Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

104 gasten online

FC Groningen pas na rust ruim langs tien RKC-ers: 4-1 zege

Lange tijd zag het er niet naar uit dat FC Groningen vanavond ruim aan de goede kant van de score zou blijven. De Trots van het Noorden, die wel degelijk in een 4-2-3-1 systeem aan de wedstrijd begon (de ontkenning van de hoofdtrainer tijdens het perspraatje ten spijt), startte goed, liet een aantal goede combinaties zien en had verreweg het meeste balbezit. Gaandeweg het eerste bedrijf sloop er echter onzekerheid in de ploeg van Erwin van de Looi, die al na ca. 20 minuten naar een bedenkelijk niveau terugviel en in een veel te traag tempo speelde. De gewenste dominantie was in die fase ver te zoeken.

 

Beeldmateriaal Fox Sports:

Samenvatting FC Groningen - RKC Waalwijk

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Erwin Koeman na de wedstrijd

Interview met Nick van der Velden na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Erwin Koeman vóór de wedstrijd

 

Oosterpark-spandoeken werden vandaag in de Euroborg in ere hersteld

 

Reportage van Frits Kor:

 

 

Onder aan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

De beste kansen waren zelfs voor de gasten, die al na 37 minuten met tien man verder moesten omdat de tot dat moment prima coachende Jonas Ivens voor een charge van achteren op Género Zeefuik met rood werd weggestuurd. Scheidsrechter Higler spaarde de Brabanders overigens in de tweede helft opzichtig, want Mickaël Tavares, die al in de tweede minuut op de bon werd geslingerd, ontsnapte in de 58e minuut aan een tweede gele kaart toen hij Filip Kostic hard neerlegde. De ploeg van Erwin Koeman had vanaf dat moment met negen man verder gemoeten, maar daar waar FC Groningen herhaaldelijk tegen meerdere rode kaarten in één wedstrijd aanloopt, daar worden andere ploegen af en toe gespaard. Erwin Koeman wisselde Tavares onmiddellijk.

 

Het werd pas echt genieten gedurende een minuut of 15 vanaf de 60e minuut. Krisztian Adorjan wierp eindelijk de schroom van zich af en begon zich opvallender met het spel te bemoeien (hij is overigens geen rechtsbuiten en komt beter in de as tot zijn recht), en ook Nick van der Velden werd weer de dreigende speler zoals we hem kennen. Van der Velden moest zich al in de 29e minuut gedwongen een linie laten terugzakken nadat Maikel Kieftenbeld geblesseerd naar de kant moest (we zagen niet wat er gebeurde) en door Michael de Leeuw vervangen werd. Van der Velden nam de aanvoerdersband over van Kieftenbeld, achter de eveneens geblesseerde Rasmus Lindgren de tweede captain, maar we zien hem toch liever in een iets minder controlerende rol. 

 

Het doel van RKC-keeper Jan Seda werd steeds fanatieker belegerd, en Groningse doelpunten konden niet uitblijven. Nick van der Velden opende de score in de 68e minuut; het was het sluitstuk van een prachtige aanval via Lorenzo Burnet en Género Zeefuik, die na een één-tweetje met Michael de Leeuw verantwoordelijk was voor de assist op aanvoerder Van der Velden die de bal hard in het doel poeierde.

 

Al twee minuten later verdubbelde Género Zeefuik de score. Filip Kostic sleepte op inzet een corner uit een aanval. Van der Velden nam de hoekschop waaruit Johan Kappelhof de bal via een stuit op de lat kopte. In de rebound was Género Zeefuik er als de kippen bij en scoorde voor de derde opeenvolgende maal in een competitiewedstrijd.

 

Het publiek ging er eens goed voor zitten, want het liep eindelijk als een tierelier bij FC Groningen. De naam van Género Zeefuik werd gescandeerd en de wedstrijd had eindelijk de zo vurig gehoopte wending genomen.

 

Het was echter RKC Waalwijk dat in de 73e minuut - en op dat moment uit het niets - iets terugdeed. De Brabanders konden na balverlies van Nick van der Velden opstomen aan de linkerflank (waar was Johan Kappelhof?), en Aurélien Joachim schoot de 2-1 binnen, ook met dank aan Eric Botteghin (voor de rest prima spelend vanavond), die de bal volledig miste.

 

FC Groningen was het opeens helemaal kwijt en werd door nota bene tien Waalwijkers teruggedrongen. De Schwung, die er na een uur eindelijk was bij de Groningers, was weer helemaal verdwenen; de ploeg manifesteerde zich meer en meer als angsthazen. Joachim kreeg in de 80e minuut nog een beste kans, maar in de blessuretijd vielen alsnog twee doelpunten aan de kant van de FC. Eerst was het Krisztian Adorjan die een door Eric Botteghin en Tom Hiariej (voor ons vanavond de beste speler van FC Groningen) opgezette aanval met een paar prachtige acties met de buitenkant van zijn voet afrondde, en Michael de Leeuw nam een prachtige indraaiende voorzet van Nick van der Velden in één keer op zijn pantoffel, waardoor er toch nog een mooie eindstand van 4-1 op de borden werd geschoten.

