Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

272 gasten online

FC Groningen leidt zure en onnodige nederlaag: 2-3

De Trots van het Noorden heeft vanmiddag nagelaten verder afstand te nemen van zijn play off-concurrenten. Het leed een onverdiende nederlaag tegen Feyenoord: 2-3, met vier doelpunten in de laatste 10 minuten. De FC liet met name in de eerste helft dotten van kansen onbenut. Scheidsrechter Blom eiste een negatieve hoofdrol voor zich op door diverse penaltyrijpe situaties niet als zodanig te (willen) beoordelen. We staan nog altijd 9e, maar een zege had ons naar de 7e plek gebracht.

't Is niet de meer de vraag of, maar wanneer de "gras"mat van de Euroborg vervangen zal worden. 't Was weer één grote knollentuin vanmiddag, waarbij de regen van de laatste dagen het veld een extra desolate dimensie gaf. Scheidsrechter Blom had het veld wel gewoon goedgekeurd. Goal.com berichtte er eerder vanmiddag het volgende over:


Het veld van FC Groningen is heel het seizoen al een zorgenkindje. Het slechte weer van de afgelopen weken heeft de mat dan ook geen goed gedaan. In het strafschopgebied is geen grasspriet meer te vinden.


"In deze tijd van het jaar kun je verwachten dat je op dit soort velden moet spelen", aldus arbiter Blom tegenover Eredivisie Live. "Het veld is gewoon vlak en levert geen gevaar op voor de spelers. De wedstrijd kan dan ook gewoon doorgaan."

Om een kleine indruk te geven van de staat van het veld: reservespelers mogen niet naast het veld warmlopen, maar moeten dat achter de doelen doen.

 

Aangezien er a.s. donderdag ook nog een wedstrijd van de beloften op dezelfde akker moet worden afgewerkt is het maar de vraag hoe de toendra er komende zondag bij ligt, als de hoofdmacht van FC Groningen er wederom een thuiswedstrijd op mag spelen.

 

Terug naar vanmiddag. De wedstrijd tegen Feyenoord was, zoals altijd bij krakers tussen beide ploegen, van de 1e tot en met de laatste minuut een boeiend schouwspel. FC Groningen zat vanaf het begin goed in de wedstrijd. Het streed vol overgave voor de winst, creëerde ook met goed veldspel vele kansen (groot compliment gezien de moeilijke bespeelbaarheid van het veld) maar wist deze stuk voor stuk niet te verzilveren. De grootste kans had Tim Matavz nog, na een minuut of 18. Uit een aanval over links kwam de bal via Enevoldsen bij onze Sloveense topscorer terecht, maar - hoewel de keeper al uit positie was - Matavz schoot vanuit een moeilijke, maar zeker niet TE moeilijke hoek naast.

 

Nog geen tien minuten later werd de doorgebroken Matavz gevloerd, maar tot ieders stomme verbazing trok de vandaag steeds beroerder fluitende Blom noch een gele, noch een rode kaart voor de Rotterdamse dader. Sterker nog, hij floot niet eens in het voordeel van Matavz. Een onbegrijpelijke beslissing.

 

De thuisploeg werkte en werkte, combineerde wel eens te vaak en wilde het soms te mooi doen. In sommige situaties was het wellicht beter geweest gewoon eens uit te halen van afstand.

 

Duidelijk was ook dat de combi Lovre-Blind op rechts een stuk moeizamer liep dan normaal. Dit kwam voornamelijk door de vormcrisis die zich vanmiddag van Goran Lovre meester had gemaakt. Maar, zoals de Noordcurve voorafgaande aan de wedstrijd met een spandoek al duidelijk had gemaakt (het maakte, uiteraard doelend op diens vertrek naar Heerenveen, duidelijk dat wisselen nooit Jans' sterke punt is geweest) - Lovre werd niet uit zijn lijden verlost, hij mocht de volle 90 minuten door blijven ploeteren. Kennelijk heeft Jans onvoldoende vertrouwen in spelers als Hiariej, Olijve en Werkman, want tot meer dan een warmloop-sessie voor Hiariej en Olijve kwam het bij dit drietal niet. Overigens lijkt Blind ook beter op dreef op groen schoeisel dan op deze foeilelijke klompen...

