw, maar veel stelde het allemaal niet voor, daarvoor was het tempo te laag. Andraz Kirm kreeg na een half uur geel toe hij Van Peppen neerhaalde. Twee minuten later werkte Braber de bal zeer onsportief met de hand in het doel, maar het werd waargenomen en Braber kreeg de terechte beloning: geel. In de actie die hieraan vooraf ging had Duits Jozefzoon met een mooie lange pass bereikt, waarna Jozefzoon Lorenzo Burnet passeerde. Burnet had het vanavond vooral in de eerste helft moeilijk met de snelle Jozefzoon, maar in de tweede helft had hij hem beter onder controle.

 

De Leeuw oogde niet altijd even gelukkig in de punt van de aanval, hij lijkt te moeten wennen aan deze voor hem toch nieuwe positie. Zeker in een 4-3-3 systeem heeft hij nog niet eerder als diepe spits gespeeld.

 

Sander Duits kreeg in de 41e minuut geel toen hij De Leeuw onderuit haalde. Michael was er anders vandoor gegaan, kortom - een nuttige overtreding.

 

In de 44e minuut veroorzaakte Ard van Peppen een vrije trap tegen, en dit werd een dure. Andraz Kirm nam de vrije schop, Virgil van Dijk kopte door op Kees Kwakman en deze schoot beheerst met rechts binnen. 0-1 vlak vóór rust (we schreven de 44e minuut), een heerlijk moment om op voorsprong te komen!

 

Het werd nog even hachelijk in de blessuretijd van de eerste helft, toen Jozefzoon in het strafschopgebied neer ging in een duel met Lorenzo Burnet, maar de penalty kwam er niet en meteen hierna floot Ketting voor de rust.

 

Van de Looi sprak in de rust over een voorzichtige pot. RKC speelde compact, en De Leeuw zou meer de diepte moeten zoeken, aldus de assistent van Robert Maaskant. 

 

Tweede helft

FC Groningen wilde ook in de tweede helft de voetballende oplossing blijven zoeken. RKC nam echter wat meer het initiatief en kwam in de 49e minuut bijna op gelijke hoogte. Luciano redde echter fraai toen Drost kopte uit een vrije trap die was toegekend na een ietwat ongelukkige overtreding van Johan Kappelhof op Braber.

 

Henk Bos, Nick Bakker en David Texeira werden vijf minuten na rust uit de dug-out gestuurd om zich warm te lopen, en met name Henk Bos zouden we graag eens op zijn favoriete positie, die van linksbuiten zien, om wat meer dreiging vanaf de flanken te krijgen.

 

We gingen een slordige fase tegemoet met aan beide kanten veel balverlies. Kirm gaf in de 55e minuut een corner weg, en Van Moorsel blesseerde Duits licht. Braber schoot over het doel van Luciano. Het was weliswaar geen gevaarlijke doelpoging, maar wel symptomatisch voor deze fase waarin het aan de kant van de FC wat minder liep. RKC kwam echter niet tot het dreigende spel van de laatste weken en dat was de verdienste van FC Groningen.

 

De controle was wel weg bij de FC, dat nooit meer langdurig in balbezit kon blijven. Virgil van Dijk had de pot in de 62e minuut echter bijna op slot gegooid met een ziedend afstandsschot, maar Zoet stond op de goede plek.

 

Tim Sparv beging een onnodige overtreding op de middenlijn en kreeg hiervoor terecht geel - het was na 14 wedstrijden pas zijn eerste kaart in dit seizoen, een unicum voor de Fin!!

 

FC Groningen bleef achterin nog wel goed georganiseerd spelen en gaf niks weg, maar voorin was het armoe troef. Kansen werden veel te weinig gecreëerd.

 

Erwin Koeman wilde wat forceren en bracht Rodney Sneijder in de 72e minuut voor Nourdin Boukhari in de ploeg, en vijf minuten later kwam ook Mart Lieder als extra aanvaller in de ploeg, voor Sander Duits.

 

Vanaf dit moment hadden Kees Kwakman en Virgil van Dijk het met twee spitsen te stellen en de wedstrijd kantelde. RKC werd dreigender en dreigender en nadat Lieder eerst nog de meerdere van Kwakman maar de mindere was van Van Dijk die een doelpunt voorkwam, was het in de 80e minuut wel raak. Chevalier en Van Peppen mochten te lang combineren waarna Ard van Peppen beheerst binnenschoot: 1-1.

 

Paco van Moorsel, die in deze fase net als zijn collega-spelers met aanvallende intenties onzichtbaar was, werd naar de kant gehaald, en Henk Bos kwam in de ploeg. Leandro Bacuna, al een tijdje niet echt in vorm, schoof door naar de positie van diepe spits; De Leeuw ging achter hem spelen.

 

Sneijder schoot over het doel, en de organisatie was zoek aan de kant van Grunn. Kieftenbeld nam Lieder te grazen en kreeg geel. Hét moment van de tweede helft kwam in de 87e moment. Michael de Leeuw liep, naar links kijkend waar verderop de bal was, en zag Rodney Sneijder over het hoofd. De Leeuw raakte met zijn hoofd het hoofd van Sneijder, en kreeg tot een ieders verbazing de rode kaart: er werd ‘slaan’ in de actie gezien. Niet te geloven.

 

FC Groningen moest met tien man verder. Femi kwam in de blessuretijd nog voor Andraz Kirm in de ploeg, en Luciano moest nog twee keer in actie komen bij schoten van Jozefzoon en Chevalier. De wedstrijd zat er vervolgens op en was in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Geen onterechte puntendeling (Maaskant kon er uiteindelijk ook wel vrede mee hebben), maar het tegendoelpunt viel laat en met een betere organisatie, ook na rust, hadden we voor de vierde maal in zeven uitwedstrijd de volle buit behaald, en dat dit kort voor tijd mislukte maakt het extra zuur. Om over de belachelijke rode kaart en mogelijke schorsing voor Michael de Leeuw (die voorin wél elk kopduel won en weer als een paard werkte en van grote waarde is, waar hij ook speelt) nog maar te zwijgen!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Kirm (93’ Ajilore), Van Moorsel (80’ Bos), Schet (10' Bacuna); De Leeuw (87’ rood).
Rest bank: Bizot, Magnasco, Bakker, Texeira.


Opstelling RKC Waalwijk
Zoet; Bandjar, Drost, Martina, Van Peppen, Duits (77’ Lieder), Najah, Braber, Jozefzoon, Chevalier, Boukhari (72’ Sneijder).
Rest bank: Stans, Van Mosselveld, Zeldenrust, Van den Kieboom, Lamey.


Toeschouwers: 6.000
Scores: 43’ Kwakman (Van Dijk) 0-1, 79’ Van Peppen (Lieder) 1-1.


Scheidsrechter: Ketting
Scores: Gerritsen, De Vries, Gerritsen
Rode kaart: 87’ De Leeuw
Gele kaarten: 30’ Kirm, 32’ Braber, 41‘ Duits, 65‘ Sparv, 83‘ Kieftenbeld

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.