Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

339 gasten online

FC Groningen knokt zich met absolute wil om te winnen dik verdiend langs sc Heerenveen; Euroborg in extase

Eindelijk had curieuze scheidsrechterlijke lankmoedigheid geen negatieve uitwerking op het resultaat van een wedstrijd van FC Groningen. Scheidsrechter Jan Wegereef hield sc Heerenveen vanmiddag op de been door het timide elftal van Marco van Basten getalsmatig ten onrechte intact te laten. Al bij de rust, die met een ongekende 2-0 voorsprong voor FC Groningen werd ingegaan en de Trots van het Noorden op een ovationeel applaus kwam te staan, hadden de Friezen met twee man minder op het veld moeten staan. Eerst was het Alfred Finnbogason die Rasmus Lindgren met een onvervalste kopstoot velde maar de wedstrijd onbestraft mocht vervolgen, en toen Leandro Bacuna (weer uitstekend in zijn vrije rol!) in de 42e minuut door Joey van den Berg werd gevloerd floot Wegereef wel voor een strafschop, maar hij verzuimde Van den Berg zijn tweede gele kaart te verstrekken. SC Heerenveen zou op slag kansloos zijn geweest als het in de tweede helft met negen man een 2-0 achterstand had moeten zien recht te zetten.

 

Genoeg over de twijfelachtige arbitrage. FC Groningen schotelde het dit seizoen niet bepaald verwende publiek een fantastische wedstrijd voor, het beste optreden van de ploeg van Robert Maaskant in dit seizoen. Vanaf de eerste minuut toonde het de ultieme wil om te winnen. Er werd een onvoorstelbare hoeveelheid energie in de wedstrijd gestopt; de uiteindelijke 3-1 zege (Jukka Raitala in zijn eigen doel, Leandro Bacuna en Michael de Leeuw waren trefzeker aan Groningse kant) was volkomen verdiend en werd gevierd alsof er Europees voetbal was behaald. Geweldig!


Stefano Magnasco was vanmiddag wederom geen moeite teveel en blonk opnieuw uit. Hij deed verdedigend wat hij kon en kwam met name aanvallend gezien weer formidabel uit de verf, en bezit de longen van Fredrik Stenman in zijn beste dagen. Wat een heerlijke speler!

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - sc Heerenveen (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Marco van Basten na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Marco van Basten vóór de wedstrijd

 

Beeldmateriaal NOS Sport: 

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Marco van Basten na de wedstrijd

 

Interview met Michael de Leeuw na de wedstrijd (FC Groningen TV)

 

Sfeerreportage (met dank aan frederikfrits kor):

 

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Eerste helft 

De thuisploeg kwam al na drie minuten op voorsprong. Het was de Fin Jukka Raitala die zo vriendelijk was om een voorzet van Andraz Kirm in het dak van zijn eigen doel te glijden, zijn doelman Kristoffer Nordfeldt verbijsterd achterlatend.

 

Meteen was duidelijk wat een voorsprong qua zelfvertrouwen met een ploeg als FC Groningen doet. Eindelijk lukten de combinaties, de tweede bal was steevast voor de Groningers en er werden meer aanvallen opgezet en kansen geproduceerd dan anders. SC Heerenveen stond erbij en keek ernaar, verrast door zoveel energieke daadkracht bij de thuisploeg. Marco van Basten had zijn ploeg duidelijk niet goed voorbereid op de vechtpot van vanmiddag, want het was toch al dagen bekend met welke intenties FC Groningen aan de wedstrijd zou beginnen.

 

Duidelijk werd in het verloop van de eerste helft ook hoeveel moeite FC Groningen heeft om aanvallen doeltreffend af te ronden. Toen Leandro Bacuna de score in de 42e minuut uit een strafschop verdubbelde had de FC al lang en breed op een 3-0 voorsprong kunnen staan. De spelers bruisten stuk voor stuk van energie en vechtlust, waren niet de beroerd om met slidings te strooien en de mouwen goed op te stropen en tegen zoveel dadendrang was de technische maar fysiek ondermaatse ploeg uit het Friese dorp niet bestand.

