Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

123 gasten online

Geweldige teamprestatie levert FC Groningen drie hele belangrijke punten op

Na een wedstrijd waarin iedere speler van FC Groningen alles gegeven heeft, mag de Trots van het Noorden drie zwaarbevochten punten meenemen naar het hoge Noorden. Tim Matavz bewees eens te meer een koele goalgetter te zijn en maakte zijn zevende doelpunt van het seizoen. Na het fraaie doelpunt van Matavz moest FC Groningen alle zeilen bijzetten om AZ op afstand te houden, maar als de aanvallers van AZ de kansen niet zelf verprutsten, stond er altijd nog een fantastisch keepende Luciano op doel, en een formidabel verdedigende Granqvist achterin.

In de derde wedstrijd na de winterstop liet FC Groningen nogmaals zien als herboren aan de tweede helft van het seizoen begonnen te zijn. Na de puike wedstrijden tegen Heerenveen en Twente, wist Groningen ook vandaag weer de stijgende lijn voort te zetten. Op het moeilijk bespeelbare veld in Alkmaar werd voor elke meter gevochten. Een van de aanjagers van het elftal, die zoveel mogelijk in het spel betrokken werd, was wederom huurling Daley Blind. Net als tegen FC Twente stoomde hij voortdurend op aan de rechter kant, maar stond ook verdedigend zijn mannetje. Hij is nu al niet meer weg te denken uit het Groningse elftal.

 

In de eerste helft liet de Trots van het Noorden het initiatief vooral aan AZ over. Met voornamelijk afstandsschoten (Enevoldsen) kon Groningen er wel een aantal keren gevaarlijk uitkomen. AZ stelde er drie 100%-kansen tegenover, maar Luciano hield zijn ploeg met knap keeperswerk op de been.

 

Na de rust was het FC Groningen dat veel scherper uit de kleedkamer kwam. Dit resulteerde uiteindelijk, na een fout van AZ-verdediger Moisander, in een knap doelpunt van wie anders dan Tim Matavz, die de bal beheerst in het doel van AZ-keeper Romero plaatste na heel goed storend werk van Femi, een ras bal-afpakker. In het vervolg was het weer AZ dat het spel ging maken, maar echt overtuigend was het optreden van de Alkmaarders niet. Met de nodige portie geluk, een vooral in de eerste helft weergaloos keepende Luciano, maar vooral met de geweldige over-mijn-lijk mentaliteit van de hele ploeg en het gevecht dat voor elke meter geleverd werd, kon de wedstrijd tot een goed einde gebracht worden. En vlak uitblinker Andreas Granqvist niet uit. Wat stond hij formidabel te verdedigen. 't Is maar goed dat de transfer window er na deze maand op zit! Na ruim 90 minuten kwam het dan ook tot een enorme vreugde-uitbarsting bij alles en iedereen van FC Groningen - van spelers tot technische staf en niet te vergeten de supporters in het uitvak.

 

Het enige minpunt van de avond was de gele kaart die de voor de rest aardig fluitende scheidsrechter Nijhuis aan Sankoh meende te moeten geven. Het was de vijfde gele kaart voor Sankoh, wat automatisch een schorsing van één wedstrijd betekent. Dinsdag tegen ADO Den Haag zal hij er dus niet bij kunnen zijn. Ron Jans, die zijn winnende elftal uiteraard liever intact zou willen laten, gaat naar eigen zeggen vanavond de terugreis richting Groningen benutten om over de opstelling tegen ADO te broeden.

 

Na terugkomst uit Alkmaar zal Martin nog over zijn avond in het uitvak berichten - en alles rondom de supportersactie waar ook de supporters van FC Groningen hun steentje aan bijgedragen hebben (en waar Eredivisie Live kennelijk niets over wilde berichten).

