Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

198 gasten online

FC Groningen in wedstrijd van bedenkelijk niveau langs Roda JC

FC Groningen heeft vanmiddag prima zaken gedaan in het zo vroeg mogelijk veilig stellen van een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. Het versloeg vanmiddag één van z'n concurrenten, Roda JC, met 1-0 door een vroege goal van Femi die al in de 2e minuut raak kopte uit een goede corner van Zonneveld. Het was, naast het aanbrengen van de middenstip, één van de schaarse hoogtepunten in een wedstrijd die bol stond van de fouten en misverstanden. Omdat de FC verzuimde de score verder uit te bouwen bleef het onnodig spannend. A.s. zondag zal er meer nodig zijn om in de betonbak die arena heet de opponent van die dag, ajax, te verslaan. Vandaag doen we een strik om de drie punten en gaan snel over tot de orde van de dag! Man van de wedstrijd vandaag: Daley Blind.

 

Meteen bij binnenkomst in de Euroborg, vanmiddag al om iets na enen omdat de stralende zon en de geur van echt gras ons nog eerder dan anders naar de Boumaboulevard lokten, viel de prachtige nieuwe grasmat op. 't Is een kunststukje geweest om dit in zo'n kort tijdsbestek, amper twee weken, voor elkaar te krijgen, maar het moet gezegd - het resultaat was prachtig, een Groene Kathedraal waardig.


Aan Arnold Kruiswijk werd meteen bij binnenkomst met massale zangkoren Arnold is een Groninger duidelijk gemaakt dat we hem nog zeker niet zijn vergeten en dat we hem voor altijd in ons hart hebben gesloten. Arnold speelde verder een puike partij, echt op z'n Kruiswijks, geen poespas, geen fouten, sober en goed spelend - daar kan de door hem uit de basis verdreven Kah, die voorheen wekelijks grossierde in de meest afgrijselijke blunders, nog een puntje aan zuigen.


Ron Jans liet zijn elftal starten in de opstelling die we op grond van de vrijdagochtend-training al vreesden, dus als volgt:

  

matavz - bacuna

femi

enevoldsen - lovre

zonneveld

stenman - blind - sankoh - hiariej

van loo

 

Voor ons geen logische opstelling. Jans heeft in een eerder stadium al eens (terecht) aangegeven dat de enige keer dat Blind in het centrum van de verdediging stond, dat dit zijn minst goede wedstrijd was, als rechtsback kwam hij tot nu toe veel beter uit de verf. Over Hiariej, die onlangs al eens als rechtsback mocht opdraven, zei Jans toen na afloop, ook terecht, dat Tom aanvallend minder opvallend was dan Blind. En wat gebeurde vanmiddag: Blind startte als centrale verdediger, en Hiariej als rechtsback. Het kan verkeren.


Het getuigt ook van een wel erg korte termijn-visie door Tim Sparv na een goed basisdebuut in Breda weer terug te zetten naar de bank omdat Mike Zonneveld, na dit seizoen Groninger-af, een aantal keren goed heeft gespeeld. Sparv, Fins international, moet je nu toch echt brengen. Koop hem anders niet!


Tenslotte vinden we Bacuna als spits veel minder goed tot zijn recht komend dan als middenvelder, dus met het duo Matavz-Bacuna voorin waren we niet happy. Ik zou Pedersen (investering van ruim 2 miljoen!) naast Matavz hebben geposteerd en Bacuna op de bank. Overigens konden we Bacuna vanmiddag op geen enkele doodschop of welke geelwaardige overtreding dan ook betrappen, maar heel goed speelde hij zeker niet. Misschien hield hij zich teveel in?

  

Genoeg gezeurd. Jans leek alle criticasters al na één minuut de mond te snoeren, want uit de eerste de beste gelegenheid, een van rechts mooi indraaiende corner, genomen door Mike Zonneveld, kopte Femi hard en zuiver raak in de uiterste rechter hoek van het doel: 1-0 na een minuutje spelen! We gingen er eens goed voor zitten, stadion en spelers gingen uit hun dak. De dansachtige toestanden van Femi om van diens euforie over het doelpunt blijk te geven in het vervolg gaarne achterwege laten, dit zijn de meer randstedelijke gewoontes die we graag ver van Groningen houden

 

De opmerkingen op de tribune dat we beter in het vervolg elke keer een nieuwe grasmat zouden moeten krijgen waren niet van de lucht, maar hoe langer de wedstrijd vorderde hoe minder ik dit soort kreten heb gehoord, ze werden vervangen door melancholische terugblikken aan de grasloze akker van de laatste tijd, op de ondergrond blubber kwamen we toch een stuk beter uit de verf dan op deze fraaie biljartlaken. Het spel van de FC werd er nl. na een minuut of 10 niet beter op. Was het beste er toen al af? Na afloop van de wedstrijd wisten we het ontluisterende antwoord: ja, helaas wel, het beste van de FC zat in de eerste 5-10 minuten.


