Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

126 gasten online

Gebrek aan scorend vermogen nekt FC Groningen opnieuw: geflatteerde 0-2 nederlaag tegen FC Utrecht

FC Groningen had zich veel voorgesteld van de hervatting van de competitie, maar het is vandaag van een (letterlijk) koude kermis thuisgekomen. De Trots van het Noorden liep vanmiddag tegen FC Utrecht tegen een even frustrerende als onnodige 0-2 nederlaag aan. FC Utrecht maakte weer eens naam als effectief spelende ploeg: het wist uit bijna alle mogelijkheden te scoren. Beide doelpunten vielen na rust. Eerst was het Alexander Gerndt die in de 56e minuut een door de zeer zwak leidende Ed Janssen wel erg gemakkelijk gegeven strafschop benutte (hij had hands gezien in een actie van Johan Kappelhof); de 0-2 viel in de 65e minuut uit een corner, waarin het uiteindelijk Mike van der Hoorn was die de bal in een srimmage binnen de touwen werkte.

 

De Domstedelingen overleefden vanmiddag een aantal fases waarin FC Groningen zich wat mogelijkheden wist te creëren, maar tijdens de wedstrijd moesten we wel terugdenken aan het interview dat het Dagblad van het Noorden tijdens het trainingskamp in het Spaanse Oliva met Rasmus Lingren had gehouden. Lindgren, overigens nog niet terug op zijn oude niveau, gaf tijdens het gesprek aan dat het hebben van een scorende spits lekker is voor een elftal en de ploeg vertrouwen geeft.

 

Dat is het grote verschil met de ploeg waarin Rasmus Lindgren tijdens zijn eerdere groen-witte dienstverband speelde. Erik Nevland, Luis Suarez en Marcus Berg wisten het net vrij regelmatig te vinden, maar dit geldt absoluut niet voor David Texeira en Género Zeefuik. Beide heren werken zich een slag in de rondte maar scoorden dit seizoen in competitieverband pas één maal, en ook vandaag was het gebrek aan scorend vermogen voorin weer schrijnend. Overigens gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat we in het eerste duel na de winterstop ook wat meer 'voetbal' en gestroomlijnde aanvallen hadden verwacht. Kees Kwakman weet dit mede aan de volgens hem dramatische grasmat, maar dit vinden we wel erg makkelijk.

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - FC Utrecht (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Hans Nijland na de wedstrijd

Interview met Jan Wouters na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Jan Wouters vóór de wedstrijd

Interview met Marco Bizot vóór de wedstrijd

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit onderaan het wedstrijdverslag toegevoegd!

FC Groningen liep in de tiende thuiswedstrijd dit seizoen alweer tegen de vierde nederlaag aan, en zal in de komende uitwedstrijden tegen N.E.C. en AZ resultaten moeten boeken om niet verder weg te zakken op de ranglijst en de aspiraties op een play-off plek om Europees voetbal niet in rook te zien opgaan.

 

Marco Bizot maakte vandaag zijn debuut voor het eerste elftal van FC Groningen en zal zich zijn eerste optreden anders hebben voorgesteld, en dit geldt voor iedereen die de FC een warm hart toedraagt. Wonden likken en focussen op N.E.C.-uit is nu het devies. Uit presteert FC Groningen dit seizoen beter dan in eigen stadion, laten we ons daar maar even aan vasthouden... FC Groningen zal het in Nijmegen overigens zonder Michael de Leeuw moeten doen. Bij de zgn. handsbal van Johan Kappelhof die leidde tot de strafschop (aan de andere kant liet Janssen overigens een handvol op hands lijkende situaties onbestraft) werd Kappelhof niet met geel bestraft, maar De Leeuw wel, vanwege aanmerkingen op de leiding. Het betekende de vijfde gele kaart voor de middenvelder, die zaterdag tegen N.E.C. tandenknartsend zal moeten toekijken.

 

Met name de West Tribune (vol in de wind) was vanmiddag erg leeg

 

Eerste helft

Marco Bizot leek vanmiddag een beetje nerveus aan de wedstrijd te beginnen, maar al snel wekte hij een betrouwbare indruk. Veel had hij vanmiddag overigens niet te doen. FC Utrecht was, zoals zoveel ploegen, niet naar Groningen gekomen om het spel te maken, en een spervuur op het doel van Bizot, die in de warming-up van Luciano nog een hart onder de riem kreeg toegestoken, bleef dan ook uit. Rasmus Lindgren kreeg bij het door de speaker omroepen van de opstelling overigens verreweg het meeste applaus, het publiek verwachtte veel van de nieuwe aanwinst.

