Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

134 gasten online

Gelijkspel na spektakelstuk (3-3) voelt aan als nederlaag; Fledderus en Makkelie niet hufterproof

Een massaal en ooroverdovend fluitconcert steeg op toen scheidsrechter Danny Makkelie vanmiddag na 93 minuten floot voor het eindsignaal. De massieve protesten golden echter niet de spelers van de eigen ploeg, want de Trots van het het Noorden heeft vanmiddag gevochten als leeuwen en zich opnieuw in de harten van de fans gespeeld. Neen, de verwensingen, die ongetwijfeld weer minutieus en vals grijnzend aan het wedstrijdformulier toevertrouwd zullen worden, golden Makkelie zelf, die net als in de uitwedstrijd van FC Groningen bij sc Heerenveen op een manier floot die het bloed onder de nagels van de supporters wegschraapte.

 

Bovendien ging de arbiter mee in het bloedzuigende werk van Mark-Jan Fledderus, die de boel als vanouds opnaaide waar hij kon en nooit te beroerd is om voormalige ploeggenoten gele kaarten aan te smeren. Hij schijnt volledig vergeten te zijn waar hij de kans kreeg om zich als voetballer te ontwikkelen, en schept er een duivels genoegen in om juist in de Euroborg 20.000 man tegen zich in het harnas te jagen.

 

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting FC Groningen - Roda JC

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Ruud Brood na de wedstrijd

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Mark-Jan Fledderus na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Ruud Brood vóór de wedstrijd

Interview met Hans Nijland na de wedstrijd

FC Groningen op dreef in thuisduels

 

Sfeerreportage van Frits Kor:

 

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Fledderus zelf benutte in de blessuretijd een strafschop, toegekend na een niet geheel noodzakelijke overtreding van Giliano Wijnaldum, op een moment dat de feestende supporters zich al op een gedeelde tweede plaats waanden. FC Groningen is vanmiddag drie maal aan de leiding gekomen, maar zag de Limburgers evenzovele malen langszij komen; ook de 2-2 viel uit een strafschop. FC Groningen liet na de 2-1 en ook na de 3-2 na om Roda JC op een grotere achterstand te zetten, en zag dit in extremis bestraft worden.

 

FC Groningen blijft na het spektakelstuk van vanmiddag thuis ongeslagen, heeft bij vlagen opnieuw aan klantenbinding gedaan en blijft dicht achter de top van de Eredivisie staan. Nick van der Velden viel kort na rust geblesseerd uit. Hij greep ineens naar zijn lies en moest de wedstrijd enkele minuten later noodgedwongen beëindigen. Andraz Kirm kwam in de ploeg; de Sloveen viel met een geweldige drive formidabel in. Bij praktisch zijn eerste balcontact scoorde hij de 2-1. Mocht Van der Velden, vandaag minder goed op dreef dan te doen gebruikelijk, zaterdag tegen Heracles Almelo nog niet weer hersteld zijn, dan verwachten we Kirm zonder meer aan de aftrap. 

 

De wapperaars van vanmiddag: de C1-junioren van SJO BBC

(Buinen Buinerveen Combinatie; foto via Hans Scholten)

  

Eerste helft

FC Groningen begon in de al verwachte opstelling. Met name vóór rust stond er een harde wind, en ook het duel begon stormachtig. De FC zette vanaf het begin vroeg druk, kreeg kansen (Tjaronn Chery zag een poging door Roda-keeper Filip Kurto gekeerd, en een schot van Filip Kostic, na een beste mispeer van Bart Biemans ging net naast), maar ook de Limburgers verstopten zich niet en kregen in de openingsfase een paar kansen. Uit een snelle counter ging een schot van Krisztian Nemeth voorlangs, en Fledderus zag een schot even later langs het doel van de weer prima keepende Marco Bizot gaan.

 

De thuisploeg zag de offensieve bedoelingen al in de negende minuut beloond worden. Uit een verre inworp van Giliano Wijnaldum kwam de bal uiteindelijk bij Stefano Magnasco, en vervolgens bij Filip Kostic. De Serviër bedacht zich niet, nam de bal volley en met de buitenkant van zijn voet en zag het leder onhoudbaar voor Kurto in de hoek vliegen. Een heerlijk begin van de wedstrijd!

