Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

122 gasten online

Missen kansen (Matavz) en niet begrepen opstelling en wisselbeleid (Jans) breken FC op

FC Groningen en de zeven bussen met supporters zijn vanavond met een katterig gevoel teruggekeerd uit de hoofdstad. Tegen ajax werd een 3-0 nederlaag geleden. De FC startte met Van de Laak als spits naast Matavz en riep daarmee het onheil over zich af. Van de Laak kon het nl. absoluut niet belopen waardoor Matavz teveel op een eiland stond. Verder hadden Lovre en Bacuna een off-day. Jans wachtte echter tot de 75e minuut met omzettingen in het elftal. Maravz kreeg wel twee dotten van kansen maar miste beide malen jammerlijk. Bossen en zijn assistenten floten resp. vlagden als vanouds, beroerd dus. Zo had de bal minimaal één keer op de stip gemoeten, en werden diverse Groningers onterecht wegens buitenspel afgevlagd. De hoofdredenen van de nederlaag moeten we echter in de eigen gelederen zoeken.

 

Ook na vanmiddag staat FC Groningen nog altijd met lege handen in de Amsterdamse arena. De beide eerdere overwinningen tegen de hoofdstedelingen werden immers in het vroegere stadion van ajax, De Meer, behaald. Het beste resultaat in de arena was tot nu toe de 2-2 van 2 september 2007, toen Marcus Berg twee maal scoorde, en de pot van vandaag verandert deze statistieken helaas niet in positieve zin. Ook liep de nederlaag vandaag hoger op dan de laatste jaren het geval was. Na afloop van de 90 minuten stond er nl. 3-0 op de borden, al met al een beroerde dag.

 

Toen we vanmiddag in Amsterdam de startopstelling zagen, toen bekroop ons al een slecht voorgevoel. De voorste linie bestond nl. uit Tim Matavz en Koen van de Laak, en Nicklas Pedersen mag tot nu toe dan nog bepaald niet geïmponeerd hebben sinds zijn aanstelling, hij brengt wel een stuk meer snelheid in de ploeg dan Koen. Aangezien op het middenveld Thomas Enevoldsen (op links) en Goran Lovre (op rechts) steevast door Jans geposteerd worden en onze trainer zijn aanvoerder Van der Laak toch een plaats in het basiselftal lijkt te gunnen, belandde de Brabander naast Matavz in de spits. Dit pakte niet goed uit. Van de Laak werkt zich elke wedstrijd weer uit de naad maar mist veelal de startsnelheid, die wel nodig is om Matavz voorin af en toe te kunnen ontlasten. De jonge Sloveen moest het nu vaak alleen doen en dit was vanmiddag een ondankbare opgave.

 

Achter de spitsen stond Leandro Bacuna, en net als Goran Lovre kon deze vandaag bepaald geen potten breken. Om tegen een ploeg als ajax te kunnen winnen is het echter wel een vereiste dat alles in het elftal klopt en dat iedereen zijn normale niveau haalt. Lang niet alle spelers scoorden vandaag echter een voldoende, en konden het eveneens niet opbrengen om dit gemis aan vorm te compenseren met een extra dosis strijd. De FC speelde erg afwachtend en kwam nooit echt in zijn spel.

 

Gedurende het eerste halve uur kwam FC Groningen desondanks absoluut niet in de problemen. De gastheren speelden zuinig en de gevreesde aanvalsgolven bleven uit. Suarez kreeg wel een aantal kansen, zo schoot hij al snel na het eerste fluitsignaal van Bossen voorlangs, schoot hij een vrije schop op het doel en schoot hij later in de eerste helft ook nog een keer naast, maar het feit dat de Uruguayaan geïrriteerd rondliep was een bewijs voor het feit dat het bij hem en ook bij zijn ploeggenoten in de eerste helft niet goed liep. Een schot van De Zeeuw zeilde ook nog over, maar van het drukke middagje voor Van Loo was lange tijd geen sprake. Maar daar waar onze keeper moest ingrijpen, daar deed hij dit betrouwbaar.

 

Fredrik Stenman had het, net als in de heenwedstrijd uit augustus van het vorige jaar, moeilijk met zijn opponent, Dennis Rommedahl, maar hieruit vloeide vanmiddag geen bloed. Sterker nog, Rommedahl leek later in de 2e helft een strafschop te moeten incasseren omdat hij een voorzet van Daley Blind opzichtig met de hand wegsloeg, maar Bossen zag er ten onrechte geen strafschop in.

