Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

153 gasten online

FC Groningen blijft na vierde zege op rij volop in race voor play-offs; memorabel duel eindigt in 10 tegen 10

Er zal over de opzienbarende wedstrijd die zich vanavond aan de Boumaboulevard afspeelde nog lang worden nagepraat. Daar waar het thuispubliek in de eerste helft op de banken werd gebracht door prachtige doelpunten van Género Zeefuik en David Texeira, die voorzetten-op-maat van Andraz Kirm op prachtige wijze inkopten, daar sloeg de vlam in de tweede helft in de pan door rode kaarten waarmee Tom van Sighem vanavond wapperde, in combinatie met onsportief gedrag aan de kant van ADO Den Haag, dat het doel van vanavond - één punt stelen - in rook zag opgaan.

 

Eerst was het Virgil van Dijk die in de 64e minuut na een onstuimige tackle op de bal met direct rood kon inrukken (het vermeende slachtoffer, Dico Koppers, die op de grond bleef liggen alsof hij aan de charge van Van Dijk een driedubbele beenbreuk had overgehouden dan wel het loodje had gelegd, bleek plotsklaps volledig hersteld en springlevend toen hem duidelijk werd dat hij in zijn matennaaiende opzet was geslaagd); vervolgens was het Kevin Jansen, die in de 86e minuut een oliedomme gele kaart voor praterij incasseerde, en eveneens de douches kon opzoeken, aangezien hij in de blessuretijd van de eerste helft ook al een gele prent in zijn zak had moeten steken na ordinair schoffelwerk tegen de ledematen van Stefano Magnasco, die zich vanavond weer 'te pletter' werkte, aanvallend weer zeer goed op dreef was maar verdedigend wat minder.

 

Diezelfde Jansen had in de tweede helft overigens al niet meer in het veld mogen staan, want al na 17 minuten bleef hem een gele kaart bespaard toen hij het op het beenwerk van Rasmus Lindgren, die komende zaterdag uit bij PSV door zijn zevende kaart die hij vanavond pakte geschorst zal zijn, had voorzien. De eerste kaart van Jansen tegen het einde van de eerste helft had derhalve zijn tweede moeten zijn.

 

Jansen, de op oorlogspad zijnde Hagenees, had de spanning in de 75e minuut overigens teruggebracht door de opnieuw goed keepende Marco Bizot met een hoog schot te kloppen, maar verdere schade bleef FC Groningen bespaard.

 

Wéér een zege, wéér een ereronde - de Noord Curve ontploft

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - ADO Den Haag (pas later te zien)

Interview met scheidsrechter Tom van Sighem na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Henk Fräser na de wedstrijd

Interview met Virgil van Dijk na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Henk Fräser na de wedstrijd

 

Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Género Zeefuik na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Henk Fräser na de wedstrijd

 

 

FC Groningen gaat ervan uit dat de rode kaart van Virgil van Dijk wordt geseponeerd, aldus het Dagblad van het Noorden.

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

De overwinning die FC Groningen vanavond boekte was volkomen verdiend. De ploeg nam vóór rust een 2-0 voorsprong, maar liet na de score tegen het armetierige ADO Den Haag verder op te voeren. FC Groningen kwam na rust bovendien niet scherp uit de kleedkamers, en na de rode kaart voor Virgil van Dijk nam ADO Den Haag het initiatief zelfs enigszins over. Toen de verhoudingen door de rode kaart voor Kevin Jansen getalsmatig weer in evenwicht waren gebracht was het tot en met de 94e minuut in een als vanouds kolkende Euroborg gedaan met de oprispingen van de gasten. Toen scheidsrechter Van Sighem voor het einde floot steeg er vanaf de tribunes een oorverdovend gejuich op waarna de spelers van FC Groningen aan hun welverdiende ereronde konden beginnen. 

 

Een blik op de stand leert ons dat we vanavond hele, hele goede zaken hebben gedaan. FC Groningen is in punten gelijkgekomen met sc Heerenveen, dat nog wel een beter doelsaldo heeft (-6 versus -12). Beide noordelijke ploegen staan gedeeld zevende en nummer negen, N.E.C. staat voorlopig op vijf punten. De ploeg uit Nijmegen komt morgen echter nog in actie tegen PEC Zwolle.

