Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

124 gasten online

FC Groningen speelt opnieuw bizar uitduel; 4-2 nederlaag; rood voor Timo Letschert en Tjaronn Chery

De trainersstaf is een eind op weg om de doelstelling, die voorziet in het bieden van spektakel en vermaak, te realiseren. Voor de tweede maal op rij incasseerde FC Groningen in een uitwedstrijd twee rode kaarten, en met 13 doelpunten vóór en 13 doelpunten tegen behoort FC Groningen tot de productiefste en defensief minst solide ploegen van de Eredivisie: alleen PEC Zwolle, PSV en ajax scoorden meer doelpunten; alleen N.E.C. kreeg meer doelpunten om de oren.

 

De derby van vanmiddag was een bizarre pot vechtvoetbal die met geen pen valt te beschrijven. Al na een half uurtje spelen waren beide ploegen tot tientallen gereduceerd, na rode kaarten voor Timo Letschert (kwam nogal driest in met een vliegende tackle) en Mitchell Dijks, die de doorgebroken Giliano Wijnaldum naar de grond werkte. Voor beide heren was het alweer de tweede rode kaart in dit nog prille seizoen.

 

De tweede gele en dus rode kaart die Tjaronn Chery in de 78e minuut voor een code 14-overtreding ('ruw spel') ontving, kwam FC Groningen duur te staan. Door de actie van Chery werd een doelpunt van Giliano Wijnaldum afgekeurd, waardoor de stand 3-2 bleef en niet 3-3 werd. Of FC Groningen bij een stand van 3-3 en tien spelers tegen tien ook verloren zou hebben is maar zeer de vraag.

 

 

Beeldmateriaal Fox Sports:

Samenvatting sc Heerenveen - FC Groningen

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Marco van Basten na de wedstrijd

Interview met Rasmus Lindgren na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Marco van Basten na de wedstrijd

 

Beeldmateriaal NOS Sport:

Samenvatting sc Heerenveen - FC Groningen (Studio Sport)

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Marco van Basten na de wedstrijd

Interview met Danny Makkelie na de wedstrijd

 

Reportage van RTV Noord

Interview RTV Noord met Erwin van de Looi (rechterkant artikel)

 

Onderaan het wedstrijdverslag staat een fotoreportage van de wedstrijd!

Provocerende Politie Friesland rijdt met Friese vlag op ME-bus rond tussen Groningers

Hoe dan ook, FC Groningen leed vanmiddag een zure 4-2 nederlaag, op een middag die op parkeerplaats P8 met een opzienbarende politieactie was begonnen. De politie vond het nodig om met een ME-busje, waarop een Friese vlag pronkte, langs de 1.000 Groningers te rijden. De Groningse aanhang had zich alhier verzameld om de omwisselbiljetten om te ruilen voor toegangskaarten, en om op het horecaplein een biertje te drinken. De Groningers lieten zich echter niet provoceren, waarna het busje verdween. Naderhand verklaarde Politie Friesland, die toegaf met de idiote vlag rondgereden te hebben, op Twitter aan ons het volgende: "De vlag is voordat de wedstrijd begon al van de auto gehaald. Wordt intern verder besproken.

 

Niet voor het eerst werd duidelijk dat de voorbeeldfunctie van de politie ver te zoeken is en dat de sterke arm der wet net even te vaak maar al te graag uit is op het met provocerend gedrag uitlokken van geweld. Tot teleurstelling van de Friese politie wisten de Groningers zich echter prima te beheersen en liepen de relbewuste pogingen van de Friese politie op niets uit.

 

Terug naar de wedstrijd. FC Groningen begon met de al verwachte, spitsloze opstelling. Op de bank zagen we Lorenzo Burnet en Stefano Magnasco als verdedigers, daar waar we naast Burnet William Ekong hadden verwacht. 

 

Scheidsrechter Danny Makkelie drukte zijn stempel vanaf het begin op de beladen derby. Hij floot conform de door Zeist pietluttig vastgestelde regels, en Timo Letschert was hiervan al na 11 minuten het slachtoffer. Hij ging met een gestrekt been erg onbesuisd in op een tegenstander, maar raakte de Fries amper. Hij ging voor de bal en raakte die ook.  In Engeland zou Timo er waarschijnlijk met maximaal een gele kaart vanaf zijn gekomen, waarna hij gewisseld had kunnen worden. Letschert blesseerde zichzelf nl. dermate aan zijn hoofd dat hij eventjes het bewustzijn verloor. Onder applaus, dat zich in het uitvak vermengde met verwensingen aan het adres van Makkelie, werd Letschert naar de catacomben gedragen.

