Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

114 gasten online

Nederlaag door gebrek aan inzet en vorm en verkeerd strijdplan

Vitesse speelde vanavond slecht, maar FC Groningen speelde zo mogelijk nog slechter. Verder ontbrak bij de Trots van de het Noorden de echte wil om te winnen. Tenslotte lieten Jans en Libregts hun ploeg niet in de sterkst denkbare opstelling aantreden. De FC liep dan ook tegen een even onthutsende als verdiende 3-0 nederlaag aan. De ploeg van Ron Jans leek de tegenstander van vanavond met onderschatting tegemoet te treden, maar dit liep fataal af. Mocht FC Groningen denken dat de play-offs al bereikt zijn: bij winst gaat NAC zondag over de FC heen, en het gat met Roda JC is ook nog maar vier punten. Bij de huidige vorm wordt dit gat onherroepelijk gedicht en dan gaan de play-offs aan ons voorbij. Ron Jans was na afloop woest op zijn ploeg, en terecht. Maar zoekt hij de schuld ook bij zichzelf?

(En zeg nou zelf. Is DIT, een fanatiek uitvak, niet dé motivatie om je als speler helemaal te geven?)

 

We zijn net (half één 's nachts) weer terug uit Arnhem en hoewel het bed een aanlokkelijker vooruitzicht is dan de laptop geven wij toch toe aan de pseudo-journalistieke plicht.

 

(Hertog, wijlen de vorige Vitesse-vechtarend;
inmiddels vliegt zijn opvolger rond in de Gelredome)

 

In de ogenschijnlijk halflege Gelredome (volgens opgave van de stadionspeaker waren er 15.950 toeschouwers aanwezig, maar dit lijkt een verlate 1 april-grap), een gebouw dat met een dicht dak meer weg heeft van een fabriekshal dan van een voetbalstadion, startte FC Groningen zaterdagavond in de opstelling waar we op grond van de training van vrijdagochtend al bang voor waren, dus als volgt:

 

matavz - bacuna

femi

enevoldsen - lovre

sparv

stenman - blind - granqvist - hiariej

van loo

 

In de voorbeschouwing op de wedstrijd van vanavond voegde ik er het volgende aan toe:


Mijn vrees is een beetje dat het met Bacuna voorin niet optimaal zal lopen, en met Lovre rechts op het middenveld ook niet, en dat er op enig, wellicht laat moment gewisseld gaat worden (Pedersen voor Lovre), maar dan loop je alweer achter de feiten aan.

 

't Is vaak leuk om gelijk te krijgen, maar nu even niet... Met Lovre en Bacuna noem ik twee spelers die er in negatieve zin uitstaken. (Femi idem dito overigens.) Liever had ik gezien dat de FC begonnen was met Pedersen naast Matavz in de spits, met Bacuna op tien (hoewel in de desolate en vooral passieve vorm van vanavond moet worden betwijfeld dat Bacuna op welke andere positie dan ook, afgezien van de bank, uit de verf zou zijn gekomen), en met Sparv en Enevoldsen als linker resp. rechter middenvelder en Femi als controleur, en met de met een zware vormcrisis kampende Lovre dus op de bank. Het mocht niet zo zijn. We startten met de opstelling die hierboven staat.

 

Het zou allemaal best zijn goed gekomen als de FC met lef, of in elk geval met inzet zou hebben gespeeld. Vitesse is nl. geen wonderploeg en die kun je met een beetje passie in je spel moeiteloos aan gort spelen, ook in Arnhem.

 

Vanaf het begin was echter duidelijk dat FC Groningen te statisch speelde. Al in de 6e minuut mocht een Vitessenaar veel te vrij opkomen en over de achterlijn met bal en al zomaar op Van Loo toelopen. Femi maakte toen ook nog hands, het publiek schreeuwde om een strafschop maar scheidsrechter Kuipers (vandaag pietluttig en irritant, maar niet partijdig fluitend) weigerde de bal op de stip te leggen.

 

Een gewaarschuwd man telt voor twee, zou je zeggen, maar deze wijsheid was zaterdagavond aan de ploeg van Ron Jans niet besteed. Na 10 minuten kreeg Vitesse alweer een kans maar Büttner schoot net naast.