 

Al na vier minuten kreeg de thuisploeg een goede mogelijkheid. Het was Andraz Kirm die de bal op inzet veroverde, op het doel van Robbin Ruiter afsnelde een schot op de doelman van Utrecht afvuurde. Ruiter wist de doelpoging ten koste van een hoekschop onschadelijk te maken.

 

David Taxeira kreeg al snel een overdreven preek van scheidsrechter Janssen toen de Uruguayaan het waagde te vragen waarom er niet werd gefloten voor een overtreding op hem, en gaandeweg de wedstrijd bleek dat Janssen met de bedoeling naar Groningen was afgereisd om de pot middels overdreven veel fluiterij kapot te fluiten. Enige consequentie in zijn manier van leiding geven is de man bovendien volledig vreemd.

 

FC Groningen was in de openingsfase de betere ploeg tegen een aanvallend krachteloos Utrecht. Mark van der Maarel was van de 22 spelers overigens de enige die vanmiddag met korte mouwen speelde, later nog gevolgd door invaller Género Zeefuik.

 

Gaande weg de eerste helft doofde het veldoverwicht van FC Groningen wat uit en vervlakte de wedstrijd meer. We zagen in het restant van het eerste bedrijf een duel dat in evenwicht was en waarin spektakel net even te schaars was, zowel door balverlies aan beide kanten als door de toch wat tactisch ingestoken wedstrijd tussen een ploeg die in 4-3-3 speelde en een opponent die in 4-4-2 opereerde.

 

Grote kansen bleven achterwege. We noemen een schot van Alexander Gerndt dat voorlangs ging en een schot van Tim Sparv dat via een Utrechts been een corner opleverde.

 

Na een half uur spelen werd Rasmus Lindgren op de bon geslingerd; we vonden de sanctie erg overdreven. Hij speelde eigenlijk normaal de bal. Een minuut later bleef een identieke situatie waarbij een speler van FC Utrecht op Andraz Kirm inging maar ook de bal speelde onbestraft. Ook Van der Maarel, die een overtreding op Michael de Leeuw beging terwijl de bal niet eens in de buurt was, ontsnapte aan geel.

 

FC Groningen werkte hard, maar zowel links als rechts was geen sprake van geolied spelende tandems. De samenwerking tussen Burnet/Kirm en Kappelhof/Schet liet, zoals wel vaker, te wensen over. Voorin kon David Texeira zich opnieuw niet als balvaste spits ontpoppen.

 

FC Groningen had de rust nog wel met een voorsprong in kunnen gaan, maar Michael de Leeuw miste de bal net uit een mooie aanval over de schijven Mitchell Schet, Tim Sparv en Andraz Kirm. Het publiek begeleidde de thuisploeg met een striemend fluitconcert richting de catacomben toen Ed Janssen even later voor de rust floot. Wij zochten met bijkans bevroren voeten de catering op.

 

Tweede helft

FC Groningen begon niet al te best aan de tweede helft. De trainersstaf zal dit ook hebben gezien en Leandro Bacuna en Género Zeefuik werden al snel de dug-out uitgestuurd.

 

FC Groningen leek zich echter te herpakken en ging op jacht naar de 1-0. Maaskant had in zijn perspraatje gezegd dat de openingsgoal een erg belangrijke zou zijn, en helaas bleek dit uit te komen. Het was FC Utrecht dat uit het niets in de 56e minuut op voorsprong kwam. Mitchell Schet verspeelde bal waarna het leder door FC Utrecht in het strafschopgebied werd gebracht. Volgens Janssen raakte Johan Kappelhof de bal met de hand en hij wees gedecideerd op de stip. Alexander Gerndt schoot de bal in de uiterste linker hoek van het doel; Marco Bizot kon er net niet bij. 0-1, wat een domper.

 

Robert Maaskant paste onmiddellijk een dubbele wissel toe. David Texeira en Mitchell Schet gingen naar de kant; Género Zeefuik en Leandro Bacuna kwamen binnen de lijnen. Zowel Texeira als Schet speelden niet best, maar vreemd genoeg werd het wisselen van de Uruguayaan met gefluit begroet terwijl het publiek liet merken dat het zich wél in het naar de kant gaan van Schet kon vinden. We kunnen dit alleen verklaren met het feit dat Texeira bij velen populairder is dan Schet, wellicht omdat Texeira hard werkt daar waar Schet niet op meeverdedigen te betrappen is. Goed spelen deden ze allebei niet.

 

Er kwam door de dubbele wissel wel meer Schwung in het elftal. Een mooi afstandsschot van Virgil van Dijk werd maar net door Ruiter gekeerd, waarna Leandro Bacuna net niet goed bij de afvallende bal kwam. Meteen daarna werd een schotje van Bacuna, met links, tot corner verwerkt, en het publiek ging er goed achter staan.