 

Nog binnen het eerste kwartier had de in de basis debuterende Richairo Zivkovic, die het voorin goed deed en niet te beroerd was defensief werk te verrichten, de voorsprong kunnen verdubbelen toen hij alleen op Kurto afsnelde. Het veldspel van FC Groningen was in deze fase goed. De ploeg bouwde verzorgd maar niet traag op en zocht de vleugels waar het kon. Op het middenveld onderscheidde Tom Hiariej zich met een aantal uitstekende ingrepen; achterin stond het centrale verdedigersduo Kappelhof-Botteghin opnieuw uitstekend. Filip Kostic was aanvallend dreigend als altijd, maar hij verdedigt absoluut niet mee, waardoor er veel vuil werk door Giliano Wijnaldum opgeknapt moet worden.

 

Helaas brachten de gasten de stand al in de 19e minuut in evenwicht. Een ten onrechte toegekende vrije schop (Fledderus had met zijn onovertroffen acteerwerk weer voor elkaar) belandde bij Kees Luijckx, die het buitenkansje verzilverde. Er was weer evenwicht tussen beide ploegen bereikt; FC Groningen moest opnieuw aan de bak.

 

Al één minuut later viel Luijckx pardoes bovenop Tjaronn Chery, in het strafschopgebied nog wel, maar Makkelie zag er geen overtreding in. Giliano Wijnaldum schoot vervolgens voorlangs; Chery moest behandeld worden, maar kon gelukkig doorspelen.

 

Roda JC kwam er in de counter soms vlijmscherp en levensgevaarlijk uit. De Groningers konden altijd terugvallen op Marco Bizot. Zo tikte de in een blakende vorm stekende keeper een schot van Mitchell Donald uit de hoek.

 

Vlak vóór rust kwam eerst Roda JC bijna op voorsprong uit een vrije trap (Fledderus vroeg om geel voor Hiariej, maar Makkelie verzuimde om Fledderus voor deze matennaaierij op de bon te slingeren), die net van richting werd veranderd maar door Bizot uit de hoek kon worden getikt. In de blessuretijd van de eerste helft had Tjaronn Chery FC Groningen aan de leiding moeten brengen. Hij snelde alleen op Filip Kurto af, maar verprutste deze kans jammerlijk.

 

Prima actie van de Groningen Fanatics

 

Tweede helft

We waren nog maar net begonnen of Nick van der Velden greep opeens naar zijn lies. Een ruime week geleden was hij hieraan geblesseerd geraakt, kon tegen Vitesse niet meedoen, maar was in de aanloop naar het duel tijdig opgelapt. We denken niet dat er een onverantwoord risico is genomen om hem vanmiddag op te stellen. Het schoot er zoals gezegd plotseling in. Domme pech.

 

Verder sprinten zat er niet in, en Andraz Kirm, in allerijl uit de dug-out gestuurd, verving hem in de 51e minuut. Even daarvoor oogste een slap schot van Tjaronn Chery een fluitconcert; de van ADO Den Haag overgekomen speler heeft in Groningen maar weinig krediet.

 

Kirm viel geweldig in. Al na drie minuten konden zijn armen, en met hem die van praktisch het hele stadion, de lucht in. Filip Kostic was met een prachtige verre pass van Giliano Wijnaldum bediend, gaf vóór op Andraz Kirm die soepel scoorde - het stond 2-1!

 

De geblesseerd geraakte Nemeth moest naar de kant, en de verre van populaire Frank Demouge werd binnen de lijnen gebracht. Het was echter de thuisploeg die de voorsprong al in de 58e minuut had moeten vergroten. Uit een mooie aanval via Andraz Kirm en Filip Kostic gaf laatstgenoemde de bal net niet zuiver genoeg voor, zodat Richairo Zivkovic er niet bij kon.

 

De Euroborg stond in lichterlaaie en zag hoe FC Groningen vocht. De knotsgekke wedstrijd nam in de 62e minuut echter een andere wending. Bij een corner van Roda JC zagen we Eric Botteghin een gele kaart ontvangen. Makkelie wees naar de stip - strafschop! De Braziliaan moet een overtreding hebben gemaakt, maar wij konden niet zien wat er gebeurde. Fledderus schoot de bal binnen, het stond opnieuw gelijk.

