Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

166 gasten online

Niet-effectief met kansen omspringend FC Groningen in zwaar weer na nederlaag; arbitrage naait equipe Van de Looi op gênante wijze

 

We zijn zojuist getuige geweest van een wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Groningen waarover nog lang nagepraat en -gevloekt zal worden, en die voor de Trots van het Noorden wel eens van grote invloed kan zijn op het verdere verloop van deze competitie. Allereerst maar eens de hand in eigen boezem steken. FC Groningen, met meer spirit spelend dan vorige week, had de wedstrijd vanavond grotendeels onder controle, maar dit zegt meer over de onthutsende zwakte van de tegenstander dan over de FC. ADO Den Haag leek rijp voor de sloop, maar een middenveld met Maikel Kieftenbeld en Yoëll van Nieff zorgt domweg voor te weinig druk naar voren en een te gering aanvallend vermogen; voorin mist Andraz Kirm momenteel elke vorm. Wij misten de op het kunstgras van ADO bij uitstek tot z'n recht komende technische vaardigheden van Krisztian Adorjan.

 

De overtreding van Eric Botteghin is overduidelijk ruim buiten de zestien;

Wiedemeijer legt de bal echter op de stip. In kennelijke staat, of omgekocht?

 

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting ADO Den Haag - FC Groningen

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Henk Fräser na de wedstrijd 

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd


Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Reinold Wiedemeijer na de wedstrijd

(Na zien van de beelden: "Strafschop ADO onterecht; FC Groningen had penalty moeten hebben" - KNVB, in zo'n cruciale wedstrijd twee zulke blunders - DAT KAN TOCH NIET!)

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Henk Fräser na de wedstrijd

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd

FC Groningen verprutste vanavond bovendien de schaars in aantal zijnde kansen. Met name Richairo Zivkovic, die uit een assist van de vanavond verrassend buiten de basis gelaten Filip Kostic overigens wél fantastisch scoorde, had ervoor kunnen zorgen dat FC Groningen kort na rust op voorsprong was gekomen. In plaats van af te spelen op Tjaronn Chery, die alleen een leeg doel voor zich wist, ging de toekomstige ajacied zelfzuchtig voor eigen succes en schoot jammerlijk over.

 

Maar dan de arbitrage, vanavond gevormd door het illustere trio R. Wiedemeijer, J. de Vries en C. Dobre. In de 42e minuut sloeg de in het eigen strafschopgebied staande Roland Alberg een bal opzichtig met zijn handen weg. Geen strafschop. In de 61e minuut vergrijpt de twee meter buiten zijn strafschopgebied staande Eric Botteghin zich aan diezelfde Alberg. Rode kaart en een strafschop. Zo zout hebben we het zelden gevreten. Dat een situatie waarin wéér Alberg een metertje of 10 buitenspel stond en alleen op Marco Bizot kon afsnellen. Bizot pakt de bal, maar de stekeblinde arbitrage zag de buitenspelsituatie over het hoofd. Het was werkelijk niet te filmen.

 

Diezelfde Alberg zorgde voor de 1-0, waarna Richairo Zivkovic de Groningers in de 78e minuut langszij schoot. De slecht verdedigde Dion Malone bezorgde ADO in de 89e minuut echter de volle buit. Het inbrengen van Género Zeefuik in de 90e minuut kon de stand geen draaglijker aanzien meer geven. Overigens wilde Erwin van de Looi bij een 1-1 stand eigenlijk Rasmus Lindgren inbrengen, om ervoor te zorgen dat FC Groningen tenminste een punt aan de ontmoeting zou overhouden en ADO bovendien niet zou zien inlopen.

 

FC Groningen mag het zichzelf verwijten dat het de rust niet met een voorsprong was ingegaan. ADO speelde matig en zonder druk naar voren, maar FC Groningen creëerde, ingegeven door angst?, te weinig doelgerichtheid. Eén schot op doel is in één helft gewoon te weinig. De equipe van Erwin van de Looi kwam na rust uitstekend uit de kleedkamers, en de 0-1 leek een kwestie van tijd. De rode kaart voor Eric Botteghin en de voorsprong voor ADO zette de wedstrijd echter volledig op z'n kop. FC Groningen leek de Residentie na het doelpunt van Zivkovic met een meer dan verdiend punt te verlaten, maar het mocht niet zo zijn. De Wet van Murphy deed vanavond in alle hevigheid opgeld. Want niemand weet hoe deze wedstrijd zou zijn afgelopen als FC Groningen in de 42e minuut een strafschop zou hebben gekregen en met een voorsprong de rust zou zijn ingegaan.

 

FC Groningen mist zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse maar liefst drie geschorste spelers: Eric Botteghin, Yoëll van Nieff en Giliano Wijnaldum, zaterdag anders ongetwijfeld de beoogde vervanger van Eric Botteghin, zullen tandenknarsend moeten toekijken. Vitesse mist Renato Ibarra en Jan-Arie van der Heijden, maar kan dit vermoedelijk net iets beter opvangen.


(Edit: inmiddels berichten de meeste media dat niet Giliano Wijnaldum maar Lorenzo Burnet in de 95e minuut geel gekregen zou hebben. In dat geval zou Wijnaldum zaterdag gewoon mogen spelen.)

 

De toch al zuur smakende druiven in Groningen zijn na vanavond al helemaal naar een ongekende pH-waarde gekelderd; de ploeg moet nadrukkelijk naar beneden kijken. De na de winterstop ingezette teloorgang doet denken aan de tweede helft van het tweede seizoen van Pieter Huistra. Donkere wolken pakken zich boven Groningen samen...

 

Excuses, de strafschop was toch terecht (foto via Wim Zoer)

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot; Hateboer, Botteghin (61’ rood), Kappelhof, Burnet, Kieftenbeld, Chery, Van Nieff (91’ Zeefuik), Van der Velden (64’ Kostic), Zivkovic, Kirm (68’ Wijnaldum).
Rest bank: Van der Lei, Hiariej, Lindgren, Adorjan.

 

Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Zuiverloon, Wormgoor, Beugelsdijk, Meijers, Malone, Gehrt (84’ Kramer), Bakker, Schet (90’ Van Haaren), Van Duinen, Alberg.
Rest bank: Zwinkels, Kanon, Merencia, Buwalda, Cabral.

 

Toeschouwers: 10.000
Scores: 63’ Alberg (strafschop) 1-0, 78’ Zivkovic (Kostic) 1-1, 89’ Malone (Alberg) 2-1.

 

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: De Vries, Dobre, Gerritsen
Rode kaart: 61’ Botteghin (neerhalen doorgebroken tegenstander)
Gele kaarten: 8’ Malone, 51’ Van Nieff, 62’ Bizot, 70’ Hateboer, 71’ Wormgoor, 85’ Schet, 95’ Burnet.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek