Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

138 gasten online

FC Groningen als een wervelwind langs Willem II; score "slechts" 4-0

FC Groningen heeft vanmiddag woord gehouden en behoorlijk aan klantenbinding gedaan. De bittere nasmaak van de nederlaag van vorige week in Arnhem werd weggespoeld met een overtuigende zege op Willem II, dat helemaal zoek werd gespeeld. Als de Tilburgse keeper Aerts niet zoveel ballen uit zijn doel had geranseld en als het vizier van de Grunnegers nóg scherper had gestaan, dan zou de 5-0 van 9 november 2008 tegen Volendam onherroepelijk uit de boeken zijn geschoten als zijnde de hoogste Euroborg-competitieoverwinning ooit. Nu bleef het bij 4-0 (Enevoldsen, Pedersen, Matavz, Bacuna). Voorin speelde Nicklas Pedersen zijn beste wedstrijd voor de FC ooit, en mocht hij de komende weken net zo'n goed koppel met Tim Matavz gaan vormen als vanmiddag, dan gaan wij nog mooie weken tegemoet!

 

Bij de warming-up viel ons op dat Nicklas Pedersen met een opvallend bleek gezicht uit de catacomben was verschenen, maar wie hieraan de conclusie verbond dat dit een voorbode was voor een beroerde wedstrijd van de Deen, die kwam bedrogen uit. Nicklas speelde een fantastische wedstrijd, strooide met fijne passes en assists, was ook nog eens trefzeker en werd uiteindelijk in de 77e minuut vervangen. Een staande ovatie was zijn deel, en terecht.

 

De FC begon zoals we in de voorbeschouwing al hadden aangekondigd, dus als volgt:

 

pedersen - matavz
bacuna
enevoldsen - van de laak
femi
stenman - granqvist - sankoh - blind
van loo
 
Goran Lovre was gepasseerd ten koste van Koen van de Laak, en de Serviër zal hierdoor behoorlijk van slag zijn geweest en kwam dan ook als allerlaatste wisselspeler uit de kleedkamer om zich op te warmen.
 
Verder vielen ons vlak vóór aanvang op de tribunes die wat leger waren dan anders en zelfs op het vlak van stadionspeaker had zich een mutatie voorgedaan, wat mij betreft blijft het bij een eenmalig optreden van de man van vandaag.
 
(De FC verschafte later duidelijkheid in haar wedstrijdverslag, ik citeer: Ook de personele bezetting in de omroepkamer was anders dan gebruikelijk. Speaker Jan Wildeman was door omstandigheden afwezig en werd eenmalig vervangen door Hink Jan Apotheker, de voormalige speaker van basketbalclub Donar in Martiniplaza. Dit verklaart de voor mij bekende stem van de speaker van vandaag.)
 
Willem II leek er bij voorbaat al niet in te geloven want het won de toss maar koos desondanks - uiterst sportief - de helft waar ook de FC in de eerste helft  bij voorkeur speelt, zodat de Trots van het Noorden in de tweede helft op de Noord Curve kan afstomen. Doordat de FC de toss verloor mocht het wel aftrappen en we waren amper 50 seconden onderweg of het was de beurt aan Willem II om de aftrap te mogen verzorgen. Uit een ingooi van Daley Blind was de bal nl. uiteindelijk bij Thomas Enevoldsen beland die de bal met precisie in de rechter hoek van het doel schoot, onhoudbaar voor Aerts: 1-0! De Deen was dolblij en schoof op zijn knieën over de prachtige grasmat.
 
Vaak zie je na een openingsgoal in de 1e minuut dat het spel daarna vervlakt en dat de tegenstander steeds beter uit de verf komt, maar daarvan was vanmiddag absoluut geen sprake. De Tilburgers speelden als een Jupiler League-ploeg uit de onderste regionen en lijken absoluut niet in lijfsbehoud meer te geloven. Dit gevoel dwong FC Groningen echter bij zijn tegenstander af: het liet vanaf het begin duidelijk merken dat er vanmiddag voor de Brabanders geen sikkepit was te halen.
 
Amper twee minuten na zijn openingsdoelpunt stond Enevoldsen alweer volkomen vrij voor Aerts, maar in plaats van zelf een ziedend schot te lanceren wilde hij onzelfzuchtig afspelen op een teamgenoot, hetgeen mislukte. Na vijf minuten had het al zomaar 3-0 kunnen staan, als Leandro Bacuna een vrije schop op een gevaarlijke plek iets zuiverder zou hebben ingeschoten. Klasse dat Bacuna deze bal overigens opeiste, wij gaan de rest van dit seizoen nog veel plezier aan hem beleven!
 
Het klasseverschil was onthutsend vandaag en meer goals voor de FC konden niet uitblijven. Het duurde tot de 23e minuut voordat we weer konden juichen. Tim Matavz, die vandaag opviel met een heerlijke balbeheersing, toverde weer iets moois uit de hoge hoed, gaf fraai voor waarna Pedersen er met de punt van zijn schoen als de kippen bij was om de 2-0 in het doel te schieten. Op dat moment hadden we van Willem II op een slap schotje van Zijler na nog helemaal niets mogen vernemen, terwijl een Groningse corner, fraai behaald door Daley Blind, bijna via een eigen doelpunt in de goal belandde. Mooi te zien vandaag in de 1e helft was trouwens hoe goed Blind de positie van Granqvist in het centrum van de verdediging overnam bij hoekschoppen, als de kopsterke Zweed steevast naar voren gaat. Hierover waren dus goede afspraken gemaakt.
 