 

Voorin werkte het ook niet met Tim Matavz en Leandro Bacuna. Beide spelers zijn niet op elkaar ingespeeld en lopen te vaak beiden naar dezelfde kant, in plaats om uit elkaar te waaieren zodat je elkaar van dienst kunt zijn. Hetzelfde geldt voor de middenvelders Enevoldsen en Lovre. Ze wisselen veelvuldig van positie maar doen dat veel te langzaam, zodat soms één kant van het middenveld dubbel bezet is en de andere kant helemaal niet. Beginnersfouten, zou je zeggen. Maar hebben we daar geen trainer voor om deze patronen erin te slijpen, en als dat niet blijkt te kunnen om dan met een andere opstelling te beginnen?

 

Aan het begin van de wedstrijd hanteerde de FC ook teveel de lange bal. En Vitesse mag dan bepaald geen imponerende tegenstander zijn, met lange ballen weet het wel raad.

 

Desondanks kwam ook de FC tot een aantal kansen. In de 19e minuut schoot Tim Matavz vanuit een moeilijke hoek voorlangs, nadat hij de bal had gekregen via een mooie aanval die door Daley Blind, wederom de beste c.q. minst slechte Grunneger, was opgezet en op Stenman afspeelde die Tim Matavz bediende.

 

FC Groningen kreeg vervolgens een flink aantal corners, die zonder uitzondering door Thomas Enevoldsen werden genomen. Veelal leidden deze hoekschoppen tot niets. Is het een idee als Daley Blind de corners gaat nemen? De ballen komen dan vermoedelijk beter aan, al schuilt daarin wel het gevaar dat je achterin dan erg kwetsbaar bent omdat Andreas Granqvist bij corners ook naar voren gaat en als Daley Blind dan ook achterin is verdwenen ligt er een gapend gat achterin. Hm, misschien toch niet zo'n briljant idee van uw verslaggever :-)

(maar weer wel vanaf komende wedstrijd, als Gibril Sankoh achterin kan blijven hangen)

 

Leandro Bacuna bleef er verloren bijlopen, en het middenveld speelde stroef, het werd ook vaak overgeslagen. De beste linie was nog de verdediging, al kan de wisselwerking tussen Blind en Hiariej beter. Als Blind mee opkomt, wat hij als centrale verdediger helaas minder vaak kan doen dan als rechtsback, dan moet Hiariej diens positie soms even overnemen maar Tom speelt momenteel onder zijn kunnen en anticipeerde hier niet goed op.

 

Tim Sparv schoot na een dik half uur naast, en vanaf dat moment begon FC Groningen meer en meer balverlies te leiden. Er kwam zowaar een beetje sfeer opzetten in de echt foeilelijke Gelredome en - geheel onnodog - moest de FC het initiatief aan de Gelderlanders laten.

 

Vlak vóór rust liep Femi een blessure op, en Nicklas Pedersen moest zich gaan warmlopen. 't Was maar goed dat de rust snel werd bereikt, er was dringend een peptalk nodig. Femi speelde tot dat moment overigens ook erg matig, maar eerlijk is eerlijk - hij is gewoon geen aanvallende middenvelder, maar een controleur, zijn drie recente doelpunten die hij als tien produceerde ten spijt, daar moet je echt een beetje doorheen kijken.

 

Maar de tweede helft begon uit Groninger zicht absoluut niet beter. Gaandeweg de wedstrijd begon ik me af te vragen waarom Ron Jans niet eerder wisselt. Is dit een nadeel van het feit als je zólang trainer bij dezelfde ploeg bent, dat je een Lovre niet eerder uit zijn lijden verlost, om maar eens iets te noemen? Jans lijkt onderhand vastgeroest bij de FC te zijn. Ik vraag me af hoe dit vroeger in Heerenveen onder Foppe de Haan was. Is daar op enig moment ook de klad ingekomen? Dit lijkt een nader onderzoek waard, al kopen we er als Groningen-fan zijnde natuurlijk niks voor. Ben wel benieuwd hoe Pieter Huistra dit gaat aanpakken met spelers die rijp zijn voor een wissel, ook al is het zijn aanvoerder.