 

De spelers van de thuisploeg werden na het laatste fluitsignaal van de eerste helft met een staande ovatie richting de catacomben begeleid; de supporters waren getuige geweest van een heerlijke pot voetbal die de Groningers een volkomen verdiende 2-0 voorsprong bij rust had opgeleverd.

 

 

Tweede helft

De Friezen kwamen in de tweede helft wel beter uit de startblokken. Rasmus Lindgren pakte met een stevige ingreep zijn bijna wekelijkse gele kaart. Gele prent nummer zes in zijn tiende duel zorgde ervoor dat hij alweer op scherp staat. Wegereef bleef selectief in het verstrekken van kaarten, want Finnbogason, die net als Van den Berg al lang niet meer op het veld had mogen staan, ontsnapte even later opnieuw aan een kaart toen hij Stefano Magnasco - wederom uitblinkend vandaag - aanpakte.

 

De aanvallende oprispingen van Heerenveen duurden een kwartiertje, waarna de Groningers het commando weer volledig overnamen. De 3-0 leek een kwestie van tijd, maar een 100% kans was aan Mitchell Schet niet besteed; er was een heerlijke aanval (die eindigde met een schot van Schet in de tweede ring) via Stefano Magnasco en David Texeira aan vooraf gegaan.

 

Ook David Texeira wist ons vanmiddag te bekoren. Het feit dat de trainersstaf behoorlijk met hem aan de gang is om van hem een echte diepe spits te maken die niet meer zelf de bal in zijn eigen strafschopgebied wil ophalen begint zich uit te betalen. Hij houdt meer energie over en is voorin met deze manier van spelen een zeer bruikbare aanvaller. Een efficiënte spits, laat staan een doelpuntenmachine, zal hij echter nooit worden.

 

FC Groningen creëerde zich nog een aantal uitstekende kansen, maar het waren de gasten die in de 67e minuut uit het niets iets terugdeden. Het was Lukás Marecek, die verre van optimaal wegwerken van de bal door de Groningse verdediging afstrafte. Diezelfde Marecek hadden we afgelopen dinsdag net als Rajiv van la Parra nog bij de Friese beloften in actie gezien in de voor Nick Bakker zo beroerd verlopen wedstrijd tegen Jong FC Groningen. Er brak toen een fase van billenknijpen aan; het niet effectief omgaan met diverse goede kansen leek ons duur komen te staan.

 

 

FC Groningen was het initiatief kwijt en leek in een portie pompen of verzuipen verzeild geraakt te zijn. Robert Maaskant wisselde. Rasmus Lindgren ging, volkomen leeggestreden maar vandaag weer van zeer grote waarde voor zijn ploeg, naar de kant; Femi kwam binnen de lijnen. We waren toen 81 minuten onderweg. De Friezen speelden inmiddels met een alles-of-niets-strategie die FC Groningen veel ruimte bij uitbraken bood. Na nog een wissel (Tim Sparv kwam in de 85e minuut voor Mitchell 'koning van de schaar' Schet binnen de lijnen) was het Michael de Leeuw die de wedstrijd in de 87e minuut besliste met een halve omhaal. Zijn doelpunt was voor spelers en fans een enorme bevrijding; het stadion ontplofte volledig. Nog meer kansen konden we noteren, maar het bleef uiteindelijk bij 3-1. Filip Kostic smaakte nog het genoegen de volledige blessuretijd van vijf minuten te mogen spelen; hij kwam voor David Texeira in de ploeg. Na het laatste fluitsignaal steeg er een orkaan van euforisch zegegehuil op uit de Euroborg; de ereronde van van middag zullen we nooit meer vergeten. Het was echt Carnaval in 't Noorden vandaag; de kraker van Pé Daalemmer en Rooie Rinus had vanmiddag niet toepasselijker gekozen kunnen worden.

