Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

145 gasten online

Groningen en Utrecht aan elkaar gewaagd: 1-1

FC Groningen en FC Utrecht hebben vanavond in een meer spannende dan goede wedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld in de Galgenwaard. Deze stand prijkte bij rust al op de borden. Na een klein half uur scoorde Mulenga uit een scherpe Utrechtse counter, maar Nicklas Pedersen was net als afgelopen zondag trefzeker door vlak vóór rust uit een mooie aanval snoeihard de 1-1 binnen te schieten. Nu Feyenoord geen 6e meer kan worden volstaat definitief de 9e plek om play-offs binnen te slepen; de FC kan dit felbegeerde toetje alleen nog mislopen als Roda JC de komende twee wedstrijden vijf punten op ons inloopt, en ook ons op doelsaldo klopt. Dit lijkt onwaarschijnlijk.

  

Geheel tegen onze gewoonte in moeten we het wedstrijdverslag ontlenen aan de beelden van Eredivisie Live, ga er maar vanuit dat dit de kwaliteit bepaald niet ten goede komt want je mist het overzicht dat je in het stadion wel hebt. Maar goed, laten we er toch maar een slag naar slaan.

 

FC Groningen startte vanavond zoals verwacht in de volgende opstelling:

 

pedersen - matavz
bacuna
enevoldsen - van de laak
femi
blind - granqvist - sankoh - hiariej
van loo

 

Al snel na de aftrap, we waren nog geen minuut onderweg, leidde slecht uitverdedigen van Andreas Granqvist tot een kans voor de thuisploeg. De Zweed herhaalde dit in de eerste helft nog een paar keer, dit zijn we niet van hem gewend.... Al heel snel hierna kreeg Koen van de Laak een kans uit een door Thomas Enevoldsen genomen corner, maar het schot van de Brabander kon ten koste van wéér een corner door de Utrechtse verdediging onschadelijk worden gemaakt.

 

Scheidsrechter Nijhuis floot vanavond, het moet gezegd, een behoorlijk goede partij, maar in het eerste kwartier zat hij er toch een paar keer naast door twee maal ten onrechte een vrije schop tegen Daley Blind te fluiten. Hieruit vloeide gelukkig geen bloed.

 

In het eerste kwartier viel al op dat Nicklas Pedersen net als zondag tegen Willem II erg scherp en gretig speelde, hij lijkt het opeens te hebben, een mooi vooruitzicht met de play-offs hoogst waarschijnlijk in het verschiet. Want lange tijd was alleen Tim Matavz de enige echt goed spelende spits bij de Trots van het Noorden, met Pedersen, Nordstrand of Bacuna als stuk voor stuk minder goed renderende aanvaller naast hem, maar nu kan een wat mindere vorm van Matavz, zoals vanavond, gecompenseerd worden door een sterk spelende Pedersen, en dit zorgt voor veel meer stootkracht in aanvallend opzicht, broodnodig als je de play-offs niet alleen wilt halen maar ook winnend wilt afsluiten.

 

Na een kwartiertje kopte Wuytens uit een corner in, maar Brian van Loo kon de bal vangen. We kregen net als zondag het gevoel dat er op de één of andere manier geen goede klik zit (qua samenspel/communicatie) tussen Andreas Granqvist en Brian van Loo, maar we nemen aan dat dit vanaf a.s. zondag weer anders zal zijn als Luciano dan terugkeert tussen de palen, hetgeen de bedoeling is. Overigens niets ten nadele van Van Loo, maar Granqvist en Luciano voelen elkaar nu eenmaal een stuk beter aan.

 

Drie minuten later was het weer de beurt aan de FC om van zich te laten horen. Uit een corner van Enevoldsen kopte Granqvist over. Met Thomas Enevoldsen noemen we één van de meest actieve spelers aan Groningse zijde. Hij nam alle corners en alle vrije schoppen, en liep zich ook voor de rest een slag in de rondte. Met Blind vormde hij vanavond een leuk koppel op links. Leandro Bacuna daarentegen had wat meer moeite om op de positie op tien uit de verf te komen, dit ging hem afgelopen zondag beter af.

 

Na een kwart wedstrijd werd ons verteld dat we iets meer balbezit hadden, 46% om 54%, en met de wetenschap dat FC Utrecht in de laatste 10 duels tot slechts 14 treffers was gekomen hadden we toen nog goede hoop op de volle buit. De FC werd ook steeds sterker, maar in de 28e minuut stonden we zomaar met 1-0 achter. FC Groningen was in de aanval, Daley Blind was derhalve zoals zo vaak vrolijk mee opgestoomd naar voren, maar we liepen tegen balverlies aan. Een messcherpe counter volgde met uiteindelijk een fatale afloop: Femi werd zoekgespeeld, Daley Blind was nog niet terug en Mulenga had uiteindelijk slechts Van Loo voor zich die hij met een hard en hoog schot het nakijken gaf.