 

Vanaf het begin van de tweede helft liep Pedersen weer warm, en Koen van de Laak voegde zich meteen bij hem. De FC bleef statisch spelen en er moest daardoor vaak een tikje terug gegeven worden. Het leek dat Stenman veel te lang wachtte met afspelen, maar waar moest de bal dan heen? Ik miste de beweging in de ploeg. De felheid. De passie, de strijd, de absolute wil om niet alleen de play-offs te halen maar ze ook te willen winnen.

 

In de huidige vorm worden de play-offs niet eens gehaald, daar ben ik bang voor.

 

In de eerste 7 minuten van de tweede helft was het louter Vitesse dat tot schoten kwam. In de 53e minuut konden we het eerste echte wapenfeit van FC Groningen noteren, in de hele wedstrijd tot dat moment! Enevoldsen schoot fraai, maar net naast.

 

De wedstrijd moet voor de neutrale toeschouwers een crime zijn geweest. Voor zowel de Vitesse- als de meegereisde FC Groningen-supporters bleef de wedstrijd tenminste spannend. Maar wat zijn we geschrokken van het spel van FC Groningen vanavond. Zo'n  250 trouwe fans waren met bussen en auto's naar Arnhem gereisd en ze voelden zich achteraf tamelijk bekocht, en terecht - de buspassagiers waren onderweg van half 4 's middags (vertrek Euroborg) tot 12 uur 's nachts (aankomst Euroborg), en ook de auto's zijn uren op pad geweest voor hun club. Dan mag je toch in elk geval een forse dosis strijd verwachten.

 

Het zwakke spel van Bacuna (deels komend doordat hij geen echte spits is, deels door een groot vormgebrek) leidde er, zoals vaker bij de jongeling, toe dat hij zich irritant naar de tegenstander ging gedragen. Het leek een kwestie van tijd dat hij met rood naar de kant zou moeten, elk moment kon je een gemene charge van achteren verwachten, dat gevoel hadden we in het uitvak. Bacuna was dan ook de eerste die door Jans naar de kant werd gehaald. In de 55e minuut werd hij vervangen door Nicklas Pedersen. Vlak daarna werd aan de kant van Vitesse ook een wissel toegepast: Jong-a-Pin werd in de 58e minuut vervangen door Van Diermen, tot grote vreugde van het thuispubliek. Van Diermen beleefde echter weinig plezier aan zijn invalbeurt en moest zeven minuten later alweer naar de kant. Hij werd afgelost door Kaya. Het was hylarisch om te zien dat men in Arnhem kennelijk geen weet heeft van het fenomeen brancard, want Van Diermen, die ernstig aan zijn voet geblesseerd leek, moest een half veld rondhinken om de dug-out te bereiken, slechts ondersteund door de verzorger. Op enig moment werden beiden nog ingehaald door een arts die Van Diermen samen met de verzorger naar de catacomben kon dragen, maar voor het wegzeulen van gewonden lijken efficiëntere methodes denkbaar.

 

 

 

 

 

symptomatisch voor het spel van Leandro Bacuna: zijn opponent, in dit geval Civard Sprockel, is hem de baas


(foto: PROSHOTS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de 67e minuut gebeurde dan dat wat al lang in de lucht hing: Vitesse kwam op voorsprong. Claudemir leek de bal met zijn hand mee te nemen maar mocht doorgaan en schoot langs Van Loo: 1-0.

 

Dit moest dan toch het startsein zijn voor FC Groningen om de mouwen eindelijk eens op te stropen, zou je zeggen. We kregen weliswaar snel twee kansen, eerst schoot Pedersen mooi maar helaas net naast, en vervolgens was Fredrik Stenman erg dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal in de 77e minuut werd door Velthuizen prachtig (prachtig voor het Vitesse-publiek dan) uit het doel geranseld. Tussendoor was Van de Laak nog in het veld gekomen, maar hij verving niet Lovre maar Enevoldsen. Een onbegrijpelijke wissel. Enevoldsen speelde niet groots, zeker niet, maar beter dan Goran.

