Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

148 gasten online

Strijdbaar FC Groningen herpakt zich en wint verdiend van AZ: 2-1

Na de wanvertoning tegen FC Twente daalde de kritiek op het ondermaatse spel en de volstrekt afwezige inzet, strijd en lef vanuit alle gelederen in niet mis te verstane bewoordingen neer op trainers en spelers. De Trots van het Noorden heeft vandaag aangetoond de kritiek ter harte genomen te hebben - de ploeg speelde als een strijdbaar elftal, creëerde zich diverse kansen en beschikte over voldoende zelfvertrouwen om de tegenslag, die de gelijkmaker van Jóhann Berg Gudmundsson absoluut was, te kunnen overwinnen.

 

Na afloop van het enerverende en pakkende duel, de beste thuiswedstrijd van dit seizoen, oogste de ploeg een terecht applaus tijdens de welverdiende ereronde. Na vier thuiswedstrijden is de ploeg in de eigen Groene Hel nog altijd ongeslagen!

 

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting FC Groningen - AZ

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Martin Haar na de wedstrijd

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Martin Haar vóór de wedstrijd

 

Interview NOS Sport met Richairo Zivkovic na de wedstrijd

 

Sfeerreportage van Frits Kor:

 


Inmiddels hebben we ook twee fotoreportages toegevoegd!

D-pupillen ZFC Zuidlaren wapperen voor FC Groningen (foto: Essent)

 

Na een boeiende eerste helft, die in 0-0 was geëindigd en waarvoor het publiek terecht applaus over had, nam de thuisploeg in de 52e minuut verdiend een voorsprong. Absolute uitblinker Filip Kostic was weer eens onreglementair gestopt. Nick van der Velden liet één van zijn specialiteiten (het nemen van een indraaiende vrije schop) zien. De kopsterke Eric Botteghin kopte de bal op de paal, waarna Timo Letschert en Nick Viergever samen in kwamen glijden. Viergever raakte de bal als laatste en had de twijfelachtige eer om het eigen doelpunt voor zijn rekening te mogen nemen. 

 

Het doelpunt was de beloning van de spelopvatting van de Groningers, die met opgestroopte mouwen streden voor de winst. Niet iedereen zat goed in de wedstrijd. Zo toonde Tjaronn Chery opnieuw niet aan waarom hij in de zomer bovenaan het verlanglijstje met creatieve voetballers stond. Chery stond dit seizoen in alle wedstrijden in de basis en werd slechts twee maal vroegtijdig naar de kant gehaald. Ook vandaag solliciteerde hij nadrukkelijk naar een vroege wissel, maar hij bleef tot het einde van het duel op het veld staan. Hij leed te vaak balverlies en vertraagde het spel, daar waar snelle openingen naar voren gevraagd werden.

 

De andere creatieve aanwinst, Krisztian Adorjan, die op de voor hem suboptimale positie van rechtsbuiten startte maar erg dynamisch speelde en overal voorin en op het middenveld te vinden was, speelde een stuk sterker, maar had de pech dat hij in 72e minuut gewisseld moest worden. De Hongaar zat er fysiek helemaal doorheen. Zijn vervanger, Richairo Zivkovic, scoorde met zijn eerste balcontact, en bracht de stand in de 73e minuut op 2-1, naar later bleek het winnende doelpunt. De manier waarop het 17-jarige talent zich vrij had gespeeld was formidabel; naast zijn prachtige loopactie was ook de manier waarop hij de loepzuivere voorzet van Nick van der Velden inkopte uitstekend. Het blijft een eentonig verhaal - het wordt in onze ogen de hoogste tijd dat Zivkovic een basisplaats wordt gegund, zeker als spitsen als De Leeuw, Texeira en Zeefuik niet inzetbaar zijn. Het trio zat vanmiddag noodgedwongen niet eens op de bank; Nick van der Velden liet vandaag zien geen spits te zien. Hij werkte zich een slag in de rondte, is een echte aanjager en kan in het elftal zeker niet gemist worden, maar zijn kwaliteiten liggen niet als diepe spits voorin. Het mag zo zijn dat de kwaliteiten van Richairo Zivkovic vooral tot z'n recht komen als er ruimte ontstaat - als alle andere spitsen ziek, zwak of misselijk zijn, dan hoort hij o.i. als enig overgebleven spits in de basis te staan?

 

Ondanks het feit dat FC Groningen feitelijk zonder echte spits speelde kreeg het een aantal kansen om de score al eerder open te breken. Op schoten van Filip Kostic, die vanmiddag langs de zijkant denderde als Dusan Tadic in zijn beste dagen, had AZ-keeper Esteban echter steeds een antwoord; ook kon Eric Botteghin na een klein half uur spelen net niet bij de bal, anders had hij de voorzet van Kostic ongetwijfeld in het doel geschoten.