 

Doelpunt:

55' 0-1 Tim Matavz

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Ajilore, Enevoldsen, Lovre; Bacuna, Matavz

Opstelling AZ
Romero; Swerts, Moisander, Klavan, Poulsen (82' Pellé); Mendes da Silva (62' Jonathas) , Martens, Schaars; El Hamdaoui, Lens (71' Wernbloom), Dembélé

 

 

Een welgemeend goedemorgen (nachtelijke aanvulling Martin)!

Tegen de klok van één uur des nachts is uw verslaggever nog maar even achter de laptop gedoken. De opgenomen samenvatting van Studio Sport nog even tot me genomen en nu met een brak maar gelukzalig gevoel een aantal zaken aan het digitale papier toevertrouwen, de prachtige herinneringen zijn nu nog vers.

 

Ron Jans kan trots zijn op zijn ploeg! Inmiddels was het aantal geblesseerden uitgegroeid tot 12 en konden er maar 16 man worden meegenomen naar Alkmaar, en wisselen was ook eigenlijk onverantwoord, maar de elf Grunnegers hebben het hem geflikt. De eerste zege ooit in (wijlen) het DSB-stadion, wat een gaaf jubileum heeft Jans vandaag kunnen vieren! 't Was vanavond nl. zijn 250e eredivisiewedstrijd als coach van FC Groningen!

 

Na binnenkomst in het stadion, door werkelijk extreme sneeuwval die al vóór de Afsluitdijk inzette, waren we er pas om kwart over 7 in het stadion, een half uurtje voor tijd dus. We hadden een pamflet gekregen waarop de volgende tekst stond:

 

Oproep:

Laat het uitvak de eerste 16 minuten leeg!!


Vandaag willen supporters van AZ laten zien dat hun club een totaal verkeerde weg is ingeslagen door wel heel overduidelijk naar de pijpen van de KNVB te dansen. Ook in Alkmaar schijnt het schone blazoen vele malen belangrijker dan een paar nietszeggende voetbalsupporters. Tijd voor een actie namens de AZ aanhang.

Wat is er gebeurd? In een thuiswedstrijd tegen Ajax zijn er spreekkoren te horen geweest aan het adres van Demy de Zeeuw. De KNVB heeft AZ hiervoor op het matje geroepen en met een straf gedreigd. AZ kon echter nog op één manier onder deze straf uitkomen; als zij de daders zouden opsporen en bestraffen, zou het blijven bij een waarschuwing. Prompt werden er zestien supporters verrast door een deurwaarder met een dwangbevel en het bijbehorende stadionverbod.

De AZ supporters willen absoluut niet de spreekkoren goedpraten, maar ze ageren tegen de willekeur waarmee de club de straffen heeft opgelegd. Op basis van camerabeelden (!) zijn er zestien mensen uit een overvol vak gepikt om, zo lijkt het, als voorbeeld gesteld te worden. Zonder een kans te hebben gekregen zich te verdedigen, zonder de bewijslast te hebben kunnen inzien, zijn deze supporters ‘winnaar’ geworden van de club-haalt-wit-voetje-bij-KNVB-tombola en derhalve niet meer welkom in het stadion. Het zal je maar gebeuren.

Het idee van de Alkmaarders is om de ‘Ben Side’, het fanatieke vak waar de veroordeelden zaten, de eerste 16 minuten van de wedstrijd AZ-FC Groningen leeg te houden. Voor elke veroordeelde supporter één minuut. Dit om met een lege tribune de club te laten zien dat de overige supporters solidair zijn met de zestien en bovendien de walgelijke willekeur verafschuwen. Als de klok precies op 16 minuten staat, zal de aanhang de tribunes weer bestijgen.

Omdat deze manier van voetbalsupporters straffen, totaal eenzijdig en zonder hoor en wederhoor toe te passen, geen incident blijkt, is het een goed idee om vanavond de collega`s uit Alkmaar een hart onder de riem te steken. Daarom deze oproep om vanavond als Groningers ook tot de 16e minuut van de wedstrijd de tribunes niet te betreden. Jammer van het eerste stukje van de wedstrijd, maar er zijn belangrijkere zaken in het leven. Realiseer je goed dat jij zomaar de volgende keer de pineut kan zijn.