 

Terug naar de eerste helft. Hoe anders zou het vanmiddag zijn gelopen als Tim Matavz beide of tenminste eentje van de 100% kansen die hij kreeg zou hebben benut. De anders zo koele kikker liet het echter eerst afweten toen hij, uit een bekeken assist van Koen van de Laak, oog in oog stond met Maarten Stekelenburg maar de bal volledig miste, en later nogmaals toen hij, prachtig bediend door Daley Blind, wederom alleen afliep op de goalie van ajax maar hierin faalde. Hij kwam ten val maar de meningen zijn verdeeld of hiervoor een strafschop gegeven had moeten worden of niet. Ik vond eigenlijk van niet. Matavz had het gewoon slimmer moeten aanpakken en de bal in het doel moeten rossen.

 

Waar we wéér, zoals ook al zo vaak in de Euroborg, mee te kampen hadden, dat was met een grensrechter aan de oostkant die onthutsend vaak ten onrechte de vlag hief voor buitenspel. Is dit zo moeilijk om vast te stellen, waar op het moment van spelen van de bal de aanvallers zich bevinden? En de FC speelde niet eens op het randje van buitenspel, de grensrechter zat er echt een aantal malen faliekant naast. Jans ging in de rust het gesprek nog aan met het arbitrale trio, en het moet gezegd, diezelfde grensrechter ging ook een paar maal de fout in in de tweede helft en dupeerde daarmee de thuisploeg. Maar het niveau van zowel Bossen als de vlagjokers vandaag was belabberd.

 

In de 38e minuut ging het alsnog mis. Uit een vrije schop kopte Vertonghen, slecht gedekt (Granqvist zag er niet best uit maar wij vragen ons af of het wel zijn man was? Of had een aanvaller van de FC de verdediger moeten dekken, liet deze dit na en wilde Andreas dit compenseren?), raak: 1-0. Misschien hebben we het vanuit het diep op de 2e ring weggestopte uitvak niet goed gezien, maar de vrije schop werd gegeven omdat Enevoldsen de bal tegen de arm kreeg, maar waar moest hij heen met z'n arm? Wij zagen absoluut geen beweging van de arm naar de bal toe, maar goed - de vrije schop werd toch gegeven, met fatale gevolgen.

 

Uiterlijk op dat moment hadden wij verwacht dat Ron Jans Nicklas Pedersen en Tim Sparv de dug-out zou hebben uitgestuurd om snel in te vallen, bv. aan het begin van de tweede helft, maar dit gebeurde tot ieders frustratie niet. Het was toch zo voor de hand liggend. Vervang Van de Laak door Pedersen, zodat je iets meer snelheid voorin hebt, en Goran Lovre (vlijtig vandaag, maar hij grossierde in balverlies, er lukte werkelijk niets, de man is totaal van slag sinds zijn transfer naar West Bromwich Albion is afgeketst) door Tim Sparv, die tegen NAC uitstekend speelde en ook tegen Roda prima inviel. Zet de Fin links op het middenveld neer, schuif Enevoldsen door naar de rechterkant en het staat allemaal wat steviger op het middenveld. Maar kennelijk hebben Jans en Libregts geen enkel vertrouwen in welke wisselspeler dan ook, want er wordt steevast erg laat gewisseld en praktisch alleen maar bij blessures, zelden tot nooit uit taktisch oogpunt.

 

Maar er werd niet gewisseld, en niemand mocht warmlopen.

 

We dachten dat de arena in de tweede helft wat voller zou lopen, het aantal lege plekken in de eerste helft was nl. erg groot en wij dachten de oorzaak hiervan in de door de westerlingen massaal vergeten zomertijd gevonden te hebben, maar het bleef ongezellig vanmiddag, ook in de tweede helft. Slechts vak 410, of hoe ze zich ook mogen noemen, zorgde voor lawaai, maar in omvang maken zij nog geen tiende deel uit van de Groningse Noord Curve, kortom - de ondersteuning door het thuispubliek liet zwaar te wensen over.

 

Over de tweede helft kunnen we kort zijn. Er kwam geen strijdvaardiger FC Groningen uit de kleedkamers, en pas na een poosje liet Jans drie man uit de dug-out rukken voor een langdurige warmloopsessie, te weten Serhat Koc, Tim Sparv en Nicklas Pedersen. Het duurde echter tot de 75e minuut toen de eerste aflossing een feit werd, maar deze wissel werd door niemand in het uitvak begrepen. Want wie moest er naar de kant? Daley Blind. Goed, hij speelde bepaald niet zijn beste wedstrijd vandaag sinds hij in dienst van de Trots van het Noorden speelt, maar rijp voor een wissel was hij allerminst. Geblesseerd leek hij ook al niet, maar toch moest hij naar de kant. Hij kreeg een ovationeel applaus van zowel het thuispubliek als van de meegereisde Grunnegers, maar de verdedigende wissel (Hiariej, amper warm gelopen, kwam Blind aflossen) was niet wat als smeerolie op het stroeve spel van de FC zou gaan werken.

 

Laten we het erop houden dat Daley Blind toch geblesseerd was geraakt, anders is de wissel niet te verklaren.

