Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

562 gasten online

FC Groningen vecht in de Kuip voor wat het waard is maar staat uiteindelijk alsnog met lege handen

FC Groningen is er vanmiddag niet in geslaagd om het kalenderjaar positief af te sluiten. In een spannende wedstrijd tegen Feyenoord kon de ploeg over grote delen van de wedstrijd prima meevoetballen. Na een 0-0 ruststand en een eerste helft waarin beide ploegen vrijwel geen kansen konden creëren, kwam de wedstrijd in de tweede helft aardig op gang. Feyenoord was beter uit de kleedkamer gekomen en wie anders dan Graziano Pellè wist uit een corner de bal in het net te koppen. Na een mindere fase in de tweede helft wist Groningen zich knap te herpakken en scoorde Virgil van Dijk de tussentijdse gelijkmaker met een geweldig afstandsschot. Even later had Groningen zomaar op voorsprong kunnen en eigenlijk wel moeten komen na een goede voorzet van Bacuna, die De Leeuw alleen maar in het doel hoefde te lopen.

 

Na een zenuwslopende slotfase waarin de wedstrijd een zeer open karakter had ontwikkeld was het Feyenoord dat alsnog met de zege aan de haal ging. Wederom was het Pellè die de bal in het doel wist te werken. De Trots van het Noorden probeerde alsnog de gelijkmaker te forceren maar slaagde hier niet in. FC Groningen gaat op de elfde plek de winterstop in en weet waar het de komende weken aan moet werken: het creëren en benutten van kansen! Na 18 wedstrijden staat de teller op nog maar 18 doelpunten. Voor een ploeg die mee wil dingen om een plek in de play-offs voor Europees voetbal veel en veel te weinig.

 

Motivatie Robert Maaskant voor passeren Femi, Leandro Bacuna en Paco van Moorsel

Robert Maaskant legde vóór de wedstrijd tegenover de camera's van Eredivisie Live uit dat hij Femi, Bacuna en Van Moorsel niet in de basis had opgesteld omdat ze donderdag tegen ajax alles hadden gegeven en dat hij drie verse krachten (Sparv, Kirm en Schet) wilde brengen. Helemaal begrijpen we dit niet. Femi en Van Moorsel hebben donderdag immers alleen de eerste helft gespeeld en Schet heeft donderdag de volledige tweede helft gespeeld.

 

Motivatie Robert Maaskant voor wissel Leandro Bacuna voor Género Zeefuik

Robert Maaskant verklaarde na de wedstrijd tegenover de camera's van Eredivisie Live dat Género Zeefuik gewisseld moest worden omdat hij niet verder kon nadat hij op de bal was gevallen. Afgesproken werd dat Leandro Bacuna (voormalig spits in de jeugdopleiding) hem in de spits zou vervangen waarna hij zich zou moeten laten terugzakken naar de tien-positie op het moment dat Richairo Zivkovic in de ploeg zou zijn gebracht.

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting van de wedstrijd (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Michael de Leeuw na de wedstrijd

Interview met Ronald Koeman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd (ook over 'handvest betaald voetbal')

Inmiddels hebben we ook nog een fotoreportage van Wouter toegevoegd!

Robert Maaskant had de basiself voor de wedstrijd in de Kuip, vergeleken met de doordeweekse bekerwedstrijd tegen ajax, op drie plekken gewijzigd. Voor Femi, Van Moorsel en Bacuna waren Sparv, Schet en Kirm in de ploeg gekomen. Met name het passeren van Femi, door de lezers van fcgonline na afloop van de wedstrijd van donderdag nog tot fcgonline man-of-the-match gekozen, zorgde bij veel supporters voor onbegrip. Het nieuws dat Tim Sparv weer in de ploeg zou komen, zoals wij na de training van gisteren al hadden verwacht, werd over het algemeen instemmend ontvangen. Dat hiervoor echter Femi moest wijken viel bij velen in slechte aarde. Veel supporters en ook wij hadden toch wel Femi naast Sparv in de basis verwacht - en de donderdag zwaar onder de maat spelende Kieftenbeld op de bank.

 

 

Eerste helft
FC Groningen begon wat afwachtend aan de wedstrijd. Feyenoord mocht het spel maken en bij Groningen was er maar weinig beweging in de ploeg waardoor het bij balbezit moeilijk werd om een vrije man te vinden. De organisatie stond prima en de spelers vochten voor elke meter waardoor Feyenoord niet echt in het spel kwam. Bij beide ploegen lag het tempo echter veel te laag om de tegenstander echt in verlegenheid te brengen.

 

Na een kwartier spelen begon Groningen steeds meer uit de schulp te kruipen en kon het een paar keer richting het doel van keeper Mulder opstomen. Zo werd Zeefuik een keer goed in stelling gebracht door De Leeuw, maar helaas liet zich de vandaag ongelukkig spelende aanvaller veel te makkelijk van de bal zetten. De grootste kans was voor Tim Sparv die een uitstekend geschoten vrije trap van Andraz Kirm verkeerd inschatte waardoor de bal een makkelijke prooi voor Feyenoords keeper Mulder werd.

