Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

195 gasten online

Teleurstellend gelijkspel in laatste oefenduel tegen FC Emmen;

met diverse vraagtekens het nieuwe seizoen in

Ca. 2.350 toeschouwers waren vanmiddag op Sportpark Uitwierde in Delfzijl getuige van een uiterst moeizame generale uitvoering van FC Groningen. In het laatste oefenduel van deze voorbereiding op het nieuwe seizoen speelde FC Groningen met 1-1 gelijk tegen FC Emmen, maar meer nog dan het resultaat stelde het spel van de equipe van Erwin van de Looi en Dick Lukkien teleur. De trainersstaf had er vanmiddag voor gekozen om de in de oefenwedstrijden tegen 'grotere tegenstanders' teleurstellende spitsen David Texeira en Género Zeefuik te passeren. In de punt van de aanval werd Michael de Leeuw geposteerd.

 

"Género Zeefuik nog niet volledig fit; keuze voor spitspositie tegen N.E.C. tussen David Texeira en Michael de Leeuw"

Frederick Stokker van RTV Noord heeft na de wedstrijd met zowel Erwin van de Looi als Michael de Leeuw gesproken. Stokker meldt op Twitter het volgende over beide gesprekken: "Zeefuik is volgens Erwin vd Looi waarschijnlijk nog niet fit genoeg voor de openingswedstrijd van FC Groningen tegen NEC. Van de Looi zal mbt de spitspositie een keuze maken tussen De Leeuw en Texeira. Het experiment met De Leeuw in een vrije rol vanaf rechts is mislukt, hij mag zich vanaf nu richten op de spitspositie. De Leeuw zelf baalt van het feit dat zijn positie, nummer 10, er niet is in het huidige systeem van FC Groningen."

 

Het feit dat Género Zeefuik niet 100% fit zou zijn is opvallend. Hij trainde de hele zomer door, kreeg later weliswaar op de training een blessure maar heeft gisteren 90 minuten met Jong FC Groningen gespeeld.

 

Reportage RTV Noord na afloop van de wedstrijd (rechterkant artikel)

Interview met Fox Sports/FC Groningen TV met Rasmus Lindgren na de wedstrijd

Uit het interview maken we op dat Rasmus Lindgren nog niet te horen heeft gekregen dat hij komend seizoen de aanvoerder is van FC Groningen.

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Deze wijziging komt logisch op ons over; het is echter jammer dat deze pas in de allerlaatste oefenwedstrijd werd doorgevoerd. Vorig seizoen is al gebleken dat Michael de Leeuw erg belangrijk voor het elftal is, maar om hem goed te laten renderen is het essentieel om de veldbezetting zo optimaal mogelijk in te vullen. Het kost echter tijd om dit goed in de ploeg te slijpen. Tijd die er nu niet meer is. althans niet vóór de start van de competitie. 

 

Vanmiddag werd gekozen voor Filip Kostic (in plaats van de gepasseerde Andraz Kirm) als linksbuiten, en dit pakte prima uit. De Serviër was in de eerste helft één van de smaakmakers aan de kant van FC Groningen, maar deelde na de rust met zijn ploeggenoten in de malaise. Aan Kostic lag het vanmiddag echter niet.

 

Nick van der Velden werd als rechtsbuiten opgesteld, maar dit experiment is wat ons betreft niet voor herhaling vatbaar. Hij speelde noch als echte rechter aanvaller, noch als valse rechtsbuiten, maar liet zich ver terugzakken en was daardoor een extra middenvelder. Aangezien er met Rasmus Lindgren en Maikel Kieftenbeld echter al twee controlerende middenvelders met slechts zeer beperkte aanvallende intenties speelden, zorgde de opstelling van vanmiddag ervoor dat er te weinig druk naar voren werd gezet. FC Emmen kreeg veel ruimte (of omspeelde het gehele volle middenveld met lukrake hoge peren naar voren), en de 1-0 voorsprong voor FC Groningen bij rust was bepaald geen juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

 

Wie verwacht had dat FC Groningen na rust fanatiek uit de startblokken kwam en er alles aan deed om de toch niet imponerende ploeg uit de Jupiler League (die wel goed druk zette op de Groningse defensie) met de ene aanvalsgolf na de andere kapot te spelen, die kwam bedrogen uit. Het was FC Emmen dat na de thee de betere ploeg was, en de 1-1 die Alexander Bannink in de 55e  minuut op de borden schoot was volkomen verdiend. Het was aan Marco Bizot te danken dat het laatste oefenduel voor de Groningers niet op een nederlaag uitdraaide. In de tweede helft konden we aan de kant van de vandaag wel erg bleke Trots van het Noorden geen enkel schot op doel noteren.