Deel jij de mening dat voetbalsupporters elkaar in de gezamenlijke strijd tegen de repressie moeten ondersteunen, blijf dan vanavond de eerste 16 minuten beneden!! Alleen samen sta je sterk!!

 

Ik ben iets vóór half acht, dus een kwartier vóór aanvang van de wedstrijd even boven in het uitvak geweest om te kijken hoe het "16 minuten"-gebeuren op de resp. tribunes in het stadion zou leven. Ik was niet echt verrast dat ik links van het uitvak een stampvolle Molenaar-tribune zag, tegenover mij een vrijwel legen Van der Ben-tribune (indrukwekkend eensgezind, grote klasse), en rechts van mij een aardig bezette Victorie-tribune. Zeg maar het ereterras. Dit raakt, zoals in elk stadion, pas vol één minuut vóór aanvang van de wedstrijd. Of helemaal niet vol, als het wat frisjes is blijven velen liever achter het glas zitten. Tenslotte was ook de Westzijde vrijwel vol. De solidariteit met de Ben-side was dus ver te zoeken, maar bij elke club, FC Groningen incluis, krijg je alleen de fanatieke tribune massaal mee denk ik. Op de traditioneel afschuwelijke manier worden er vervolgens liederen gespeeld, heel hard uit de speakers komend, waarop met de gewraakte klappers geklapt moet worden. Dit gaat je door merg en been, hoe diep kan de mensheid zinken! Snel maar weer naar beneden gegaan, en de eerste 16 minuten met veel Groningen-supporters, wel solidair met de geplaagde, gedupeerde en getroffen Ben-siders van AZ, beneden gekeken naar de wedstrijd. In het uitvak was het overigens verre van leeg, hier stonden vooral de jeugdige supporters die met de beide Junior Club-bussen waren meegereisd, logisch dat zij lekker boven keken en zich niet hadden verdiept in de fanatieke supportersachtergronden. Niks mis mee.

 

Na 16 minuten gingen we omhoog, luidt FC Groningen-liederen aanheffend, en tegenover ons deed de Ben-side hetzelfde (al zongen zij geen FC Groningen-songs :-).

 

Opvallend, maar niet verrassend gezien het gebeuren in Alkmaar van de laatste week, was het sfeerloze thuispubliek. De Ben-side roerde zich verbaal helemaal niet, men zat er, murw geslagen door de stadionverboden, apathisch bij. Aan het begin van de 2e helft werd er een prachtig, gigantisch spandoek omhoog getrokken, met te tekst Watching football is not a crime en een afbeelding van een supporter met een kapje voor zijn mond. Zeer toepasselijk.

 

Wat bezielt trouwens het publiek op de Molenaar-tribune? Het was dus geenszins solidair met de actievoerders, maar na een half uurtje wedstrijd verlieten zij massaal de tribune! Plassen? Koffie halen? Een gênante vertoning.

 

Florén heeft hierboven de wedstrijd prima verwoord. In het uitvak beleefde ik de eerste helft met een voldaan gevoel. Ik had in de rust - ondanks de kansen van AZ - een rotsvast vertrouwen in een goede afloop (lees: drie punten), en ik was blij dat we niet vlak vóór rust op voorsprong waren gekomen, ik zag liever een FC-doelpunt gaandeweg de tweede helft, zodat AZ minder tijd zou hebben om om te schakelen. En precies zo gebeurde het! We gingen bij de heerlijk koel ingeschoten 1-0 van Tim Matavz volledig uit ons dak. Wat een koele kikker, een superspits aan het worden! Binnen de minuut lag de gelijkmaker al achter Luciano, maar gelukkig hadden we de vlag van de grens gezien: buitenspel.