 

Aan de andere kant was de beste kans voor Schaken, maar hij stuitte na een fraaie solo op de attent keepende Luciano. Verdedigend stond Groningen in de eerste helft prima. Zo had Pellé weinig in te brengen bij Kwakman en Van Dijk. Laatstgenoemde wist zich na twee mindere wedstrijden tegen ajax weer te herstellen en speelde een uitstekende eerste helft in de Kuip. Het publiek begon tegen het einde van de eerste helft steeds meer te morren en werd zelfs met een striemend fluitconcert de kleedkamer ingestuurd - en dat was toch vooral de verdienste van FC Groningen.

 

 

Tweede helft
Feyenoord kwam wat scherper uit de kleedkamer en nam het heft nadrukkelijk in handen. De druk op de Groningse verdediging werd opgevoerd zonder overigens tot echte uitgespeelde kansen te komen. Na een klein uur spelen kwam Femi in de ploeg voor de geblesseerd geraakte Kieftenbeld en even later was de voorsprong voor Feyenoord een feit. Luciano had nog knap kunnen redden op een gevaarlijk afstandsschot van Boëtius, maar uit de hierop toegekende hoekschop van Clasie was het Pellè die beter timede dan Van Dijk en de verder prima spelende verdediger op dat moment toch te slim af was. Hij kopte de bal van dichtbij achter de kansloze Luciano: 1-0.

Groningen bleef op dezelfde verdedigende manier voetballen hoewel er toch eigenlijk wel gescoord moest worden. Bacuna kwam voor de vandaag zwak spelende Zeefuik in het veld. Een opmerkelijke wissel aangezien Bacuna als diepste spits moest spelen. Het idee zal wel geweest zijn om van de snelheid van Bacuna te profiteren maar dat had allicht beter met een echte spits, die in de persoon van Zivkovic ook nog op de bank zat, kunnen gebeuren. Vooralsnog lukte het Groningen in ieder geval ook met Bacuna in de gelederen niet om aanvallend een vuist te maken. Bacuna zelft ontsnapte een kwartier voor het einde van de wedstrijd zelfs nog een aan rode kaart toen hij met gestrekt been doorging op keeper Mulder. Scheidsrechter Kuipers, vandaag prima fluitend, trok slechts de gele kaart en daarmee mocht Bacuna meer dan tevreden zijn.

Uit het niets viel dan toch de gelijkmaker. Na een afgeslagen vrije trap van Kirm werd de bal opnieuw ingebracht door Schet en kwam via Feyenoorder Mathijsen voor de voeten van Virgil van Dijk. Virgil bedacht zich niet en haalde verwoestend uit: 1-1. Even later had Groningen zelfs zomaar op voorsprong kunnen en eigenlijk wel moeten komen. Kirm onderschepte de bal van Feyenoorder Vilhena en had oog voor Bacuna op de rechter vleugel. Zijn voorzet werd op een haarlengte gemist door De Leeuw - alles leek perfect te kloppen maar De Leeuw gaf na de wedstrijd aan dat de bal net op het verkeerde moment raar stuiterde waardoor hij de bal miste.

In een schitterende, open slotfase, waarin ook Zivkovic nog voor De Leeuw in het veld werd gebracht, kon het winnende doelpunt nog een beide kanten vallen. Uiteindelijk was het Feyenoord dat aan het gelukkige einde trok. In de kluts belandde de bal op het hoofd van Pellè die de bal drie minuten voor het einde van de officiële speeltijd vrij voor Luciano kon inschieten: 2-1. In de absolute slotfase, inclusief vier minuten extra tijd, probeerden de Groningers nog met man en macht de hernieuwde - en verdiende- gelijkmaker te scoren maar dat lukte uiteindelijk niet meer. En dus sluit FC Groningen het kalenderjaar 2012 in mineur af hoewel deze nederlaag al met al toch een nederlaag met perspectief genoemd mag worden. Spelers en technische staf moeten zich 4 januari 2013 weer in Groningen melden en dan zal de selectie op trainingskamp in Spanje met name aan het creëren en benutten van kansen moeten werken. Ook Rasmus Lindgren zal dan onderdeel van de selectie uitmaken en wie weet is hij wel de missende schakel in dit elftal.

 

Fotoreportage van het begin van de wedstrijd van Wouter Pauwels (ivm cameraproblemen helaas alleen van het begin)

 

DSC_0002
DSC_0007
DSC_0013
DSC_0014
DSC_0016
DSC_0017
DSC_0019
DSC_0020
DSC_0021
DSC_0022
DSC_0023
DSC_0024
DSC_0027
DSC_0029
DSC_0030
DSC_0031
DSC_0033
DSC_0037
DSC_0043
DSC_0045
DSC_0048
DSC_0066
DSC_0071
DSC_0081
01/24 
start stop bwd fwd

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl

 

Opstelling Feyenoord
Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie Immers, Vilhena (83' Vormer); Schaken (64' Verhoek), Pellè, Boëtius (89' Nelom)
Bank: Lamprou, Singh, Elabdellaoui, Achahbar.


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld (57' Ajilore), Sparv, De Leeuw (81' Zivkovic); Schet, Zeefuik (60' Bacuna), Kirm
Bank: Bizot, Van Moorsel, Bos, Bakker.

 

Scores: 59' 1-0, Pelle (Clasie), 77' 1-1 Van Dijk (Schet), 87' 2-1 Pelle (Immers)


Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaart: 74' Bacuna (overtreding op Mulder)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.