Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

121 gasten online

Wedstrijd duurt 10 minuten te lang voor plek in de finale van de play-offs

FC Groningen heeft vanmiddag met een formidabele wedstrijdinstelling gevochten voor wat het waard was en daarmee bijna een plek in de finale van de play-offs om Europees Voetbal afgedwongen. Nadat Twente al vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen door een afstandsschot van Braafheid, knokte de ploeg zich terug in de wedstrijd en kwam via een eigen doelpunt van dezelfde Braafheid langszij. Via een schitterende aanval waarbij Filip Kostic, vandaag vanaf het begin spelend, Andraz Kirm precies op maat bediende, kwam Groningen na ruim 25 minuten spelen zelfs op voorsprong en had zich op dat moment virtueel geplaatst voor de finale van de play-offs.

 

Uiteindelijk duurde de wedstrijd 10 minuten te lang. Waar Groningen in de eerste helft de bovenliggende partij was, nam Twente het heft in de tweede helft in handen. Groningen kon niet meer dan vanuit een goede organisatie en met heel veel strijd tegenhouden. De groen-witte strijders hielden vol tot de 83ste minuut. Bij een voorzet van Bengtsson was het Magnasco die Gutierrez aan de verkeerde kant dekte waardoor de landgenoot van Magnasco de bal onhoudbaar achter Bizot kon koppen. Dat Chadli in de blessuretijd ook nog de 3-2 wist te scoren was slechts voor de statistieken.

 

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Twente - FC Groningen (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Alfred Schreuder na de wedstrijd

Interview met Virgil van Dijk na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Alfred Schreuder vóór de wedstrijd


Beeldmateriaal NOS Sport: 

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Alfred Schreuder na de wedstrijd

 

Gesprekken RTV Noord met Robert Maaskant en Kees Kwakman (rechts)

 

Onderaan de voorbeschouwing staan twee reportages met RTV Noord, waaronder een vraaggesprek met Robert Maaskant.

Eerste helft

Robert Maaskant had zijn elftal in vergelijking met de heenwedstrijd van afgelopen donderdag op één positie gewijzigd. Filip Kostic mocht voor het eerst sinds zijn komst naar Groningen in de basis starten en dit ging ten koste van David Texeira die op de bank moest plaatsnemen. Ook had Maaskant zijn systeem in een 4-4-2 formatie gewijzigd waardoor Kostic naast Kirm in de aanval stond met De Leeuw er achter. In de voorbeschouwing op de wedstrijd op Eredivisie Live gaf Maaskant bovendien aan zijn spelers heel veel vrijheid te geven voor de wedstrijd. Dit resulteerde in veel positiewisselingen en een Virgil van Dijk die vanuit de defensie eveneens regelmatig ten aanval trok. Dit alles ging bovendien gepaard met een hartverwarmende inzet.

Groningen kwam goed uit de startblokken en wist Twente met de gekozen tactiek volledig te verrassen. De Tukkers hadden even nodig om zich op de strijdwijze Groningen in te stellen en kreeg geen grip op de wedstrijd. Toch kwam Twente na 12 minuten op voorsprong toen Braafheid vanaf afstand ongehinderd mocht aanleggen. De bal verdween buiten het bereik van Bizot precies in de hoek van het doel. Twente waande zich op dat moment helemaal zeker van de finaleplek en liet het initiatief verder aan Groningen.

10 minuten na het openingsdoelpunt was het wederom Braafheid die doel trof, maar deze keer het voor hem verkeerde doel. Hij raakte de bal uit een voorzet van Bacuna volledig verkeerd waardoor de bal onhoudbaar in het doel van Boschker vloog. 1-1 verscheen op het scorebord en dus was Groningen terug in de wedstrijd. Groningen had nog maar één doelpunt nodig voor een plek in de finale van de play-offs.

Dat doelpunt viel drie minuten na de gelijkmaker. Filip Kostic draaide weg bij een tegenstander en gaf de bal diep op Andraz Kirm die de verdedigers van Twente te slim af was. Boschker kwam te laat uit zijn doel waardoor Kirm alle ruimte kreeg om de aanval beheerst af te ronden: 1-2!

