Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

177 gasten online

Helemaal niets in Heerenveen!

Goed voetbal was onmogelijk op de knollentuin die Euroborg heet, strijd leveren was derhalve het devies om de punten in eigen huis te kunnen houden. En strijd werd er meer dan voldoende geleverd. Gevolg: voor het eerst sinds januari 2006 werd er weer een thuiszege behaald op de aartsrivaal uit Friesland. Na een 1-0 ruststand (schitterend doelpunt van onze inmiddels onomstreden clubtopscorer Timmy Matavz) zegevierde de Trots van Het Noorden uiteindelijk met 2-0. Ook Andreas Granqvist pikte zijn doelpuntje nl. nog mee via een snoeiharde kopbal. Ook de uit het blindeninstituut opgeduikelde grensrechter die op Oost van begin tot eind stuntelde kon aan de zeer belangrijke overwinning niets meer veranderen. We staan alweer 10e! En nu Twente inpakken!

 De collectebussen voor de Haïti-actie hebben we zowel bij binnenkomst als bij het verlaten van de Groene Hel niet kunnen ontdekken, maar verder waren er - op het steeds stiller wordende uitvak na - alleen maar winnaars vanavond in de Euroborg. Vanaf het begin maakte de FC, dat startte in de al verwachte opstelling, dus met Lucius op rechtsback en Matavz als enige spits in de 4-2-3-1 formatie, duidelijk dat het wederom aan het langste eind wilde trekken tegen de Friezen. Uit hadden we de punten immers ook al meegenomen, Morten Nordstrand was toen in de met 1-0 gewonnen derby het goudhaantje. Vanaf het begin streed FC Groningen voor elke meter.

 

En wat mogen we onze handen dichtknijpen dat Tim Matavz dit seizoen eindelijk de progressie boekt en is doorgebroken wat we al jaren hoopten en ook verwachtten. Niet voor niets zat o.a. Real Madrid ook achter hem aan voordat de FC hem in 2007 vastlegde. De Sloveen zette eerst met een prachtig hakje Goran Lovre vrij voor de Friese keeper, maar Lovre schoot rakelings naast. De wedstrijd was toen pas acht minuten onderweg. Overigens was Theo Lucius degene die op dat moment de bal veroverde en de aanval opzette. Lucius speelde een prima eerste wedstrijd voor FC Groningen. Hij had wel een paar slippertjes, maar leverde een puike partij af en samen met Fredrik Stenman en Matavz behoorde hij tot de betere spelers vanavond. Uit niets bleek zijn maandenlange afwezigheid van voetbal-op-niveau, hij brengt rust, maar levert ook strijd, motiveert en coacht. Wat mij betreft zien we hem hier volgend seizoen ook nog (als je dit ietwat opportunistisch, ik geef het toe, na één wedstrijd al kunt zeggen).

 

Vier minuten later was het wel raak. Voor weer Matavz was een hoofdrol weggelegd. Hij wurmde zich langs en door een handvol statische verdedigers van Heerenveen en schoot de bal vallend, een beetje op z'n Nevlands, in de  lange hoek. 1-0!

 

Leandro Bacuna poeierde na een half uurtje nog rakelings naast, dat was het wel zo'n beetje wat de wapenfeiten van de FC betreft in de eerste helft. De thuisploeg begon steeds slordiger te spelen en Heerenveen kwam daardoor wat beter in z'n spel. Met een 1-0 stand gingen we de rust in.

 

In de rust zagen we twee spelers van de Friezen warmlopen, Losada en Sibon, en de angst sloeg ons om het hart, we hebben nl. slechte ervaringen met tegenstanders die in de rust een dubbele wissel toepassen als ze tegen ons achterstaan. PSV-uit, om maar eens een traumatische ervaring te noemen.

 

Aan Jan de Jonge is een dergelijke psychologische zet echter niet besteed, want hij bracht aan het begin van de 2e helft alleen Losada in het veld, Gerald Sibon mocht nog een poosje warmlopen. Desondanks was er maar één ploeg die speelde in het eerste kwartier na rust en dat was niet de FC. De Friezen kregen drie zeer goede kansen op de gelijkmaker maar als door een mirakel kregen ze de bal er niet in. Op een wel enorm belangrijk moment was daar echter opeens ons kopgenie Granqvist. Uit een vrije schop, tot woede van Bak Nielsen toegekend, plaatste Danny Holla (moeizaam begonnen vandaag maar gaandeweg de wedstrijd steeds beter spelend) de bal loepzuiver op het hoofd van de volkomen ongedekte Zweed en die wist met dit presentje wel raad: 2-0 in de 60e minuut! (Bak Nielsen klapte zijn handen overigens bijna stuk bij het warmlopen vóór de wedstrijd, hij leek de supporters van Heerenveen alweer in zijn hart gesloten te hebben, tot zover de waarde die we aan uitlatingen van de Deen ("ik klap en juich nooit meer voor de supporters") mogen hechten.

