Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

148 gasten online

FC Groningen knokt zich met strijd en passie naar verdiende overwinning in Alkmaar

Andraz Kirm is vanavond door de kijkers van Eredivisie Live tot man-of-the-match gekozen, en dit had er alles mee te maken dat hij vanavond het enige en daarmee winnende doelpunt in Alkmaar maakte. Na een klein half uur spelen was het Bizot die met een snelle uitgooi een counter inzette die via Zeefuik en Kirm werd afgerond. Hiermee lijkt de neerwaartse spiraal waar de Trots van het Noorden in terecht was gekomen een halt toegeroepen. Met uitstekend positiespel en een over-mijn-lijk mentaliteit die bij een aantal spelers extreme vormen aannam, wist Groningen de voorsprong over de streep te trekken. Met Van Dijk als rots in de Groningse verdediging, een Femi die onmenselijk veel werk verrichtte en samen met Lindgren een sterk blok voor de verdediging vormde en een zeer dynamische aanvalslinie met de als altijd hard werkende De Leeuw en de opgebloeide Kirm kon het elftal vandaag overtuigen.

 

Scheidsrechter Higler floot vandaag zoals we hem kennen, consequent maar pietluttig. Dit resulteerde in 7 gele kaarten, waarvan een groot deel wegens praten, en twee rode kaarten waarvan één voor trainer Maaskant en één voor Viktor Elm na een tackle van achteren op De Leeuw.

 

De ontlading na het fluitsignaal was groot in Alkmaar, zowel bij de spelers als ook bij de supporters!

 

Blessure Femi

Ook Femi, op bovenstaande foto 5e van rechts, liep mee om de supporters te bedanken. Hij moest zich in de 84e minuut geblesseerd laten vervangen door Sparv. Zijn kuit was na de wedstrijd in het ijs gezet, zoals op de foto te zien is. Laten we hopen dat het geen ernstige blessure betreft en dat hij zaterdag tegen RKC Waalwijk gewoon inzetbaar is!

 

De supporters van FC Groningen in het uitvak juichen na het doelpunt van Andraz Kirm -

foto met dank aan Johannes Klinkenberg (AZFanpage.nl & Voetbalfotograaf.nl)

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting AZ - FC Groningen

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Gertjan Verbeek na de wedstrijd

Interview met scheidsrechter Higler na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Gertjan Verbeek vóór de wedstrijd

Eerste helft

AZ was als een speer uit de winterstop gekomen maar kreeg vandaag amper een voet aan de grond. De Alkmaardes waren wel erg sterk aan de wedstrijd begonnen, dwongen binnen enkele minuten al meerdere corners af en hadden ook al op voorsprong kunnen komen door Altidore die na een corner ineens vrij voor het Groningse doel stond maar de bal niet goed onder controle kreeg. Ook werkte Kwakman een bal wel duidelijk met zijn bovenarm weg en hier had Higler de bal ook zomaar op de stip kunnen leggen. Marco Bizot maakte in deze fase van de wedstrijd een wat onzekere indruk maar herpakte zich gaandeweg de wedstrijd.

 

Nadat AZ na ruim 10 minuten was uitgeraasd kroop FC Groningen steeds meer uit de schulp. Eerst waren het nog voorzichtige speldenprikjes die de Groningers uitdeelden, maar gaandeweg de eerste helft werd het gevaar voor het doel van de Alkmaarse keeper Esteban steeds dreigender. Schoten van achtereenvolgens Kappelhof, Femi en de mee opgekomen Van Dijk wist de keeper van AZ nog te pareren. Na een klein half uur spelen liet zijn verdediging hem echter dermate in de steek dat er geen houden meer aan was. Andraz Kirm kreeg van verdediger alle ruimte om zijn schot goed te plaatsen: 0-1! Hiermee wist Kirm zijn eerst officiële doelpunt in dienst van de Trots van het Noorden te scoren. Enige smet op het doelpunt: Leandro Bacuna vond dat hij er beter voor had gestaan en maakte dit middels gebaar kenbaar in plaats van met zijn ploeggenoten dit zo verschrikkelijk belangrijke doelpunt te vieren. Ronduit stuitend! We stellen voor ook voor hem een boete en een maatschappelijke stage op te leggen. Bovendien incasseerde dezelfde Bacuna ook nog eens een domme gele kaart, alweer zijn vijfde van dit seizoen, waardoor hij volgende week tegen RKC Waalwijk geschorst zal zijn.

 

In het restant van de eerste helft had FC Groningen met iets meer durf de zege al veilig kunnen stellen. Femi had Maher in de tang, Van Dijk en Kwakman gaven Altidore geen ruimte en daarmee was het Alkmaarse aanvalsspel dermate ontregeld dat er amper gevaarlijke situaties voor het doel van Bizot vielen te noteren. Groningen had hier meer van moeten profiteren maar nam een afwachtende houding aan. Vóór rust had FC Groningen toch al 5 schoten op het doel van Esteban weten te lossen en dat wel een enorme vooruitgang te noemen vergeleken met de eerste helft in Nijmegen vorig weekend.

