Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

405 gasten online

FC Groningen verslaat Helmond Sport met 3-1; Krisztian Adorjan en Filip Kostic maken indruk

Krisztian Adorjan bevestigde vandaag in Norg op de velden van VV Gomos, waar FC Groningen een oefenduel speelde tegen Helmond Sport, de goede indruk die hij op de training heeft gewekt. Hij moest nog een beetje zijn plek in het veld vinden, maar aan de bal was hij de zo vurig gewenste creatieve speler. Als hij zijn draai in het team van Erwin van de Looi en Dick Lukkien weet te vinden, dan zal hij zonder twijfel van grote meerwaarde zijn voor de ploeg.

 

Het Dagblad van het Noorden berichtte ook na de wedstrijd weer dat Erwin van de Looi graag verder wil met Adorjan, en eerder had Dick Lukkien op het Harense trainingsveld al soortgelijke uitspraken geventileerd. Ook tegenover FCG Radio gaf Van de Looi vanmiddag aan de jonge, talentvolle Ekong en Adorjan graag aan zijn team te willen toevoegen, en beide spelers willen dit zelf ook graag. Het kan toch niet anders of Hans Nijland is druk doende met het trachten Krisztian Adorjan op huurbasis naar Groningen te krijgen en William Ekong van een voorstel voor een contract te voorzien.

Vóór de pauze speelde de Hongaar Adorjan 'op tien'; in de tweede helft schoof hij door naar de positie van valse rechtsbuiten. Normaliter komend seizoen de plek van Michael de Leeuw, maar De Leeuw werd, overigens net als Maikel Kieftenbeld, uit voorzorg buiten de ploeg gehouden. Beide spelers kampen met lichte blessures. Adorjan leverde in de tweede helft de assist voor de gelijkmaker van Filip Kostic, maar we vonden dat hij toch het beste in de eerste helft, dus op een aanvallende positie op het middenveld, uit de verf kwam. 

 

Ook Nick Bakker, Henk Bos, Jonas Ivens en Emil Johansson zaten vandaag niet bij de selectie. Alleen bij de eerste twee spelers is sprake van blessures...

 

Erwin van de Looi gaf na afloop van het duel voor de microfoon van FCG Radio aan dat hij vond dat Adorjan aan de bal zeer sterk was, maar dat de Hongaar naar zijn idee nog wel het één en ander kan bijleren als hij niet in balbezit is.

 

Met Filip Kostic noemen we de tweede uitblinker aan Groningse kant. Hij speelde een uistekende pot voetbal. Met name in de eerste helft was hij prima op dreef; ook na de thee bleef hij goed spelen. Hij was toen weliswaar iets onopvallender, maar wist in die fase wel twee maal te scoren. Het is mooi om te zien dat hij het fletse, dat hem in de voorbereiding op het vorige seizoen kenmerkte, volledig van zich af heeft geworpen. In de vorm van vandaag heeft de trainersstaf er een luxeprobleem bij, aannemende dat Michael de Leeuw en één van de spitsen - David Texeira of Género Zeefuik - verzekerd zijn van basisplaatsen. Voor de resterende flank komen Andraz Kirm en Filip Kostic in aanmerking.

 

Daar waar Krisztian Adorjan en Filip Kostic tot de smaakmakers behoorden, daar speelden Andraz Kirm en David Texeira een mindere wedstrijd. Texeira was iets technischer dan te doen gebruikelijk, maar verzuimde in een één op één-situatie voor keeper Van der Steen te scoren - hij twijfelde en probeerde uiteindelijk de keeper te omspelen, hetgeen mislukte. Ook uit andere situaties had hij meer moeten halen, maar zijn mindere balvastheid speelde in die situaties op. Hij heeft vaak teveel tijd nodig om een doelpunt te maken - tijd die er vaak niet is.

 

Hij werd in de tweede helft door Género Zeefuik vervangen en Zeefuik speelde getergd en een stuk scherper dan Texeira. Género was bij het doelpunt dat Filip Kostic uit de rebound scoorde, nadat Rasmus Lindgren op de lat had geschoten, 'not amused'. Naar Zeefuiks idee had Lindgren beter op hem kunnen afspelen - Género stond inderdaad volledig vrij en recht voor het doel, terwijl Lindgren wat rechts van het doel stond. Afgeven op Zeefuik was zeker beter geweest. Het tekent de instelling van de spits die erop gebrand lijkt te zijn de criticasters van het vorige seizoen de mond te snoeren.

