Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

281 gasten online

FC Groningen knokt zich na 2-0 achterstand terug: gelijkspel bij Vitesse; achterstand op koploper slechts één punt

Niemand gaf na de 2-0 achterstand die vanmiddag in de Gelredome na 73 minuten op de borden stond nog een stuiver voor de gasten, maar FC Groningen richtte zich nog een keer op en knokte voor wat het waard was. Binnen vijf minuten was de stand door toedoen van supersub Richairo Zivkovic en Tjaronn Chery (met dank aan twee assists van Michael de Leeuw) alweer in evenwicht, en de supporters kregen een bloedstollende slotfase voorgeschoteld. Gescoord werd er echter niet meer.

 

Het was aan het formidabele gezichtsvermogen van de prima leidende scheidsrechter Björn Kuipers te danken dat de Groningers niet alsnog de bietenbrug opgingen, want een beschamende Schwalbe van Renato Ibarro zou bij de meeste arbiters tot een strafschop hebben geleid. Kuipers doorzag de kwalijke intenties van de onverlaat uit Equador echter en weigerde voor een penalty te fluiten.

 

Onderaan het verslag hebben we een fotoreportage uit Arnhem toegevoegd!

 

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting Vitesse - FC Groningen

Interview met scheidsrechter Björn Kuipers na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Peter Bosz na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Peter Bosz vóór de wedstrijd

 

Beeldmateriaal NOS Sport: 

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Peter Bosz na de wedstrijd 

Interview met Tjaronn Chery na de wedstrijd

Interview met Piet Velthuizen na de wedstrijd

FC Groningen zou zich door het krankzinnige wedstrijdverloop in deze 11e speelronde bij een overwinning de nieuwe koploper hebben mogen noemen (de equipe van Erwin van de Looi was nota bene als nummer zeven aan deze ronde begonnen), maar een zege zou wellicht iets teveel van het goede zijn geweest. Door de puntendeling is FC Groningen echter wel opgeklommen naar een gedeelde vierde plaats; de achterstand op de drie koplopers (FC Twente, ajax en AZ) is welgeteld één punt. Het niveau van de Eredivisie mag door velen op de schop worden genomen - genieten is het dit seizoen wel! 

 

Tegenvallend wat ons betreft waren Maikel Kieftenbeld, die diverse malen met foutieve inspeelpasses balverlies inluidde (al stond hij wel aan de basis van de 2-2), en de bij Erwin van de Looi over zeer veel krediet beschikkende Tjaronn Chery. Chery schoot de bal vóór zijn doelpunt overigens op de paal en deelde wel in de wederopstanding na de 2-0 achterstand. Stefano Magnasco had de grootste moeite met Lucas Piazón (al is dat geen schande), en werd, met geel op zak, vroegtijdig naar de kant gehaald ten faveure van Lorenzo Burnet.

 

Beste spelers aan de kant van FC Groningen: Marco Bizot (behoedde zijn ploeg net als tegen PSV voor een handvol tegengoals), Eric Botteghin (knapte weer veel vuil werk op, maar ... waarom stond hij op de doellijn toen Mike Havenaar de 1-0 binnenkopte, in plaats van bij de Japanner?) en Tom Hiariej (prima spelend op het middenveld). Complimenten aan de trainersstaf voor het offensieve wisselbeleid. Met name Andraz Kirm bracht weer wat power en Schwung in de ploeg. Richairo Zivkovic blijft een fenomeen - wat een balbeheersing bij de 1-2! Michael de Leeuw kwam beter tot zijn recht toen Zivkovic in de ploeg werd gebracht.

 

Eerste helft

FC Groningen, met verdedigende coming star Hans Hateboer van Jong FC Groningen op de bank, begon onstuimig aan de wedstrijd en al na 15 seconden had Michael de Leeuw de bovenkant van de lat geraakt bij een verwoestende uithaal. Het doelpunt zou echter niet geteld hebben aangezien hij volgens de grensrechter geduwd zou hebben.

 

De Groningers vochten uitstekend en speelden vanuit een goede organisatie. Het was, zoals vooraf al aangekondigd, de bedoeling om Vitesse niet in het spel te laten komen. Af en toe kwamen de gastheren er echter wel gevaarlijk uit; dit werd veelal veroorzaakt door balverlies bij de Groningers, die echter wederom konden terugvallen op een uitblinkende Marco Bizot.

