Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

418 gasten online

FC Groningen met opvallend gemak langs NAC en draagt zege op aan Danny Holla

FC Groningen heeft vanavond enorm goede zaken gedaan in de strijd om een plaats in de play-offs. Met een organisatorisch sterk staand elftal, dat achterin vrijwel niets weggaf, en een efficiënt benutten van de kansen liet het NAC volledig kansloos: 0-3! Vóór rust was Femi, op de voor hem niet zo gebruikelijke nr. 10-positie, al twee keer trefzeker; na rust schoot Koen van de Laak alle illusies van NAC aan flarden. Meteen na afloop droeg Femi zijn beide doelpunten op aan de zo ongelukkige Danny Holla. Wat een collectief vanavond, wat een strijd!

 Als er ooit een dag is geweest dat er een wagonlading complimenten uitgestort mag worden over FC Groningen, dan is het wel vanavond. Na een gitzwarte week, waarin het Nordstrand en Stenman niet zag terugkeren van liesblessures en waarin Danny Holla op een afschuwelijke manier zijn been brak, voor de ogen van spelers en trainers, wist de ploeg toch weer op te staan. En wat heet. Het team van Ron Jans stond vanavond als een huis. Het vocht voor elke bal en voor elkaar, en wie weet ook voor Danny Holla.

 

Jans verraste alles en iedereen met een opstelling waarin hij Femi op 10 had geposteerd en Tim Sparv als controleur. Beiden deden op een voortreffelijke manier hun werk. Femi was extreem efficiënt in het afronden van kansen en in Sparv schuilt een groot controleur, een baken van rust dat bulkt van het overzicht. Hij deed me nu al aan Rasmus Lindgren denken, en dat na één wedstrijd waarin de Fin in de basis mocht starten!

 

NAC begon erg afwachtend aan het duel en loerde op balverlies van de FC. Een beschamende vertoning om voor eigen publiek zo een wedstrijd in te gaan. Je mag dan een aantal blessures hebben, FC Groningen had er nogal wat meer en ik denk dat een opportunistische strijdwijze meer kans van slagen had gehad om de Trots van het Noorden te verslaan dan de laffe tactiek van vanavond. Het traditioneel roepen van Puta, Puta, Puta naar Luciano, elke doelschop weer, begint me overigens ook de strot uit te hangen. Fantasieloos tuig!

 

De FC leed maar weinig balverlies en kwam nauwelijks in de problemen. De (slechts) ca. 150 man in het uitvak konden tevreden vaststellen dat NAC op deze aan wijlen Rat Verlegh gewijde avond weinig ambities aan de dag legde. Scheidsrechter Van Boekel deed zijn reputatie eer aan en floot voor elk wissewasje vanavond, en strooide daarbij naar hartelust met onnodige gele kaarten en één volkomen onterechte rode kaart (voor Donny Gorter (overigens de zoon van oud-voetballer Edwin Gorter) die Granqvist niet meer dan in de nek blies). De forse overtreding van Martijn Reuser op Luciano (de idioot ging bewust op de rechter knie van onze keeper staan. Van Boekel zag het niet, zijn grensrechter ook niet, en i.p.v. een vrije schop voor de FC gaf hij een corner aan NAC. Hierbij bracht Luciano redding maar verstapte zich toen en blesseerde zich aan de andere, linker knie, en moest zich door Brian van Loo laten vervangen, maar de corner had niet gegeven mogen worden en Luciano zou zich, als Van Boekel goed zou hebben gefloten, niet hebben geblesseerd. Vorige week nog zorgde Van Boekel voor een record door 48x voor een overtreding te fluiten in de (overigens bloedeloze) wedstrijd FC Utrecht - NEC, en ook vanavond had hij weer een zeldzame fluitblaas-drang. Vooral Goran Lovre, die later voor vrijwel niks geel kreeg, kon niets goed doen in de ogen van van Boekel.

