Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

493 gasten online

FC Groningen speelt Twente compleet van de mat maar scoort niet: 0-0

De Trots van het Noorden heeft vanmiddag met een formidabele wedstrijdinstelling nagelaten de tegenstander uit Twente de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. Grunn speelde vanaf minuut één in een zeer hoog tempo en had als enige ploeg de ultieme wil om te winnen, maar ondanks een aantal goede kansen hield Boschker zijn doel schoon. Daley Blind, met Tim Matavz één van de uitblinkers bij Groningen, speelde zijn opponent Stoch volledig uit de wedstrijd, van laatstgenoemde was niets te zien op zijn foeillijke gele schoeisel na. Steve McLaren gaf na afloop alle credits aan onze FC en sprak m.b.t. zijn ploeg van de worst performance since I've been here, maar hij gaat wel met een gestolen punt terug naar Enschede. De toeschouwers zijn, ondanks de vrieskou, getuige geweest van een fantastische wedstrijd.

FC Groningen begon vanmiddag noodgedwongen zonder de zaterdag op de training geblesseerd geraakte Koen van de Laak en de na afloop van Heerenveen-thuis nog tot man of the match gekroonde Theo Lucius, maar het spel leek er met de vervangers, Femi en Daley Blind, niet onder te lijden. Sterker nog, achteraf moet worden betwijfeld of Theo Lucius de snelle en bewegelijke Stoch wel net zo fabuleus uit de wedstrijd zou hebben gespeeld als Daley Blind dat vanmiddag heeft gedaan. Met een combinatie van vechtlust en een gave techniek had Stoch niets in te brengen als lege briefjes.

 

Vanaf de eerste minuut liep het crescendo bij de thuisploeg. 't Is moeilijk om de opstelling in linies weer te geven, het was de bedoeling dat Bacuna vergeleken met de thuiswedstrijd tegen Heerenveen doorschoof naar voren waardoor Femi samen met Danny Holla controlerend kon spelen, en Lovre liep wat aan de rechterkant. Een 4-2-3-1 concept was het echter niet echt, maar 4-4-2 al helemaal niet. Als er zoiets bestaat als 4-2-2-2, dan speelde de FC zo vanmiddag. Bacuna en Matavz als voorste spelers, daarachter Enevoldsen en Lovre, daarachter Holla en Femi en tenslotte de achterhoede met Stenman, Granqvist, Sankoh en Blind. Op de bank zaten overigens maar zes man, Darryl Lachman zat daar niet bij. Ook een blessure?

 

De strijdwijze van Ron Jans pakte heel goed uit. De thuisploeg zette de na de winterstop in verval geraakte, voormalige Tukkerse koploper - die vorige week ook al een punt stal uit Utrecht - vanaf het eerste fluitsignaal van de iets minder beroerd dan anders fluitende Blom onder druk. Binnen de kortste keren konden we kansen noteren van Bacuna (schot, 6e minuut, had iets meer de tijd kunnen nemen), Holla en Granqvist (2x zelfs). Twente kon er niets tegenover stellen. Duidelijk was dat er wel snelheid in de uitploeg zit bij een schaarse counter, maar door achterin goed geconcentreerd te blijven konden we voor rust amper een doelgerichte kans aan de kant van de Enschedeërs waarnemen.

  

Daley Blind stond niet alleen als rechtsback, een positie waarop hij als linksbenige verrassend goed uit de voeten kan, zijn mannetje maar heeft ook de nodige aanvallende dreiging. Hij stond aan de basis van menige aanval en kreeg zelf ook een paar kansen. Ik heb erop gelet en zijn shirt was na afloop het smerigste van alle Groningers, dit siert hem. Aan de linker kant kreeg Fredrik Stenman ook al zeeën van ruimte maar in de eerste helft had de FC daar meer mee kunnen doen, de centrale verdedigers en middenvelders hadden de gapende leemtes op links en op rechts echter niet altijd in de gaten.

 

Op slag van rust kreeg Douglas opeens een dot van een kans, maar hij kopte gelukkig naast. Achteraf bezien was dit zo ongeveer de enige echte kans van de Tukkers, in 90 minuten wedstrijd.

 

Het was een wonder dat Twente de rust ongeschonden haalde, maar het publiek begeleidde de thuisploeg met een daverend applaus richting de kleedkamers. We vreesden in de rust dat we Tim Matavz niet terug zouden zien, hij raakte licht geblesseerd en moest ook in gesprek met de clubarts en verzorger van Groningen, en Ron Jans liet uit voorzorg Serhat Koç en Morten Nordstrand warmlopen. Het uitvallen van de Sloveen zou een grote aderlating hebben betekend, 't is ongelofelijk hoe balvast, doelgericht en gevaarlijk de jonge Sloveen momenteel speelt. Hij lijkt in niets meer op het frêle knaapje van een paar jaar geleden.

