Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

100 gasten online

Magere maar dikverdiende zege van FC Groningen tegen VVV: 1-0

De Trots van het Noorden heeft vanmiddag zeer goede zaken gedaan door in de eigen Euroborg, op een werkelijk volkomen onbespeelbare "gras"mat, de bezoekers uit Venlo op een 1-0 nederlaag te trakteren. Door de zege op VVV, dat niets had in te brengen en kwam voor een punt, staat de FC nu erg vast in het linker rijtje. De zege had veel ruimer kunnen uitvallen als Grunn meer kansen had verzilverd. Wederom was er een negatieve hoofdrol voor scheids- en grensrechters weggelegd. Een doelpunt van Matavz werd onterecht afgekeurd; acties tegen Granqvist en Pedersen hadden met een penalty bestraft moeten worden. Het gebeurde niet. De arbitrale wanprestaties bleven gelukkig zonder gevolgen.

 Voorafgaande aan de wedstrijd stonden we weer stijf van de spanning: welke speler zou ons dit keer weten te verrassen met zijn muziekkeuze? Twee thuiswedstrijden geleden was het de beurt aan Stenman, die vervolgens scoorde; de vorige thuiswedstrijd slingerde Luciano een onbekende song (die overigens na één minuut onverbiddellijk werd afgekapt door de man achter de draaitafel) de ether in. Luciano raakte vervolgens geblesseerd. Kortom, de speler die de muziek bepaalt, speelt vervolgens een bepaald niet standaard-wedstrijd. Vermoedelijk is het experiment om die reden in de ijskast gezet, of werd dit keer Laat ons weer eens juichen door een ons nog onbekende speler uitverkoren tot zijn favoriete deun en mede om die reden vlak vóór half drie gedraaid?

 

FC Groningen begon vanmiddag in de zonnige Euroborg met de verwachte opstelling, dus met Van Loo en Hiariej in de basis, met dien verstande dat het middenveld er in de eerste helft anders uit zag dan op de laatste trainingen. De FC speelde met de volgende ruit op het middenveld:

 

lovre

zonneveld - enevoldsen

blind


Op het eerste gezicht een logische keuze van Jans, omdat Lovre al jaren op 10 speelt, Zonneveld een linkspoot is en Enevoldsen een rechtspoot, maar de opstelling kon ons vandaag niet altijd bekoren. Naar later bleek zou het middenveld na rust worden omgegooid.


FC Groningen speelde in de eerste helft in een te traag tempo. De spelhervattingen hadden sneller gekund en gemoeten, en er had meer druk op de tegenstander gezet moeten worden. Voor de rest viel de thuisploeg weinig verwijten te maken. Het veld zag er bij binnenkomst in het stadion nog in enige mate bespeelbaar uit, maar al na de warming-up resteerde een troosteloze akker waar zelfs uitgemergelde koeien in een door een verzengende hitte verschroeid Afrika hun neus voor zouden ophalen.


Er was maar één ploeg die er wat van wilde maken en dat was natuurlijk FC Groningen. Al na vijf minuten spelen hadden we de score kunnen openen als Morten Nordstrand (die zijn eventueel nog miniem aanwezige kansen op een contract in Groningen vanmiddag definitief verspeeld lijkt te hebben) uit een afgemeten voorzet over links van Daley Blind zuiverder ingekopt zou hebben.


Weer Blind was na een minuut of 20 spelen de smaakmaker, hij haalde lekker uit maar zijn schot trof net geen doel.


Aan de andere kant hadden we maar één hand nodig om het aantal kansen van VVV te tellen, en van deze ene hand was ook maar één vinger nodig. Uchebo kreeg de bal een minuut na Blinds doelpoging zomaar in zijn voeten toen Sankoh (in de eerste helft slecht op dreef) beroerd terugkopte, en hij had zelfs een vrije doortocht op Van Loo omdat de enige nog resterende verdediger van de FC, Granqvist, zich leek te verstappen in een soort van koeienvlaai. Aan Uchebo was de kans echter niet besteed, hij schoot loeihard naast, en ook nog eens hoog over.


Weer een paar minuten later smaakte het Nordstrand bijna de eer om de score te openen uit een voorzet van Lovre, maar ook deze poging strandde in schoonheid. Nog geen minuut later redde keeper Begois fraai na een mooie actie van Tim Matavz, die vandaag weer opvallend aanwezig was en niet meer is weg te denken uit de basis. De wederopstanding van de FC is voor een groot deel op de vechtlust toe te schrijven die zich vanaf de winterstop over de hele linie in onze ploeg heeft genesteld, en hierin gedijt Matavz zeer goed. Hij is fysiek sterk geworden en scoort nu ook aan de lopende band, 't is echt een topspits geworden!


Jan van Dijk, nog altijd de onsportiviteit in eigen persoon, presteerde het om na een half uurtje als enige in het stadion te protesteren tegen een volkomen terecht gegeven gele kaart aan Leemans. Wegereef was mild en ging het gesprek aan met de kalende trainer van VVV die met Groningen niets meer te maken wil hebben, een verbanning naar de tribune zou echter op zijn plaats zijn geweest.