 

Heerenveen ging vervolgens achterin één op één spelen, maar we konden hier niet nog een keer van profiteren. Matavz was nog een keer bijna trefzeker, Sankoh, toch niet onze meest aanvallend ingestelde speler, liep nog volkomen alleen af op keeper Lejsal maar de werkelijk abominabel vlaggende grens aan de rechterkant had het weer eens niet goed gezien en vlagde de centrale verdediger volkomen ten onrechte af voor buitenspel. Niet hij maar Daley Blind, vandaag voor Bacuna ingevallen en een echte aanwinst zo op het eerste gezicht, stond off site. Blind had bij het invallen zijn shirt al uit de broek en had diverse slidings in petto, en dit gevoegd bij zijn groene schoeisel doet ons concluderen dat hij uiterlijk maar weinig weg heeft van een echte Ajacied, gelukkig.

 

Aan de andere kant hadden de Friezen ook nog een paar kansen maar in de stand kwam geen verandering meer. Massaal werd "Helemaal niets in Heerenveen!" aangeheven, en na een paar minuten blessuretijd blees scheidsrechter Vink, die nooit onze vriend zal worden, voor het laatst. Vink ging helaas mee in het dramatische niveau van zijn figurerende dilettanten en voelde bovendien de derby totaal niet aan, hij floot alsof het een handbalwedstrijd betrof. De traditionele aanslag van Dingsdag op Lovre (hoofd eraf proberen te trappen, net als in de heenwedstrijd, Hugo Borst noemt Dingsdag niet voor niets gestoord) ontging dhr. Vink ook al volledig. Categorie Ruud Bossen, weg ermee! De spelers liepen hun ereronde, slechts Thomas Enevoldsen, in de 62e minuut vervangen door Femi en zichtbaar niet happy met deze wisselbeurt, ontbrak in het feestende gezelschap. Of zal hij een lichte blessure hebben opgelopen wat Ron Jans tot de vervanging deed besluiten? In elk geval was ik verbaasd over deze wissel, Bacuna leek op dat moment rijper voor een aflossing want ons jonkie zat er toen al volledig doorheen.

 

Morten Nordstrands carrière bij de FC lijkt bezegeld, aangezien niet hij maar Koc nog in het veld kwam, terwijl Nordstrand wel weer fit is. Het lijkt ook verstandig om na dit seizoen niet met deze bij een overgang veel geld kostende frêle Deen verder te gaan. Daarentegen raden we de technische staf dringend aan de (gelukkig eenzijdig door de FC te lichten) optie met Tim Matavz zo snel mogelijk - bij voorkeur vannacht nog -  te lichten. Ook zijn contract loopt na dit seizoen af, en zelf heeft de koele kikker al aangegeven graag te willen blijven, kortom - vastleggen die handel! Hij draait de laatste tijd praktisch één op één, wat willen we meer! En hij is vorige week pas 21 lentes jong geworden, wat een toekomst heeft hij nog voor zich!

 

Zondag wacht Twente, op een veld waarop dan waarschijnlijk helemaal geen groene spriet meer staat, aangezien er tot die tijd ook nog een paar keer in de Euroborg getraind wordt. Maar wat maakt het uit, qua inzet en vechtlust staan we gelukkig weer ons mannetje, dit biedt volop kansen tegen de zondag sterk gehavende Tukkers. Ze hebben door blessures en schorsingen maar twee fitte c.q. speelgerechtigde middenvelders, ja eigenlijk drie maar het verhaal rond Theo Jansen is bekend.

 

Maar eerst nog even nagenieten van deze immens belangrijke zege. Zes punten gepakt tegen de Friezen dit seizoen, heerlijk! We zijn twee plaatsen geklommen op de ranglijst, staan tiende met evenveel punten als de nummer negen, VVV, kortom: het linker rijtje en de play offs gloren. Het gevoel kan snel omslaan!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.