 

Kortom, van het experiment met Nick van der Velden als verkapte extra middenvelder, naast de controleurs Rasmus Lindgren en Maikel Kieftenbeld, dient o.i. zo snel mogelijk afscheid te worden genomen. Dit geldt eveneens voor het nog langer martelen van Johan Kappelhof op de positie rechtsback. De Amsterdammer was vandaag met zijn vele balverlies en niet-opbouwende spel de dissonant van het elftal; met hem boet de rechter flank teveel aan kracht in gevaar in. Wij zouden de voorkeur geven aan Stefano Magnasco, de eclatante verdedigende fouten die hij af en toe maakt ten spijt. Tegen het gros van de tegenstanders in de Eredivisie moet zijn aanvallende opkomen en gevaar dat hij daarmee sticht zijn defensieve verbeterpunten kunnen camoufleren.

 

Biedt de wedstrijd van vanmiddag dan geen positieve aandachtspunten? Zeker wel. Zaterdag gaven we na de training al aan graag eens te zien dat Timo Letschert als rechter in plaats van linker centrale verdediger zou worden opgesteld. Op die positie deed hij het vorig seizoen uitstekend in de wedstrijden waarin hij Virgil van Dijk moest vervangen, maar in deze oefencampagne was gebleken dat hij als linker CV toch iets minder goed uit de verf kwam. Aangezien Eric Botteghin op beide centrale posities achterin kan spelen zouden we ons kunnen voorstellen dat Botteghin eens naar links zou schuiven.

 

Vandaag werd deze optie uitgeprobeerd en we kunnen leven met het resultaat ervan. Letschert speelde een behoorlijke wedstrijd, al is hij de mindere van Virgil van Dijk. Dit mag echter bepaald geen schande worden genoemd. Botteghin valt ons tot nu toe echter nog wat tegen en is in de huidige vorm niet beter dan Kees Kwakman. Conclusie: centraal achterin zijn we  er vooralsnog toch wat op achteruit gegaan. Giliano Wijnaldum speelde overigens als linksback een prima wedstrijd.

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_7598
DSC_7608
DSC_7609
DSC_7614
DSC_7616
DSC_7642
DSC_7649
DSC_7656
DSC_7667
DSC_7668
DSC_7671
DSC_7673
DSC_7676
DSC_7687
DSC_7696
DSC_7722
DSC_7731
DSC_7765
DSC_7766
DSC_7772
DSC_7815
DSC_7818
DSC_7852
DSC_7891
DSC_7911
DSC_7925
DSC_8031
DSC_8037
DSC_8064
DSC_8066
01/30 
start stop bwd fwd

 

Grootste pluspunt van de wedstrijd van vanmiddag is de Schwung die Kristian Adorjan in de ploeg bracht. Aangezien hij echter pas in de 84e minuut voor Maikel Kieftenbeld in de ploeg werd gebracht, was dit te kort om de wedstrijd te doen kantelen. Gisteren speelde hij in de oefenwedstrijd van Jong FC Groningen ook al 59 minuten, en dus was het logisch dat hij vanmiddag geen volledige wedstrijd kon spelen. Graag hadden we hem echter een helft in actie gezien (zowel gisteren als vandaag) om echt te kunnen beoordelen waartoe hij in staat is.