 

NAC kreeg na 22 seconden wel al een corner, maar zakte daarna volledig terug. Na een fout van NAC-goalie Ter Rouwenaar (vanavond zeer onzeker en ronduit belabberd keepend), die de bal zomaar in de voeten van Matavz deponeerde, had Nicklas Pedersen al na een kwartier de score moeten openen, maar de Deen miste. Ook Matavz zelf had vlak daarvóór al kunnen scoren, maar een verdediger  van NAC kon nog net voorkomen dat Matavz een vrije doortocht op Ter Rouwelaar zou krijgen.

 

Het stadion van NAC ontplofte in de 22e minuut toen Kwakman in het strafschopgebied van de Bredaërs neerging, maar voor het duwtje van Mike Zonneveld had Van Boekel absoluut geen penalty mogen geven. Gelukkig deed de scheids dit ook niet en had hierbij dus geen oog voor de reputatie van Zonneveld die steevast veel overtredingen nodig heeft.

 

Vijf minuten later had Granqvist een heerlijke schouderduw in petto voor Amoah. De Zweed, ook vanavond weer fantastisch spelend, nam daarmee wel een aardig risico want e.e.a. vond plaats binnen de 16 en bij een scheidsrechter als Van Boekel weet je maar nooit of die hem hiervoor niet pardoes op de stip legt. Wederom liet hij doorspelen, hij had wellicht nog voor obstructie kunnen fluiten maar de sanctie daarop is een indirecte vrije schop, maar hij liet zelfs helemaal na te fluiten. Lekker.

 

Na een dik half uur konden we voor de eerste keer uit ons dak. Lovre gaf fraai mee aan Pedersen die Femi op maat bediende, en de Nigeriaan schoot wel erg koel in de linker hoek - 0-1!

 

NAC kreeg daarna wel een enorme kans: Fehèr mikte een vrije schop op de lat. Luciano, die de muur toen al wel drie keer op de goede plaats had neergezet, was kansloos, maar de bal spatte op het aluminium uiteen. De wedstrijd was toen al 37 minuten onderweg en tot dat moment had NAC nog maar weinig laten zien. Ook de FC niet, maar dat was voor het resultaat naar Breda gekomen, en deze tactiek slaagde wonderwel.

 

Zo tegen het einde van de eerste helft kreeg Van Boekel een gele waas voor de ogen en gaf kaarten aan Gorter (ging woest in op Blind), Zonneveld (normaal duel met Amoah, ik kon er niets onreglementairs in ontdekken) en Lovre (zie Zonneveld).

 

De FC leek met een lekkere 0-1 voorsprong te gaan rusten, maar het werd nog mooier. In de eerste minuut van de blessuretijd van de eerste helft speelde Daley Blind diep op Matavz. De bal leek onhaalbaar voor de net op tijd van een griepje herstelde Sloveen, maar Timmy joeg fanatiek op de bal (waar haalde hij de energie vandaan, vanavond? Hij speelde volle 90 minuten!), Ter Rouwelaar kwam uit maar verstapte zich onnozel, Matavz omspeelde de keeper fraai en schoot leep naar Femi die zich niet bedacht en uithaalde: 0-2! Penders, naar de doellijn gesneld bij afwezigheid van zijn keeper, stond erbij en keek ernaar.

 

 

Alles wat FC Groningen een warm hart toedraagt ontplofte van vreugde, en het was prachtig om te zien hoe bv. Serhat Koc, die toch een beroerd seizoen draait, uit de dug-out snelde om van zijn blijheid blijk te geven. Mij werd toen duidelijk dat de recente beenbreuken van Lucius en Holla dan weliswaar verschrikkelijk voor beide spelers zijn geweest - de andere spelers hebben er wel positieve energie uit geput en hebben nóg een schepje gelegd op de na de winterstop toch al imponerende en indrukwekkende bereidheid om collectief te knokken voor wat ze waard zijn. Wat mogen we trots zijn op ons team!