 

Wie er vanmiddag niet bij was, die heeft een fantastische pot voetbal gemist. En doordat de resultaten op de andere velden bijna niet gunstiger vanuit Gronings perspectief hadden kunnen uitpakken zien we FC Groningen na 29 wedstrijden terug op een tiende plaats, met slechts twee puntjes achterstand op de recht op play-offs gevende achtste plek, die momenteel wordt ingenomen door N.E.C. Natuurlijk, het restprogramma van de FC is pittig te noemen, maar met de passie en strijd van vanmiddag hoeft de vechtmachine van FC Groningen voor niemand onder te doen.

 

Door het overgaan op een spelsysteem met feitelijk maar één controleur (Leandro Bacuna is veel meer een box-to-box speler dan een defensieve middenvelder) heeft het spel van FC Groningen ook aan aanvallende stootkracht gewonnen. Het is verdomd leuk om naar dit FC Groningen te kijken en we hebben nu al zin in de uitwedstrijd bij Heracles Almelo van komende zaterdagavond.

 

Robert Maaskant zal in die wedstrijd achterin wel moeten improviseren, want de op scherp staande Virgil van Dijk pakte een gele kaart, zijn vijfde in dit seizoen, en is er zaterdag dus niet bij. Tim Sparv en Rasmus Lindgren lijken kansrijke vervangers van Van Dijk, of wordt er wellicht aan Timo Letschert of Johan Kappelhof gedacht? Wie het ook wordt - het gemis van Virgil van Dijk, die dit seizoen nog geen enkele wedstrijd miste, zal voelbaar zijn.

 

Hoe dit wordt opgelost gaan we de komende week echter wel zien. Wij gaan nu nagenieten van een formidabele middag, een heerlijke wedstrijd die ons in een bij vlagen zinderende Euroborg de volle buit tegen één van onze drie aartsvijanden heeft gebracht!

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_4079
DSC_4083
DSC_4085
DSC_4113
DSC_4117
DSC_4145
DSC_4156
DSC_4159
DSC_4165
DSC_4183
DSC_4237
DSC_4286
DSC_4287
DSC_4328
DSC_4338
DSC_4347
DSC_4348
DSC_4349
DSC_4353
DSC_4362
DSC_4378
DSC_4382
DSC_4385
DSC_4390
DSC_4400
DSC_4529
DSC_4558
DSC_4595
DSC_4646
DSC_4648
DSC_4649
DSC_4650
DSC_4653
DSC_4658
DSC_4682
DSC_4688
DSC_4704
DSC_4710
DSC_4720
DSC_4723
DSC_4726
DSC_4729
DSC_4743
DSC_4747
DSC_4751
DSC_4761
DSC_4767
DSC_4770
01/48 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot, Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Bacuna, De Leeuw, Lindgren (81’ Ajilore), Schet (85’ Sparv), Texeira (90’ Kostic), Kirm.
Rest bank: Luciano, Van Moorsel, Letschert, Van Nieff.

 

Opstelling sc Heerenveen
Nordfeldt, Van Anholt, Gouweleeuw, Kruiswijk, Raitala (87’ Uth), De Roon (18’ Maracek), Kums, Van den Berg (67’ Van La Parra), El Ghanassy, Finnbogason, Djuricic.
Rest bank: Vandenbussche, Kum, Pappa, Otigba.

 

Toeschouwers: 22.505
Scores: 3’ Raitala (eigen doel) 1-0, 42’ Bacuna (strafschop) 2-0; 70’ Maracek (Djuricic) 2-1, 87’ De Leeuw (-) 3-1.

 

Scheidsrechter: Wegereef
Overige officials: Meenhuis, Siebert en Bekebrede
Gele kaarten: 29’ Gouleleeuw, 40’ Van den Berg, 50’ Lindgren, 56’ Van Dijk, 69’ Burnet, 84’ Kruiswijk

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.