Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

139 gasten online

FC Groningen zet indrukwekkende opmars voort en staat nu vast in linker rijtje

Ook in de vierde wedstrijd na de winterstop bleef FC Groningen ongeslagen. Op het knollenveld van de Euroborg werd ADO met 2-0 naar huis gestuurd na een 1-0 ruststand. Voor de FC waren Granqvist (vanaf elf meter) en Holla trefzeker. Een volgens ons glaszuivere goal van Matavz werd afgekeurd door de persiflage op een grensrechter op Oost, die er met de broek tot ver over de ogen opgetrokken op los vlagde vanavond. Inmiddels staan we in januari op 10 uit 4 en 5 doelpunten voor, 0 tegen, een prachtige reeks, die ons op een 9e plaats heeft gebracht met maar een klein gaatje naar AZ en NAC. De jacht naar Europees voetbal is ingezet!

 

FC Groningen  begon vanavond in de al verwachte opstelling, en vanaf het begin was duidelijk dat de ploeg van Ron Jans door de geïmproviseerde verdedigingslinie minder soepel kon combineren dan in bv. de vorige thuiswedstrijd tegen FC Twente. Door de schorsing van Gibril Sankoh schoof Daley Blind door het centrum van de verdediging en zijn opstomende kwaliteiten komen daar minder tot zijn recht, al had hij aan de boomlange Milic ook bepaald geen makkelijke opponent. Verder bleek Tom Hiariej, als rechtsback geposteerd, opbouwend minder dominant aanwezig dan Blind de laatste weken. Kortom, de vijfde gele kaart van Sankoh liet duidelijk zijn sporen na in het elftal van de Trots van het Noorden.

 

Ook zijn sporen nagelaten hadden vorst, dooi en neerslag. Het veld leek aanvankelijk toen we het stadion betraden nog vrij aardig, er waren kruiwagens vol zand op de plaggenvlakte gestort, maar al na de warming-up was de aanblik rampzalig te noemen. De FC had het moeilijk op deze ondergrond, en het leek er moeilijker mee uit de voeten te kunnen dan ADO Den Haag. De tegenstander van vanavond, tot vandaag ook nog ongeslagen uit de winterstop gekomen, bleek lastiger dan menigeen had verwacht.

 

FC Groningen greep wel het initiatief en al na vijf minuten had Tim Matavz een dot van een kans na fantastisch voorbereidend werk van Femi. Onze Sloveense topscorer schoot echter luttele centimeters naast. Femi blesseerde zich bij zijn voor hem typerend storende en doorzettende werk en speelde voor de rest een moeizame eerste helft. Dit gold voor meer spelers van de FC, zo hadden Stenman en Bacuna vóór de thee zeker niet de vorm van de laatste wedstrijden. Bacuna herstelde zich in de tweede helft overigens wel, maar dit kon van Stenman helaas niet gezegd worden.

 

Snel na de bijna-goal van Matavz stoomde Thomas Enevoldsen op, sneed naar binnen en werd op de rand van het strafschopgebied neergelegd, maar het fluitsignaal van Van Sighem bleef uit, onbegrijpelijk. Dit had ons een vrije schop op een gevaarlijke plek moeten opleveren.

 

Na ruim een kwartier was het wel raak voor de FC. Matavz leek een corner te versieren maar voor ons moeilijk waarneembaar bleek Matavz door Timothy Derijck aan zijn shirtje vastgehouden te zijn, toe veler verrassing wees scheidsrechter Van Sighem pardoes naar de stip! Een moedige beslissing. Andreas Granqvist meldde zich voor de strafschop en schoot akelig zuiver in de rechter hoek. Keeper Zwinkels, gaandeweg de wedstrijd fout op fout stapelend en uiteindelijk niet meer dan een drie scorend vanavond, ging nog wel naar de goede hoek maar was kansloos op Granqvists inzet. Onze Groningse vriend Barry Ditewig mag na wat mindere vertoningen dan zijn verdreven naar de bank van ADO, ons lijkt het het beste daar voor Zwinkels op korte termijn weer een plekje te gaan inruimen.

 

 

De 1-0 bracht niet echt de rust in de thuisploeg. Het bleef lastig voetballen en ADO kwam er soms gevaarlijk uit. Vlak voor rust kreeg FC Groningen in een dominante fase nog een paar kansjes maar met een 1-0 voorsprong gingen we rusten.

 

We kwamen niet al te best uit de startblokken aan het begin van de tweede helft, ADO greep het initiatief. Het spel golfde wel op en neer en na een minuut of 10 spelen in de tweede helft leek Tim Matavz op dit hele belangrijke moment de 2-0 te maken, nadat hij een door Zwinkels losgelaten bal hoog in het doel schoot. Waarom de grensrechter voor de Oosttribune vlagde mag Joost weten, en ook het feit dat Van Sighem het volgens mij onterechte vlagsignaal overnam en het doelpunt afkeurde verdient zeker navraag. Wij konden geen buitenspel waarnemen vanuit onze positie. De geluidsman zette desondanks, zoals bij elk doelpunt van de thuisploeg, Pé Daalemmer en Rooie Rinus in, wij konden het Grönnens Laid wel waarderen en toen ook de speaker nog meldde dat we op 2-0 waren gekomen konden we een glimlach niet onderdrukken. Desondanks voelden we ons bestolen.