 

De ruststand van 0-2 was wel erg comfortabel!

 

Ik heb van de tweede helft genoten. FC Groningen deed dat, waarin NAC zelf zo vaak uitblinkt: verdedigend spelend, leunend op een solide defensie en loerend op de counter. In het eerste kwartier na rust stormde NAC als een bezetene, en het moet gezegd - 't was meer geluk dan wijsheid dat we deze fase zonder kleerscheuren doorkwamen. Zo liep Gorter Lovre eruit waarna Sankoh een corner moest weggeven, het werd toen hektisch maar gelukkig stond Kwakman even later buitenspel. 't Is wel apart dat Luciano bewust geen spelers bij de doelpalen neerzet bij vijandelijke corners.

 

Even later zeeg Sankoh ter aarde, hij werd bijna groggy gekopt door ... zijn collega Granqvist, heer en meester in de lucht maar ook eigen ploegmaten niet ontziend. Overigens heerste Sankoh vandaag ook (afgezien van een doorkopbal op Amoah in de 51e minuut waarna laatstegenoemde gelukkig op de lat poeierde, Gibril deed dit vorige week ook al toen hij de spits van VVV bediende - hiermee gaarne stoppen, kerel), maar dan vooral over de grond. Beide centrale verdedigers rosten alles weg en waren vandaag bepaald onorthodox bezig. Even later moest ook Granqvist een gele kaart incasseren, en dit is zijn 7e van het seizoen - hij zal volgende week tegen Roda JC geschorst zijn. Ach, dit lossen Jans en Libregts ook wel weer op, Bacuna is er dan weer bij en met alleskunner Blind heb je altijd iemand die op elke positie uit de voeten kan.

 

Middenin de dadendrang van NAC was (weer) Femi opeens bijna trefzeker, maar zijn schot werd onschadelijk gemaakt door Ter Rouwelaar, die er toen overigens wéér niet safe uitzag. Zal Johan Derksen gisteren gelijk gehad hebben? Hij beweerde dat er in Nederland echt geen goede keepers zijn. Hij adviseerde jochies van 15 die tussen de palen iets in hun mars hebben zich fanatiek aan de hand van een keepertrainer op te werpen tot goalie, op je 25e ben je dan financieel onafhankelijk, aldus Derksen.

 

't Was wel duidelijk dat Sankoh koel MOEST blijven vanaf de gele kaart van Granqvist, want ook Gibril staat op scherp en in één wedstrijd zowel Sankoh als Granqvist moeten vervangen is dan weer wat al te ambitieus. Gelukkig kwam het niet tot een verdere kaartenoogst voor onze Sierra Leonees.

 

Na een krap uur spelen kwam Koen van de Laak in het veld voor Pedersen, en Koen verrichtte zeer nuttig stoorwerk vanavond. Een handvol minuten later kreeg Gorter een enorme kans, de verdediging had geen grip op hem maar hij schoot vrij hoog over. We waren toen een minuut of 64 onderweg en die Zeit lief NAC davon. De FC ontworstelde zich steeds meer aan de druk van NAC en liet de bal weer goed circuleren. Sparv viel toen wederom door er steevast soeverein te staan.

 

Even later paste NAC een dubbele wissel toe, maar die kwam natuurlijk veel te laat. Reuser voor Van de Leegte en Bayram voor Snoyl, ach meer dan statistische waarde had dit allemaal niet.

 

Na een minuut of 70 was het Reuser, die weg kwam met een schandalige actie. Hij ging doelbewust op de rechter knie van Luciano staan die het uitschreeuwde van de pijn. Even later bracht hij redding op de corner (die niet gegeven had mogen worden: Reuser had, amper twee minuten na zijn actie, met rood weggestuurd moeten worden en de FC had een vrije schop moeten krijgen), maar verstapte zich en moest eraf. Als we goed keken was hij nu echter geblesseerd geraakt aan zijn andere knie, dus Reuser had slechts indirect schuld aan de blessure van ons keepertje. Maar toch.