 

Het duurde niet lang of Stefano Magnasco werd in de ploeg gebracht. Johan Kappelhof schoof door naar de centrale verdediging en de achterste linie was hersteld tot een viertal. Eric Botteghin heerste net als tegen ajax als rechter centrale verdediger; na een wat moeizaam begin heeft hij zich onomstotelijk als meerwaarde bewezen.

 

Voorin moest Andraz Kirm worden geslachtofferd. Zijn eerst kwartier was niet best. Hij had uit een 100% kans moeten scoren, maar miste de bal. Filip Kostic liep op dat moment moeilijk en leek geblesseerd, maar de medische staf nam een gok door hem te laten staan en Kirm naar de kant te halen.

 

Met Stefano Magnasco kwam er het broodnodige gif in de ploeg, en zoals zo vaak rechtte een getalsmatig gedecimeerde ploeg de rug. De tien Groningers waren in die fase geenszins de mindere van de Friezen, en toen ook Dijks met rood werd weggestuurd en FC Groningen bovendien een strafschop kreeg, ja toen gingen we er eens goed voor staan. Nick van der Velden scoorde met een soort van veredelde Panenka, en na 31 minuten stond het 0-1. Op het veld waren de ploegen met tien tegen tien bovendien weer in evenwicht.

 

De ploeg van Van de Looi speelde tot de rust acceptabel tot goed, en met een hartverwarmende inzet. Echter, zoals zo vaak, kwam de equipe niet goed uit de kleedkamer. SC Heerenveen had een dubbele wissel doorgevoerd: Ziyech en Slagveer gingen naar de kant, en De Roon en Wildschut kwamen de ploeg van Marco van Basten versterken. Het duurde slechts tien minuten of de achterstand van de Friezen was door doelpunten van Yanic Wildschut (Magnasco bezorgt de bal rechtstreeks bij Wildschut) en Kenneth Otigba (wie dekte hem bij een corner?) omgetoverd in een 2-1 voorsprong. Marco Bizot zag er bij de 2-1 niet best uit. Hij kwam uit, maar had de bal niet.

 

(Dat Marten de Roon de wedstrijd uitspeelde was wel heel bijzonder. Hij drukte zijn noppen in het been van Nick van der Velden. Het werd helaas niet waargenomen door de arbitrage.)

 

De derde nederlaag op rij in een uitwedstrijd bij Heerenveen leek aanstaande, maar één minuut na het kopdoelpunt van Otigba bracht de zelden tot nooit scorende Johan Kappelhof de stand in evenwicht. Via Otigba schoot hij raak uit een vrije schop van Nick van der Velden.

 

Het uitvak, fantastisch meelevend vanmiddag, explodeerde - het was net als in Deventer getuige van een enerverende wedstrijd.

 

Toen Marco Bizot in de 72e minuut een tegenstander naar de grond werkte (de goalie mocht van geluk spreken dat hij slechts geel hoefde te incasseren) en Alfred Finnbogason de hieruit resulterende strafschop benutte, toen leek de wedstrijd gespeeld.

 

Van de Looi wisselde onmiddellijk en haalde aanvoerder Rasmus Lindgren naar de kant ten faveure van Richairo Zivkovic. Het spel van FC Groningen werd er door deze mutatie echter niet beter op. De slag op het middenveld werd nu compleet verloren, en Heerenveen ging op jacht naar de 4-2. Dat Michael de Leeuw voor Stefano Magnasco, die volgens Erwin van de Looi ongelukkig speelde, in de ploeg werd gebracht, waarna de Groningse verdediging alles of niets (één op één) ging spelen, veranderde maar weinig aan het nu eenzijdige spelbeeld.

 

In de gedenkwaardige 78e minuut leek Giliano Wijnaldum in een tegenstoot echter toch voor de 3-3 te zorgen. Het doelpunt werd jammerlijk afgekeurd omdat scheidsrechter Makkelie een zwaaiende dan wel slaande beweging bij Tjaronn Chery had waargenomen. Chery ontving hiervoor een gele kaart (is de straf voor een slaande beweging trouwens niet rood?), en aangezien hij in de 18e minuut in de provocaties van Joey van den Berg was getrapt en net als Van den Berg toen ook al geel had gekregen, moest ook Chery naar de kant. Wat erger was - de 3-3 van Wijnaldum werd bovendien afgekeurd.

 

Met 10 tegen 9 en een 3-2 achterstand wekte FC Groningen vervolgens een onsamenhangende en bijna uitgebluste indruk. Alfred Finnbogason besliste de pot in de slotminuut met een bekeken schuiver. Korte tijd later floot Danny Makkelie deze bewogen derby naar de geschiedenisboeken.