 

Het vervolg van de tweede helft is bekend. We kwamen er steeds moeilijker uit, AZ nam het initiatief in handen, zonder overigens overtuigend en met overleg te stormen. De thuisploeg wisselde nog 3x (wat een luxe, wij konden met goed fatsoen niet wisselen, Nordstrand of Koc zouden een grote gok zijn geweest, Zonneveld was niet echt logisch om in te brengen, en Jorrit Kunst is regelrecht een experiment in het eerste. Meer smaken hadden we vandaag niet op de bank, op Van Loo na dan), AZ kreeg nog wel de nodige kansen maar Luciano redde miraculeus of had domweg geluk. Granqvist verdedigde groots, in deze vorm is hij aan het einde van dit seizoen onhoudbaar ben ik bang. Maar als ik Luciano en Granqvist noem, dan doe ik de anderen tekort. Iedereen vocht als een leeuw, en vocht voor elkaar. Lovre sjouwde zich de longen uit het lijf, Blind stoomde snel op en is technisch briljant, maar snelde ook steeds snel terug om mee te verdedigen. Wat een conditie heeft deze knaap! Overigens verzorgt hij ook erg goed e opbouw van achterop. Dit gold vandaag voor de hele verdediging. Geen blinde lange ballen naar voren, maar een porima opbouw over de grond. En een zeer goede concentratie achterin. Bij elke aanval van AZ keek ik hoie onze verdedigers stonden, en die stonden telkens uitstekend. Natuurlijk wordt je er wel eens door een Dembélé uitgelopen, maar da's geen schande, en van El Hamdaoui was werkelijk niets te zien vanavond.

 

De sfeer in het uitvak werd meeslepend. We voelden dat we het wel eens konden gaan halen. Maar wat was het spannend, de klok ging tergend langzaam richting het einde. We leefden enorm mee, en na 93 minuten blees Nijhuis voor het laatst. Het uitvak ontplofte. Wat een weergaloze voetbalavond hebben we beleefd. Iedereen in het uitvak balde de vuist en was euforisch, en met name Andreas Granqvist ging naar ons en zijn ploeggenoten toe volledig uit zijn dak. Ook bij hem de gebalde vuist. Beter had ik de kop in de voorbeschouwing op deze wedstrijd niet kunnen noemen: de gebalde groen-witte vuist is terug.

 

En nu ADO, dinsdagavond al! De spelers hebben amper tijd om te herstellen van deze slijtageslag, want dat is het geweest. Sankoh is er niet bij dinsdag, hij kreeg geel en is geschorst. Gevalletje optelsom, Nijhuis gaf het duidelijk aan. Maar feitelijk gezien moet je naar de overtreding zelf kijken, en niet naar daarvóór begane overtredingen, maar dat deed Nijhuis wel. Aan de andere kant gaf hij Pellè slechts geel terwijl er op natrappen maar één straf staat: rood. Heel bijzonder allemaal.

 

Jans twijfelt nog om Hiariej dinsdag te brengen, logisch, hij is herstellende van een blessure en mist spelritme. Maar wat moet je? Blind kan laatste man en Hiariej rechtsback, Hiariej kan ook laatste man en dan kan Blind weer rechtsback, en veel andere mogelijkheden zijn er niet, Lucius is nog niet fit. Ja, je kunt Kunst uit het tweede op rechtsback zetten en Blind laatste man. Maar dan zijn de mogelijkheden echt op.

 

Maar Ron Jans zal ook deze puzzel weten te klaren. Het veld in de Euroborg is werkelijk rampzalig, we liepen er vandaag langs en op hele stukken groeit geen spriet gras. Maar wat kan het ons schelen, 't zal bikkelen worden tegen ADO, en wie weet kunnen we dan weer drie punten bijschrijven aan deze nu al memorabele tweede seizoenshelft!

 

(foto spandoek Ben-side: Victoria Alkmaar)

 

Reageren? mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.