 

We bleven meer balbezit houden maar de ene na de andere counter werd door Utrecht tegengeplaatst. Femi leed iets meer balverlies dan anders, of een kleine blessure hem parten speelde? We weten het niet, feit is dat de Nigeriaan in de rust achterbleef in de kleedkamer ten faveure van Tim Sparv, dit duidt toch op een blessure want anders wisselt Jans niet zo snel.

 

In de 41e minuut leverde balverlies van de vanavond zeer offensieve Blind via Lensky, goed op dreef bij Utrecht vanavond, een grote kans op voor Mulenga, maar tot onze opluchting ging de bal er niet in.

 

(foto: ELF Voetbal)

 

Twee minuten later konden de handen dan eindelijk op elkaar voor de meegereisde fans oet Stad. Tom Hiariej combineerde leuk met Koen van de Laak, die de bal in de zestien slingerde. Thomas Enevoldsen legde terug op Pedersen die zich niet bedacht en snoeihard uithaalde. De bal vloog in de rechter hoek van het doel, Vorm was volkomen kansloos en de stand was weer in evenwicht: 1-1!

 

Wie dacht dat we daarmee zonder moeite de rust konden halen, die werd meteen geloochenstraft. Er vielen her en der toch wat gaten bij de FC achterin, Mertens kreeg vlak vóór rust nog een kans maar aan de stand van 1-1 veranderde tot de rust niets meer (en ook daarna niet, maar dat konden we toen nog niet weten).

 

Zoals gezegd bleef Femi in de rust in de kleedkamers achter, gaandeweg de tweede helft kwam hij wel weer terug om op de bank plaats te nemen, dit lijkt dan weer niet op een blessure te duiden.

 

Tim Sparv viel prima in, maar kon niet voorkomen dat Groningen, dat wel kort na rust de bovenliggende partij was, de grip op de wedstrijd wat verloor. In de 52e minuut kon Utrecht bijna scoren uit een corner, waarbij Van Loo mistastte, maar Andreas Granqvist kon redding brengen. Vlak daarna trapte de kleine Mertens, niks groter dan Serhat Koç, Koen van de Laak op het hoofd, maar er leek geen opzet in het spel. Koen kon ook doorspelen en speelde vanavond, ijverig als altijd, een behoorlijke partij.

 

Weer even later was het opnieuw Utrecht in de persoon van Mertens dat een kans kreeg. Hij passeerde Granqvist maar Van Loo redde prima.

 

Het was duidelijk dat we de grip op het middenveld aan het verliezen waren, en de wissel van Jans (Lovre voor Bacuna) na 62 minuten was logisch. Het duurde daarna niet lang en wij werden weer de betere ploeg. Tot uitgespeelde kansen leidde dit overigens niet tegen een tegenstander die ook in de play-offs wel eens onze opponent zou kunnen worden, net als de afgelopen drie jaar in de play-offs met steeds FC Groningen als winnaar.

 

Beide ploegen speelden trouwens offensief vandaag, maar tot een stortvloed aan kansen leidde dit noch bij de ene FC, noch bij de andere.

 

De druk van Grunn duurde tot ca. de 80e minuut, daarna kwam de wedstrijd weer meer in evenwicht. Blind had in de 82e minuut een mooie kans op de 1-2, maar zijn schot in de korte hoek kon Utreg-goalie Vorm niet verrassen.

 

Vlak daarna werd Nicklas Pedersen, prima spelend vanavond en zeer actief, vervangen door Serhat Koç. Luttele minuten later leek de wedstrijd toch nog verloren te gaan, maar doordat Mulenga de bal "slim" liet lopen ging deze kans teniet. Had hij gewoon uitgehaald dan had ik het ergste gevreesd. Dit was in een fase dat het Utrecht-publiek alles of niets scandeerde. De thuisploeg had hieraan echter geen boodschap en was tevreden met een punt en hield veel mensen achter de bal.

 

In de stand van 1-1 kwam dan ook geen verandering meer. 't Was geen beste, maar wel een leuke wedstrijd, met veel strijd en veel duels, zoals Koen van de Laak na afloop terecht opmerkte.

 

Zondag wacht PSV-uit, op dit moment ook geen tegenstander om van wakker te liggen

 

(foto:RTV Noord/Emiel Venema)

 

Forza Grunn!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore (46’ Sparv), Van de Laak, Enevoldsen, Bacuna (62’ Lovre); Pedersen (83’ Koç), Matavz.
Rest bank: Nienhuis, Olijve, Lachman.


Opstelling FC Utrecht
Vorm, Van der Maarel, Schut (46’ Keller), Wuytens, Nesu, Silberbauer, Lensky, Mertens, Asare, Mulenga, Van Wolfswinkel.
Rest bank: Sinouh, Cornelisse, Vandenbergh, Van Mierlo, Nijholt, Danso.


Toeschouwers: 20.000
Scores: 28’ Mulenga (Mertens) 1-0, 43’ Pedersen (Enevoldsen) 1-1.


Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaarten: geen

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.