 

Het is echter maar zeer de vraag of er voor de vierde maal op rij een rode kaart die aan een speler van FC Groningen is verstrekt geseponeerd zal worden. Als kan worden aangetoond dat de ingreep van Virgil van Dijk met maximaal geel bestraft had mogen worden, dan kunnen we hem zaterdag gewoon in actie zien in het uitduel bij PSV, maar anders zal er uit de hoge Zeister hoed een straf rollen. Wij rekenen echter niet op een lange schorsing.

 

Rasmus Lindgren, vanavond opnieuw één van de belangrijkste spelers aan de kant van FC Groningen door zijn formidabele inzicht en zijn altijd aanspeelbaar zijn, is er in Eindhoven zeker niet bij. Hij pakte voor een onschuldige overtreding een gele kaart (categorie 'optelsom' aangezien er door medespelers diverse dito kleine overtredingen aan vooraf waren gegaan), en aangezien het in zijn 11e wedstrijd van dit seizoen alweer zijn zevende gele kaart was betekent dit voor hem opnieuw een schorsing. Met name zijn absentie beschouwen we als een gevoelige aderlating voor de ploeg van Robert Maaskant.

 

Complimenten spreken we ook uit aan het adres van Alex Cristovao, de 20-jarige spits van Jong FC Groningen die in de 76e minuut in de ploeg werd gebracht en derhalve zijn debuut maakte voor het eerste elftal van FC Groningen - de vijfde speler die dit seizoen voor het eerst in de hoofdmacht mocht opdraven. Cristovao viel op met zijn duelkracht en power, en het feit dat hij de Noord Curve in zijn debuutwedstrijd wist op te zwepen getuigt van een goed vechters- en winnaarskarakter.

 

Compliment ook voor de complete voorhoede van FC Groningen. Andraz Kirm boekte twee assists en bewees op de momenten dat het nodig was over de juiste ervaring en routine te beschikken, eigenschappen die broodnodig zijn om in een heksenketel die de wedstrijd vandaag bij tijd en wijle op en om het veld was, drie punten over de streep te trekken. Género Zeefuik en David Texeira bewezen het gelijk van Rasmus Lindgren, die onlangs in een interview terugkeek op zijn eerste dienstverband bij FC Groningen en aangaf hoe belangrijk het voor het vertrouwen van een ploeg is als de spelers weten dat er scorende spitsen in het veld staan. Vandaag bewezen Zeefuik en Texeira dat het met hun scorend vermogen steeds beter gesteld raakt en dit geeft veel vertrouwen voor het verloop van deze competitie.

 

Paco van Moorsel deed Michael de Leeuw niet meteen vergeten en bewees bovendien een geheel andere speler voor de 'tien'-positie te zijn dan zijn Brabantse provinciegenoot. FC Groningen leek moeite te hebben met deze positiewisseling en leek de greep op het middenveld hierdoor soms uit handen te moeten geven.

 

Robert Maaskant had vóór de wedstrijd aangekondigd dat zijn ploeg 'volle bak aan de bak' zou moeten om tegen ADO Den Haag een goed resultaat te kunnen behalen, maar met de verwachte dadendrang van de ploeg van Henk Fräser viel het behoorlijk mee. De ploeg kwam overduidelijk voor een punt, hetgeen in de eerste helft, vóórdat FC Groningen de score in de 38e minuut opende, uit opzichtig tijdrekken bij ADO-goalie Gino Coutinho.

 

Maaskant wisselde in de 76e minuut, met een man minder, een spits voor een spits, en dit bleek een hele goede zet. Met het frisse aanspeelpunt Alex was ADO Den Haag gedwongen voldoende mensen achterin te houden, en de beide andere wissels waren ook volstrekt logisch. Meteen na de rode kaart voor Virgil van Dijk werd Timo Letschert voor Paco van Moorsel in de ploeg gebracht, en Maikel Kieftenbeld loste David Texeira in de 84e minuut af; een nuttige wissel om wat meer controle in het spel van FC Groningen te brengen. Toen Kevin Jansen twee minuten later kon inrukken was het op slag gedaan met welke aanvallende intenties bij ADO dan ook. En als ADO er al uit dacht te kunnen komen, dan stroopten de Groningers hun mouwen op en toonden aan niet alleen voetballend maar ook fysiek de meerdere te zijn vanavond.