 

FC Groningen was vóór rust de betere ploeg, maar had nog wel iets efficiënter kunnen spelen. Zo had Stefano Magnasco aan de rechterkant herhaaldelijk een zee van ruimte, maar dit werd lang niet altijd door zijn ploeggenoten gezien. Krisztian Adorjan liet zien over een geweldige techniek te beschikken, en was in het eerste bedrijf met Filip Kostic één van de smaakmakers.

 

Op slag van rust werkte Eric Botteghin de bal bijna nog in eigen doel, en dat zou voor de Braziliaan wel erg sneu zijn geweest. Hij stond nl. opnieuw uitstekend te verdedigen in het centrum van de verdediging, dit keer overigens als linker centrale verdediger, aangezien Timo Letschert als rechter CV was opgesteld.

 

AZ leunde ook in het tweede bedrijf achterover, maar de 1-1 kwam hard aan bij de thuisploeg. AZ, vanmiddag niet in goede doen, wellicht mede door de midweekse Europese krachtmeting met PAOK Saloniki, rook wat kansen en kroop meer uit z'n schulp. Denni Avdic werd als verse spits ingebracht en FC Groningen wankelde kortstondig. Eerder was Wili Overtoom ook al ingebracht. Er zat in deze fase te weinig beweging in de ploeg; het vertrouwen had een deukje opgelopen. Op dat moment had de trainersstaf in onze ogen moeten wisselen, niet pas een kwartier later.

 

Tjaronn Chery had FC Groningen in de 69e minuut opnieuw aan de leiding moeten schieten, maar in volledig vrijstaande positie schoot hij recht in de handen van keeper Esteban. Er was een mooie aanval via Krisztian Adorjan en Nick van der Velden aan vooraf gegaan.

 

Het feit dat Krisztian Adorjan even later naar de kant werd gehaald stuitte op onbegrip bij het publiek, dat echter niet kon weten dat de Hongaar niet verder kon spelen. Het vervolg is bekend. Zivkovic scoorde onmiddellijk, Rasmus Lindgren werd voor Tom Hiariej in de ploeg gebracht en FC Groningen had de controle terug over het duel, waarin verder niet zo gek veel meer gebeurde. Filip Kostic en Nick van der Velden oogden erg vermoeid. Laatstgenoemde kon echt niet meer verder en voor hem kwam kort vóór het einde Andraz Kirm in de ploeg. De Sloveen liet nog een paar mooie acties zien; laten we hopen dat zijn vormdip snel tot het verleden behoort.

 

Na 93 minuten zat het duel erop, en de ploeg van Erwin van de Looi kon van een welverdiende ereronde gaan genieten. De spelers hebben laten zien dat er met inzet en strijd in deze competitie een heleboel bereikt kan worden, en de ploeg heeft lering getrokken uit de onacceptabele zeperd van vorige week. FC Groningen speelde vanmiddag z'n beste thuiswedstrijd en blijft in de eigen groene Hel ongeslagen. Het won van FC Utrecht, RKC Waalwijk en AZ, en speelde gelijk tegen ajax. Een reeks waaruit moed geput kan worden. PSV kan de borst over twee weken nat maken!

 

 

 

 

 

 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco, Letschert, Botteghin, Wijnaldum; Hiariej (77’ Lindgren), Kieftenbeld, Chery; Adorjan (70’ Zivkovic), Van der Velden (88’ Kirm), Kostic.
Rest bank: Luciano, Ekong, Burnet, Ben Moussa.

 

Opstelling AZ
Esteban: Johansson, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever; Gudelj, Ortíz, Elm (56’ Overtoom); Gudmundsson, Johannsson (66’ Avdic), Martens.
Rest bank: De Winter, Reijnen, Berghuis, Haps, Van Overeem

 

Toeschouwers: 18.109
Scores: 52’ Viergever (eigen doelpunt) 1-0, 58’ Gudmundsson (Martens) 1-1, 71’ Zivkovic (Van der Velden) 2-1

 

Scheidsrechter: Nijhuis
Overige officials: Van de Ven, Schaap, Lindhout
Gele kaarten: 28’ Wuytens, 37’ Gouweleeuw, 55’ Kostic

 

Fotoreportage van Wouter:

 

DSC_0002
DSC_0003
DSC_0016
DSC_0020
DSC_0024
DSC_0037
DSC_0062
DSC_0082
DSC_0100
DSC_0101
DSC_0102
DSC_0103
DSC_0104
DSC_0111
DSC_0123
DSC_0128
DSC_0134
DSC_0138
DSC_0142
DSC_0151
01/20 
start stop bwd fwd

 

Fotoreportage van Eric:

 

DSC_0002
DSC_0018
DSC_0029
DSC_0064
DSC_0073
DSC_0088
DSC_0107
DSC_0134
DSC_0164
DSC_0232
DSC_0380
DSC_0381
DSC_0449
DSC_0451
DSC_0554
DSC_0559
DSC_0596
DSC_0600
01/18 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.