Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

135 gasten online

FC Groningen laat RKC alle hoeken van veld zien, toch slechts 2-1 zege

FC Groningen was vanmiddag heer en meester op het slagveld dat de langdurige winter van de graszoden van de Euroborg heeft gemaakt. Het veegde de vloer aan met RKC maar wist het enorme veldoverwicht in slechts twee doelpunten uit de drukken. Ze waren van Zweedse verdedigersmakelij: Stenman verzorgde niet alleen de muziek vanmiddag maar ook de 1-0; na rust scoorde Granqvist vanaf elfmeter. Omdat Matavz en Nordstrand handenvol opgelegde kansen om zeep hielpen werd het door de 2-1 van Boerrigter nog even spannend. Door de verdiende zege is de FC terug in het linker rijtje.

De historie van eerder gespeelde ontmoetingen tussen FC Groningen en RKC Waalwijk wees er al op dat het wel eens geen doelpuntenfestijn kon worden vanmiddag, immers - nog nooit won de thuisploeg met meer dan twee doelpunten van zijn Brabantse opponent. En ook vandaag stond er na afloop weer een minieme zege op de borden, maar dit mag gerust een mirakel worden genoemd. Al in de eerste helft had de FC het verschil kunnen en moeten maken, maar vooral Tim Matavz was een paar keer ongelukkig in de afronding of te zelfzuchtig door niet af te spelen op een nog vrijer staande ploeggenoot, en na rust was het aantal 100% kansen al helemaal niet meer te tellen. Zo gaat het vaak in ontmoetingen tussen FC Groningen en RKC. Maar waar in het verleden in dit soort potten nog wel eens een frustrerend puntverlies werd geleden, daar bleven de punten vanmiddag volkomen terecht in eigen huis. Trainer Brood van RKC Waalwijk was na afloop realistisch tijdens de persconferentie: hij was zijn keeper Levita dankbaar dat die er zoveel ballen uit had geranseld ("Ze vlogen van alle kanten op hem af"), en hij gaf ruiterlijk toe dat de 2-1 van Boerrigter veel te laat kwam om nog iets aan de achterstand te doen, en hij vertelde dat zijn ploeg absoluut te weinig had gebracht om op meer dan 0 punten aanspraak te kunnen maken.

 

Trainer Ron Jans van FC Groningen noemde ook het grote aantal kansen in met name de tweede helft, maar hij verweet zijn ploeg helemaal niets.

 

Terug naar het begin van de wedstrijd. Tijdens het op 4 februari jl.  gehouden overleg met de klankbordgroep was één van de onderwerpen het verhogen van de sfeer rond wedstrijden. De FC meldde in de aanloop naar de wedstrijd van vanmiddag al het volgende: "Muziek is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Met ingang van de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk van aanstaande zondag zal een van de spelers telkens zijn keuze kenbaar maken. Deze week is de keuze van het nummer van Fredrik Stenman. De Zweed koos het nummer ‘Keep on rising’ van Ian Carey ft. Michelle Shellers. Dit nummer zal worden gedraaid na het vaste nummer ‘Jump’ van Van Halen en dus tijdens het handen schudden van de spelers van beide ploegen." De muziekkeuze van Stenman inspireerde de hardwerkende Zweed in die mate dat hij vanmiddag zijn eerste competitiedoelpunt ooit in dienst van FC Groningen maakte. (Eerder dit seizoen was hij al eens trefzeker, maar dat betrof het bekerduel bij Vitesse.) Het doelpunt viel op een erg belangrijk moment, nl. vlak vóór rust. Uit één van de talloze corners die de FC vandaag kreeg kopte de Zweed snoeihard in de rechter hoek. Tot dat moment hadden de dominerende Groningers al een aantal grote kansen gehad. Zo kreeg Nordstrand de bal er in de eerste helft al een paar keer niet in, of hij legde wel goed af op zijn spitsenmaatje Matavz die de kans vervolgens ook niet kon verzilveren.

