Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

147 gasten online

FC Groningen creëert geen kansen en vliegt op teleurstellende wijze uit beker

Van het zo vurig gehoopte heerlijke bekeravondje is in een uitverkochte Euroborg niets terechtgekomen. FC Groningen had vandaag aan klantenbinding kunnen doen, maar de supporters kwamen van een koude kermis thuis. FC Groningen stak heel veel energie in de eerste helft, maar miste voorin de nodige stootkracht; ook mislukte de eindpass vaak. Het was net alsof de FC zó graag wilde dat het stijf stond van de spanning.

 

De ploeg speelde in een 4-4-2 concept met Género Zeefuik en Michael de Leeuw als diepe spitsen, maar het leidde niet tot een stortvloed aan schoten op het doel van Cillessen. Wij zien Michael de Leeuw toch graag wat minder diep spelen in een rol achter twee andere spitsen, bv. Zeefuik en Richairo Zivkovic. Om de populaire 16-jarige werd op een gegeven moment door het publiek geschreeuwd; kort voor het einde van de wedstrijd viel hij in. Het bekerduel was toen echter al gespeeld. Een duel waarin we geen moment het gevoel kregen naar een wedstrijd van Celtic te kijken; ook zal er na afloop geen enkele speler aan het zuurstof gelegd moeten zijn...

 

De tweede helft was van een abominabel niveau. Eigenlijk haalde geen enkele speler zijn normale niveau, daar waar een boven zichzelf uitstijgen nodig was geweest om de Amsterdammers, die elkaar veel gemakkelijker vonden, te kunnen verslaan.

 

Mooi spandoek voor Erik Nevland:

Van boegbeeld naar legende - Nevland bedankt!

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - ajax

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Erik Nevland

 

Inmiddels hebben we onderaan het wedstrijdverslag ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Het eerste bedrijf werd met een 0-1 achterstand ingegaan doordat Siem de Jong een snel uitgevoerde counter met een schot afrondde dat via de binnenkant van de paal binnensloeg. FC Groningen had hier veel werklust, maar geen uitgespeelde kansen tegenover kunnen stellen. 

 

Robert Maaskant wisselde in de rust twee spelers (hij gaf na de wedstrijd aan dat hij veel meer spelers had kunnen wisselen), maar juist twee spelers die er nog een beetje bovenuit staken (Paco van Moorsel en Femi) werden naar de kant gehaald, daar waar Maikel Kieftenbeld en zeker Leandro Bacuna eerder voor een wissel in aanmerking leken te komen. Als er zondag tegen Feyenoord twee controleurs opgesteld worden, dan hopen wij dat dit Femi en Tim Sparv zullen zijn. De Fin wordt node gemist. In de ploeg gebracht werden Henk Bos en Mitchell Schet, maar van de aanvallende aspiraties die de trainersstaf voor de tweede helft in gedachten hadden kwam niks terecht. Schet viel belabberd in en het spelpeil van FC Groningen zakte naar een bedenkelijk niveau.

 

De 0-2 viel al snel in de tweede helft; dit doelpunt kwam voor publiek en ploeg als een mokerslag aan. ajax kwam er snel uit en Christian Eriksen wist Luciano in de 49e minuut te verschalken met een afstandsschot. De Braziliaan zag er hierbij niet al te best uit. De Trots van het Noorden leek er vervolgens niet meer in te geloven. Er sloop onzekerheid in de ploeg en de eenvoudigste passes mislukten; zelfs een ingooi van Leandro Bacuna liep op een beroerde manier spaak. We kunnen toch wel vraagtekens zetten bij de mentale weerbaarheid van de ploeg. er was nog bijna een helft te spelen - voldoende om de hoop op twee doelpunten niet meteen op te geven.

 

Viktor Fischer bracht de stand na een uurtje op 0-3, waarbij zowel Lorenzo Burnet als de centrale verdediging behoorlijke steken lieten vallen. De wedstrijd was toen echter al lang en breed gespeeld, want de aanvallende stootkracht was aan de kant van FC Groningen helemaal verdwenen. O.a. Luciano en Kees Kwakman (op de doellijn) behoedden de thuisploeg voor een nog veel grotere nederlaag.