 

Gelukkig was het een paar minuten later weer raak, en nu kwam de 2-0 wel op de borden zonder ijlings weer te worden teruggedraaid: zoals de speaker met gevoel voor humor meldde telde het doelpunt echt :-) Op een prachtige voorzet op links van Thomas Enevoldsen greep Zwinkels weer volkomen mis en het was voor Danny Holla toen een koud kunstje om de 2-0 hard in de touwen te knallen. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen hij niet uit zijn dak kon gaan bij zijn doelpunt, kon Danny nu wel genieten van zijn doelpunt en werd voor de ogen van Noord bedolven onder uitzinnige medespelers. De wedstrijd leek gespeeld.

 

In diezelfde 58e minuut moest Femi overigens geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Mike Zonneveld. De Nigeriaan werd kort daarvoor behandeld aan zijn scheenbeen maar wij hebben niet gezien wat tot zijn blessure heeft geleid.

 

Nog geen minuut later had Leandro Bacuna bijna het doelpunt van het jaar gemaakt, maar zijn schitterende schot vanaf grote afstand, mogelijk gemaakt door miscommunicatie in de verdediging van ADO, belandde niet in maar op het verlaten doel. Weer kort daarna had Stenman de bal voor het inschieten maar hij poeierde jammerlijk over. Het was de boeiendste fase van de wedstrijd die in het eerste kwartier na rust echt was ontbrand.

 

De tweede helft bleef verder niet goed, maar wel bijzonder vermakelijk. ADO, "gesteund" door een handjevol supporters die net als afgelopen weekeind langdurig met witte zakdoekjes zwaaiden (belachelijk om zo'n lange reis te maken en vervolgens je ploeg op die manier verder de kelder in te helpen) kreeg wel wat kansen, maar die werden of door prima keeperswerk van Luciano of door Hagenees gepruts om zeep geholpen.

 

Tussen al die niet altijd gevaarlijk ogende aanvallende intenties van Den Haag kwam de FC nog tot legio opgelegde countermogelijkheden, maar ze werden niet goed uitgespeeld. De ruimtes op links en rechts werden niet gevonden, of Goran Lovre produceerde een ongevaarlijke lob in plaats van een ziedend schot.

 

Duidelijk was wel gaandeweg de tweede helft dat wij deze wedstrijd zouden gaan winnen. Daar konden schandalige schoppen van Danny Buijs (maaide Enevoldsen bij de zijlijn omver, slechts geel) en van Ricky van den Bergh (ging hard en gemeen in op Luciano die verzorgd moest worden). In de 83e minuut maakte Morten Nordstrand zijn rentree, na op 6 november 2009 in de thuiswedstrijd tegen Heracles met een hamstringblessure uitgevallen te zijn. Hij verving de leeggespeelde Lovre die met een staande ovatie naar de kant ging. Voor Nordstrand was de tijd te kort om zich nog te kunnen onderscheiden.

 

Na 93 minuten blies Van Sighem, die geen beste beurt afleverde vandaag (waarom in godsnaam geel voor Stenman?, hadden we niet nóg een penalty moeten hebben toen een Hagenees de bal na een schot van Stenman toch overduidelijk met de hand wegsloeg?, om maar een paar voorbeelden van onbegrijpelijk hanteren van de fluit te noemen), voor het eind. De FC heeft weer geknokt vandaag, zonder overigens heel goed te spelen. Enevoldsen heeft enorm veel meters gemaakt, Granqvist coachte Blind waar hij kon en stoomde ook op naar voren waar mogelijk, en Matavz blijkt een fantastische, pijlsnelle spits geworden te zijn die ook nog eens fysiek zijn mannetje staat en op dit veld zeker niet uit de toon viel, sterker nog, hij stak er weer wat bovenuit. De slag op het middenveld bleek na Femi's uitvallen echter een moeilijke. Zonneveld lijkt niet van Ajilore's niveau.

 

De nieuwe start sinds de winterstop kreeg een vervolg, we kunnen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien! Negende staan we inmiddels, met zicht op een nog hogere klassering - wij gaan met een heerlijk gevoel naar Heracles zaterdag! En mensen, de voorverkoop loopt donderdag ook nog, grijp je kans en ga mee naar Almelo!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Blind, Granqvist, Stenman; Lovre (83’ Nordstrand), Holla, Ajilore (59’ Zonneveld), Enevoldsen; Bacuna, Matavz.
Rest bank: Van Loo, Koç, Kunst.


Opstelling ADO Den Haag
Zwinkels; Derijck, Bosschaart, Kum; Buijs, Luijckx, Van den Bergh (83’ Knopper), Toornstra; Verhoek, Milic (83’ Immers), Soltani.
Rest bank: Ditewig, Ammi, Van Hese, Hulst, Immers.


Toeschouwers: 21.289
Scores: 16’ Granqvist (strafschop) 1-0, 58’ Holla (Enevoldsen) 2-0


Scheidsrechter: Van Sichem
Grensrechters: Goossens en Steegstra
Vierde official: Higler
Gele kaarten: 15’ Derijck (overtreding op Matavz), 28’ Bosschaart (overtreding op Matavz), 35’ Stenman, 54’ Buijs (overtreding op Enevoldsen), 82’ Kum (overtreding op Matavz)


Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.