Na een half uur werd het spel van de FC wat slordiger, maar het éénrichtingsverkeer was ook onmogelijk de volle 90 minuten lang vol te houden. Op de video walls kregen we de ene na de andere goal uit Amsterdam door, ons werd duidelijk dat García volgend seizoen vermoedelijk weer in Groningen te "bewonderen" is, want een VVV dat met 7-0 aan gort wordt gespeeld lijkt toch niet genegen de voor deze monsterscore mede-verantwoordelijke García te willen contracteren. (Bij thuiskomst bleek García helemaal niet gespeeld te hebben vandaag, desondanks vrezen wij met grote vreze dat hij komend seizoen een plek in het keurkorps van Pieter Huistra gaat claimen.)
 
Na ruim een half uur werd Blind in het strafschopgebied gevloerd, en wij vinden dit een zuivere penalty, maar scheidsrechter Van Hulten - voor de rest bepaald op onze hand - wilde hier niets van weten. Blind leek er ook een blessure aan overgehouden te hebben, maar hij kon de wedstrijd gelukkig uitspelen, en hoe! Knap, hoe hij zich vanmiddag weer manifesteerde, en dat terwijl hij in de warming-up ook al een kleine blessure had gekregen.
 
Na 37 minuten was het alweer raak! Wat een middag! Pedersen gaf vanaf rechts fantastisch voor op Matavz die bekeken inkopte: 3-0! Meteen snelde Fredrik Stenman naar verzorger Hagenauw, ze spraken wat met elkaar door en daarna ging Stenman, kennelijk bij een duel geblesseerd geraakt, niet meer voor elke bal. Tom Hiariej was zich al aan het warmlopen.
 
(foto: ELF Voetbal)
 
De eerste helft zat er daarna op, en van de tegenstander hadden we, op het schotje van Zijler en nog een poging van Stef Nijland (vandaag net als Frank Demouge absoluut niet in het spel voorkomend, waar wie wel aan Brabantse kant?) na, niets gezien. Ja, één corner hebben ze ook nog mogen nemen.
 
FC Groningen begon de tweede helft zonder Fredrik Stenman, die bleef in de kleedkamer achter waardoor Daley Blind naar de positie van linksback doorschoof (eigenlijk "zijn" positie, maar in Grunn heeft hij tot nu toe al praktisch overal achterin en op het middenveld gespeeld, maar als linksback nog nooit) en Tom Hiariej rechtsback ging spelen.
 
De FC kwam goed uit de startblokken en ook vanmiddag zagen we weer een paar heerlijke rushes van Granqvist. Van de Laak gaf in de eerste minuten van de tweede helft voor op Bacuna, maar de jongeling, veel beter op tien spelend dan in de spits, miste (toen nog wel).
 
Achterin kreeg Frank Demouge soms wel te veel ruimte en 10 minuten na rust was hij bijna trefzeker. Mochten de Tilburgers en hun naar schatting 25 meegereisde beklagenswaardige fans nog enige hoop op een gunstiger resultaat hadden gehad, dan werd die hoop in de 57e minuut aan groes geschoten door Leandro Bacuna. Uit een wel erg makkelijk gegeven vrije schop (geen idee wat er voor onreglementairs tegen Van de Laak werd uitgehaald, maar mij hoort u hierover niet klagen), genomen door Enevoldsen, werd de bal heerlijk met een hakje door Matavz verlengd waarna Bacuna de bal in de doel kon raggen. Wat gunden wij hem zijn doelpunt, dit had hij net nodig! Het stond 4-0 en we gingen er nu maar eens goed voor zitten.
 
Pas nu kwam er iets van de echte Euroborg-sfeer in het stadion, jammer dat dit bijna een uur heeft geduurd. Je zag ook dat dit door de FC goed werd opgepikt want de 12e man kan wel degelijk voor een extra schepje erbovenop zorgen. FC Groningen ging nóg gretiger spelen, het speelde ook duidelijk waarneembaar met heel veel plezier, en als door een wonder kwam er in de stand verder geen verandering meer. Aerts voorkwam een ongelofelijk pak slaag voor zijn ploeg, en door pech en net niet vlekkeloos afronden kregen de Groningers de bal niet meer in het doel.
 
Tim Sparv kwam er na 61 minuten in ten koste van Femi, en de Fin overtuigde met een aantal splijtende passes. Wie deze site vaker doorneemt, al dan niet hoofdschuddend, die weet dat wij een groot fan zijn van Sparv, en ik hoop na vanmiddag nog duizenden meer. Hij is echt een type Levchenko, aanvallender ingesteld dan Femi die weer meer een balafpakker is, ik hoop de dag nog te kunnen prijzen dat we zowel met Femi (als controleur) als met Sparv (linksmid) gaan starten, en Enevoldsen daardoor rechts op het middenveld. Maar niets ten nadele van Van de Laak hoor vanmiddag, hij speelde naar behoren en gaf - zoals altijd - alles, maar of hij tegen een sterkere tegenstander ook zo goed uit de verf zou zijn gekomen?
 