 

FC Groningen had in de eerste helft de iets betere kansen, maar Helmond Sport voetbalde wat gemakkelijker. De FC had graag wat meer snelheid in het spel gelegd, maar het stroeve en hobbelige veld bemoeilijkte dit. Beide ploegen gingen na een vrij saaie eerste helft met een 0-0 stand rusten, maar de Brabanders namen in de 48e minuut brutaal de leiding. Uit een Brabantse corner werd de bal door de Groningse verdediging niet goed weggewerkt, waarna Mark Koot de bal binnen kon schieten.

 

Dit was echter het sein voor FC Groningen om er een schepje bovenop te doen. De gretige Groningers gingen over het gaandeweg het tweede bedrijf steeds uitgebluster ogende Helmond Sport heen, en via doelpunten van Filip Kostic (twee maal) en Género Zeefuik werd een 3-1 eindstand bereikt. De 1-1 van Filip Kostic viel in de 62e minuut en was de bekroning van een geweldige steekbal van Krisztian Adorjan, die meteen daarna naar de kant ging. Aan het doelpunt ging balverlies van Gregory Lammers van Helmond Sport vooraf. Género Zeefuik scoorde de 2-1 na een diepe bal van Hilal Ben Moussa op Mitchell Schet die breed legde, waarna Zeefuik alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Het slotakkoord was weer voor Filip Kostic, die zoals gezegd de rebound binnenwerkte toen Rasmus Lindgren op de lat had geschoten.

 

In de eerste helft oogde het duo Eric Botteghin en Timo Letschert nog wat onwennig; geen schande natuurlijk in deze fase van de voorbereiding. Opvallend genoeg speelde Letschert vooral in de mandekking.

 

De tweede proefspeler, William Ekong, begon op de bank maar werd bij het begin van de tweede helft ingebracht. Hij kwam voor Eric Botteghin in de ploeg, en speelde iets minder goed dan de Braziliaan. Wel viel hij op met de rust die hij aan bal heeft. Hij is bovendien een lange, fysiek sterke speler die koppend een extra wapen voor de ploeg is. Ekong lijkt een prima speler om 'erbij te hebben'. Hij is nog jong en bezit een grote potentie.

 

Al met al een geslaagde testcase voor FC Groningen. Na vier oefenduels bedraagt het doelsaldo 42 vóór en één tegen; maar veel belangrijker is de constatering dat William Ekong en zeker Krisztian Adorjan goede aanwinsten voor de ploeg lijken te zijn. Wij hopen dat de clubleiding van FC Groningen erin zal slagen beide spelers onder (eigendoms- dan wel huur-) contract te krijgen! Ook doet het ons meer dan deugd dat Filip Kostic laat zien dat de transfersom van € 1,25 miljoen mogelijk toch een rendabele investering blijkt te zijn. De jonge Serviër begint zich als smaakmaker te ontpoppen en dat hadden velen een aantal maanden geleden niet meer voor mogelijk gehouden!

 

Er zit muziek in dit FC Groningen. Op naar het vastleggen van de proefspelers en dan op naar de nieuwe competitie!

 

Waarover overleggen Hans Nijland, Henk Veldmate,

Erwin van de Looi en Dick Lukkien na de wedstrijd?


Opstelling FC Groningen:

Bizot; Magnasco (46' Kappelhof), Botteghin (46' Ekong), Letschert, Burnet (65' Wijnaldum); Van der Velden, Adorjan (65' Schet), Lindgren; Kirm (46' Ben Moussa), Texeira (65' Zeefuik), Kostic

 

Bankbezetting FC Groningen:

Luciano, Kappelhof, Wijnaldum, Ben Moussa, Schet, Hiariej, Zeefuik, Van Nieff, Saban, Hateboer, Ekong

 

Opstelling Helmond Sport:

Van der Steen - Kazlauskas (85' Van de Kerkhof), De Regt, Weuts (85' Nieskens), Justiana (77' Kuijpers) - Visser (58' Lammers), Brouwers, Velasco (46' Van Geffen) - Koot (77' Fecunda), Koc (77' Carlos David), Elbers (46' Janssen).
Rest bank: Watt (doelman).
Geblesseerd: Siers, Bridji en Verberne.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.