 

We gingen de rust in met 0-0, en de gedachten gingen terug naar De Kuip, waar we eerder dit seizoen een nederlaag opliepen toen we in de eerste helft heer en meester waren maar verzuimden de score te openen, waarna we door wat tactische omzettingen van Been in de tweede helft het deksel op de neus kregen.

 

Echte tactische omzettingen voerde Mario Been echter niet door in de rust. Desondanks kwam zijn ploeg een stuk beter dan de FC uit de kleedkamers, dit kwam domweg doordat Feyenoord nu wel de vechtlust toonde en voor elke bal wilde gaan. Het zette druk op de Groningse verdediging, en daar hadden we aan het begin van de tweede helft moeite mee.

 

Net toen we ons hadden herpakt en doorgingen met het spelletje van de eerste helft (GTPV - Groningen Thuis Pressie Voetbal), ging het alsnog mis. Via een voorzet over rechts van de tot dat moment onzichtbare Wijnaldum belandde de bal bij Bahia (die tot dat moment vooral opviel met het constant uitschieten van ballen) die onhoudbaar voor Luciano raak kopte in de verre rechter hoek: 0-1 na 57 minuten.

 

De thuisploeg liet zich niet uit het veld slaan. Pedersen loste met nog een kwartier te spelen de niet onaardig spelende Morten Nordstrand af. De Deen heeft vanmiddag alles gegeven, maar er was geen eer te behalen tegen al zijn tegenstanders die hem stuk voor stuk met overtredingen afstopten - maar lang niet alle duwen of schoppen op Nordstrand werden bestraft. Belachelijk.

 

De FC zette steeds meer druk. Het leek vermoeid door de inspanningen van de eerste 75 minuten, maar gaf niet op. Andreas Granqvist ging steeds vaker naar voren bij spelhervattingen, een beproefd wapen. Opeens was het aan de andere kant weer raak - Biseswar wist Luciano te verschalken waarbij Theo Lucius er niet al te best uitzag, om het maar eens mild uit te drukken. Het stond 0-2 en het leek beslist.

 

Niets was echter minder waar. Wie onze voorbeschouwing op deze wedstrijd heeft gelezen wist het al: bij wedstrijden tussen de FC en Feyenoord vallen vaak late doelpunten. FC Groningen zette alles op alles, aangevuurd door een intens meelevend publiek, en het stapelde kans op kans. Het liet zich niet uit het veld slaan door diverse uitblijvende fluitsignalen van scheidsrechter Blom, die werkelijk elke handsbal of overtreding in het strafschopgebied van Rob van Dijk negeerde.

 

De FC kreeg kans op kans en na 83 minuten kreeg het eindelijk loon naar werken. Tim Matavz, wie anders, schoot raak nadat het in diezelfde spelsituatie al tot hachelijke toestanden voor de Feyenoord-goalie was gekomen.

 

Met name de Noord-curve explodeerde, en nadat Andreas Granqvist in de 88e minuut had raak gekopt uit een heerlijke voorzet van Daley Blind kolkte het hele stadion. Iedereen stond op de banken. Wat een sfeer, geweldig.

  

Hoe groot was de domper toen Ron Vlaar diep in blessuretijd een veel te vrije doorgang kreeg (was het Zonneveld, verder prima spelend, die een mislukte sliding produceerde waardoor Vlaar zomaar met rechts kon uithalen?). Luciano zag er ook niet best uit bij het schot van Vlaar en na 92 minuten stond het 2-3. Maar Vlaar had natuurlijk al veel eerder onder de zoden geschoffeld moeten worden. Dan maar geel, vele malen beter dan een tegengoal in blessuretijd.