Wat Van de Laak en Enevoldsen ook goed deden was het overnemen van elkaars positie. Dan weer stond Thomas op links, dan weer stond Koen daar. De Tilburgers werden er volgens mij gek van.
 
Willem II had de handdoek allang geworpen en Daley Blind had achterin niets meer te zoeken en ging meer en meer als linksbuiten opereren. Hij speelde groots vanmiddag. Maar wie niet vandaag aan Groningse kant! Er stond een hecht team dat het heel goed deed. En met name van Pedersen hebben wij vanmiddag genoten. Wat een balaanname, wat een inzicht. Waarom komt het er nu opeens uit? Vertrouwen, heet zoiets, gewoon opstellen vanaf het begin, daar koop je zo'n jongen voor, het prijskaartje van 2 miljoen euro hoort niet om de nek van een bankzitter te hangen. Na 77 minuten werd hij gewisseld, hij had zijn werk meer dan gedaan, begon wat kramp te krijgen en we hebben onze handen vandaag voor hem stuk geklapt. Koç mocht het nog even proberen en ook hij kwam goed uit de verf tegen een Willem II dat vandaag niet meer dan een sparring partner was. De gedachten gingen terug naar de openingsfase van het vorige seizoen, toen we thuis iedereen met groot gemak verpulverden, en zelfs even koploper waren. Ook toen ging alles heel gemakkelijk, en ook toen was de sfeer niet zo denderend als in de eerste jaren van de Euroborg. Dat kwam toen overigens mede door de gewraakte flitspalen. Maar ik heb ook het idee dat met name op de andere tribunes dan Noord de sfeer achteruit holt. Wat kunnen we hieraan doen?

 

(foto: PRO SHOTS)

 

Opeens was het Zijler, die in de 81e minuut voorlangs schoot, en hij mocht deze dappere poging meteen bekopen met een wisselbeurt. De FC ging gewoon door met zijn offensieve dadendrang. We kregen ontelbare corners, ook een bewijs van onze aanvallende intenties vandaag. Zes minuten vóór tijd gaf Sparv een super-pass op Matavz, maar de bal ging er niet in. Meteen daarna had Sankoh een minstens zo geweldige pass, over grote afstand verstuurd en als vanouds precies op de stropdas van Van de Laak gelanceerd, maar Koens voorzet op Koç was aan Serhat helaas niet besteed, hij miste jammerlijk.

 
Het bleef prijsschieten. Thomas Enevoldsen schoot vlak voor tijd net naast, en tussendoor had Stef Nijland nog een schaars kansje gekregen. Een applausje van het publiek was zijn deel.
 
Na precies 90 minuten blies Van Hulten voor het einde en wij waren erg blij met het vertoonde spel. 't Is te makkelijk om te zeggen dat dit aan de zwakte van Willem II lag, dit dwing je ook af door van meet af aan met de nodige inzet en agressie te laten zien aan je tegenstander dat hier niks is te halen.
 
Hou dit vast jongens. Woensdag wacht Utrecht-uit, en zondag het laatste uitduel van het reguliere deel van de competitie, PSV heet dan onze opponent. Daar wonnen we nog nooit, maar de Eindhovenaren lijken hun titelkansen verspeeld te hebben vandaag, wie weet hoe de koppies erbij hangen zaterdag.
 
Maar eerst naar Utreg. Aanvang 21 uur, 't wordt laat. En ook bij Utrecht lijkt een praatsessie nodig na een thuisnederlaag vandaag. Profiteer hiervan, en win daar, want hoe hoger je eindigt, hoe beter je uitgangspositie in de play-offs! Denk aan het thuisvoordeel in de beslissende terugwedstrijd!
 
Forza Grunn!
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman (46’ Hiariej); Ajilore (61’ Sparv), Van de Laak, Enevoldsen, Bacuna; Matavz, Pedersen (77’ Koç).
Rest bank: Nienhuis, Lovre, Olijve, Lachman.


Opstelling Willem II
Aerts, Swinkels, Demouge, Boutahar, Biemans, Zijler (82’ Reniers), Donald (76’ Van der Heijden), Bruma, Pereira, Nijland, Van der Struijk.
Rest bank: Mäenpää, Janse, Schenkel, Deul, Livramento.


Toeschouwers: 22.000
Scores: 1’ Enevoldsen (Van de Laak) 1-0, 22’ Pedersen (Enevoldsen) 2-0, 38’ Matavz (Pedersen) 3-0; 57’ Bacuna (Enevoldsen) 4-0.


Scheidsrechter: Van Hulten
Grensrechters: Gerritsen en Van der Zanden
Vierde official: Higler
Gele kaart: 70’ Bruna (overtreding op Enevoldsen)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.