In het restant van de eerste helft werd Groningen steeds brutaler. De ploeg had duidelijk een boost van zelfvertrouwen gekregen door de doelpunten en vocht voor elke meter. Twente daarentegen was aangeslagen en zal blij geweest zijn toen scheidsrechter Liesveld, vandaag uitstekend fluitend, voor de rust floot.

 

Tweede helft
De verwachting dat Twente de druk in de tweede helft zou opvoeren kwam uit. De Tukkers zetten Groningen vast op de eigen helft en zochten stug naar een opening in de Groningse verdediging. Groningen speelde compact en liet Twente weinig ruimte om te voetballen. De hoop was gevestigd op fouten van Twente waardoor Groningen in een snelle counter opnieuw zou kunnen toeslaan maar die kans bood zich niet. Als Groningen in balbezit kwam werd te bal vrijwel onmiddellijk weer ingeleverd bij de tegenstander.

Toch lukte het Groningen om Twente aardig in bedwang te houden. Twente kon het grote veldoverwicht niet in kansen omzetten doordat er door de Groningers met man en macht en een tomeloze inzet werd verdedigd. Het Groningse bolwerk hield stand tot de 83ste minuut. Stefano Magnasco, die ook vandaag weer voorop trok in de strijd, liet andermaal zien in verdedigend opzicht nog niet uitgeleerd te zijn. Waar hij bij de 1-0 van Braafheid al niet geheel vrijuit ging, Magnasco draaide zich weg in plaats van de bal te blokken, mag hij zich het tweede doelpunt helemaal aanrekenen. Bij een voorzet van Bengtsson dekte hij Gutierrez aan de verkeerde kant waardoor de Chileen ongehinderd kon inkoppen: 2-2.

Maaskant bracht gelijk Texeira voor Kieftenbeld in het veld, maar het mini-slotoffensief van Groningen mocht geen resultaat meer opleveren. Uiteindelijk wist Twente in blessuretijd zelfs nog een derde doelpunt te scoren, maar de treffer van Chadli was slechts voor de statistieken.

Groningen heeft vanmiddag gevochten en geknokt maar uiteindelijk duurde de wedstrijd 10 minuten te lang. De krachten vloeiden begrijpelijkerwijs steeds meer weg en tegen een Twente met spelers van veel individuele klasse lukt het dan net niet de wedstrijd over de streep te trekken. Toch zullen veel supporters van FC Groningen vanmiddag met name in de eerste helft vol trots naar de groen-witte strijders op het veld hebben gekeken. Zij waren getuige van een geweldige teamprestatie waar spelers en technische staf trots op mogen zijn!

 

Jammer genoeg zit het seizoen er voor de Trots van het Noorden op. Op naar volgend seizoen! Groningen heeft ook vandaag weer laten zien op basis van inzet en strijd een heel eind te komen. Vandaag werd er bovendien als een echt team gespeeld en we hopen dat ook dit aspect meegenomen zal worden richting volgend seizoen. Filip Kostic heeft tenslotte ook zijn visitekaartje afgegeven. Hoewel lang niet alles goed ging vanmiddag, liet hij toch bij vlagen zien dat hij door veel mensen veel te vroeg is afgeschreven. Kortom: wij hebben nu alweer zin in volgend seizoen!

  

foto: Trots van het Noorden

(voorafgaand aan play-off wedstrijd tegen ADO Den Haag op 29 mei 2011)

 

De statistieken, met dank aan FC Groningen:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld (84’ Texeira), Lindgren (69’ Sparv), De Leeuw, Bacuna; Kirm, Kostic (73’ Christovao).
Rest bank: Van der Lei, Letschert, Kappelhof, Schet, Texeira.

Opstelling FC Twente
Boschker; Rosales (87’ Breuekers), Bengtsson, Bjelland, Braafheid; Fer, Janssen (82’ Zschusschen), Gutiérrez; Tadic, Castaignos, Hölscher (62’ Chadli).
Rest bank: Plattel, Wisgerhof, Eghan, Pelupessy.

Toeschouwers: 22.500
Scores: 12’ Braafheid 1-0, 23’ Braafheid (eigen doel) 1-1, 26’ Kirm (Kostic) 1-2, 83’ Gutiérrez (Bengtsson) 2-2, 91’ Chadli 3-2

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Langkamp, Kleinjan en Janssen
Gele kaarten: geen

 

Reportages RTV Noord:

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.