Vlak voor rust had García, die vandaag in het stuk niet voorkwam, vooral omdat hij zich wel erg geforceerd leek te willen bewijzen, een voor hem zo typerende actie. Nee, niet met een hakje, dat zal Van Dijk er in Venlo bij hem uit hebben geslagen, maar met een hopeloos schot dat werd geproduceerd na een geweldig staaltje techniek. García op zijn best. Eerst schitteren maar dan falen. Het rendement is en blijft schrikbarend laag bij hem. Hopelijk ziet Van Dijk dit allemaal anders en legt Gonzalo voor lange tijd vast in Venlo, anders staat hij komend seizoen gewoon weer op de loonlijst van de FC.


De rust werd ingegaan met 0-0, en de spelers van de FC werden met een fluitconcert naar de kleedkamers begeleid. Libregts begreep dit wel, in het praatje in de rust voor de camera's van Eredivisie Live wees hij op het trage tempo dat het kijkspel er niet mooier op had gemaakt. Overigens had Uchebo, verantwoordelijk voor de enige kans in de eerste helft van de bezoekers, dit al niet meer meegemaakt, hij raakte nl. geblesseerd en moest in de 34e minuut vervangen worden door Boymans (die het einde van de wedstrijd ook al niet haalde en na 68 minuut ten faveure van Van Dessel het veld moest ruimen, naar later bleek een ongelukkige wissel gezien het wedstrijdverloop en de stand ná die wissel.)


In de tweede helft tapte FC Groningen uit een geheel ander vaatje. Het middenveld werd omgegooid en zag er nu als volgt uit:


blind

enevoldsen - lovre

zonneveld

 

In combinatie met het hanteren van een veel hoger tempo en de ultieme wil om echt druk te zetten op de tegenstander kwam het spel van de FC nu een stuk beter uit de verf. Het begon kansen te regenen en het was niet de vraag òf, maar wanneer de 1-0 van de thuisploeg zou vallen. In de 53e minuut leek het zover te zijn, na een mooie actie van Goran Lovre rondde - wie anders - Tim Matavz prachtig af, maar de kalende en bovenal stekeblinde grensrechter aan de oostkant haalde zich de woede van heel Stad en Ommeland op de hals door buitenspel te signaleren. Een volkomen belachelijk vlagsignaal was het gevolg, en Wegereef ging mee in de ellende van zijn vlaggende dilettant en keurde de goal af.


Weer drie minuten later schoot Lovre voorlangs. Het publiek was er nu goed voor gaan zitten, de wedstrijd was echt ontbrand.


Weer Matavz had, weer drie minuten later, de 1-0 op z'n schoen, maar de bal wilde er op dat moment nog niet in. De druk op het doel van Begois was inmiddels immens en de arme Limburgers konden niets anders meer doen dan tegenhouden. Van de zo fris spelende ploeg is na de verkoop van Honda (niet uit noodzaak maar uit pure roebels in de ogen bij het bestuur van VVV geëffectueerd) niets meer over, een vrije val op de ranglijst ligt nu voor het verschiet.


In de 61e minuut konden we genieten van twee volleys. Die van Lovre mislukte nog, maar de aansluitende poging van Daley Blind had een beter lot verdiend, hij kon ternauwernood door Begois tot corner worden verwerkt.


De kale en blinde op rechts, u weet over wie ik het heb en hierna te typeren als K&B, haalde wederom het bloed onder een ieders nagels vandaan door een bal van Blind, die de achterlijn absoluut NIET volledig had overschreden, als uit te betitelen, de man verdient werkelijk een ontslag op staande voet. Dat Granqvist in de 65e minuut onreglementair in de 16 werd neergetrokken was ook al niet rijp voor een penalty, volgens scheidsrechter Wegereef en K&B dan - ook dit hebben we anders gezien.


(Mocht ik het in al mijn subjectiviteit en liefde voor de FC allemaal verkeerd zien dan nodig ik jullie uit mij hiervan per mail te verwittigen, ik zal mijn journalistieke leven dan beteren.)


't Was maar goed dat we na 70 minuten wederom op de banken konden en dat K&B de vlag ditmaal naar beneden hield, een puntverlies vandaag zou echt onacceptabel zijn geweest. Daley Blind had nl. voorgegeven, de kopbal van Nordstrand werd losgelaten door Begois en Matavz was er als de kippen bij om de bal in het doel te schieten: 1-0! Weer hij was het goudhaantje vandaag. Eindelijk konden we uit ons dak!


Ik vond dit ook boontje-komt-om-zijn-loontje voor Jan van Dijk, want vlak daarvoor had hij een verdedigende wissel toegepast door Boymans naar de kant te halen en Van Dessel in te brengen. Hij dacht met 0-0 weg te komen hier, maar dit pakte anders uit.