 

Na nog twee minuten blessuretijd vond Blom het welletjes. Diep ontgoocheld bedankten de spelers van FC Groningen het al even zwaar teleurgestelde publiek. Enevoldsen en Granqvist gingen zelfs eerder naar binnen, zó teleurgesteld en woedend waren ze.

 

De eerste nederlaag tegen Feyenoord ooit in de Euroborg was een feit, en het was niet nodig geweest vanmiddag. Ga je met een 1-0 of 2-0 voorsprong de rust in, wat een logische afspiegeling van de verhoudingen in het veld geweest zou zijn, dan speel je waarschijnlijk een gewonnen wedstrijd. Nu riep het het onheil over zichzelf af.

 

Reactie beide trainers na afloop

Mario Been was na afloop reëel: "Natuurlijk ben ik heel blij dat we toch de drie punten pakken. De gelukkigste ploeg heeft vandaag gewonnen. Maar het had vandaag ook allemaal heel anders kunnen lopen."

 

Ron Jans:

"Vandaag ging eigenlijk alles goed, op twee momenten na", vond Groningen-trainer Ron Jans na afloop van het treffen. "Een foutje van Theo Lucius en het van dertig meter inglijden van Mike Zonneveld bij het schot van Ron Vlaar. En we hebben ook teveel van de kansen gemist. De ploeg die vandaag het meeste recht op de overwinning had gehad, dat waren wij. Ik ben dan ook tevreden over wat ik vandaag heb gezien. Tegen VVV-Venlo hebben we volgende week wat recht te zetten ten opzichte van vandaag. Na deze nederlaag moeten we de vijfde plek op de ranglijst voorlopig uit ons hoofd zetten. We moeten ons richten op het veilig stellen van de play-offs en denk dat we elke week bewijzen dat we daarin thuis horen."

 

Er is natuurlijk nog helemaal niks verloren deze competitie, we staan nog altijd negende, een plek die hoogstwaarschijnlijk recht op deelname aan de play-offs (behalve als Go Ahead Eagles de beker wint), maar we hadden met een zege zowel NAC als Utrecht kunnen bijhalen.

 

Het mocht niet zo zijn. Een zeer, zeer zure nederlaag. Aan de werklust heeft het weer niet gelegen. Blom hoeven we hier echt niet meer te zien, en als er volgende week iets meer kansen worden benut dan pak je VVV helemaal in zondag. Zolang we de Venlonaren maar niet onderschatten, zomaar winnen we van niemand deze competitie. Zeker niet nu we toch weer moeten improviseren in het elftal. Met name de absentie van Leandro Bacuna is merkbaar. Danny Holla is nou eenmaal geen echte nummer 10, en Lovre rendeert normaal gesproken beter op rechts. Maar dan dient hij wel in een betere vorm te steken dan vandaag.

  

Forza Grunn!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Blind, Lucius, Granqvist, Stenman; Holla, Zonneveld, Lovre, Enevoldsen; Nordstrand (76’ Pedersen), Matavz.
Rest bank: Van Loo, Koç, Hiariej, Werkman, Olijve.


Opstelling Feyenoord
Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst, El Ahmadi, Tomasson, Fer, Wijnaldum, Makaay, Biseswar.
Rest bank: Darley, De Cler, Landzaat, Babovic, Cissé, Castaignos, De Guzman.


Toeschouwers: 21.959 (uitverkocht)
Scores: 57’ Bahia (Wijnaldum) 0-1, 80’ Biseswar 0-2, 83’ Matavz 1-2, 88’ Granqvist 2-2, 92’ Vlaar (-) 2-3.


Scheidsrechter: Blom
Grensrechters: Siebert en Geutjes
Vierde official: Sanders
Gele kaarten: 41’ Van Bronckhorst (overtreding op Holla), 44’ Lucius (overtreding op Biseswar)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.