 

Het is ondoenlijk om alle wapenfeiten te benoemen. Slechts één minuut later had Maikel Kieftenbeld de 3-2 op zijn voet uit een vrije trap van Chery, maar hij schoot te wild zodat de bal over het doel vloog.

 

Makkelie moest het vervolgens ontgelden. Zivkovic werd vastgehouden, maar gefloten werd er niet; het niveau van de thuisploeg daalde helaas ook, maar niet voor lang! Filip Kurto had de bal bij een corner klemvast, liet de bal echter glippen en Eric Botteghin was er als de kippen bij om de bal in het doel te schuiven. Dankzij dit Kurto’tje stond FC Groningen voor de derde maal aan de leiding!

 

Nog geen minuut later joeg Richairo Zivkovic de bal op de paal uit de rebound na een schot van Andraz Kirm, en even later ging Zivkovic als een echte spits voor eigen succes, daar waar afspelen op de volledig vrijstaande Andraz Kirm de betere optie was geweest.

 

In de slotfase gebeurde van alles. Een handvol spelers werd op de bon geslingerd, Kirm strandde op Kurto, Kieftenbeld moest bloedend langs de kant worden behandeld en het was gewoon een heerlijke wedstrijd. Het wachten was uiteindelijk op het verlossende eindsignaal, maar helaas werd er vlak daarvóór voor een tweede strafschop voor Roda JC gefloten.

 

Het vervolg is bekend. De wedstrijd eindigde in 3-3, en FC Groningen liet na een viertal ploegen te passeren en moet in plaats daarvan vrezen door Feyenoord voorbij gesneld te worden.

 

Spelers en fans mogen echter terugzien op een lekkere, meeslepende pot voetbal. Thuis spektakel bieden was de doelstelling, en dit wordt nu alweer drie competitiewedstrijden op rij geboden. We komen goed aan onze trekken en maken een memorabel en zeer attractief seizoen door! Op naar Almelo!

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit

 

DSC_0007
DSC_0012
DSC_0017
DSC_0027
DSC_0032
DSC_0034
DSC_0039
DSC_0050
DSC_0052
DSC_0076
DSC_0093
DSC_0095
DSC_0118
DSC_0164
DSC_0192
DSC_0237
DSC_0248
DSC_0294
DSC_0313
DSC_0357
DSC_0372
DSC_0376
DSC_0410
DSC_0426
DSC_0473
DSC_0478
DSC_0480
DSC_0481
DSC_0482
DSC_0488
DSC_0495
DSC_0496
DSC_0497
DSC_0498
DSC_0508
DSC_0509
DSC_0513
DSC_0516
01/38 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej, Kieftenbeld, Chery (84' De Leeuw); Van der Velden (51' Kirm), Zivkovic (90' Ekong), Kostic
Rest bank: Van der Lei, Adorjan, Burnet, Lindgren

 

Opstelling Roda JC Kerkrade
Kurto, Dijkhuizen, Biemans, Luijckx, Van Peppen, Hupperts (69’ Höcher), Kali, Donald (73’ Bonevacia), Pluim, Fledderus, Németh (55’ Demouge)

Rest bank: Roox, Sutchuin, Paulissen, Wijnen

 

Toeschouwers: 19.233
Scores: 8’ Kostic (-) 1-0, 19’ Luijckx (Pluim) 1-1; 53’ Kirm (Kostic) 2-1, 62’ Fledderus (strafschop) 2-2, 75’ Botteghin (-) 3-2, 92’ Fledderus (strafschop) 3-3.

 

Scheidsrechter: Makkelie
Overige officials: Van Dongen, Goossens, Manschot
Gele kaarten: 37’ Dijkhuizen, 62’ Botteghin, 64’ Biemans, 77’ Luijckx, 77’ Chery, 89’ Kirm, 90’ Van Peppen, 91’ Wijnaldum.

 

Nog een aantal foto's van Wouter Pauwels:

 

DSC_0012
DSC_0026
DSC_0036
DSC_0048
DSC_0049
DSC_0064
DSC_0065
DSC_0066
DSC_0074
DSC_0075
DSC_0084
DSC_0138
DSC_0139
DSC_0140
DSC_0159
DSC_0160
DSC_0162
DSC_0175
DSC_0176
DSC_0183
DSC_0215
DSC_0226
01/22 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.