 

Na 32 minuten kwam de Trots van het Noorden toch op achterstand. Eerst voorkwam Bizot met een redding nog een doelpunt, maar uit de hieruit resulterende corner kopte Mike Havenaar raak. Havenaar werd gedekt door Johan Kappelhof, maar in het verloop van de wedstrijd was Havenaar bij standaardsituaties gekoppeld aan de veel kopsterkere Eric Botteghin. Dat dit na de 1-0 snel is omgezet is prima! Het centrale verdedigersduo Kappelhof-Botteghin stond overigens opnieuw goed.

 

FC Groningen was na de 1-0 even van slag, maar herpakte zich aardig. Vitesse bleef wel de iets dominerende ploeg, maar de FC hield de schade tot de rust beperkt tot 1-0.

 

Tweede helft

Het positiespel en de organisatie van de Groningers waren in de eerste helft nog goed, maar de noorderlingen kwamen na rust zeer slecht uit de kleedkamers. Het was éénrichtingsverkeer in de richting van Marco Bizot, die zijn doel echter geruime tijd schoon kon houden. De onvermijdelijke 2-0 viel echter in de 73e minuut. Het was Davy Pröpper die Bizot met een bekeken schot kansloos liet.

 

Wie gedacht had dat de Groningers de handdoek zouden werpen, die vergiste zich. Opeens bleek de ploeg wel weer in staat tot vroegtijdig storen en in no time stonden de 2-1 en de gelijkmaker op het scorebord. Andraz Kirm, ingevallen voor Tom Hiariej vlak voordat de 2-0 viel, bracht energie in de ploeg, en het was niet toevallig dat zijn komst tot treffers leidde. Overigens was Richairo Zivkovic al in de 54e minuut in de ploeg gebracht. Hij loste de niet lekker in de wedstrijd zittende Krisztian Adorjan af. Adorjan was als rechtsbuiten opgesteld, maar trok vaak naar het volle centrum van het veld. De Hongaar speelt echter ook bij voorkeur achter de spits, en had van ons best mogen blijven staan. Chery solliciteerde nl. meer dan Adorjan naar een wissel.

 

De FC gaf na de 2-0 niet op en dit is voor ons het grootste pluspunt van deze wedstrijd. De mentale weerbaarheid lijkt in orde, en de vechtlust na de achterstand was indrukwekkend, en ook het spel in het grootste gedeelte van de eerste helft oogde volwassen en een subtopper waardig.

 

Met het riskante knokken voor een punt werd veel risico genomen (het systeem leek in de slotfase op een 4-4-2 concept), maar de moed werd beloond, tot grote vreugde van het uitvak.

 

Wat gaat deze competitie ons nog brengen? We komen behoorlijk aan onze trekken! Thuis wordt de laatste wedstrijden zeer attractief gespeeld, en ook vanmiddag waren we getuige van een lekkere wedstrijd. Op naar Europees voetbal, in deze competitie lijkt dat het minimale doel!

 

1
2
3
4
5
6
1/6 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco (77’ Burnet), Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Chery, Kieftenbeld, Hiariej (71’ Kirm); Adorjan (54  Zivkovic), De Leeuw, Kostic.
Rest bank: Luciano, Ekong, Hateboer, Lindgren.

 

Opstelling Vitesse
Velthuizen, Leerdam, Kashia, Mori, Van Aanholt, Pröpper, Atsu (81’ Kakuta), Vejinovic, Ibarra, Havenaar, Piazon.
Rest bank: Meerits, Hutchinson, Van der Struijk, Santos, Chanturia, Qazaishvili.

 

Toeschouwers: 19.107
Scores: 32’ Havenaar (Piazon) 1-0; 73’ Pröpper (Piazon) 2-0, 75’ Zivkovic (De Leeuw) 2-1, 78’ Chery (De Leeuw) 2-2.

 

Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra en Bax
Gele kaart: 58' Mori (overtreding op Hiariej), 59' Magnasco (overtreding op Leerdam), 90’ Zivkovic (overtreding op Mori)

 

Fotoreportage van Wouter van Vitesse - FC Groningen:

 

DSC_0009
DSC_0014
DSC_0022
DSC_0026
DSC_0050
DSC_0051
DSC_0057
DSC_0058
DSC_0059
DSC_0068
DSC_0078
DSC_0080
DSC_0083
DSC_0085
DSC_0086
DSC_0097
DSC_0108
DSC_0110
DSC_0117
DSC_0127
DSC_0131
DSC_0133
DSC_0134
DSC_0136
DSC_0186
DSC_0189
DSC_0191
DSC_0201
DSC_0204
DSC_0205
DSC_0206
DSC_0207
DSC_0211
DSC_0213
DSC_0221
DSC_0224
DSC_0228
DSC_0230
DSC_0241
DSC_0244
DSC_0245
DSC_0249
01/42 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.