 

De wedstrijd ging uit als een nachtkaars en het bekeravontuur is opnieuw op een deceptie uitgelopen. Het publiek, dat zo'n zin in de wedstrijd had gehad en vóór de wedstrijd de zichtbaar aangedane eregast Erik Nevland nog een zeer warm onthaal bezorgde, ging teleurgesteld naar huis. FC Groningen zal zich snel moeten herpakken, want al over drie dagen wacht de laatste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar. In De Kuip zal de FC zich op een gehaal andere wijze moeten presenteren, anders wordt dit een wel erg zware missie. 

 

 

 

Eerste helft

De trainersstaf had toch niet voor Henk Bos als basisspeler gekozen, maar voor Paco van Moorsel. Voordat dit op het veld duidelijk werd, waren de toeschouwers al met opzwepende muziek in de stemming gebracht, waarna er op een indrukwekkende wijze van Erik Nevland (hernieuwd) afscheid werd genomen.

 

FC Groningen won de toss en koos de favoriete helft, waarna ajax aftrapte. De stemming zat er goed in, en al in de eerste minuut konden we zien met welke intenties Grunn aan de wedstrijd was begonnen. Paco van Moorsel zette een blok, waarna Leandro Bacuna op Maikel Kieftenbeld afspeelde. Laatstgenoemde schoot vrij hoog over. Kort daarna kopte de door Johan Kappelhof vrijgelaten Viktor Fischer over het doel van Luciano.

 

Luciano moest reddend optreden op een schot van Boerrigter die langs Kees Kwakman was gesneld, en in het vervolg bleek dat arbiter Wiedemeijer zich had voorgenomen vrij veel toe te laten, ook een aantal overtredingen op Género Zeefuik die inmiddels bij bijna geen enkele scheidsrechter nog iets goeds kan doen.

 

FC Groningen leidde te vaak balverlies, al onttrok Femi zich hieraan. De Nigeriaan ging na een kwartier spelen neer in het vijandelijke strafschopgebied toen Leandro Bacuna een vrije trap naar Maikel Kieftenbeld had geschoten, maar voor een strafschop werd niet gefloten.

 

FC Groningen stak, zoals vooraf al strijdvaardig door Robert Maaskant aangekondigd, veel energie in de wedstrijd. Als het echter al in de buurt van de verdediging van de Amsterdammers kwam, dan gaf die geen krimp.

 

Ook Paco van Moorsel speelde in onze ogen nuttig; hij veroverde een aantal malen balbezit met belangrijke ingrepen.

 

Leandro Bacuna moest in de 21e minuut verzorgd worden door Henk Hagenauw (we hebben niet gezien wat er aan de hand was). Bacuna schudde z’n hoofd, kon echter wel doorspelen maar speelde verder een slechte wedstrijd.

 

Na een paar speldeprikjes van ajax was het in de 26e minuut raak. Siem de Jong profiteerde van het feit dat Virgil van Dijk was uitgestapt, draaide en haalde uit. Het schot vloog onhoudbaar voor Luciano via de binnenkant van de paal in het doel: 0-1.

 

FC Groningen bleef te weinig dreigend; de eindpass mislukte vaak. Fischer schoot hard naast, na een handsbal van Eriksen waarvoor niet werd gefloten. De Amsterdammers toonden aan dat ze meer individuele klasse hadden. Dit was vooraf bekend, maar de FC kon dit onvoldoende compenseren met andere zaken. Aan werklust schortte het absoluut niet, maar wel aan het opzetten van snelle combinaties en het aan de dag leggen van creativiteit en aanvallende stootkracht, waardoor er amper kansen gecreëerd werden.

 

Vlak vóór de rust schoot Leandro Bacuna een vrije trap, toegekend na een overtreding op Michael de Leeuw, net naast het doel van Cilessen. Vervolgens schoot Lasse Schöne vanaf een meter of 30 over het doel van Luciano, waarna het na een laatste corner voor ajax rust was.

