Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

207 gasten online

FC Groningen levert wanprestatie: 5-0 pak rammel; geen bezieling en lef; rood Johan Kappelhof

De 117 hondstrouwe fans van FC Groningen die vandaag de moeite hebben genomen om het uitvak te bezoeken zullen zich vermoedelijk nog wel eens bedenken voordat ze enthousiast een buscombikaartje naar Enschede voor € 34 dan wel een autocombikaartje à € 26 aanschaffen. FC Groningen presenteerde zich vanmiddag in de Grolsch Veste als een kudde makke schapen die zich gewillig naar de slachtbank liet leiden. Het elftal van Erwin van de Looi speelde zonder ook maar een grijntje lef.

 

Geloof in eigen kunnen, de absolute wil om te winnen en een over-mijn-lijk mentaliteit - deze eigenschappen, broodnodig om een resultaat tegen de nieuwe koploper uit Tukkerland te kunnen boeken, waren in z'n geheel in Groningen achtergebleven.

 

Beeldmateriaal Fox Sports:

Samenvatting FC Twente - FC Groningen

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Michel Jansen na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Michel Jansen vóór de wedstrijd

 

Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

De achterstand bij rust was al 3-0 door doelpunten van Rasmus Bengtsson, Shadrach Eghan en Dusan Tadic. De Serviër benutte op slag van rust een penalty die was toegekend nadat Johan Kappelhof Eghan met een lichte duw tegen de grond had gewerkt. Kappelhof werd bovendien met rood weggestuurd (alweer de vijfde rode prent voor een Groninger in dit nog prille seizoen; motivatie van de in deze situatie extreem zwaar straffende scheidsrechter: code 42 = Het (met fysieke middelen) op onreglementaire wijze een scoringskans ontnemen); na rust hielden de Tukkers zich in. 

 

Hierdoor bleef de Groningers een pak slaag met dubbele cijfers bespaard. Alleen Shadrach Eghan en Jesus Corona wisten Marco Bizot nog te passeren, maar een paar handenvol 100% kansen werden nonchalant om zeep geholpen. FC Groningen wist zich zegge en schrijve twee kansen te creëren. Vóór de rust was het de volledig vrijstaande Michael de Leeuw die hoog over het doel van Nick Marsman kopte; diezelfde Marsman voorkwam met een redding een doelpunt van Richairo Zivkovic. Voor de rest was het armoe troef in het Groningse tranendal van Van de Looi en Lukkien, dat vanaf het begin van het duel achter de feiten aan liep door niets te doen tegen het vooraf nota bene voorspelde spelletje van FC Twente, dat inderdaad vroeg druk zette, precies zoals tijdens het perspraatje al werd voorspeld.

 

De Groningers werden volledig overlopen. De defensie opereerde bijzonder onzeker en ronduit slecht, de slag op het middenveld werd op een gênante manier verloren (duels werden bovendien stuk voor stuk verloren) en de voorwaartsen kwamen in het stuk amper voor. Voor ons is onbegrijpelijk waarom er pas in de rust werd gewisseld, en niet al na een minuut of 20 toen het onheil zich al lang en breed aandiende. De ploeg hield de afstanden ook veel te groot. We vragen ons af of de ploeg überhaupt wel compact kan spelen.

 

Tjaronn Chery is absoluut geen rechtsbuiten; wij kunnen niet verklaren waarom niet aan Krisztian Adorjan de voorkeur werd gegeven. Adorjan speelt al wekenlang op die positie op de training en bij de beloften, en na zijn enkelblessure, eerder deze week opgelopen op het trainingsveld, was hij fit en ook wedstrijdfit bevonden. Maar ook op andere posities, bv. achter de spits, speelt hij vaak prima.

 

Een middenveld met Maikel Kieftenbeld en Tom Hiariej is in wedstrijden tegen de grotere clubs veel en veel te licht. Natuurlijk werd Nick van der Velden, die met een knieblessure in Groningen was achtergebleven, node gemist, maar het zou een zwaktebod zijn om de 5-0 nederlaag alleen met zijn absentie te verklaren. Over de gehele linie was er geen bezieling in de timide ploeg. De Trots van het Noorden was reeds verbleekt bij het betreden van het veld, en dit is voor ons onbegrijpelijk. Wie de Tukkers in de beker tegen sc Heerenveen aan het werk had gezien, die had zeker geen wonderploeg zien spelen, ook niet toen FC Twente nog met tien man speelde.

 

Zo moest Nick van der Velden de

wedstrijd vanmiddag bekijken

 

Wie echter voorin geen druk wil zetten, en niet wil winnen, die zal ook niet winnen. We kijken terug op een volstrekt verloren middag, zonder aanknopingspunten.

 

Het feit dat Lorenzo Burnet in de tweede helft als rechtsback ging spelen zal bij Stefano Magnasco met onbegrip zijn begroet. Vanmiddag werd opnieuw duidelijk dat de Chileen volledig op een zijspoor is geraakt; het was in dit geval beter geweest om Angelo Cijntje als wisselmogelijkheid voor de positie van rechtsback mee te nemen. Maar ook Tjaronn Chery is hard op weg om veel van zijn krediet te verspelen. Goed beschouwd heeft hij alleen in het openingsduel bij N.E.C. goed gespeeld, daarna viel hij alleen nog in positieve zin op met goede vrije trappen en corners. Te weinig om een basisplaats te kunnen rechtvaardigen. Als Krisztian Adorjan tegen AZ opnieuw op de bank moet beginnen, dan begrijpen wij er weinig meer van.

 

Lang natreuren heeft geen zin. De ploeg moet goed en snel bij zichzelf te rade gaan, in de wetenschap dat achtereenvolgens AZ, PSV en Vitesse op het programma staan. Er zal dan echt om elke grasspriet gestreden moeten worden, anders zijn opnieuw beschamende vertoningen met fikse nederlagen het gevolg. Werk aan de winkel, met name op het gebied van INSTELLING! Robert Maaskant heeft veel kritiek gekregen, maar onder zijn bewind stond er vaak wél een vechtmachine, en in de play-offwedstrijd bij FC Twente werd er bovendien met durf en in een 4-4-2 concept gespeeld, en deze wedstrijd was het aankijken meer dan waard.

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Twente
Marsman; Rosales, Bengtsson (’46 Martina), Bjelland, Koppers; Ebecilio (’69 Corona), Eghan (’60 Mokhtar), Gutierrez; Promes, Castaignos, Tadic.
Rest bank: Boschker, Wisgerhof, Schilder en Djordjevic.

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Kappelhof (’43 rood), Botteghin, Wijnaldum, Burnet; Kieftenbeld, De Leeuw (’66 Lindgren), Hiariej; Chery, Zeefuik (’46 Letschert), Kostic (‘78 Zivkovic)
Rest bank: Luciano, Adorjan, Kirm en Magnasco.

 

Toeschouwers: 29.250

 

Scores: ’19 Bengtsson (Gutierrez) 1-0, ‘ 28 Eghan (rebound) 2-0, ’44 Tadic (strafschop) 3-0, ’54 Eghan (rebound) 4-0, ’85 Corona (-) 5-0.

 

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Langkamp, Lapar en Bax
Rode kaart: ’43 Kappelhof
Gele kaarten: ’37 Botteghin, ’39 Wijnaldum

 

Foto's van Robbie Bosch:

 

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.