Na een minuut of zeven deelde Roda een speldeprik uit door aan de linker kant voorlangs te schieten, Hiariej had het vanmiddag moeilijk met zijn opponent. In de fase hierna leed de FC veel balverlies, met name op het middenveld, het speelde slordig en kwam nooit goed in zijn spel. Omdat er ook achterin fouten werden gemaakt werd het spel van de Fc steeds onrustiger. Wij raden Sankoh aan zo snel mogelijk in te gaan op de door FC Groningen gedane aanbieding, mogelijk andere interessenten (volgens zaakwaarnemer Kroes hijgen er vele andere clubs, in binnen- en buitenland, naar de diensten van Sankoh, maar mogelijk moet deze uitspraak met vele korrels zout worden genomen) zullen na de beroerde pot van vanmiddag zijn afgehaakt.


Omdat Roda JC hier niets tegenover kon of wilde stellen ontspon zich een eerste helft die we niet eeuwig op ons netvlies gebrand zullen hebben. Mogelijk dat de effecten van de opwarming van de aarde vanmiddag versneld en verhevigd aan het (zonne-)licht kwamen, want in de stralende zon had menigeen de indruk naar een pot zomeravondvoetbal te kijken.


FC Groningen hanteerde een te laag tempo en liet Roda op die manier volstrekt onnodig tot voetballen komen. Tot uitgespeelde kansen kwamen de kleurloze Limburgers echter niet.


Na 25 minuten joeg Zonneveld een vrije schop net naast, dit was een goede poging. Een poosje later had diezelfde Zonneveld nog een poeier in de aanbieding, en het was maar goed dat dit ziedende schot geen lichaamsdelen van een tegenstander trof, ze zouden onherroepelijk zouden zijn afgerukt dan wel tot een pijnlijke castratie hebben geleid, mochten de getroffen lichaamsdelen een edel karakter gehad hebben.


Na een klein half uur leek Matavz de 2-0 te gaan maken, hij liep redelijk vrij af op keeper Tyton van Roda, maar werd toch teveel gehinderd door een verdediger (Kruiswijk...) zodat hij slechts een slap rollertje kon produceren. De vanmiddag laf en pietluttig fluitende Van Sighem zag er geen strafschop in. Het was wellicht ook geen penalty-rijpe overtreding, maar om nou te zeggen dat Van Sighem er tenminste een lekker mannelijke wedstrijd van probeerde te maken door alleen voor het hoogst noodzakelijke geschop te fluiten - neen, niet bepaald.


Daarna was het weer de beurt aan Roda om tot een schot te komen, maar Van Loo stond op zijn hoede. Tot meer vermeldenswaardigs wisten beide ploegen niet meer te komen. De FC domineerde wel maar speelde niet goed genoeg om de wedstrijd echt naar zijn hand te kunnen kunnen zetten. Met een 1-0 voorsprong gingen we rusten. Met dank aan Femi!

 

 

Daar waar Ron Jans in de vorige thuiswedstrijd, tegen VVV, in de rust nog met wat tactische omzettingen op het middenveld de wedstrijd ten goede kon laten keren (noodzakelijk omdat ook toen een eerste helft in een onzes inziens minder logische opstelling werd gespeeld), daar hield onze trainer ook na rust vast aan hetzelfde concept. Dit verbaasde ons, hadden we Raymond Libregts in de rust op de video walls niet horen zeggen dat er juist op het middenveld wat omgezet zou worden omdat het daar geleden balverlies, in combinatie met de achterin door Sankoh en Hiariej gemaakte fouten, leidde tot onrust in de hele ploeg?


Hoe dan ook, de FC bleef ook na rust zo spelen als vóór de thee. Er liepen wel al snel drie spelers warm, te weten Tim Sparv, Koen van de Laak en Nicklas Pedersen, maar vooralsnog werd er niet gewisseld.


Desondanks had de thuisclub na 51 minuten op een comfortabele voorsprong van 2-0 moeten staan. Femi haalde uit en joeg de bal op de paal, waarna Leandro Bacuna een eigenlijk niet te missen rebound kreeg. Hij miste echter hopeloos en dirigeerde de bal richting cornervlag... Bacuna stortte ter aarde, zich bewust van deze 100% kans die hij niet had mogen missen.