 

Voor de wedstrijd werden er fakkels afgestoken hetgeen voor sfeervolle plaatjes zorgde

 

Tweede helft

Scheidsrechter Higler drukte nadrukkelijk zijn stempel op de tweede helft van de wedstrijd. Al snel begon hij weer kaarten te trekken, eerst een gele kaart voor Lindgren (volgens Maaskant zei Lindgren niet meer dan 'he!') en vervolgens zelfs een rode kaart voor Maaskant die deze actie achteraf bij Langs de Lijn een 'leermoment voor de scheids' noemde. Maaskant had naar eigen zeggen tegen de bank geroepen dat er geen sprake was van een overtreding en dat het bovendien geen damesvoetbal is, hetgeen hem vermanende woorden van de scheidsrechter opleverde. Toen Maaskant vervolgens riep dat hij het tegen zijn bank had, moest hij naar de tribune... Even later eiste Higler wederom een hoofdrol op door Viktor Elm een rode prent voor te houden na een tackle van achteren op De Leeuw. Een overtreding was het zeker, maar met een rode kaart leek deze overtreding toch wel erg zwaar gestraft.

 

Verder had de tweede helft weinig meer weg van de boeiende tweestrijd in het eerste bedrijf. Verbeek probeerde nog met een aantal aanvallende wissels alsnog de gelijkmaker te foreceren (zo maakte onder andere Overtoom zijn debuut voor de Alkmaarders), maar FC Groningen bleef toch vrij makkelijk overeind. Wel was Overtoom nog dicht bij een treffer, maar zijn schot ging net naast.

 

Bij FC Groningen mocht Hilal Ben Moussa nog zijn debuut maken in het eerste elftal (hij verving Zeefuik in de extra tijd) en we zijn benieuwd of hij de komende tijd meer minuten mag maken. Mogelijk krijgt hij al volgende week tegen RKC Waalwijk de kans op meer speeltijd.

 

Al met al boekte FC Groningen en zwaarbevochten maar ons inziens terechte overwinning. De komende weken zal blijken of de ploeg hiermee de weg omhoog wist in te slaan. De Trots van het Noorden speelde vandaag aanvallend niet strikt in het 4-3-3 systeem dat dit seizoen voornamelijk gepraktiseerd werd. We zagen de ploeg voorin heel dynamisch dan weer in een 4-4-2, dan weer in een 4-5-1 en ook wel eens in een 4-3-3 systeem spelen. Ook al leverde dit niet over de hele wedstrijd sprankelend aanvalsspel op, we hebben vandaag in ieder geval een beter voetballend elftal gezien dat de afgelopen weken. Een wedstrijd met resultaat en een wedstrijd om de komende tijd op voort te borduren!

 

Door de overwinning staat FC Groningen weer op de twaalfde plaats, met hetzelfde puntenaantal als de tegenstander van zaterdag a.s., RKC Waalwijk. Wederom een 6-punten-wedstrijd dus...

 

020220131998_1
020220132000_1
020220132001_1
020220132002_1
020220132004_1
020220132005_1
1/6 
start stop bwd fwd

  

De statistieken van de wedstrijd, met dank aan FC Groningen:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet (72’ Bakker); Lindgren, De Leeuw, Ajilore (84’ Sparv); Bacuna, Zeefuik (90’ Ben Moussa), Kirm.
Rest bank: Luciano, Magnasco, Texeira, Bos.

Opstelling AZ
Esteban, Marcellis, Reijnen (76’ Berghuis), Viergever, Gorter, Henriksen, Maher, Elm (65’ rood), Beerens (79’ Johansson), Altidore, Gudmundsson (62’ Overtoom).
Rest bank: De Winter, Ortiz, Lam, Wijnaldum.

Toeschouwers: 16.454
Scores: 27’ Kirm (-) 0-1

Scheidsrechter: Higler
Rode kaart: 47’ Maaskant (protest), 64’ Elm (overtreding op De Leeuw)
Gele kaarten: 38’ Zeefuik (overtreding op Reijnen), 45’ Bacuna (overtreding op Marcellis), 46’ Lindgren (commentaar op de leiding), 55’ Maher (overtreding op Ajilore), 58’ Henriksen (schwalbe), 77’ Van Dijk (spelbederf), 78’ Altidore (protest)

 

Onze wel erg enthousiaste tweet na afloop van de wedstrijd is maar liefst 118 keer geretweet. 

Ook bij onze volgers was de ontlading dus groot!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.