 

Opvallend: van het duo David Texeira - Género Zeefuik zat alleen de Uruguayaan op de bank. Zeefuik speelde gistermiddag de volle 90 minuten bij de beloften, kan echter terugkijken op een slecht optreden (Zeefuik kan zich mogelijk slecht motiveren voor wedstrijden bij Jong FC Groningen - kwalijk, mocht dat kloppen) en zat vanmiddag niet eens bij de selectie. Texeira zoals gezegd wel, maar het was Richairo Zivkovic die in de tweede helft mocht warmlopen en invallen. Vooralsnog lijken zowel Texeira als Zeefuik op een zijspoor te zijn beland. Wie echter alleen in oefenduels tegen amateurs een voldoende kan scoren verdient het in onze ogen ook niet om in belangrijke wedstrijden in de basis te starten. Met deze keuze, en die van De Leeuw als diepe, maar vooral in de zestien zwervende spits, kunnen we dan ook leven. De eerste competitiewedstrijd staat echter al over zes dagen op het programma. Zoals ze bij onze Oosterburen zeggen: "Die Zeit läuft uns davon." En da's een sneue conclusie na al die weken van voorbereiding (waarin de laatste drie aanwinsten pas laat konden worden begroet, dat geven we onmiddellijk toe).

 

Met een paar ingrepen kan het spel van FC Groningen aan aanvallende stootkracht winnen. Stefano Magnasco en Krisztian Adorjan zien we graag in de basis verschijnen; en ook Filip Kostic en Andraz Kirm (of Richairo Zivkovic) verdienen het om vanaf minuut één te spelen. Wellicht gaat dit ten koste van Nick van der Velden, maar die kan ook uitstekend als pinchhitter fungeren. Een middenveld dat bestaat uit Tjaronn Chery, Rasmus Lindgren en Krisztian Adorjan is zeer aanvallend en wellicht tegen de paar topclubs die Nederland nog rijk is pure zelfmoord, maar hoeft dat tegen de overige teams absoluut niet te zijn. Tegen pak 'm beet PSV zou je wel met Lindgren én Kieftenbeld of Van der Velden kunnen starten.

 

Kortom, we hopen dat de volgende opstelling komende week op de training eens wordt uitgeprobeerd:

 

Kostic - De Leeuw - Kirm/Zivkovic

Chery - Lindgren - Adorjan

Wijnaldum - Botteghin - Letschert - Magnasco

Bizot

 

De volgepakte hoofdtribune van V.V. Neptunia in Delfzijl

 

Reactie Erwin van de Looi na de wedstrijd (bron: clubsite FC Groningen):

 

"Afgaande op deze wedstrijd zijn we nog niet klaar voor de competitie. De eerste helft was voldoende, maar de tweede helft was het niet goed genoeg. We zijn duidelijk nog zoekende nadat we de selectie afgelopen week rond hebben gekregen. De komende week gaan we vol benutten om klaar te zijn voor NEC-uit."

 

Reactie FC Emmen-trainer Joop Gall na de wedstrijd (bron: clubsite FC Emmen):

 

"Onze instelling was goed en we waren beter dan FC Groningen. Dat was ook tegen FC Utrecht en Heracles Almelo het geval. In de tweede helft hebben we gedomineerd en daar mogen we trots op zijn. Natuurlijk, het is maar de voorbereiding en nu naar komende zaterdag toe werken. In de Jupiler League wordt wel anders gespeeld maar zoals ze nu spelen ben ik daar niet bang voor."

 

Statistieken van het duel van vanmiddag:

 

Opstelling FC Groningen:

Bizot; Kappelhof, Botteghin, Letschert, Wijnaldum; Kieftenbeld (84' Adorjan), Lindgren, Chery; Van der Velden (77' Zivkovic), De Leeuw, Kostic (66' Kirm)

Rest bank: Van der Lei, Magnasco, Ekong, Van Nieff, Ben Moussa, Texeira

Niet bij de selectie: Bakker, Bos, Hiariej, Ivens, Johansson, Jones, Zeefuik

 

Opstelling FC Emmen:

Van der Vlag; Bakkati, Luis Pedro, De Wit (66. De Groot), Metaj, Dantuma (74. Almubaraki), Olijve (84.Rozema), Bannink (90. Siekman), Resida (74. Almeida), Weghorst (74. Bergkamp), Martinus

 

Scoreverloop:

 

21' 1-0 Michael de Leeuw

55' 1-1 Alexander Bannink

 

Tot slot:

 

Een welgemeend kop d'r veur voor onze geplaagde App-maestro Nars Broekhart. Vanmiddag werd hij bij het hardlopen zwaar gehinderd door een hond en moest afwijken (volgens Nars had het valse mormel zuiver rood verdiend). Het resultaat was een beroerde val, met onderstaande gevolgen voor wat er nu nog van zijn elleboog (meervoudige fractuur/uit de kom/stuk eraf) over is:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.