Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

483 gasten online

FC Groningen behaalt na zinderend spannend duel volkomen terecht de volle buit bij PSV; deur naar play-offs wagenwijd open

Nog natrillend van de nagels-eliminerende slotfase in Eindhoven slingeren we de eerste passages over de historische zege van FC Groningen de ether in. De Trots van het Noorden heeft zojuist een handvol bedenkelijke statistieken uit de boeken geschoten door met 3-2 te winnen in de tot vandaag onneembare vesting van PSV. Nog nooit won de FC een uitwedstrijd bij PSV, nog nooit scoorde het in Eindhoven drie doelpunten, nog nooit wist het dit seizoen een wedstrijd te winnen nadat het eerst op achterstand was gekomen.

 

Als we de rechtsvoorgangers van FC Groningen er voor het gemak even bij betrekken, dan dateert de laatste zege bij PSV van een kleine 50 jaar geleden. Martin Koeman en Gerrit van Tilburg schoten toen een 0-2 einduitslag op de borden. Het heeft even geduurd, maar deze ietwat stoffige statistiek is eindelijk van een update voorzien!

 

En zelfs een abominabel acterende arbitrage werd FC Groningen vanavond niet noodlottig. Alleen Tom van Sichem en zijn dilettanten langs de zijlijn zagen vlak vóór rust over het hoofd dat de nota bene buitenspel staande Bryan Ruiz zich theatraal liet vallen - de vertwijfeld toekijkende Eric Botteghin kreeg weer eens geel voorgeschoteld en een strafschop tegen.

 

Tegen PEC Zwolle geschorst: Giliano Wijnaldum (stond op scherp en pakte geel, was ingevallen voor Lorenzo Burnet, die al in de 30e minuut met een rugblessure naar de kant moest) en wellicht Erwin van de Looi, in de 45e minuut weggestuurd vanwege 'proaterij en aanmaarkens').

 

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting PSV - FC Groningen

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Ernest Faber na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd 

Interview met Karim Rekik na de wedstrijd 

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Ernest Faber vóór de wedstrijd

 

Beeldmateriaal NOS Sport:
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Ernest Faber na de wedstrijd

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd

Jürgen Locadia had geen moeite het presentje te verzilveren, en liet de 2-2 aantekenen. Eerder was FC Groningen nl. op voorsprong gekomen. Na drie minuten hadden de fans van FC Groningen echter een déjà vu, toen de gasten reeds tegen een achterstand aankeken. Memphis Depay had oliedom balverlies van Nick van der Velden afgestraft - zou er opnieuw een pak slaag genoteerd kunnen worden?

 

FC Groningen herpakte zich echter snel, speelde in het eerste bedrijf uitstekend en PSV had geen antwoord op het uitgekiende strijdplan dat Erwin van de Looi en Dick Lukkien hadden uitgedokterd. De FC liet zich iets terugzakken en liet PSV het spel maken, maar Grunn kwam eruit wanneer het kon en probeerde het gevaarlijke duo Filip Kostic-Richairo Zivkovic te bereiken. Beide Serviërs voelden elkaar uitstekend aan en waren een plaag voor de defensie van PSV; Richairo Zivkovic laat sinds hij in de basis staat zien dat hij de onomstreden spits nummer één van FC Groningen is. Tjaronn Chery - met zijn creativiteit en aanvallende impulsen in het elftal van FC Groningen passend als de in Duitsland spreekwoordelijke Faust aufs Auge - zorgde voor nog meer dreiging richting het doel van Jeroen Zoet, en Groningse doelpunten konden niet uitblijven. Nick van der Velden, vrijdag op de afsluitende training al in de as van het veld te bewonderen, speelde opnieuw bepaald niet als een krijtlijn-linksbuiten. Linksback Jetro Willems begreep het allemaal niet en zou er goed aan doen zich vóór een wedstrijd eens in de berichtgeving van fcgonline.nl te verdiepen.

 

Groningse doelpunten werden verwacht, en ze kwamen er ook, in de 18e en 20e minuut. Eerst was het Richairo Zivkovic die een sublieme voorzet van Filip Kostic (op maat bediend door Nick van der Velden) achter Zoet schoot, en even later strafte Kostic gestuntel van Karim Rekik af. Rekik speelde een dramatische wedstrijd en het zal wel een voor eeuwig onopgehelderd mysterie blijven waarom hij, en niet Virgil van Dijk, met Oranje naar Brazilië zal trekken. Het WK kan op voorhand schriftelijk worden afgedaan, maar dit kan ons vandaag allerminst een sikkepit schelen.