 

De Groningers streden vanmiddag weer vol overgave op het zeer zware plaggenveld. Het was gestart in de al verwachte opstelling, dus met Zonneveld op de voor hem vreemde positie van controleur op het middenveld, aanvoerder Lovre rechts van hem en Danny Holla op 10. Het experiment, noodgedwongen door de afwezigheid van Bacuna, pakte goed uit. Zonneveld wist met zijn inzet, slidings en ballen afpakken te bekoren en Goran Lovre is helemaal opgebloeid rechts op de middenveld. Hij lijkt momenteel beter op de rechter flanken te renderen dan op de positie direct achter de spitsen. Vooral opvallend is het fantastische koppel dat hij met Daley Blind vormt, misschien dat Jans daarom dit koppel intact laat (hij had vanmiddag ook kunnen kiezen voor Hiariej rechtsachter en Blind op het middenveld) . Ze nemen elkaars positie goed over en stichten aan de rechter kant veel gevaar. Eigenlijk geldt voor Stenman en Enevoldsen op links hetzelfde, maar het duo Blind-Lovre was vanmiddag net even iets dreigender.

 

 

Door veel kunst en vliegwerk voor het doel van Levita gingen we de rust in met slechts een magere 1-0 voorsprong. Duidelijk was wel dat het povere RKC, terecht laatste en hopelijk degraderend zodat we de Brabantse ploeg volgend seizoen niet treffen, slechts met uitbraken voor gevaar zou kunnen zorgen. Het bleef achterin dus alle hens aan dek houden.

 

De tweede helft begon meteen met een kans voor RKC. Granqvist was weer eens opgestoomd naar voren (wanneer wordt deze kanjer eindelijk eens opgemerkt door een Britse topploeg? Hopelijk nooit...), maar het leidde uiteindelijk tot Gronings balverlies. Zijn positie achterin was echter door niemand overgenomen zodat een Brabantse voorzet van rechts zomaar bij de moederziel alleen gelaten Di Gregorio belandde. Deze enorme kans, één van de zeer weinigen van zijn ploeg, zorgde gelukkig niet voor een tegendoelpunt. In de tegenstoot kreeg Nordstrand een dot van een kans na een afgemeten voorzet van Tim Matavz, maar de Deen miste jammerlijk.

 

Na een uurtje werd Goran Lovre gevloerd in het strafschopgebied. Scheidsrechter Makkelie, een verademing vergeleken met zijn incapabele collega en ongekroonde prutserskoning Wiedemeijer, wees naar de stip maar liet vreemd genoeg na de dader, in dit geval "onze" Shkodran Metaj, een gele prent voor te houden. Het zou de tweede gele kaart voor de van Groningen gehuurde speler hebben betekend en dus rood. Benschop mocht nog wel een gele kaart in zijn zak steken bij de discussies rond de strafschop (volgens ons voor het dom wegtrappen van de bal), naar later bleek een belangrijke kaart want hij scoorde er later nog een exemplaar van toen hij oliedom Lovre's knie raakte en kon inrukken. De strafschop werd overigens verzilverd door de luid toegezongen en immens populaire Andreas Granqvist, die zich tot een echte goalgetter aan het ontpoppen is. Hij staat alweer op vijf treffers. Zijn rushes zijn ook al heerlijk om te zien en zorgen steevast voor gevaar doordat de middenvelders en verdedigers niet weten hoe ze hem moeten afstoppen, wat een kanjer is deze vent.

 

De wedstrijd leek gespeeld na de 2-0, zeker toen Benschop vijf minuten na de 2-0 van het veld werd gebonjourd. Wat zich toen aan éénrichtingsverkeer op het doel van RKC-goalie Levita en kansenstortvloed afspeelde is met geen pen te beschrijven. De bal ging er niet in, hoe mooi de kansen voor met name Morten Nordstrand ook waren, en hoe hard Enevoldsen, Zonneveld, Granqvist (verpletterde bijna het been van Levita) en Holla ook uithaalden. Later schreef de FC in het wedstrijdverslag dat er maar liefst 20x op en rond het doel van RKC geschoten werd!