Kort daarna kwam Nicklas Pedersen zijn (licht?) geblesseerd geraakte landgenoot Nordstrand in de spits aflossen, en gezien de manier waarop Pedersen inviel zou het mij niet verbazen als hij zaterdagavond in Breda in de basis het maatje is van Matavz. Niet dat Pedersen de sterren van de hemel speelde, maar er ging meer dreiging en kracht van hem uit. Ik denk dat Nordstrands rol nu is uitgespeeld in Groningen en dat er deze maand aan FC Kopenhagen wordt bericht dat de optie tot koop niet zal worden gelicht. Erg jammer voor de zeer sympathieke en aardige Morten, maar hij komt in mijn ogen te vaak tekort voor het niveau dat wij nastreven.

 

(Waarschijnlijk ben ik nu iets te negatief over de Deen, Nordstrand werkte zich een slag in de rondte en was bv. betrokken bij Matavz doelpunt, toch denk ik dat we hem niet gaan contracteren.)


Een handvol minuten later konden we, zoals verwacht, het debuut van de Finse international Tim Sparv meemaken. Hij kwam in de ploeg voor Fredrik Stenman, licht aangeslagen maar ook voor de rest te weinig betrokken in het spel van de FC (wat de Zweed natuurlijk niet is aan te rekenen). Sparv leek, niet verwonderlijk natuurlijk gezien het hoge verwachtingspatroon dat we hebben, onder de nodige spanning te staan want zijn debuut was nogal onopvallend.

 

Het zware veld had bij de FC zijn tol geëist, met name bij Lovre en Blind was het beste er wel af. Een aflossing voor de fitte en al geruime tijd warmgelopen Femi was voor de hand liggend geweest, maar Ron Jans koos ervoor niet nog een speler naar de kant te halen.


In de 80e minuut werd Pedersen overduidelijk gevloerd, weer in het 16-metergebied, en weer weigerde Wegereef hier een penalty in te zien. En echt, ik vond het een zuivere strafschop.


Dezelfde Pedersen had zich in de 88e minuut onsterfelijk kunnen maken door te scoren, maar zijn schot ging dermate naast dat het tot een ingooi voor VVV leidde. Erg sneu...


Toen Thomas Enevoldsen in de 88e minuut ook nog over schoot was het ons duidelijk: we gaan nog wat hachelijke slotminuten tegemoet. Een 1-0 voorsprong is immers wel erg mager, en als VVV dan ontwaakt, en dat deed het, dan kun je het nog moeilijk krijgen. En we kregen het nog moeilijk, wat zich allemaal voor Van Loo afspeelde was slecht voor het hart. Gelukkig hielden we de tent met veel kunst en vliegwerk dicht, en toen de pot er na 93 minuten op zat kon de gebalde vuist omhoog: de drei punt'n benn'n binn'n.


Vandaag telde slechts het resultaat, het ging om de drie punten, en die zijn behaald.


Ik durf de stelling aan, met een voorsprong van 7 punten op de nr. 10 met nog 8 wedstrijden te spelen, dat we de plaats in het linker rijtje niet meer uit handen gaan geven, en als Go Ahead Eagles de beker niet wint is de huidige 9e plaats zelfs al genoeg om de play-offs te halen.


We gaan nog een mooi sluitstuk van de competitie tegemoet! En wie weet komt ons veldspel op echt gras, in plaats van op blubber, nog beter uit de verf. Morgen gaan de plaggen eruit en wordt een fris gazonnetje binnengerold, moge Roda JC hierop over 14 dagen ons eerste slachtoffer zijn!

 

Reactie Groninger Gezinsbode:

"Oud-FC Groninger Jan van Dijk, die als trainer zijn debuut maakte in Euroborg, klaagde over de vele blessures en schorsingen bij zijn ploeg. Hij ging gemakshalve maar voorbij aan het feit dat FC Groningen tien spelers miste. Van Dijk had geen moeite de nederlaag te accepteren. Hij noemde de overwinning van FC Groningen 'misschien wel verdiend'. Zijn collega Ron Jans gaf de wedstrijd als amusementswaarde een vier, maar was tevreden over het resultaat."

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman (78’ Sparv); Lovre, Zonneveld, Blind, Enevoldsen; Nordstrand (74’ Pedersen), Matavz.
Rest bank: Nienhuis, Ajilore, Koç, Werkman, Olijve.

Opstelling VVV-Venlo
Begois; De Regt, Verdellen, Nkume, Timisela, Leemans, Garcia, Auassar, Viana (81’ Dadda), Uchebo (34’ Boymans; 68’ Van Dessel), Ahahaoui.
Rest bank: Kuijpers, Fleuren, Takak, Drost.

Toeschouwers: 21.758
Scores: 70’ Matavz 1-0

Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Lobbert en Lapar
Vierde official: De Goeij
Gele kaart: 29’ Leemans (overtreding op Lovre), 37’ Zonneveld (overtreding op Garcia), 43’ Nkume (overtreding op Matavz)

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.