 

Onze vrees was ongegrond want na de welverdiende thee kwam Matavz gewoon weer samen met de anderen het veld op. De thuisploeg streed ook in de tweede helft vol overgave en kende vanmiddag niet één dissonant. In het eerste kwartier na rust kreeg onze FC enorme mogelijkheden. Sankoh, ja hij, verraste Boschker bijna, Gibril wilde vermoedelijke een voorzet afleveren maar de bal zeilde bijna in het doel. De Twente-goalie kon ternauwernood redding brengen. Kort daarna poeierde Tim Matavz, die zichzelf prima had vrijgespeeld, op de paal, en weer slechts luttele minuten later vloog een boogballetje van Thomas Enevoldsen bijna in het vijandelijke doel. Het schot van de Deen kreeg net niet genoeg snelheid mee anders had het 1-0 gestaan.

 

Daar waar Twente eerder dit seizoen al vaker met een belabberd veldspel uiteindelijk onverdiend met de drie punten aan de haal gingen, vaak door een late goal van Ruiz, daar gebeurde dit vanmiddag niet. Ruiz had niets te vertellen vandaag en onze angst dat de FC het hoge team op de zware Euroborg-grasmat niet tot het einde kon volhouden bleek ongegrond, we gingen maar door in het hoge tempo, 't was echt een meeslepende wedstrijd. Het publiek ging er ook steeds meer achter staan en de voorsprong van de Groningers leek een kwestie van tijd. Verdere grote doelkansen kregen we echter niet meer.

 

In de 86e minuut moest Goran Lovre leeggestreden naar de kant, kort daarvoor was hij al door Danny Holla bij een krampaanval geholpen. Mike Zonneveld werd in Gorans plaats voor de laatste handvol minuten in de ploeg gebracht. Daarvóór had menigeen verwacht dat Leandro Bacuna (eigenlijk nog een A-junior!), die ook een beetje op zijn laatste benen liep (maar wel door bleef vechten, net als de rest van de vanmiddag nooit verslappende Groningers), door bv. Morten Nordstrand zou worden vervangen, maar de Deen, wiens dagen bij de FC nu echt geteld lijken, kwam er niet meer in.

 

Toen Kevin Blom voor het einde floot (daar waar hij beter voor een vrije schop voor Groningen had kunnen fluiten op een zeer gevaarlijke plek, een verdediger van Twente had nl. zojuist hands gemaakt) kregen de spelers een zeer, zeer verdiende staande ovatie van het publiek. Goed beschouwd hebben we vandaag twee punten verloren, maar de morele winnaar waren wij en ik denk dat we zaterdag met een wel heel erg lekker gevoel naar Alkmaar afreizen, met fantour-bussen en wellicht heel veel 9-persoons busjes.

 

De FC speelt weer met lef, het strijdt weer met overgave voor de punten, en het was woensdag tegen Heerenveen niet anders. Dit hebben wij vóór de winterstop node gemist. Het grote verschil met Heerenveen-thuis was echter dat het veldspel nu vele malen beter was, we konden vandaag strijd aan technisch goed spel koppelen. Vanmiddag kregen we de ultieme poging van het (door nota bene Van Halst van Twente geïntroduceerde!) GTPV-speltype te zien. Groningen Thuis Pressie Voetbal, daar waar het Groningen-publiek zo van houdt. Als Ron Jans en zijn spelers dit de komende maanden kunnen vasthouden dan wordt de Hel van het Noorden weer de échte Hel van vroeger en dan gaan we nog een mooi sluitstuk van de competitie tegemoet!

 

Ron Jans had na afloop een soortgelijk gevoel als ik hierboven geprobeerd heb te verwoorden. Hij vertelde dat hij FC Groningen tegen FC Twente „de beste wedstrijd van het seizoen” zag spelen. Hij was net als het thuispubliek (en vermoedelijk het uitvak) niet heel teleurgesteld in de puntendeling, ondanks het grote veldoverwicht: "Ik heb genoten van FC Groningen en daarom stemt dit resultaat me niet treurig”, aldus Jans. Onze trainer sprak van "een nieuwe start". "Het lijkt wel alsof we opnieuw zijn begonnen. Als we dit kunnen volhouden, is dat hartstikke mooi." En over Daley Blind was hij al even enthousiast als ik: "Daley is misschien wel de verpersoonlijking van FC Groningen in de tweede seizoenshelft. Hij speelt fris en met veel enthousiasme.”

 

Stece McLaren was had na afloop behoorlijk de pé in maar bleef eerlijk. Hij liet weinig heel van zijn manschappen en verklaarde: "Ze deden werkelijk alles fout. Deze ontmoeting moeten we maar snel vergeten. Je moet voetballen met de intentie om een wedstrijd te winnen. Ik zag dat vandaag totaal niet terug. We mogen blij zijn dat we hier een punt hebben behaald. Objectief gezien is die remise niet terecht. FC Groningen had gewoon moeten winnen.”

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

 

Opstelling FC Groningen:

Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Holla, Enevoldsen, Lovre (86’ Zonneveld); Bacuna en Matavz.
Rest bank: Van Loo, Jansen, Nordstrand, Koç, Olijve.


Opstelling FC Twente:
Boschker; Kuiper, Wisgerhof, Douglas, Rajkovic; Tiendalli, Perez (74’ Parker), Vujicevic (86’ Rendla); Ruiz, Nkufo, Nkufo, Stoch.
Rest bank: Paauwe, Wellington, De Jong, Hetemaj, Bannink.


Toeschouwers: 21.555 (uitverkocht)

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.