 

Er zal nog lang worden nagepraat over het memorabele duel, dat werd opgesierd met zes gele en drie rode kaarten. Aan vechtlust ontbrak het de ploeg van Erwin van de Looi vanmiddag niet. Zeker na de eerste rode kaart richtte de ploeg zich geweldig op en was superieur aan de Friezen.

 

De beginopstelling met middenvelder Nick van der Velden als diepe spits zorgde echter vanaf het begin voor een weinig gedurfde speelwijze. Voor ons is het onbegrijpelijk dat er in de wedstrijden tegen ajax en vooral vanmiddag niet met een echte spits werd gespeeld. Género Zeefuik steekt in een puike vorm, daar waar ajax en zeker Heerenveen momenteel niet overlopen van kwaliteit en vorm. Beide ploegen waren met de juiste opstelling te pakken geweest, maar nu is de oogst in deze twee wedstrijden slechts één punt. FC Groningen is nog maar net in het linker rijtje terug te vinden en is zelfs onder promovendus SC Cambuur geklasseerd. Als er twijfel is over de 'Ausdauer' van Zeefuik - waarom laat je hem dan niet het eerste uur spelen, en wisselt hem dan indien nodig?

 

Door de (te eenzijdige) kaartenregen van vanmiddag zal er zaterdag tegen RKC Waalwijk geïmproviseerd moeten worden en het moet wel heel raar lopen wil Van de Looi Krisztian Adorjan, die tegen ajax en Heerenveen nog geschorst was, en Género Zeefuik en/of Michael de Leeuw geen basisplaats gunnen. Wat ons betreft had er echter tegen ajax en zeker vanmiddag tegen de SCH met een opstelling waaruit meer durf en lef spreekt gespeeld mogen worden. In beide wedstrijden had er nl. absoluut meer ingezeten.

 

Het uitvak moedigt de spelers van FC Groningen na de warming-up aan

 

Heerlijke stemming onder de FC Groningen-aanhang bij de spelersopkomst

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot, Kappelhof, Botteghin, Letschert (11’ rode kaart), Wijnaldum, Kieftenbeld, Lindgren (73’ Zivkovic), Chery (78’ rood), Kirm (16’ Magnasco; 80’ De Leeuw), Van der Velden, Kostic.
Rest bank: Luciano, Burnet, Hiariej, De Leeuw, Zeefuik.

 

Opstelling SC Heerenveen
Vandenbussche, Van Anholt (81’ Kum), Otigba, Kruiswijk, Dijks, Van den Berg, Ziyech (46’ De Roon), Eikrem, Slagveer (46’ Wildschut), Finnbogason, Van La Parra.
Rest bank: Kramer, Nwofor, De Kamps, Zomer.

 

Toeschouwers: 24.000
Scores: 31’ Van der Velden (strafschop) 0-1, 52’ Wildschut (-) 1-1, 55’ Otigba (Eikrem) 2-1, 56’ Kappelhof (Van der Velden) 2-2, 72’ Finnbogason (strafschop) 3-2, 90’ Finnbogason (-) 4-2.

 

Scheidsrechter: Makkelie
Overige officials: Van Dongen, Geutjes, Van den Kerkhof
Rode kaart: 11’ Letschert (overtreding op Slagveer), 31’ Dijks (neerhalen doorgebroken Wijnaldum), 78’ Chery (2x geel)
Gele kaarten: 18’ Van den Berg en Chery (opstootje), 37’ Finnbogason (aanmerkingen op de leiding), 50’ Magnasco (overtreding op Wildschut), 65’ Van la Parra (overtreding op Wijnaldum), 71’ Bizot (overtreding op Slagveer), 78’ Chery (slaande beweging), 89’ Van der Velden (commentaar op de leiding)

 

Fotoreportage van Wouter van sc Heerenveen - FC Groningen:

 

DSC_0002
DSC_0004
DSC_0008
DSC_0019
DSC_0025
DSC_0039
DSC_0046
DSC_0053
DSC_0059
DSC_0061
DSC_0062
DSC_0064
DSC_0068
DSC_0078
DSC_0079
DSC_0080
DSC_0081
DSC_0083
DSC_0085
DSC_0096
DSC_0108
DSC_0109
DSC_0112
DSC_0116
DSC_0119
DSC_0129
DSC_0137
DSC_0142
DSC_0161
DSC_0187
DSC_0188
DSC_0196
DSC_0209
DSC_0214
DSC_0217
DSC_0219
DSC_0244
DSC_0245
DSC_0246
DSC_0257
DSC_0258
DSC_0286
DSC_0287
01/43 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.