 

Het feit dat een speler van ADO, volgens ons invaller Vicento, in de tweede helft snel achter een door een medespeler van hem in de richting van Marco Bizot geschoten bal aanrende, zorgde voor nog meer stemming, vuur en vlam in het stadion. ADO Den Haag wilde de bal nl. teruggeven aan FC Groningen nadat Lorenzo Burnet na een blessurebehandeling op het veld was teruggekeerd (Burnet moest er eerder zelfs met een brancard vanaf worden gedragen), maar de onsportieve Vicento dacht er anders over en probeerde te scoren. Het duel was toen 80 minuten onderweg en vanaf dat moment was de beer echt los op de tribunes.

 

Wij hebben vanavond genoten van alle spanning en sensatie in de Euroborg, al was er zakelijk gezien een beter resultaat denkbaar geweest. Als FC Groningen de score eerder had opgevoerd zou er vermoedelijk ook geen personele schade op schorsingsgebied te noteren zijn geweest; nu is het zaterdag in de uitwedstrijd bij PSV opnieuw puzzelen geblazen, afhankelijk van de sanctie die er tegen Virgil van Dijk zal worden uitgesproken.

 

Aannemende dat hij minimaal één wedstrijd zal moeten toekijken zetten we Timo Letschert nu alvast met potlood in de basis, en Rasmus Lindgren zal ongetwijfeld door één van het drietal Maikel Kietenbeld/Femi/Tim Sparv worden vervangen.

 

Dit is allemaal koffiedik kijken en van later zorg. Wij gaan nu nagenieten van opnieuw een zege voor de Trots van het Noorden. Vier overwinningen op rij werden voor het laatst aan het begin van het seizoen 2010-2011 geboekt. Om dit aantal uit te bouwen naar vijf zal er zaterdag bij PSV moeten worden gewonnen, iets wat in de 42-jarige historie van FC Groningen nog nimmer is gelukt.

 

Belangrijker: voor FC Groningen komen de play-offs steeds dichterbij, en de ploeg die tegen het eind van de competitie in vorm geraakt is vaak het meest succesvol in de play-offs.

 

Er zit volop muziek in FC Groningen, waar alles op z'n plek lijkt te vallen. Op naar een heerlijk restant van de competitie! Op naar de Grote Markt!

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_6211
DSC_6219
DSC_6224
DSC_6230
DSC_6236
DSC_6241
DSC_6250
DSC_6259
DSC_6289
DSC_6298
DSC_6348
DSC_6379
DSC_6426
DSC_6429
DSC_6432
DSC_6446
DSC_6452
DSC_6476
DSC_6496
DSC_6504
DSC_6506
DSC_6558
DSC_6572
DSC_6575
DSC_6580
DSC_6591
DSC_6596
DSC_6606
DSC_6637
DSC_6655
DSC_6663
DSC_6682
DSC_6687
DSC_6692
DSC_6695
DSC_6698
DSC_6702
01/37 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco, Van Dijk (64’ rood), Kwakman, Burnet; Bacuna, Van Moorsel (65’ Letschert), Lindgren; Texeira (84’ Kieftenbeld), Zeefuik (76’ Cristovao), Kirm.
Rest bank: Luciano, Kappelhof, Sparv, Ajilore.


Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Omeruo, Wormgoor, Beugelsdijk, Koppers, Jansen (86’ rood), Malone, Meijers (61’ Kolk), Poepon, Chery, Van Duinen (46’ Vicento).
Rest bank: De Zwart, Supusepa, Visser, Buwalda, Bakker.


Toeschouwers: 22.028
Scores: 38’ Zeefuik (Kirm) 1-0, 42’ Texeira (Kirm) 2-0; 75’ Jansen (Chery) 2-1.


Scheidsrechter: Van Sichem
Overige officials: Slot, Hoekstra, Sanders
Rode kaarten: 64’ Van Dijk (tackle), 86’ (2e gele kaart Kevin Jansen)
Gele kaarten: 5’ Omeruo, 45’ Jansen, 54’ Koppers, 57’ Lindgren, 77’ Vicento, 86’ Jansen

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.

 

, die voorzetten-op-maat van Andraz Kirm/p

/p