 

Diverse malen had Janssen voor een strafschop voor FC Groningen kunnen fluiten, maar hij deed dit niet. Zo werd Michael de Leeuw een keer opzichtig weggeduwd en kregen diverse spelers van FC Utrecht de bal tegen de hand. Toen er bij een handssituatie zelfs tégen Zeefuik werd gefloten en Janssen appelleerde dat de Groninger hands had gemaakt, konden we het hoofd slechts schudden over zoveel onrecht.

 

Het duo Kappelhof/Bacuna aan de rechterkant kwam wat beter uit de verf dan de rechterkant in de eerste helft, en dit kwam met name door het feit dat Bacuna, in tegenstelling tot Schet, wél bereid is om mee te verdedigen.

 

We zagen schoten van Zeefuik en De Leeuw op Ruiter (weer met een corner als resultaat), en omdat Virgil van Dijk meer en meer meeging naar voren werd de wedstrijd steeds opener.

 

In de 65e minuut ging het mis voor FC Groningen. Marco Bizot voorkwam met een knappe redding bij een uitbraak van FC Utrecht ten koste van een hoekschop nog een doelpunt, maar uit deze corner scoorde Mike van der Hoorn alsnog de 0-2. Wellicht had Marco Bizot hier uit zijn doel moeten komen, dit moeten we vanavond nog maar eens terugzien.

 

Michael de Leeuw kopte de bal in de 69e minuut uit een voorzet van Lorenzo Burnet voorlangs, waarna Adam Sarota hands maakte. Dit was een duidelijker geval van hands dan bij de strafschop, maar Janssen handelde weer eens niet consequent.

 

Van Dijk kopte de bal in het vijandelijke strafschopgebied tegen de hand van een speler van FC Utrecht, maar u raadt het al - voor een strafschop werd niet gefloten.

 

De wedstrijd was nu eigenlijk gespeeld, FC Groningen straalde dit uit. FC Groningen had hard gewerkt, maar was net als vóór de winterstop niet in staat geweest voorin enig scorend vermogen aan de dag te leggen; ook het opbouwen had te wensen overgelaten. Utrecht had uit de schaarse mogelijkheden weten te scoren, daar waar FC Groningen diverse kansen niet had weten te benutten.

 

Rasmus Lindgren, in de tweede helft behoorlijk weggezakt, werd in de 83e minuut naar de kant gehaald en gewisseld voor Henk Bos die als controleur ging spelen. Virgil van Dijk bleef in de punt van de aanval spelen waardoor Leandro Bacuna zich naar achteren liet zakken. Het mocht allemaal niet meer baten

 

Als het dan tegenzit, dan rolt ook een in de 88e minuut door Género Zeefuik van richting veranderd schot van Tim Sparv niet aan de verkeerde kant van de paal, maar vandaag gebeurde het wel.

 

Na een goede redding van Bizot bij een grote kans van FC Utrecht en een lachwekkende gele kaart voor Jan Wuytens van FC Utrecht floot Ed Janssen voor het einde. FC Groningen is de hervatting van de competitie met een gevoelige nederlaag begonnen. Hierop hadden wij niet gerekend!

 

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_7284
DSC_7289
DSC_7294
DSC_7297
DSC_7305
DSC_7315
DSC_7336
DSC_7338
DSC_7349
DSC_7391
DSC_7397
DSC_7411
DSC_7427
DSC_7437
DSC_7441
DSC_7462
DSC_7487
DSC_7492
DSC_7496
DSC_7509
DSC_7540
DSC_7541
DSC_7579
DSC_7596
DSC_7599
DSC_7603
DSC_7607
DSC_7608
DSC_7614
DSC_7616
DSC_7617
DSC_7618
DSC_7620
DSC_7621
DSC_7623
DSC_7624
DSC_7630
01/37 
start stop bwd fwd


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Lindgren (83’ Bos), De Leeuw, Sparv; Schet (58’ Bacuna), Texeira (58’ Zeefuik), Kirm.
Rest bank: Luciano, Ajilore, Magnasco, Bakker.


Opstelling FC Utrecht
Ruiter; Van der Maarel, Van der Hoorn, Wuytens, Zullo; Sarota, Kali, Asare, Van der Gun (79’ De Kogel); Duplan (88’ Heerings), Gerndt.
Bank: Verhoeven, Bovenberg, Mårtensson, Ayoub, Schepers.


Toeschouwers: 20.539
Scores: 55’ Gerndt (strafschop) 0-1, 65’ Van der Hoorn (rebound) 0-2


Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Langkamp, De Vries, Koekoek
Gele kaarten: 30’ Lindgren, 55’ De Leeuw, 93’ Wuytens.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.