 

(NB In het wedstrijdverslag van FC Groningen staat: Daley Blind kreeg even later een applauswissel. Dit is toch niet te geloven? Waarom de handdoek werpen bij een 2-0 stand? Onbegrijpelijk. Doe dit dan in de laatste minuut, als je dik voor of dik achter staat. Maar omdat dit té zot is voor woorden geloven we het wedstrijdverslag wat de reden van het naar de kant halen van Daley Blind vooralsnog niet.)

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

Op dat moment stond het overigens al 2-0 door een prachtig schot van Siem de Jong, het leek op buitenspel maar later op de video wall werd het beeld even stilgezet en toen leek er toch echt nog een Groninger op een plek te staan die buitenspel ophief.

 

De wedstrijd leek toen gespeeld. Na de 1-0 speelde ajax al als in een zetel, en na de 2-0 helemaal. Het kon zijn favoriete spel gaan spelen, de tegenstander moest nl. wat meer risico's nemen en dit biedt mogelijkheden voor de Amsterdammers in de omschakeling, dit kunnen ze verdomde snel.

 

Drie minuten na de eerste wissel werd er nogmaals gewisseld, en nu zelfs twee maal, maar dit had toch echt eerder gemoeten dan na 78 minuten. Femi, geblesseerd geraakt aan vermoedelijk zijn hamstring (op de bank werd zijn bovenbeen al snel omzwachteld dan wel in het ijs gezet), moest eraf en werd vervangen door Tim Sparv, en Nicklas Pedersen kwam erin voor Goran Lovre.

 

Daar waar Sparv meteen solide van start ging, daar kende Pedersen een minder gelukkige invalbeurt. Maar 't is dan ook een ondankbare opgave om bij een 2-0 stand met nog maar een dikke 10 minuten op de klok het tij nog te moeten gaan keren.

 

Wat heet het tij keren, de stand kreeg in de 81e minuut een nog ondraaglijker aanzien toen - alweer - Vertonghen zomaar raak koppen kon uit een corner van Suarez, en nu stond hij nog vrijer dan bij zijn eerste doelpunt. Ik weet niet welke afspraken er vandaag gemaakt waren over het dekken van Vertonghen, maar het pakte deze wedstrijd erg slecht uit. Een verdediger mag natuurlijk nooit twee keer tegen ons scoren uit een standaardsituatie. Het lijkt logisch dat een aanvaller van FC Groningen, bv. Matavz, de verdediger Vertonghen had moet dekken bij dode spelmomenten. het gebeurde niet c.q. volstrekt onvoldoende.

 

De wedstrijd was hiermee natuurlijk helemaal gespeeld. Het aantal kansen voor de FC was in de tweede helft erg laag, we hebben de penaltyrijpe situatie toen Rommedahl hands maakte al genoemd, en Thomas Enevoldsen had nog een mooi schot in de aanbieding. Maar net als vele van zijn ploeggenoten speelde ook Enevoldsen vanmiddag te verkrampt en met te weinig flair.

 

Dat de wedstrijd van vandaag verloren ging is echt geen schande, maar de manier van spelen baart grote zorgen. Net als vorige week tegen Roda JC liep het erg stroef, en de schwung van de eerdere wedstrijden na de winterstop is er helemaal uit. En dat met nog een erg beslissende fase in de competitie voor de boeg. De play-offs moeten definitief worden veilig gesteld, dat zal wel lukken maar met de vorm van vandaag zal het een zeer moeilijke opgave worden om van de opponenten in die play-offs (bij de huidige stand zijn dat NAC, Heracles en Utrecht) de beste te zijn.

 

Kortom, er is werk aan de winkel. De ploeg van Jans moet weer met meer lef spelen, meer strijd en passie aan de dag leggen, en als we zaterdagavond tegen Vitesse nou eens vanaf het begin met de meest logische basis aan de wedstrijd beginnen? (Overigens moeten we Gibril Sankoh dan missen, na een (terechte) gele kaart is de Afrikaanse Nederlander alweer geschorst.)


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Blind (75' Hiariej), Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore (78' Sparv), Lovre (78' Pedersen), Enevoldsen, Van de Laak; Matavz, Bacuna.
Rest bank: Nienhuis, Koc, Werkman, Olijve.


Opstelling Ajax
Stekelenburg, van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita (83' Lodeiro), De Zeeuw (78' Gabri), De Jong, Enoh, Rommedahl (66' Eriksen), Suarez, Emanuelson.
Rest bank: Vermeer, Oleguer, Pantelic, Suk.


Toeschouwers: 50.000
Scores; 38' Vertonghen (De Zeeuw) 1-0, 67' De Jong (Anita) 2-0, 81' Vertonghen (Suarez) 3-0.


Scheidsrechter: Bossen
Gele kaart: 34' Sankoh (overtreding op Suarez)

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.