 

Lovre bleef grossieren in verkeerde passes, ook als hij over een afstand van 5 meter moest afspelen, en het spel van de aanvoerder werkte verlammend op de hele ploeg. De aanvoerder moet een aanjager zijn die de boel op scherp zet als het niet loopt, maar Goran Lovre is momenteel het tegenovergestelde van dit type speler.

 

De FC bleef maar passief en bijna apathisch acteren en dat de 2-0 na 79 minuten viel was eigenlijk geen wonder. Kolk schoot in, het zag er achterin bij FC Groningen klungelig uit en het wegwerpgebaar van Stenman sprak boekdelen.

 

Vervolgens werd Serhat Koç nog gebracht, maar waarom duurde het tot vijf minuten na de 2-0 dat hij het veld in mocht? Waarom niet meteen na de 2-0? Voor Serhat een wel erg ondankbare invalbeurt.

 

Granqvist ging de laatste minuten ook mee naar voren en kreeg nog twee mooie kopkansen. We hadden ook wel pech vanavond dat de teller op 0 bleef staan. Een doelpunt hadden we zeker verdiend, maar een punt zeker niet, laat staan drie.

 

In de 90e minuut stond Tim Matavz opeens vrij voor de keeper van Vitesse maar ook Matavz had het helemaal niet vandaag. Velthuizen had geen moeite met het slappe schot van de Sloveen, die ook vorige week al opzichtig 100% kansen verprutste.

 

De manier waarop in de blessuretijd de 3-0 van Büttner tot stand kwam was symptomatisch voor de hele avond. Hiariej en Van Loo gingen collectief in de fout, er was geen onderlinge communicatie of afstemming en Büttner schoot van grote afstand in het doel. De afgang voor de FC was compleet.

 

Het was meteen einde wedstrijd, en we konden de bussen en auto's weer in. Wat een sof. De conclusie van een fan op de wc was treffend: ik haar beter op bère blievn kint.

 

Tijdens de reis terug noar Stad was er veel stof tot nadenken. Hoe kan het dat Jans zijn team niet meer kan motiveren? Komt dit door zijn vertrek naar Heerenveen? Hij zegt dat het niet meespeelt en dat zijn focus volledig op de FC is, maar kan dit wel? Hij was zienderogen boos na afloop, ik heb net een interview gezien, maar ik miste volledig het ook zelf aantrekken van het boetekleed. Als een ploeg vierkant speelt, dan moet je ingrijpen als coach en een Lovre niet pas in de 84e minuut wisselen.

 

Bovenstaand verslag lijkt wat aan de negatieve kant, maar ik kan het nu even niet mooier maken. NAC staat dicht bij ons in de buurt en Roda JC inmiddels ook. Als beiden ons voorbij gaan de komende weken dan is het gebeurd met de play-offs.

 

Maar ook al halen we de play-offs wel - het is een illusie om te denken dat we die met de huidige vorm en strijdwijze kunnen winnen.

 

De boel moet weer op scherp. Ik denk dat het tijd is voor hartige woorden. Met de ploeg, maar ook met Jans. Want winnen doe je met elkaar, maar verliezen ook.

 

Welterusten, 't is inmiddels half twee geweest :-)

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Blind, Granqvist, Stenman; Sparv, Lovre (84’ Koç), Enevoldsen (70’ Van de Laak), Ajilore; Matavz, Bacuna (55’ Pedersen).
Rest bank: Nienhuis, Werkman, Olijve, Lachman.

 

Opstelling Vitesse
Velthuizen, Gravenbeek, Sprockel, Drost, Jong-a-Pin (59’ Van Diermen; 65’ Kaya), Büttner, Claudemir, Kolk, Greene, Nilsson (80’ Pröpper), Pluim.
Rest bank: Room, Felixdaal, Van Ginkel.

 

Toeschouwers: 15.950
Scores: 67’ Claudemir (rebound) 1-0, 79’ Kolk (afstandsschot) 2-0, 91’ Büttner (lob) 3-0.

 

Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaart: 79’ Büttner

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.