 

De wedstrijd was toen al wel gespeeld. Als je de FC toch iets wilt meegeven dan is het misschien dat Femi soms wat vaker mag afspelen, maar wat was onze goedlachse vriend belangrijk vanavond met zijn beide doelpunten! Na 80 minuten was het echt over en uit met NAC, want Koen van de Laak schoot lekker binnen na een prachtige voorzet van Enevoldsen. De arme Jelle ter Rouwelaar kwam wel uit maar zat er (weer) helemaal naast.  0-3 prijkte er op de borden, wat een weelde!

 

Ron Jans had toen een publiekswissel voor Femi in petto en Frank Olijve, één van de drie beloften die we vanavond noodgedwongen hadden moeten meenemen naar het verre Brabant, mocht nog een minuutje of 10 meedoen. Koen van de Laak had nog bijna de 0-4 op zijn voet, maar hij schoot, volledig vrijstaand voor de arme keeper van NAC, hard naast. Het scheelde erg weinig.

 

Overigens is Leandro Bacuna volgende week weer inzetbaar. Ik ben benieuwd hoe Ron Jans omgaat met de keuzes die hij met Leandro's rentree kan maken. Zet hij Bacuna terug op de positie op 10, of laat hij Femi daar staan na zijn wervelende optreden van vanavond?

 

In de 86e minuut eiste Van Boekel nogmaals een negatieve hoofdrol voor zich op door Gorter zomaar rood voor te houden. In het duel met Granqvist zag ik echter niet eens geel. Andreas ging dan wel liggen, maar ach, rood was zwaar overbodig.

 

De fotografen waren toen al naar de dug-out van de FC gesneld, het begint ook landelijk op te vallen hoe fantastisch de wederopstanding van onze prachtclub na de winterstop is. Wekelijks vallen er spelers weg, maar het team van Jans weet altijd weer moed te putten uit tegenslagen en is elke week weer bereid tot het gaatje te gaan en met passie te vechten, 't is echt heerlijk om te zien.

 

Zondag wacht Roda JC, een vervelende tegenstander die het echter zonder Hadouir (vaak tegen de FC scorend) moet doen. Hij maakte vanavond een schandalige overtreding tegen Wellenberg van NEC en kon met (diep)rood inrukken, hij verdient een schorsing van een wedstrijdje of vijf. Voor hetzelfde geld breekt Wellneberg zijn kuitbee bij zo'n schandalige tackle, langdurig weren van de velden die schopper!

 

De play-offs lijken ons echt niet meer te kunnen ontgaan, en in dit sluitstuk van de competitie hoeven we met deze spelstijl en opofferingsgezindheid voor niemand bang te zijn!


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano (74’ Van Loo); Blind, Sankoh, Granqvist, Zonneveld, Sparv, Lovre, Enevoldsen, Ajilore (83’ Olijve); Matavz, Pedersen (57’ Van de Laak).
Rest bank: Van Loo, Hiariej, Olijve, Krohne, Koç, Kluin.


Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Zwaanswijk, Snoyl (68’ Bayram), Fehér, Van der Leegte (68’ Reuser), Kwakman, Kolkka, Amoah, Gorter (86’ rood).


Toeschouwers: 17.750 (uitverkocht)
Scores: 31’ Ajilore (Pedersen) 0-1, 45’+1’ Ajilore (Matavz) 0-2, 80’ Van de Laak (Enevoldsen) 0-3.


Scheidsrechter: Van Boekel
Rode kaart: 86’ Gorter (natrappen bij Granqvist)
Gele kaarten: 42’ Gorter (overtreding op Blind), 43’ Zonneveld, 44’ Lovre (overtreding op Snoyl), 56’ Granqvist.

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.