Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

174 gasten online

FC Groningen kan Tjaronn Chery en Nick van der Velden niet allebei missen; slechts 2-2 tegen NAC Breda

FC Groningen is er voor de zevende maal op rij in geslaagd ongeslagen in een Eredivisieduel te blijven, iets wat voor het laatst in het seizoen 2002-2003 lukte, maar hoe fijn het ook is om in de blessuretijd de gelijkmaker binnen te schieten - de Trots van het Noorden heeft vanavond twee punten verloren. De ploeg was door het wegvallen van Tjaronn Chery aangewezen op een andere, fysiekere wijze van voetballen, maar slaagde er pas na de 2-0 voor NAC in om tot gevaarlijk aanvalsspel te komen.

 

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting NAC Breda - FC Groningen 

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Nebojsa Gudlej na de wedstrijd

Interview met Michael de Leeuw na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Nebojsa Gudelj vóór de wedstrijd

Er waren toen echter al wel bijna 75 minuten verstreken en slechts weinigen gaven nog een cent voor de kansen voor de equipe van Erwin van de Looi. Door goals van Giliano Wijnaldum, die in de 80e minuut zijn eerste doelpunt in een officieel duel van de FC liet aantekenen, en Michael de Leeuw vanaf de strafschopstip in de 91e minuut bleef de meegereisde aanhang een nederlaag bespaard. Het spel van FC Groningen was in grote fases van het duel echter ver onder de maat, en leek in niets op het aanvallende en dreigende spel van de eerste helft van het duel tegen PEC Zwolle. Onze conclusie is dat de ploeg door het wegvallen van Nick van der Velden al behoorlijk verzwakt was, maar dat het het verlies van Tjaronn Chery daarbovenop niet goed genoeg kan opvangen. 

 

Met name de eerste helft was qua aanvallende stootkracht voorin en creativiteit op het middenveld van een onthutsend zwak niveau; dat er met een va-banque strijdwijze uiteindelijk nog een punt uit de strijd werd gesleept was weliswaar verdiend, maar kantjeboord.

 

De op scherp staande Stefano Magnasco liep opnieuw tegen een gele kaart aan en zal zondag tegen ADO Den Haag geschorst moeten toekijken; wij nemen aan dat Lorenzo Burnet hem als rechtsback zal vervangen, al mag cultheld Angelo Cijntje de honneurs wat ons betreft ook zonder meer waarnemen. Magnasco speelde gereserveerd vanaf de 29e minuut, het moment dat hij de gele kaart pakte, en hield zich steevast in waardoor hij fouten ging maken. Hij had toen beter meteen gewisseld kunnen worden, want hij was met een dramatische terugspeelbal schuldig aan de 2-0 van de thuisploeg (Johan Kappelhof moest ten koste van een hoekschop corrigeren; hieruit viel de 2-0)  en speelde ook verder een vrij slechte partij.

 

Vóór rust konden slechts weinige spelers van de FC ons echt bekoren. Tom Hiariej was vermoedelijk nog de beste speler aan de kant van de gasten. De gehele voorhoede was toen echter matig tot slecht op dreef. In de rust, waarin de nodige harde woorden zullen zijn gevallen, lieten met name Filip Kostic maar ook Andraz Kirm meer zien (vóór rust vielen ze vooral op met hele slechte standaardsituaties), zonder dat dit aanvankelijk tot een acceptabel aantal kansen leidde.

 

Pas na de 2-0 van Stipe Perica in de 74e minuut speelde FC Groningen zoals we dat graag zien. De defensie van NAC Breda werd in de zinderend spannende slotfase eindelijk met een stormloop bestookt. Giliano Wijnaldum schoot raak uit een voorzet van de meer en meer uitblinkende Andraz Kirm (Michael de Leeuw kreeg de bal overigens op zijn hand, hetgeen niet werd waargenomen), en de 2-2 hing daarna ook zeker in de lucht. De gelijkmaker viel uiteindelijk ook, nadat Sepp de Roover binnen de beruchte 16 een overtreding op Giliano Wijnaldum had begaan. Michael de Leeuw passeerde penaltykiller Jelle ten Rouwelaar, maar een lachje kon er bij de vervanger van Chery niet af. De frustratie van het dit seizoen genoegen moeten nemen met een rol op het tweede plan was van zijn gezicht af te lezen.

 

Het uitvak ging uit z'n dak, want een nederlaag was afgewend, maar er had vanavond meer ingezeten. Dan had de ploeg echter wel met de juiste instelling aan de wedstrijd moeten beginnen. Zonder Van der Velden en Chery zal er op andere vlakken gecompenseerd moeten worden, maar wie in een zó laag tempo aan een duel begint roept het onheil over zich af. De 1-0 in de tiende minuut van Danny Verbeek (Giliano Wijnaldum stond te slapen en had Verbeek volkomen vrijgelaten) had de voorbode moeten zijn voor een metamorfose, maar er moest een peptalk in de rust aan te pas komen om de juiste spirit tot ontplooiing te laten komen. En dat valt ons toch een beetje tegen, net zoals ons de laffe wissel in de 72e minuut (David Texeira voor Richairo Zivkovic) niet kon bekoren. Zivkovic werd te weinig in stelling gebracht; we hadden hem graag samen met Texeira voorin gezien, bv. ten koste van één van de twee controleurs. Want er was voor Zivkovic in z'n eentje te weinig ruimte voorin. Met Texeira in zijn buurt (bij gebrek aan Género Zeefuik, die we vanavond goed hadden kunnen gebruiken) zou dit anders zijn geweest. Deze 4-4-2 achtige discussie loopt echter al sinds het vertrek van Ron Jans uit Groningen en is tot mislukken gedoemd.

 

Pluspunt van vanavond: de veerkracht die de ploeg toonde na de 2-0 achterstand. Er werd toen wél met een hartverwarmende inzet, agressie en drive naar voren gespeeld. En hoe zou het duel zijn geëindigd als arbiter Braamhaar de bal kort na rust (48e minuut) op de stip had gelegd, toen er door Jeffrey Sarpong en Kees Kwakman tot twee maal toe een overtreding op Andraz Kirm werd begaan?

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum, Hiariej (78’ Adorjan), Kieftenbeld, De Leeuw, Kirm, Zivkovic (72’ Texeira), Kostic.
Rest bank: Luciano, Burnet, Letschert, Ben Moussa, Lindgren.

 

Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, De Roover, Drost, Kwakman, Van der Weg, Buijs, Hadouir (81’ Gilissen), Seuntjens, Verbeek (65’ Perica), Poepon (19’ Lurling), Sarpong.
Rest bank: Babos, Hooi, Suk, Bodor.

 

Toeschouwers: 18.100
Scores: 10’ Verbeek (Sarpong) 1-0, 74’ Perica (Seuntjens) 2-1, 80’ Wijnaldum (De Leeuw) 2-1, 92’ De Leeuw (strafschop) 2-2

 

Scheidsrechter: Braamhaar
Overige officials: Lobbert, Kleinjan en Berben
Gele kaarten: 29’ Magnasco (vasthouden), 91’ De Roover (overtreding op Wijnaldum)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.