 

Toen vlak voor tijd Boerrigter uit een makkelijk gegeven vrije schop (er was weinig aan de hand wat Zonneveld misdeed, hij speelde voornamelijk de bal) met een enorme pegel de 2-1 liet aantekenen werd het toch weer ongewenst spannend, maar de 2-2 hing toch niet meer in de lucht. Het zou ook de wedstrijd op zijn kop zijn geweest, bij een 6-1 eindstand had niemand iets kunnen zeggen.

  

Hiariej werd in de 83e minuut nog gebracht voor de sober en degelijk spelende Theo Lucius, en nog drie minuten later werd Serhat Koc ingebracht ten koste van Morten Nordstrand, die met een groot applaus het veld verliet. Zijn vizier mocht dan niet op scherp hebben gestaan vanmiddag, in de huidige vorm is hij een welkome pion in de aanval van FC Groningen. De nietige Koc zal vandaag niet zijn opgemerkt door de vele koppen langere centrale verdedigers van RKC (Colin en oud-Groninger Luirink, wiens carrière in een glijvlucht is geschoten, de verkeerde kant op welteverstaan, ook vanmiddag kon hij geen potten breken en leek in niets op de zeer goede centrale verdediger die hij in een grijs verleden bij de FC was), en wij vragen ons af of de kleine Koc het ooit nog helemaal gaat maken op het hoogste niveau.

 

Na een minuutje of twee vond Makkelie het genoeg en gingen onze handen op elkaar en de armen van de Groningers omhoog: de vandaag verplichte zege was binnengehaald, we kunnen drie zeer belangrijke punten bijschrijven en staan weer keurig negende, we zijn zelfs drie punten los van de nummer 10, VVV. En de strijdlust van de ploeg van Ron Jans was weer top vanmiddag, daar houden wij van als oogstrelend voetbal door blessures of een knollenveld onmogelijk is. De mouwen moeten dan worden opgestroopt en dat gebeurde vandaag. Geen enkele speler viel uit de toon.

 

Zaterdag wacht een vervelende tegenstander, we mogen op bezoek bij NEC, en daarna staat er een heuse topper op het programma: Feyenoord mag zijn borst natmaken in de Hel van het Noorden. NEC speelt a.s. woensdag overigens nog een inhaalduel tegen Willem II, en bij de Nijmeegse ploeg staan Burgzorg, El Kabir, Pothuizen, Radomski, Vleminckx (!), Wellenberg en Zomer op scherp en zijn geschorst bij de volgende gele kaart, het moet de scheidsrechter van komende woensdag toch lukken om deze of gene er uitgerekend tegen ons naast te houden.

 

Vandaag was het een vrij probleemloze zege, zonder Wiedemejer waren we nog steeds ongeslagen geweest sinds de winterstop - kortom, we zitten in een zonnige fase! (figuurlijk dan, in de Euroborg was het waterkoud vanmiddag :-)

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Blind, Lucius (83’ Hiariej), Granqvist, Stenman; Holla, Lovre, Enevoldsen, Zonneveld; Nordstrand (87’ Koç), Matavz.
Rest bank: Van Loo, Olijve, Kluin, Menting.


Opstelling RKC Waalwijk
Levita; Colin, Luirink, Van Mosselveld, Dustley Mulder, Di Gregorio, Hans Mulder, Metaj (73’ Vorm), De Ceulaer, Benschop, Boerrigter.
Rest bank: Wevers, Obodai, Varela, Van Hout, Idabdelhay, Agustien.


Toeschouwers: 21.246
Scores: 44’ Stenman (Enevoldsen) 1-0; 61’ Granqvist (strafschop) 2-0, 89’ Boerrigter (Di Gregorio) 2-1.


Scheidsrechter: Makkelie
Grensrechters: Olde Olthof en Strijker
Vierde official: Bekebrede
Rode kaart (2x geel): 61’ & 65’ Benschop (resp. protesteren en overtreding op Lovre)
Gele kaarten: 28’ Metaj (overtreding op Enevoldsen)

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.