 

In de rust liepen Henk Bos en Mitchell Schet zich warm. 

 

Tweede helft

Inderdaad werd meteen aan het begin van de tweede helft een dubbele wissel toegepast. Paco van Moorsel werd door Henk Bos vervangen en Femi door Mitchell Schet. In onze ogen geen voor de hand liggende wissels.

 

FC Groningen leverde de bal meteen na de aftrap wel in, en na een door Michael de Leeuw uitgelokte vrije schop, die door Virgil van Dijk naast werd geschoten, vloog de bal er aan de andere kant wel in. Eriksen rondde de snelle counter met een hard schot doeltreffend af. Luciano dook nog wel naar de bal maar kreeg het leder niet te pakken. Wat een teleurstelling, opnieuw een tegendoelpunt en dat vlak na de rust.

 

De rest van de tweede helft was voor wat betreft de Groningse dadendrang en vorm onthutsend te noemen. De FC was niet balvast, had moeite met het opzetten van combinaties en kwam geen moment in z’n gewenste spel.

 

De grensrechter die vóór de Piet Fransen tribune vlagde had overigens gerust thuis kunnen blijven - de beste man vlagde uitsluitend nadat scheidsrechter Wiedemeijer had aangegeven in welke richting de kalende knaap moest vlaggen.

 

Na een uurtje viel de derde Amsterdamse treffer. De rechtsbuiten van ajax kon door Lorenzo Burnet ongehinderd voorgeven waarna de al even ongedekte Viktor Fischer de bal simpel kon binnen schieten.

 

FC Groningen speelde de wedstrijd vervolgens uit zonder vertrouwen. Luciano en Kees Kwakman voorkwamen nog meer tegendoelpunten, maar als de ajacieden fanatieker hadden aangezet zou er een monsterscore op de borden zijn beland.

 

Er lukte niets meer aan de kant van FC Groningen. In de 84e minuut schoot Género Zeefuik, die vandaag niet veel bruikbare ballen heeft gekregen maar ook geen centimeter ruimte werd gegund, op het doel van Cilessen - het was zo ongeveer de eerste kans van FC Groningen in de tweede helft.

 

In de 86e minuut werd Richairo Zivkovic nog in de ploeg gebracht voor Género Zeefuik, die zich onmiddellijk naar de kleedkamers spoedde in plaats van naar de dug-out.

 

FC Groningen oogde in de tweede helft vermoeid en zonder vertrouwen. De wedstrijd zat er even later op. Robert Maaskant vuurde zijn mannen nog even aan om tenminste het publiek te bedanken, waarna een ieder zich huiswaarts spoedde. Wij hadden ons veel en veel meer van deze avond voorgesteld!

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_6418
DSC_6422
DSC_6437
DSC_6448
DSC_6451
DSC_6453
DSC_6472
DSC_6474
DSC_6481
DSC_6484
DSC_6489
DSC_6494
DSC_6541
DSC_6556
DSC_6577
DSC_6603
DSC_6622
DSC_6659
DSC_6696
DSC_6703
DSC_6710
DSC_6721
DSC_6725
DSC_6732
DSC_6735
DSC_6739
01/26 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Ajilore (’46 Schet), Van Moorsel, (’46 Bos) Bacuna; De Leeuw, Zeefuik (’86 Zivkovic).

Rest bank: Bizot, Sparv, Kirm, Bakker.


Opstelling Ajax
Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Blind; Poulsen (’61 Enoh), Schöne, Eriksen; Boerrigter (’72 Lukoki), De Jong (’80 Hoesen), Fischer.

Rest bank: Vermeer, Alderweireld, Andersen, Koppers.


Scores ’25 De Jong 0-1, ’49 Eriksen (Schöne) 0-2, ’60 Fischer (Boerrigter) 0-3
Toeschouwers: 21.994


Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Lobbert, Geutjes en Sanders
Gele kaart: ’74 Burnet (overtreding op Lukoki)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.