Weer een paar minuten later had het alsnog 2-0 kunnen staan, maar Tim Matavz, vanmiddag een moeizame wedstrijd spelend (alle credits naar Arnold Kruiswijk!), schoot voorlangs. Werd er een minuut later niet hands gemaakt in het strafschopgebied, toen Daley Blind een prachtige verre bal op Matavz afleverde, die de bal net binnen kon houden, het strafshopgebied binnenslalomde en de bal op een hand van een Limburger schoot? Wij stonden er bovenop en het leek verdacht veel op hands. Echter: de penal werd niet gegeven. Net als bij een situatie toen Thomas Enevoldsen door een uitstekend been werd gevloerd, binnen de zesien. Was echt een penalty hoor.


Korte tijd later kwam er een dubbele wissel. Goran Lovre werd letterlijk uit zijn lijden verlost door Koen van de Laak ('t was vanmiddag bepaald niet de dag van de Serviër), en Tim Sparv kwam in het veld voor Mike Zonneveld.


Niets kon vanmiddag echter de wedstrijd beter maken. Roda bleef kansen ruiken, omdat de 2-0 uitbleef. Vlak vóór de derde en laatste wissel aan de kant van FC Groningen (Pedersen kwam een kwartier voor het einde in het veld voor Thomas Enevoldsen (die teleurgesteld het hoofd schudde, wij snappen dit wel. Hij speelde niet goed vanmiddag maar wie wel? En als er gewisseld moet worden, dan is hij toch vaak het haasje), waarna Bacuna zich een linie naar achteren liet zakken. Maar ook Bacuna kon vanmiddag geen potten breken, ook niet op het middenveld.


In de 75e minuut kreeg Roda JC een prima kans, maar Van Loo tikte het schot van een Limburger keurig naast. Roda kwam wel meer en meer opzetten, maar dit kwam meer doordat de FC geen balcontrole meer had en vandaag zijn dominante pressievoetbal niet kon laten zien dan dat Roda zo indrukwekkend goed was vanmiddag.


In de 89e minuut had de FC wederom een uitgelezen mogelijkheid om de stand eindelijk naar 2-0 te brengen, maar het lukte een aantal spelers niet de enorme kans binnen te werken. Hoe mooi wil je ze hebben...


Na 93 minuten hield Van Sighem het voor gezien en kon er eindelijk weer gejuicht worden, het vorige juichmoment was immers van 92 minuten geleden. De punten zijn in de tas, drie hele belangrijke punten, de play-offs kunnen we niet meer ontlopen zou je zeggen.


Maar zondag moet er door de FC uit een ander vaatje getapt worden willen we de kampioensschapsaspiraties van de hoofdstedelingen aan flarden schieten, en dat willen we. Wellicht dat Go Ahead Eagles onze opponent van zondag a.s. donderdag in de kwartfinale van de beker een pittige pot kan bezorgen, liefst met verlenging en wat blessures (dat laatste heb ik niet gezegd), maar ook zelf zullen we zondag stukken beter voor de dag moeten komen.


Echter: sinds de winterstop was dit eigenlijk de eerste mindere vertoning, elke club heeft er wel eens zo'n wedstrijd tussen zitten. Als zo'n wedstrijd dan ook nog eens gewonen wordt - dan is er geen vuiltje aan de lucht! Dus zo zwaar moeten we nu nook weer niet tillen aan de het veldspel van vanmiddag.


Wij gaan ons opmaken voor ajax-uit! Granqvist zal terug zijn, hem kunnen we dan zeker gebruiken.


Daley Blind was weer top vanmiddag. Maar hoe hij zich zondag in zijn arena zal presenteren en voelen? We zijn benieuwd!


 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Sankoh, Blind, Stenman; Zonneveld (64’ Sparv), Lovre (64’ Van de Laak), Enevoldsen (76’ Pedersen), Ajilore; Matavz, Bacuna.
Rest bank: Nienhuis, Koç, Werkman, Olijve.


Opstelling Roda JC
Tyton; Saeijs, De Fauw, Kruiswijk, Lachambre; Delorge (76’ Skoubo), Vormer, Janssen, Bodor (88’ Meulens); Svärd, Junker.
Rest bank: Castro, Addo, Kah, Sutchuin, Cecerovic.


Toeschouwers: 21.754
Score: 2’ Ajilore (Zonneveld) 1-0


Scheidsrechter: Van Sichem
Grensrechters: Van de Ven en Van der Hilst
Vierde official: Winter
Gele kaarten: 31’ Bodor, 60’ Svärd

 

Forza Grunn!


Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.