 

FC Groningen heeft dit seizoen na zeven wedstrijden al twee maal met 4-1 gewonnen, daar waar de ploeg afgelopen seizoen geen enkele maal in staat was om vier maal het net te vinden. De score is echter ietwat geflatteerd. Gedurende een te lange tijd was het spel van FC Groningen vanavond onder de maat, en de terugval na het tegendoelpunt is zorgelijk.

 

Het debuut van William Ekong was ronduit teleurstellend. Hij begon met balverlies bij een vrolijke poging om op te komen, en was ook gaandeweg de eerste helft een bron van onrust, daar waar wij hem op het trainingsveld, in oefenwedstrijden en bij de beloften hebben leren kennen als een rustige speler met overzicht. Hij is wellicht toch nog niet toe aan het grote werk, en werd in de rust gewisseld. We hadden overigens verwacht dat Giliano Wijnaldum in de kleedkamer zou achterblijven, want als linksback speelde hij vanavond dramatisch. Hij mocht echter ook na de thee opdraven, en schoof door naar het centrum van de verdediging, waar hij beter uit de verf kwam. Lorenzo Burnet werd de nieuwe linksback, en na vanavond vermoeden we dat hij ook de komende tijd de voorkeur boven Wijnaldum zal krijgen. Timo Letschert is op dit moment de beste optie om centraal achterin naast Eric Botteghin te spelen, aannemende dat Johan Kappelhof de komende tijd de rechtsback zal zijn, zeker zolang Stefano Magansco defensief geen vorderingen maakt en opkomend, zijn sterke punt, ook niet kan overtuigen.

 

FC Groningen boekte een zeer nuttige overwinning tegen RKC; de score van 4-1 betekent bovendien de hoogste overwinning ooit in een thuiswedstrijd tegen de Waalwijkers. De gele kaart die Johan Kappelhof in zijn zak mocht steken betekende overigens dat FC Groningen volgens ons nu al 63x op rij in een officieel duel één of meerdere kaarten heeft gepakt - een bijzondere statistiek. Voor de Fair Play-prijs gaan we echter per definitie niet, prima dus. Met maar liefst 17 gescoorde doelpunten in zeven wedstrijden is FC Groningen bovendien de op één na productiefste ploeg!

 

De drie punten van vanavond zijn erg belangrijk, in de wetenschap dat er een paar pittige potten voor de deur staan. De ploeg speelde vanavond in een verre van ingespeelde opstelling, en dan moet je tevreden zijn met de volle buit. Er blijft werk aan de winkel, maar met het huidige arsenaal aan blessures en schorsingen is het gewoon roeien met de riemen die je hebt, en dat gaat de trainersstaf goed af!

 

Na de wedstrijd kreeg Marco Bizot een zwarte trui met de tekst Z-SIDE erop overhandigd, en hij trok deze aan en liep er trots als een pauw mee rond. Het textiel stond hem prima.

 

Nogmaals, Tom Hiariej was voor ons de man of the match. Hij was de meest constante factor, en viel in de beroerde fase na de 2-1 minder ver terug dan zijn collega's. Spelers als Zeefuik, Botteghin en Van der Velden scoorden ook ruime voldoendes, maar Botteghin had toch een aandeel in de tegentreffer en Van der Velden was vóór rust (noodgedwongen) minder opvallend. Ook Zeefuik was in de eerste helft niet denderend op dreef.

 

Wij gaan nagenieten en zullen de FC na dit weekend op een mooie plek op de ranglijst aantreffen!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Kappelhof, Botteghin, Ekong (46’ Burnet), Wijnaldum; Kieftenbeld (29’ De Leeuw), Van der Velden, Hiariej; Adorjan, Zeefuik (91’ Zivkovic), Kostic.
Rest bank: Luciano, Ben Moussa, Kirm, Magnasco.

 

Opstelling RKC Waalwijk
Seda; Apau, Van Weert, Ivens (37’ rood), Amieux, Tavares (60’ Anderson), Duits, Braber, Jungschläger (42’ Van Mosselveld), Castelen (74’ Beauguel), Joachim.
Rest bank: Van Dijk, Van Hoevelen, Slager, Ubbink.

 

Toeschouwers: 18.306
Scores: 68’ Van der Velden (Zeefuik) 1-0, 70’ Zeefuik (-) 2-0, 73’ Joachim (Amieux) 2-1, 92’ Adorjan (Botteghin) 3-1, 95’ De Leeuw (Van der Velden) 4-1.

 

Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Jansen, Janson en Honig
Rode kaart: 37’ Ivens (overtreding op Zeefuik)
Gele kaarten: 2’ Tavares, 50’ Kappelhof, 91’ Beauguel

 

Fotoreportage van Wouter van FC Groningen - RKC Waalwijk:

 

DSC_0003
DSC_0006
DSC_0010
DSC_0031
DSC_0032
DSC_0040
DSC_0042
DSC_0051
DSC_0056
DSC_0063
DSC_0065
DSC_0068
DSC_0069
DSC_0131
DSC_0133
DSC_0142
DSC_0144
DSC_0159
DSC_0167
DSC_0173
DSC_0177
DSC_0179
DSC_0180
DSC_0185
DSC_0187
DSC_0191
DSC_0192
DSC_0195
DSC_0198
DSC_0204
DSC_0205
DSC_0211
DSC_0212
DSC_0217
DSC_0221
DSC_0228
DSC_0229
DSC_0231
DSC_0233
DSC_0234
DSC_0235
01/41 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.