 

Erwin van de Looi moest de tweede helft vanaf de tribune dan wel de catacomben gadeslaan, want Tom van Sichem was van de opmerkingen aan het adres van het irritant en hemeltergend slecht fluitende heerschap niet gediend en stuurde hem weg, met zijn vingers overduidelijk aangevend dat in zijn ogen van een optelsom van allerlei verbale vergrijpen sprake was geweest. Sneu. Geen grijntje inlevingsvermogen in de coach, die dit seizoen al talloze speles van zijn ploeg met rood heeft weggestuurd zien worden, maar lijdzaam moest toezien hoe het door Karim Rekik neerleggen van de doorgebroken Filip Kostic met slechts geel werd bestraft.

 

In de tweede helft was de spanning van een ongekend niveau, maar het veldspel van FC Groningen werd gaandeweg toch wat minder. De slag op het middenveld moest enigszins aan PSV worden gelaten, omdat het beste er bij Rasmus Lindgren en Nick van der Velden af was. Een invalbeurt van Yoëll van Nieff zou welkom zijn geweest, maar op het middenveld werd niet gewisseld.

 

FC Groningen was echter de enige ploeg die nog wist te scoren. Een gevaarlijk indraaiende vrije schop van Tjaronn Chery werd in de 64e minuut door niemand meer geraakt en zorgde voor de 2-3 voorsprong, een stand waarin na een bloedstollend restant van het duel geen verandering meer kwam. Van Sichem had de bal nog een paar maal op de stip kunnen leggen, maar dan aan de andere kant, maar het geluk zat de FC in arbitraal opzicht ein-de-lijk eens mee. Een onbedoeld wegslaan van de bal door Nick van der Velden is bij vele arbiters goed voor een penalty, en dat geldt ook voor de doortrapte Schwalbe van Memphis Depay.

 

Ook al had FC Groningen het in de tweede helft wat moeilijker dan in het eerste bedrijf - op de zege valt helemaal niets af te dingen. Het stond gewoon goed bij FC Groningen, dat voorin voor enorm veel gevaar zorgde. De voorwaartsen werden goed bereikt; het goede veld was van voordeel voor de Groningers die lieten zien over veel voetbal te beschikken. FC Groningen had het duel al eerder kunnen beslissen, we kunnen bepaald niet zeggen dat er uit drie kansen drie maal gescoord is. Aan de andere kant was het raffinement in de aanvallende impulsen bij PSV vanavond van een bedenkelijk niveau. PSV speelde domweg niet doelgericht genoeg en kreeg de rekening hiervoor gepresenteerd.

 

Wij laten de gebeurtenissen van deze avond, waarin door FC Groningen op een heerlijke manier geschiedenis werd geschreven, even bezinken. Wat een formidabele pot! En de deur naar de play-offs staat weer wagenwijd open. Op naar Zwolle! Zal het met 450 uitzinnige fans gevulde uitverkochte uitvak getuige zijn van de derde overwinning van FC Groningen op rij?

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Bizot, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (30’ Wijnaldum), Kieftenbeld, Chery, Lindgren, Van der Velden, Zivkovic, Kostic (92’ Kirm).
Rest bank: Van der Lei, Adorjan, Van Nieff, Cijntje, Zeefuik.

 

Opstelling PSV
Zoet, Aris, Bruma, Rekik, Willems, Park, Schaars (46’ Wijnaldum), Hiljemark (87’ Maher), Ruiz (77’ Narsingh), Locadia, Depay.
Rest bank: Tyton, Zanka, Bakkali, Brenet.

 

Toeschouwers: 34.100
Scores: 3’ Depay (-) 1-0, 18’ Zivkovic (Kostic) 1-1, 20’ Kostic (-) 1-2, 37’ Locadia (strafschop) 2-2; 64’ Chery (vrije trap) 2-3.

 

Scheidsrechter: Van Sichem
Overige officials: Van Zuilen, Brondijk, Lindhout
Gele kaarten: 10’ Burnet, 21’ Bruma, 36’ Botteghin, 45+1’ Rekik, 66’ Wijnaldum

 

Interviews RTV Noord met Erwin van de Looi en Nick van der Velden:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek